Typhoon - Tussen Licht en Lucht (2007)

Label: Top Notch

1. Tussen Licht & Lucht (1:15)
  2. Hotel Beschaving (3:08)
  3. Applaus (2:53)

14. Contact (2:39)
  15. Bommenwerper (2:09)
  16. Vlieger (4:00)
avatar van thomzi50
Ik las eerder dat Delic niets produceerde?

De Klever
Net cd aangeschaft. Ty haalt duidelijk het niveau van de Blax. Dé mannen van de Nederlandse hiphop op het moment, komen duidelijk uit Zwolle. Trouwens, hopen dat typhoon, net als Blaxtar, zijn gezicht ook op Lowlands gaat laten zien.

thomzi50 schreef:
Ik las eerder dat Delic niets produceerde?

Ja klopt, maar track 14 en 16 zijn dus van hem afkomstig.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Vanavond cd release party in Hedon!! Ik ben erg benieuwd naar de cd, zal wel weer een ware topper zijn. We zullen het vanavond eindelijk mogen horen

avatar van thomzi50
Jeetje wat een hoog gemiddelde heeft dit album

avatar van Osiris Apis
Ja, ik snap niet hoe iemand na 2 a 3 dagen al 5* kan geven. Als je een album op lange termijn nog steeds zó goed vind, verdient het pas 5 sterren.

Osiris Apis schreef:

Vrijdag had het album inderdaad al 3 stemmen, ik vind het ook een beetje apart.

avatar van o zo duits
waxs schreef:

Vrijdag had het album inderdaad al 3 stemmen, ik vind het ook een beetje apart.

Jullie beiden hebben zeker een punt. Ik heb het album nu op 4,5* ster staan (heb het album nu een dag of 4 en vrij veel gedraaid) maar zit er op dit moment erg in en hij word bij elke luisterbeurt ook nog steeds beter. 5 sterren vind ik ook wel een beetje voorbarig (al zou het 'bij mij' op termijn kunnen) maar even goed kan mijn waardering en het cijfer in de toekomst weer dalen.
Ik denk overigens dat de meeste mensen ook wel snappen is dat zo'n hoog begin gemiddelde vooral te maken heeft met de waan van het moment. Over 2 maanden zal het gemiddelde wel weer genormaliseerd zijn

JustaRascal
Ik heb hem sinds vrijdag al 6 x gedraaid ofzo en hij verdiend een 5,0 vind ik. Heb je dat nooit dat een album je zo erg aanspreekt op kort termijn dat je hem perfect vind?

avatar van Reijersen
En zo geschiedde dat ik dit album ook onder oren kreeg. Ik ben an sich niet zo een heel groot liefhebber van Nederlandstalige hiphop, maar artiesten als Opgezwolle en DuvelDuvel trekken mij dan toch het meest. Typhoon zelf kende ik voorheen eigenlijk alleen van het nummer 'Vluchtgedrag'.

Met 'Tussen Licht en Lucht' heeft de beste man een evenwichtig album in elkaar gezet met schier nummers van bovenmodaal niveau. Echt knallende uitschieters zitten er voor mij niet tussen, maar nergens wordt het slecht of vervelend. Zijn flow is top en de beats zitten ook goed in elkaar. Ik vind het ook altijd wel makkelijk om een MC te kunnen verstaan, en dit is bij Typhoon zeer zeker het geval.

Kortom, in de Nederlandstalige hiphop voor mij een hoogtepunt en zeker 4* waard op dit moment.

luister um nu. tot nu nr 6 ofzo klinkt het erg goed.

avatar van luc011190
Zo'n nummer als Hotel Beschaving vind ik toch wel heel bijzonder.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Typhoon en zijn album, eindelijk is 'ie er en het was het wachten meer dan waard..

Typhoon is ten eerste een zeer dope MC. Zijn flow is enorm magisch en ook live performt hij de sterren van de hemel. Gister avond was de officiële release party van dit NL Hip-Hop album in Hedon, het Hip-Hop paleis van Nederland, en iedereen die wat voor NL Hip-Hop betekend was weer aanwezig. Uiteraard deed Typhoon zelf ook even een greep uit zijn pasgeboren euvre en dat maakte de avond helemaal compleet.

De nummers van dit album zijn nummers die voor het grote deel al lang af waren, waarvan de eerste natuurlijk 'Zo Niet Mij' was. Wat deze cd bijzonder maakt ten opzichte van andere Nederlands talige Hip-Hop albums is het enorme talent van Ty. Niet alleen is hij lyriek onwijs sterk (hij is wat mij betreft een ware poëet), ook zijn samenwerking op dit album zijn dope evenals zijn ontzettend fijne flow.

Dit album heeft het al helemaal gemaakt bij mij, dus niet zeuren over dit album en stemgemiddelden, dit album verdient alle lof dat hem toekomt.

Een 4,5* om te beginnen!

KSPR
thomzi50 schreef:
Inderdaad beter dan ik verwachtte, maar dit gemiddelde gaat wel wat ver. Ik kom zeer waarschijnlijk op 3,5* uit. Sterke beats, helaas vind ik Typhoon's teksten niet zo goed als menig musicmeter lid en vind ik zijn stem gewoon niet geschikt voor een heel album.

Kan ik me wel een beetje in vinden. Zijn stem verveelt gewoon na een tijdje, net als de beetje herhalende beats. Zijn teksten vind ik wel goed, al gaat het soms niet echt ergens over heb ik het idee. Tegenvallertje, toch. Volgende keer Delic producties!

KSPR schreef:

Jongens toch, als deze teksten nergens over gaan/tegenvallen weet ik niet waar die lat ligt. Ik ben van mening dat Typhoon tekstueel geniaal is, beats zijn heerlijk. (Brand losss) Van mij 4,5 sterren. Kan nog 5 worden.

Social_Mask
Wil dit album zo graag beluisteren, maar kan er niet aan komen Heb momenteel ook geen geld. Echt kut...
Heb wel een nummer gehoord, Nieuw Leven en dat klonk erg goed/

De Klever schreef:

Het gaat uiteraard wel ergens over, alleen wordt soms een beetje abstract gebracht zoals ik ook al eerder poste. Daarom verbaasd het me ook dat iedereen zo snel stemt omdat je in 3-4 dagen nooit alles gehoord kan hebben.

avatar van pascal83
waxs schreef:

Dat is voor iedereen anders. En ook al heb je de cd nog maar twee keer (helemaal) beluisterd, waarom zou je dan niet kunnen (/mogen) stemmen? Waarderingen kunnen nogal altijd veranderen, zowel positief als negatief.

avatar van Gyzzz
De Klever schreef:

Ik heb nog maar een paar nummers gehoord, en ik kan er nog flink naastzitten maar ik vond de teksten op het eerste gehoor ook een vrij zwakke kant van het album. Ik vind het vaak nogal interessantdoenerij die regelmatig nergens heen gaat. Het lijken losse flarden tekst die hoogstens binnen eenzelfde thema passen maar elkaar niet echt logisch opvolgen. Dan ga ik me aan de abstractie ook vrij gauw een beetje storen.

Nogmaals, misschien mis ik iets nog helemaal, maar in een nummer als Zo Niet Mij hadden de lines voor mijn gevoel ook volledig anders door het nummer heen gesmeerd kunnen staan.
''Ik identificeer me meer met dieren en baby's'' is een voorbeeld van een zin die niet echt wordt toegelicht maar er voor mijn gevoel puur om een quasi-mysterieuze sfeer neer te zetten doorheen zit, maar waarmee ik niet echt iets kan.

De beats die ik gehoord heb zijn echter wel dik in orde en ook Typhoon's flow vind ik vrij goed (stem dan wel weer wat minder..)

Hoe dan ook, ik ben toch wel benieuwd naar het hele album. Binnenkort eens luisteren.

Relax
Over een uur ongeveer ga ik dit album eens beluisteren, ik ben van mening dat jullie Typhoon heel erg overwaarderen.
Ik heb verschillende nummers gehoord van hem en een videoclip die wel eens op TV kwam, genaamd Vluchtgedrag geloof ik.
Alles was echt niet zo goed als jullie beweren.
Dus daarvan denk ik hierbij hetzelfde, we zullen zien.

pascal83 schreef:

Ik zeg ook niet dat het niet mag, alleen ik wen me zelf altijd aan pas te stemmen als ik de plaat helemaal in me heb opgenomen. Soms plaatst ik voor die tijd al wel een reactie over wat ik er dusver van vind.

Maar waar ik moeite mee heb is dat het gemiddelde nu enorm hoog is terwijl sommige users ook toegeven dat dit met de tijd wel zal dalen, dan is het ook representatief voor mensen die hier een kijkje nemen

Relax schreef:

Vluchtgedrag was inderdaad een zeer matig nummer, vooral dat kwijl refrein'tje was mateloos irritant.

KSPR
Natuurlijk heeft dit meer luisterbeurten nodig, die 3.5 staat ook niet vast. Maar dat is nu mijn conclusie.

Na Generation Now snapte ik de hype maar half, maar had toch redelijk hoge verwachtingen. Dan valt dit toch wel een beetje tegen.

raffael77
Komt hij niet uit zwolle

Klopt.

sleep
ben erg benieuwd, nu in de luisterpaal..

Social_Mask
1 keer beluisterd en hij valt erg mee. Typhoon vind ik alleen niet zo'n geweldige rapper als de meeste van jullie. Maar slecht is hij niet. Hij heeft soms erg diepzinnig, poëtische teksten, maar soms lijkt het nergens op te slaan. Het nummer Drieluik bijvoorbeeld is erg mooi evenals Zo Niet Mij. Klinkt toch wel goed dit..alleen ergens toch wel vreemd.

Precies wat Gyzzz zegt, heb ik ook.

En damn dat refrein van nr 6, zo irritant..

Relax
Oke, ik ben het eens met Social_Mask, het word zeker een voldoende, maar ik denk niet hoger dan 3,5.
Er zit gewoon een Reggea nummer op... saai.
#2 en #3 zijn niet zo super, daarna volgen top nummers, Zo Niet Mij kan ik mezelf wel in terug vinden met wat ik laatste dagen achter de rug heb.

Relax schreef:

Ja ik ook, maar dan wat ik nét nog heb meegemaakt. Of het was Drieluik...1 van die 2 iniedergeval

Relax schreef:
Er zit gewoon een Reggea nummer op... saai.

Het enige nummer wat enigszins, en dan ook echt enigszins, reggae is te noemen is Los Zand.

Het begint met een reggae beat, wat eindigt in drumm&bass. Je kan er veel van vinden, maar 'saai' gaat echt te ver. ( mijn mening natuurlijk )

Kijk nu al uit naar zn volgende optreden

avatar van Gyzzz
Ik heb hem nu twee keer geluisterd en het pakt me eigenlijk echt nergens. De coupletten van Sticks en Rico zijn voor mij duidelijk de hoogtepunten, en dat is niet zo positief op een album waar ze enkel gasten zijn. Uitgesproken slecht vind ik het niet, maar de lyrics en stem van Typhoon blijven een beetje een struikelblok dat maar deels gecompenseerd wordt door de beats.