The Flower Kings - Islands (2020)

Zweden
Label: Inside Out

1. Racing with Blinders On (4:24)
  2. From the Ground (4:02)
  3. Black Swan (5:53)
  4. Morning News (4:01)
  5. Broken (6:38)
  6. Goodbye Outrage (2:19)
  7. Journeyman (1:43)
  8. Tangerine (3:51)
  9. Solaris (9:10)
  10. Heart of the Valley (4:18)
  11. Man in a Two Peace Suit (3:21)
  12. All I Need Is Love (5:48)
  13. A New Species (5:45)
  14. Northern Lights (5:43)
  15. Hidden Angles (0:50)
  16. Serpentine (3:52)
  17. Looking for Answers (4:30)
  18. Telescope (4:41)
  19. Fool’s Gold (3:11)
  20. Between Hope & Fear (4:29)
  21. Islands (4:12)
avatar van namsaap
Roine heeft de Coronacrisis goed besteed. Anderhalf uur aan nieuwe muziek die volgens de man zelf als een nummer geluisterd moeten worden.

avatar van meesterdch
Ik kan niet wachten.... Het is vervelend dat Corona-gedoe, maar het heeft veel muzikanten wel de tijd gegeven ons te verwennen met nieuwe muziek. Als ik zie wat ik de komende tijd allemaal mag gaan beluisteren of al beluister:

- Pain of Salvation
- The Tangent
- Fish
- Neal Morse
- Rikard Sjöblom's Gungfly
- Simon Collins

en nu dus ook een dubbele Flower Kings.... En er staat een nieuwe van Transatlantic op stapel.... Het is gewoon prog-heaven.... Ik vrees alleen dat ik een nieuwe lockdown nodig heb om dit alles ook te kunnen luisteren...

meesterdch schreef:

- Pain of Salvation
- The Tangent
- Fish
- Neal Morse
- Rikard Sjöblom's Gungfly
- Simon Collins

Ik beleef dit ook zo. Het klopt inderdaad dat deze Corona Crisis terug een enorme creativiteit heeft doen ontstaan bij veel bands. En inderdaad is dit jaar een enorm sterk Prog jaar. Ik verzuip bijna in al dit moois. Voor mij steken deze bands er wel uit : Katatonia, Pure Reason Revolution, Motorpsycho, Airbag en ik verwacht veel van de nieuwe Gungfly en Gazpacho.
En een nieuwe FK album is leuk nieuws. Hun voorganger Waiting for Miracles is een zeer sterke plaat. Hopelijk is deze nieuwe van dat niveau !

avatar van LZA
LZA
Bruut dit! Roger Dean hoes en een nieuwe plaat van 't kaliber 'Garden of Dreams'? Wellicht niet heel realistisch maar wie weet...

avatar van Apieknar
Eén grote epic? Dit belooft weer iets moois te worden!

Mssr Renard
Flower Kings blijven mij verrassen. Die plaat met de olifant luister ik amper (misschien maar weer eens doen). Maar de twee die daarvoor kwamen, heb ik digitaal grijs gedraaid.

Ik houd een slag om de arm, want ik houd niet van lange platen. Ik ben uit een tijd dat platen gewoon 30-45 minuten duurde. Dus ik voel enige weerstand tegen 1,5 uur proggeweld.

We zullen het merken. Wanneer deze op lp verschijnt, zullen het wel vier schijven worden.

Mssr Renard schreef:
Wanneer deze op lp verschijnt, zullen het wel vier schijven worden.
Valt mee, het zijn er slechts 3

Overigens, vandaag zijn de preorders alvast gestart via Roine's eigen site. Inside Out en Burning Shed volgen nog vermoed ik...

En eerste single Broken is ook gearriveerd. Toegevoegd in de tracklist hierboven en op Spotify

Mindscapes schreef:
Valt mee, het zijn er slechts 3

Door al dat vinyl kopen en artiesten steunen om door die crisis heen te komen, ben ik inmiddels wel echt door mijn centen heen.

Ik moet ook nog een Fish en een Nubya Garcia betalen. Komt volgende maand wel. Misschien kan ik deze Flower Kings wel gewoon als download/stream tot mij laten komen. Ik ben niet meer zo fan, merk ik.

avatar van meesterdch
Eerste nummer klinkt lekker fris. Vooral instrumentaal erg fijn. Wat blijft Stolt toch een fenomenale gitarist. Ik hoorde er ook een beetje Karmakanic in en ontdek net dat Reingold en Stolt het nummer samen hebben geschreven. Ben heel benieuwd naar deze plaat.

meesterdch schreef:

Wow . Dit belooft veel goeds. Inderdaad een sterk nummer.
Hoop stiekem dat er na DOT nog nieuw werk komt van Karmakenic.

avatar van vigil
Leftovertje van Roger Dean?

avatar van chevy93
Zoals wel vaker in ieder geval een erg mooie hoes.

avatar van vigil
Echt?

Nee, sorry niet voor mij

Mssr Renard
Ik sluit mij bij Chevy aan.

Ik vind het een mooie hoes (maar niet zoals altijd).

Ik ben licht enthousiast, omdat ik weer een beetje in een prog-bui ben en deze plaat mij ook erg aan Flower Kings deed denken. Ik hoop zelf op een plaat meer richting Banks of Eden en Desolation Rose.

Ik ben zelf niet zo ontzettend gek op ellenlange platen. En deze duurt alweer 1,5 uur. Vaak blijkt dat dat te lang is. Juist bij Flower Kings zijn de dubbelaars teveel van het goede.

avatar van namsaap
Elk nadeel...... 'Dankzij' de pandemie hebben Roine en consorten minder dan een jaar na het prima 'Waiting For Miracles', dat op zijn beurt op een paar weken na ook een jaar na 'Manifesto...' verscheen, alweer een nieuw album van The Flower Kings.

Ruim 1,5 uur lang laten de bloemenkoningen zich van hun bekende kant horen. Op het eerste gehoor lijkt er weinig nieuws onder de zon, maar wie goed luistert hoort toch de invloeden van de nieuwelingen DeMaio en vooral Kamins, die zich manifesteren op dit album.

De speelduur is voor mij geen probleem. De voornamelijk door Stolt geschreven composities worden op enkele momenten afgewisseld met nummers waar Reingold, Froberg en Kamins een hand in hebben. Dan zorgt voor een prettige afwisseling. Het album heeft een heerlijk flow waardoor de 92 minuten voorbij vliegen.

Het geheel wordt geserveerd als een mooie 3-LP-boxset, al is de term boxset wellicht wat teveel gezegd. De gatefold 2-LP en enkele LP worden bij elkaar gehouden door een kartonnen sleeve zoals Inside Out dat vaker deed (Z2 van Devin Townsend en onlangs zijn nieuwe liveplaat). Op de hoes komt de mooie hoes van Roger Dean goed tot zijn recht. Waar The Flower Kings in het verdere verleden een dubieuze reputatie had als het ging om albumhoezen, is Islands het vierde album op rij dat profiteert van smaakvol artwork.

avatar van meesterdch
Zit op dit moment echt te genieten van dit album. Nog te vroeg voor beoordelingen. Er is weer veel te verteren. Maar toch is het geen zware kost. Het album roept voor mij herinneringen op met 'Paradox Hotel'. Een album met een thema, maar met vooral veel korte, deels verbonden, songs. En die songs zijn kwalitatief van heel hoog niveau. Er wordt ook als vanouds geweldig gemusiceerd. Waarbij de bijdragen van Kamins mij erg bevallen. Ik vond één van de krachten van TFK altijd het samenspel van Stolt en Bodin. Waarbij het nummer Garden of Dreams, waar ze ook veel nummers samen componeerden, voor mij het schooivoorbeeld was van elkaar perfect aanvullen. Dat gevoel heb ik op dit album opnieuw. Ze vullen elkaar perfect aan, een echte symbiose van talenten. Ik heb me nog niet verdiept in de credits qua composities, maar het zou me niks verbazen als Kamins en ook Reingold (delen van) composities hebben bijgedragen. Ik hoor overigens ergens in een nummer een kleine verwijzing naar Garden of Dreams in een melodie. Trouwens ook eentje naar een nummer van Steve Hackett, maar ik kan nog niet pinpointen welk nummer. In elk geval is dit een heel goed album, wat zomaar tot de top vijf van beste Flower Kings albums kan doordringen.

Mssr Renard
Zo op het eerste gehoor, een stuk fijnere plaat dan de voorgaande. De eerste teleurstelling uit het omvangrijke oeuvre van de band. Misschien dat ik die dan toch maar weer een kans moet gaan geven.

Zoals ik deze zo zit te beluisteren, kan ik best eens in een herwaardering van de prog terechtkomen.

Zo op het eerste gehoor hoor ik ook dat zowel Roine als Hans een beetje slijtage beginnen te tonen op hun stembanden. Vorig jaar (of het jaar daarvoor) was er een plaat van Hasse zijn andere band, en toen hoorde ik het al een beetje.

De wat kortere songs stemmen mij wel gelukkig. Het zijn goede en catchy composities. Beetje hippie-rock, beetje heavy rock, allemaal erg Flower Kings in elk geval.

De baspartijen van Jonas zijn ook erg dik. Verder goed drumspel van nieuwkomer Mirrko en toch wel aangenaam toetsenspel van andere nieuwkomer Zach. Overigens beiden ook aanwezig op de vorige plaat.

De vinyl-versie schijnt 3 lp's te zijn, dat is me toch wat. Ik hoop alleen maar dat de price-flippers deze vinyl exemplaren niet naar de 200 euro hebben weten te pushen. Maar aangezien het via InsideOut is verschenen zal dat wel meevallen.

Dat de band bij InsideOut zit zorgt wel voor een flinke opleving in populariteit en tevens mag de band gebruik maken van de talenten van designer Thomas Ewerhard (Enchant, Threshold, etc. etc.) die hier de handen ineenslaat met niemand minder dan Roger Dean.

Toch wel een aanschaf waard, denk ik.

Voorlopige favoriet: Tangerine, lekkere Ozrics-synths met pop-soul zang en wat funky bass. Lekker vreemd.

Mssr Renard
En wat is Telescope een mooie powerballad, zeg. Wat een solo van Roine!

avatar van chevy93
vigil schreef:
Echt?

Nee, sorry niet voor mij
Ja, echt. Dit had zo een scène kunnen zijn uit een sci-fi boek van Stephen King.

Mssr Renard schreef:

Ze zijn alleszins al goed hun best aan het doen, Jezus... The Flower Kings - Islands (2020, Orange, Vinyl) | Discogs

Mindscapes schreef:

Jij snapt wat ik bedoel.

Ik raak er danig van gefrustreerd. Alleen als je pre-ordert zit je goed. Maar je kan toch niet blind gaan zitten pre-orderen?
Ik hoop dat ik via de website van IoM of via een goede platenzaak wel normaal zaken kan doen.

Mssr Renard schreef:

Dan kan ik je Consouling Sounds/Consouling Store uit Gent aanraden. Ik woon er op 200 meter van, dus weet niet hoe het met verzendingskosten zit en weet. Vooral gespecialiseerd in het zwaardere materiaal, maar ik ben er zonet ook op afspraak (corona...) mijn Islands-preorder gaan afhalen, dus ze kunnen qua stijl/genre wel aan alles geraken. Hun prijzen zijn heel schappelijk, uit liefde voor de muziek. Uitbater Mike is de emanatie van de goed- en deugdzaamheid van de mens.

Mssr Renard
Ik woon zelf in Amsterdam en kan bij de Sounds in Haarlem en Concerto in Amsterdam wel mijn platen krijgen. Dan kan/mag ik tenminste ook met een reden even op de fiets, zeg maar.

Maar bedankt voor de tip alsnog!

de top vijf van beste Flower Kings albums kandoordringen. [/quote]
WFM was een zeer sterk.album Is deze Islands van het niveau van zijn voorganger?

avatar van Goldhand
TONYLUNA schreef:

Beter als je het mij vraagt!

Mssr Renard
Veel beter zelfs, maar lang niet zo goed als Desolation Rose en Banks of Eden.

Lachende derde
Ik vind dit album schitterend. Behapbare songs, geen ellenlang gefriemel, gepriegel en gewriemel.

Mssr Renard schreef:
Veel beter zelfs, maar lang niet zo goed als Desolation Rose en Banks of Eden.

Nou, ik vind hem na nog wat meer luisterbeurten zeker in de buurt komen. Ik zie ook wel wat overeenkomsten met Desolation Rose, qua korte nummers. Het is in elk geval een album dat ik elke dag luister, dat in mijn ogen geen filters bevat en waar ik steeds nieuwe dingen in ontdek. Na het weekend maar eens een score bedenken.