Queen + Adam Lambert - Live Around the World (2020)

Label: EMI

1. Tear It Up (3:06)
  2. Now I'm Here (5:06)
  3. Another One Bites the Dust (3:22)
  4. Fat Bottomed Girls (5:27)
  5. Don't Stop Me Now (4:10)
  6. I Want to Break Free (3:33)
  7. Somebody to Love (5:58)
  8. Love Kills - The Ballad (4:17)
  9. I Was Born to Love You (4:04)
  10. Under Pressure (3:45)
  11. Who Wants to Live Forever (4:40)
  12. The Show Must Go On (4:17)
  13. Love of My Life (4:13)
  14. Bohemian Rhapsody (2:20)
  15. Radio Ga Ga (4:23)
  16. Ay-Ohs (1:05)
  17. Hammer to Fall (4:53)
  18. Crazy Little Thing Called Love (4:03)
  19. We Will Rock You (2:29)
  20. We Are the Champions (4:36)
avatar van Blokkie
Ben er benieuwd naar, maar waarom geen dubbel album? Ik mis zoveel nummers die live zo geweldig zijn: Killer Queen, Tie Your Mother Down, I want it all, A kind of Magic. Lap of the gods, 39.

avatar van gaucho
Nou ja, 83 minuten, dat is toch ook de lengte van een dubbelalbum? Zowel op LP als op CD, hoewel ze er in het laatste geval natuurlijk best nog de nodige nummers aan toe hadden kunnen voegen, tot een speelduur van 130 tot 150 minuten toe.

Ik heb begrepen dat Lambert & co. er tijdens live-optredens vooral een greatest hits-show van maken, dus in die zin is de tracklist wel OK. Maar ja, ze hadden ook zoveel hits...
Die nummers van de vroege albums zijn natuurlijk niet wat de gemiddelde (oppervlakkige) Queen-fan wil horen. Al ben ik het wel met je eens dat de genoemde nummers tot het beste werk van Queen behoren.

Ik behoor zelf tot het slag Queen-fans die vinden dat Queen ophoudt te bestaan na de dood van Freddie Mercury. Vooruit, Made in heaven wil ik dan nog wel tot de Queen-canon meerekenen, maar daarna houdt het op. Mijn respect voor Brian May en Roger Taylor is er niet minder door geworden, maar voor mij hadden alle halfslachtige pogingen die daarna kwamen niet gehoeven.
Ik zal het album wel beluisteren, vooral uit nieuwsgierigheid, maar het lijkt me uiterst onwaarschijnlijk dat ik tot een fysieke aanschaf zal overgaan.

avatar van Bonk
Het is wat vreemd dat als je de tracktijden optelt dat je tot 83 minuten komt, terwijl het toch een enkele cd betreft. Daar zal dus een foutje in zitten.
Van mij had het ook echt wel een dubbel cd mogen zijn. Ik vind het op zich wel mooi dat er ook wat minder voor de hand liggende nummers op staan, maar zoals gezegd werd had dit inderdaad met gemak aangevuld kunnen worden met nog wat andere hits, maar ook wat nummers die niet standaard gespeeld werden. Door de jaren heen verandert de setlist niet heel erg, maar ik had hier bijvoorbeeld ook wel graag Spread Your Wings en It's Late erop gezien, juist omdat die niet zo vaak gespeeld zijn. Save Me had bijvoorbeeld ook wel gemogen, maar had zo een tweede cd weten te vullen.

Tja, de discussie over wel of niet doorgaan na de dood van je leadzanger zal altijd wel blijven. Mocht je die nog niet gezien hebben, dan kan ik je de docu The Show Must Go On aanraden. Zij geven daar een helder betoog over hun beweegredenen.
Ik blijf er heel blij mee, gezien de kwaliteit van de show die ze neer weten te zetten (die vond ik met Paul Rodgers niet slecht, maar toch heel wat minder), maar vooral ook omdat het mijn enige kans is om de muziek van Queen live gespeeld te zien worden door een gedeelte van de kern van de band.

Bonk schreef:
...maar vooral ook omdat het mijn enige kans is om de muziek van Queen live gespeeld te zien worden door een gedeelte van de kern van de band.

Daar kan ik me bij jongere luisteraars (nou ja, zeg maar tot een jaar of veertig, zoals jij) dan wel weer iets bij voorstellen. Ik heb Queen een keer live gezien, eind 1980 in de Leidse Groenoordhallen. Ik heb het kaartje nog steeds: 27 gulden 50 entree. Vet concert met Freddie in topvorm.
Maar gezien de aanhoudende populariteit van de groep - wat heet: soms denk ik wel eens dat ze nog nooit zo populair geweest zijn als nu - zijn die live-concerten, en dus ook dit live-album, een aardige placeholder voor 'the real thing'. In die zin heeft dit tweede (of eigenlijk derde, na Paul Rodgers) leven van de band zeker een functie.

En eerlijk is eerlijk: het is geen sinecure om Freddie te vervangen, en van wat ik ervan gehoord heb, staat Adam Lambert wel degelijk zijn mannetje. Maar het blijft een vervanger, en de band teert toch voornamelijk op oude roem. Een echt nieuw studio-album zou het respect voor de huidige band kunnen doen toenemen. Maar dat is natuurlijk wel een waagstuk, omdat het altijd zal worden afgezet tegen het oude werk...

avatar van Hans Brouwer
Ik ga mij hier niet aan wagen, no way!

Hans Brouwer schreef:
Ik ga mij hier niet aan wagen, no way!

Ik hoop voor je dat je dat niet bij elk album waar dat voor geldt op deze site gaat melden

avatar van Hans Brouwer
Bonk, maak je niet ongerust, ga ik zeker niet doen. Wat ik proberen heb te zeggen... na het overlijden van Freddie had Queen beter kunnen stoppen....

avatar van De buurman
Hoef dit ding niet te horen. Wat een kutzanger.

avatar van Hans Brouwer
Buurman, ik kan het nier beter verwoorden...

avatar van FrodoK
Hier kon je natuurlijk op wachten, een live album van Queen en Adam Lambert.
May en Taylor hebben gewoon enorm veel plezier in het spelen van hun muziek en hebben eindelijk een zanger gevonden die de muziek aankan, hoewel anders dan Freddie deed. Je kunt van Lamberts stem, persoonlijkheid en act houden of niet, hij speelt het wel degelijk klaar en is zonder twijfel een heel goede zanger.
Nee, ik heb er zeker respect voor, maar vooral omdat May en Taylor gewoon doen waar ze zin in hebben en blijven spelen. Op deze manier houden ze de legacy levend, en geven ze indirect zelfs Freddie een tweede leven. Want eerlijk is eerlijk: de vraag is of een jongere generatie (zeg tot 30) ooit van de muziek van Queen en Freddie gehoord zou hebben wanneer ze na Made in Heaven echt gestopt zouden zijn.
Ik hou niet van Lamberts stem en presentatie, maar ik gun ze alledrie het plezier van performen, en het publiek wat ze wel bereiken de muziek van Queen.

edit: ik zie overigens net dat er al eerder een live album uitgebracht is: Queen + Adam Lambert - Live in Japan (2016) - MusicMeter.nl; had ik even gemist

FrodoK schreef:
ze wel bereiken de muziek van Queen.

Dat live-album is alleen in/via Japan te krijgen (geweest) als officiële release en niet algemeen wereldwijd uitgebracht. Wat dat betreft kun je dit beschouwen als eerste echte release van Queen en Lambert.

Mssr Renard
Alle kritiek terzijde, ben ik toch wel benieuwd naar deze plaat, en hoop dat deze ook op normaal vinyl wordt uitgebracht.

Ik heb wel wat kritiek op de manier van zingen van Adam Lambert. Deze stijl van zingen, die ergens rond het millennium standaard werd, ligt mij niet echt. Ik vind dan bijvoorbeeld Paul Rodgers aangenamer.
Wat ik hoor wanneer ik Adam Lambert hoor, is wat ik weleens heb gehoord bij zo een zang-programma als Voice of Idols. Er zit wat mij betreft geen soul en authenciteit in. Maar voor de jongere Queen-fans zal dit smullen zijn, denk ik.

Mssr Renard
Overigens heeft Taylor zich van top tot teen laten tattoeëren. Hij wil net zo stoer zijn als Adam Lambert, maar Roger Taylor was natuurlijk al stoer.

Nu met baard en tattoeages heeft hij wel een echte biker-look gekregen.

avatar van Edwynn
Tis net Varg Vikernes zo.

Alleen die hawaiibloes nog ff ruilen met een camouflagepak.

Mssr Renard schreef:
Overigens heeft Taylor zich van top tot teen laten tattoeëren.
Is Taylor bij de schilder langs geweest dan? Stoer of zielig?

Edwynn schreef:
Tis net Varg Vikernes zo.

Alleen die hawaiibloes nog ff ruilen met een camouflagepak.

Ik weet niet wie dat is. De Hawaiibloes vind ik persoonlijk wel weer erg rock'n'roll.
edit: de man achter Burzum, die ken ik wel, maar wist niet hoe hij er uit zag.

Ik vind tattoeages ook niet zielig. Niet per sé stoer, maar ook niet per sé zielig.

Mssr Renard schreef:
De Hawaiibloes vind ik persoonlijk wel weer erg rock'n'roll.

Hawaii-blouses zijn natuurlijk vooral erg yacht rock...

avatar van haythijs
Mssr Renard schreef:

In Idols brak hij immers ook door en hebben Brian en Roger hem opgepikt.

Mssr Renard
Okay, ik was daarvan niet op de hoogte. Geen garagerocker. Ze hadden denk ik beter en zanger uit een coverband kunnen halen, zoals Judas Priest dat ooit eens deed. Ik bemerk bij de nieuwe zanger van Queen iets verwends. Alsof hij nooit de zware kanten van de rockmuziek heeft mogen meemaken. Maar dat is allemaal maar mijn mening.

Ik vind Idols verder echt de doodsteek van de muziek. Het lijkt nu alsof heel youtube volstaat met covers en niemand meer iets nieuws durft te doen of te schrijven. Maar ook dat is maar een gevoel.

avatar van bikkel2
Lambert is een prima zanger, maar ik ben geen liefhebber van zijn toon. Vergelijken met Freddie Mercury is vrij zinloos, maar die had meer warmte en volheid in zijn stem. Anderzijds haalt hij alle hoge tonen met gemak.
Mooi voor die gozer dat hij als fan met zijn idolen mag performen.

Mssr Renard
Ik luisterde gisteren naar de nieuwe (live) single The Show Must Go On, en bedacht me dat Adam Lambert eerder bij een heavy metal/power metal band zou passen. Ik dacht ook gelijk aan Queensrÿche.

Aansluitend daarop luisterde ik nog eens naar Queen + Paul Rodgers en vind dat ook maar een mismatch. Rodgers is weergaloze rockzanger, maar niet theatraal en pop genoeg.

De discussie is eindeloos en oeverloos gevoerd, maar dit is toch echt de enige band, waar ik echt kan zeggen: zonder de originele zanger kan ik het moeilijk velen.

Trouwens bij Saga hadden ze ook 1 studio-album een andere zanger. Die ook dezelfde power-stijl heeft als Adam Lambert. Dat vond ik ook niet klinken. Ik denk dat poprockzanger zijn toch moeilijker is dan mensen denken. De randjes van de pop en de rock opzoeken, dat kunnen er toch maar weinig.

avatar van bikkel2
Lambert is best wel all-round vind ik. Solo zoekt hij het in moderne pop en licht dance georiënteerd. Maar hij kan inderdaad ook zo aanschuiven bij een heavy metal band.
Een echt rauw randje heeft hij dan weer niet. En in de metal scene is dat geen overbodige luxe.
Maar met de hardrock songs van Queen weet hij aardig om te gaan. Maar nogmaals, geen fan van hem. Ik mis een wat diepere laag in zijn stem of zo. Hij kan heel hoog en zijn techniek is perfect. Maar daarmee mis ik ook wat emotie.
Freddie kon het niet altijd waar maken live. Zijn stembanden kregen het eind 70er jaren zwaar te verduren. Maar dan nog was hij beter dan menig ander zanger.
Rodgers komt uit de bluesrock/soul hoek en dat is geen match met Queen. Maar wat een geweldig vocalist
Ik vond het wel leuk dat er Bad Company en Free nummers werden gespeeld en sommige Queen nummers deed hij zeker niet onaardig.

Mssr Renard
Eigenlijk zagen we in 1992 zo een beetje alle zangers en zangeressen van een bepaald niveau al worstelen met de zanglijnen van Freddie. Alleen George Michael, Gary Cherone en ik geloof Annie Lennox en Elton John konden ermee overweg.

Hetfield, Daltrey, Plant, Axl, Paul Young, Joe Elliot, Seal allemaal leuk maar niemand haalde het niveau van Freddie. En dat zegt toch echt een hoop, hoor.

Wat wel interessant is dat Chris Thompson (Earth Band) backing vocals deed bij dat concert. Ik zou wel benieuwd zijn hoe juist hij bij Queen zou passen. Maar hij is te onbekend, denk ik, en niet excentriek.

avatar van Supersid
Ook ik kijk niet uit naar deze zanger, maar besef ook dat dat waarschijnlijk bij elke potentiële zanger zo zal zijn. Het meest jammer vind ik dat het weer over grotendeels dezelfde nummers gaat, terwijl de Queen output zo rijk en gevarieerd is. Voor mij had het wat avontuurlijker gemogen, maar goed: eerst maar eens luisteren natuurlijk...

Lachende derde
Werkelijk afgrijselijk zangwerk. Niet om aan te horen, wat een temerig kitschgeluid.
Jammer dat ze de Queenkoe op deze manier tot op de laatste druppel uitmelken. Ze persifleren zichzelf op betreurenswaardige wijze.

avatar van Timk
Ik heb deze release nog niet gehoord, maar de laatste keer in Ahoy met Adam vond ik persoonlijk een zeer geslaagde Avond. Adam benadrukte toen zelf ook nog een keer extra, jongens ik ben geen Freddie, ik ben geen Queen, ik ben toevallig een zanger die de eer heeft om met deze geweldige mannen te mogen spelen. Ik ga hem van het weekend eens aan zetten, ben benieuwd.

De vergelijking met Freddie Mercury is natuurlijk te verwachten en natuurlijk gaat Adam Lambert daar niet in de buurt van komen want naast een begenadigd vocalist was Freddie Mercury zoveel meer dan alleen een buitengewoon goede zanger.
Maar ga je dan verder luisteren dan hoor je een band in zeer goede vorm en een vocalist die het werk aan kan. En dat zijn niet veel zangers die dat kunnen. Het hoogtepunt is Who Wants To Love Forever die Lambert tot grote hoogtes laat stijgen. Don’t Stop Me Now is zeer aanstekelijk en Under Pressure klinkt gewoon geweldig als duet met Taylor en Lambert.
De songs zijn top natuurlijk, tel daar bij op dat het gespeeld wordt door nog steeds een van de beste bands ter wereld in combinatie met een zanger die zeer capabel is, dan kun je als muziekliefhebber hier niet minder dan 4 sterren voor geven.

Ook niet als je Queen zonder Freddie niet als Queen ziet

avatar van Bartjeking
Ik had liever een echte liveregistratie gezien van een compleet concert. Dit is net als Live Magic en Live Killers een bij elkaar gezocht hoopje (welliswaar hele fraaie) nummers.
Discussie over Queen zonder Freddie en dat ze beter hadden kunnen stoppen......die trek ik niet meer zo goed merk ik. Het is zoals het is.

Om ze live te zien met Adam Lambert was een hele mooie ervaring (vond ik met Paul Rodgers ook trouwens) en het past gewoon goed. Prima zanger, hele goede showman. Net een luisterbeurt gehad en dit stelt zeker niet teleur; vocaal en muzikaal meer dan prima in orde (en ja, ik zal uiteindelijk ook eerder Live at the rainbow/wembley/Bowl etc. uit de kast trekken).

Een studioplaat zie ik niet meer verschijnen, dus het is compleet gerechtvaardigd om dit voor het nageslacht vast te willen leggen door de heren Taylor en May. Stelletje ouwe helden .

Lachende derde
Ik vind dat ze zonder Freddie beter hadden kunnen stoppen. Zullen we die discussie es effe aangaan?

Mssr Renard
Toen Tim Staffell opstapte, ging het al snel bergafwaarts met de band. Vooral die nieuwe zanger die rond 1970 bij de band kwam deed de band weinig goeds. Jammer, het had wat kunnen worden. Blag en Polar Bear staan ook niet eens op deze liveplaat.