Geweldig debuut van TV Priest. Qua aandacht blijft de band misschien wat achter op bands als shame en IDLES, maar deze band is minstens even interessant. Hun eerdere single House of York staat hier niet op, maar dat vind ik eigenlijk geen probleem, want hoewel dat gewoon een goeie single is, past ie qua geluid volgens mij niet echt bij de rest. Op dat vlak is er ook goed nagedacht, lijkt me, om dit album evenwichtig samen te stellen, zodat het ook gewoon juist klinkt.
De opener is meteen een song die de kwaliteit heeft je als luisteraar een wereld in te trekken. De songtitel lijkt wel te hinten naar The Great Curve van Talking Heads, ongetwijfeld een invloed op dit bonte gezelschap. Charlie Drinkwater brengt de teksten op een praatzangerige manier die evenwel zo charismatisch is, dat je er bijkans door wordt gehypnotiseerd. Het geeft songs als het kritische Press Gang en Decoration (een grappig commentaar op de vluchtige commercialisering en neiging tot het hypen van alles - "It's all just d-d-d-d-d-d-d-decoration!") een extra dimensie.
De markante albumcover geeft een stilleven weer, alleen is daarop te merken dat het leven nooit stil staat; de appel werd geschild, en aan het drankje werd al gulzig geslurpt. Het ziet er allemaal nogal obscuur en duister uit, dat wel, en daarvan zijn ook wel echo's in de teksten terug te vinden. Journey of a Plague Year zou naar verluidt geschreven zijn voor de uitbraak van de wereldwijde COVID-pandemie, maar past uitermate goed in de huidige tijdsgeest. This Island lijkt me een slimme, zwartgallige kijk op de Brexit. De tekst van Powers of Ten heeft zo'n heerlijk cynische ondertoon, echt leuk om nader te bestuderen.
Op muzikaal vlak wordt er niet veel nieuws gebracht, denk ik. Het ligt perfect in het straatje van de bands die ik eerder noemde, shame en IDLES, en doet dat net als die bands op een krachtige, kwalitatief hoogstaande manier. De songs kunnen heerlijk in-your-face punk klinken, maar ook de donkere loomheid van veel post-punk is hierin hoorbaar. TV Priest weet verder ook een zekere aanstekelijkheid aan hun energieke composities toe te voegen, wat erg goed werkt.
En dan heb je nog de lange afsluiter, Saintless. Dit nummer is op tekstueel vlak toch wat anders, eerder in zichzelf gekeerd (een persoonlijk relaas over de strubbelingen en uitdagingen die het krijgen van een kind met zich meebrengen). De geduldige, dynamische opbouw maakt samen met die fraaie, persoonlijke tekst van de afsluiter meteen de knapste song op de plaat. Je wordt door het dreunende geluid meegezogen in de sores ("This world is dark; with saintless few", verwondering ("And it's bigger than a man like me" en uiteindelijk toch ook wat verlichting ("We're no saints, but that's okay; would you have it any, any other way?". De instrumentale bridge van dit nummer vormt ook een schitterende climax, om daarna terug af te bouwen richting een rustig (gerust, berustend?) einde.
Een erg knap debuut, dus!
4 sterren