menu

The Besnard Lakes - The Besnard Lakes Are the Last of the Great Thunderstorm Warnings (2021)

mijn stem
3,79 (41)
41 stemmen

Canada
Rock
Label: Flemish Eye

  1. Blackstrap (6:35)
  2. Raindrops (5:10)
  3. Christmas Can Wait (8:03)
  4. Our Heads, Our Hearts on Fire Again (6:29)
  5. Feuds with Guns (4:21)
  6. The Dark Side of Paradise (8:58)
  7. New Revolution (6:54)
  8. The Father of Time Wakes Up (6:48)
  9. Last of the Great Thunderstorm Warnings (17:53)
totale tijdsduur: 1:11:11
zoeken in:

avatar van Motdattan
Eindelijk weer eens nieuw werk van The Besnard Lakes, iets waar ik op wachtte. A Coliseum Complex Museum is inmiddels alweer 5 jaar oud. Eerste single Raindrops klinkt goed na de eerste luisterbeurt. Dat in combinatie met de schitterende hoes maken dit wederom een album om naar uit te kijken!

avatar van Lura
"On the other side of the world
Is my backyard
Garden of Eden spirited
Did it need to be protected?"

Zingt het zestal van de Canadese psychedelische rockband The Besnard Lakes in Raindrops, de eerste single van hun zesde album The Besnard Lakes Are the Last of the Great Thunderstorm Warnings. Het nummer verwijst naar het veel te vroege overlijden van Mark Hollis van Talk Talk. Het is het eerste album wat op Full Time Hobby verschijnt, omdat ze niet langer compromissen wilden sluiten. Het is een eigenzinnig album geworden, gemaakt met een punkattitude. In de trant van, we maken alleen muziek die relevant voor onszelf is, als het publiek het ook nog interessant vindt, dan is dat mooi meegenomen. Het is een heuse suite van 71 minuten geworden over, zoals ze het zelf omschrijven, “the darkness of dying and the light on the other side”. In het persbericht omschrijft men treffend dat de negen songs een speciale grandeur hebben, maar ook zelfverzekerd, berustend, onheilspellend en onaantastbaar klinken. Het is niet bepaald achtergrondmuziek, muziek waar je je echt op moet focussen, vooral bij de langzaam voortschrijdende, achttien minuten durende, afsluiter en titelsong. Pas bij meerdere beluistering begint de gelaagdheid op zijn plaats te vallen. Voor wie dus bereid is de nodige tijd in The Besnard Lakes Are the Last of the Great Thunderstorm Warnings te steken is het absoluut een avontuurlijke luistertip.

avatar van WoNa
3,5
Tot dit album kende ik de muziek van deze Canadese band niet. Bovendien zit er ruim vijf jaar tussen het laatste album, de split met de platenmaatschappij en het zichzelf opnieuw in perspectief zetten. Dit laatste heeft geleid tot het inzicht dat de bandleden primair muziek maken voor zichzelf en dat inzicht heeft geleid tot een plaat waarop geen enkele concessie meer wordt gedaan.

Nou, deden meer bands dat maar, denk ik na het beluisteren van deze plaat met de onmogelijke lange titel. Niet dat alles op de plaat even goed is, want ondanks dat ik geregeld moet denken aan het lang uitgesponnen in- en uitro van 'Shine On You Crazy Diamond'. haalt The Besnard Lakes de spanning die daarin door Richard Wright is verwerkt nog voor geen seconde in. Niet bij benadering. Nee, het is juist al het andere dat veel genoegen schept.

Er staan een aantal prachtige nummers op de plaat, die bovendien op een zeer indrukwekkende wijze is gemixt. Alsof ze het achtergrond thema van A.F.Th. van der Heijden's roman cyclus, leven in de breedte, in muziek heeft willen vatten. De mix lijkt allesomvattend, qua breedte en diepte en toch een luchtigheid suggererend, die daar niet mee samen kan gaan. Dit was natuurlijk allemaal anekdotisch geweest als het waardeloze muziek was geweest. Sterker, dan was ik nooit aan die conclusie toegekomen.

Nee, The Besnard Lakes hebben zichzelf bij de haren uit het moeras getrokken en de weg ingeslagen die het zelf wil bewandelen. En dat is te horen, met een indrukwekkende plaat als gevolg. Voor nu een conservatieve score, die met de tijd beslist op zou kunnen lopen.

Het bovenstaande is een bewerking van een Engelstalige post op WoNoBloG.

avatar van philtuper
4,0
Nou, dit bevalt me verrassend goed. Ik vond mijn kennismaking met de band, The Besnard Lakes Are the Dark Horse overrompelend goed. Opvolger The Besnard Lakes Are the Roaring Nightook nog maar daarna ben ik ze toch uit het oog/oor verloren. De sound is zo herkenbaar dat verveling op den duur op de loer ligt. Dan ken je de sound wel. Maar toch, op dit album weten de Canadezen me weer te grijpen. De vaak lang uitgesponnen songs zijn weer ouderwets meeslepend en toch is het niet exact een herhaling van zetten. Dat kan ook zijn omdat ik de platen van de Besnards al een hele tijd niet meer heb opgezet, maar daar komt nu weer verandering in!

Lachende derde
Prachtig album.

avatar van erwinz
4,5
recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: The Besnard Lakes - The Besnard Lakes Are The Last Of The Great Thunderstorm Warnings - dekrentenuitdepop.blogspot.com

The Besnard Lakes - The Besnard Lakes Are The Last Of The Great Thunderstorm Warnings
De Canadese band The Besnard Lakes kon al overweg met lange luistertrips, maar doet er nog een flinke schep bovenop op het nieuwe album van de band, dat 70 minuten lang benevelt en betovert

De Canadese band The Besnard Lakes opereert ondanks een aantal geweldige albums nog steeds wat in de marge. Dat moet gaan veranderen met de release van het nieuwe album van de band, want The Besnard Lakes Are The Last Of The Great Thunderstorm Warnings is een even mooie als indrukwekkende luistertrip. Het is een luistertrip waarop absoluut het etiket psychedelica kan worden geplakt, waarbij de Canadese band zowel uit de archieven van de psychedelica als de neo-psychedelica citeert. Invloeden uit de 70s hardrock en symfonische rock maken het album nog wat fascinerender. 70 minuten smullen vanaf het puntje van de stoel als je het mij vraagt

Ik heb wel wat met de muziek van de Canadese band The Besnard Lakes. Mijn eerste kennismaking met de muziek van de band uit Montreal, het in 2007 verschenen The Besnard Lakes Are The Dark Horse, was direct een voltreffer, maar ook opvolgers The Besnard Lakes Are The Roaring Night (2010), Until In Excess, Imperceptible UFO (2013) en A Coliseum Complex Museum (2016) vond ik stuk voor stuk bijzonder fascinerende albums.

Deze week verscheen eindelijk weer eens een nieuw album van de Canadese band, The Besnard Lakes Are The Last Of The Great Thunderstorm Warnings. Het is niet alleen het album met de langste titel tot dusver, maar ook het album met de langste speelduur.

Het nieuwe album van The Besnard Lakes bevat ruim 70 minuten muziek en is een heus conceptalbum. Voorman Jace Lasek geeft op het nieuwe album van de band de dood van zijn vader een plekje, waardoor het niet zo vreemd is dat The Besnard Lakes Are The Last Of The Great Thunderstorm Warnings bij vlagen een donker album is. De Canadese band bespreekt de dood overigens ook conceptueel en trekt steeds een plaatkant uit voor de opeenvolgende thema’s Near Death, Death, After Death en Life, waardoor het toch weer positief eindigt.

De band ging er overigens zelf ook bijna aan onderdoor de afgelopen jaren, want ondanks een aantal geweldige albums en bijzonder imponerende concerten, bleef het grote succes helaas uit. The Besnard Lakes was ooit een van de vaandeldragers van het prachtige label Jagjaguwar, maar slaat met haar nieuwe album een andere weg in op een nieuw label.

In muzikaal opzicht valt dat een andere weg in slaan gelukkig wel mee. Iedereen die The Besnard Lakes kent van bijzonder fraaie psychedelische luistertrips, kan ook met The Besnard Lakes Are The Last Of The Great Thunderstorm Warnings zijn of haar hart ophalen. De band uit Montreal schotelt ons zoals gezegd ruim 70 minuten muziek voor en levert in deze 70 minuten negen tracks af, waarvan de kortste ruim vier minuten en de langste bijna 18 minuten duurt (al eindigt die track met 10 minuten waarin niet zo gek veel meer gebeurt).

Het album opent heerlijk zweverig met wolken elektronica en hier en daar de opvallende hoge zang. De gitaren houden zich redelijk gedeisd in muziek die past in het hokje psychedelica, maar die ook flink wat invloeden uit de spacerock en de progrock bevat.

Zeker wanneer het tempo laag wordt gehouden en de elektronica een bijna bezwerende uitwerking heeft, hoor je flink wat invloeden uit de symfonische rock van de jaren 70, waarin men ook niet bang was voor een conceptalbum van 70 minuten of meer, maar wanneer de gitaren incidenteel toch aan mogen zwellen, schuift The Besnard Lakes toch weer wat op richting (neo-)psychedelica of juist hardrock, al blijft The Besnard Lakes Are The Last Of The Great Thunderstorm Warnings over de hele linie een behoorlijk ingetogen album.

Het is een album dat waarschijnlijk door velen langdradig of zelfs saai zal worden genoemd, maar als je eenmaal wordt gegrepen door de fascinerende luistertrip die The Besnard Lakes ons voorschotelt, is het geen enkel probleem om 70 minuten lang onder te duiken in de muziek van de Canadese band. Integendeel zelfs. Bij intensieve beluistering van het album komt steeds meer moois aan de oppervlakte, waardoor je je maar blijft afvragen waarom The Besnard Lakes niet al lang wereldberoemd is. Dat moet dan maar gebeuren met dit album. Erwin Zijleman

avatar van forzautregivo
4,5
Fascinerend conceptalbum over de dood. The Besnard Lakes vragen het nodige van de luisteraar, maar daar krijg je dan ook een intense luisterervaring voor terug. Lang uitgesponnen nummers om echt even de tijd voor te nemen.

Overigens voor de liefhebber: vorige week mocht ik Jace en Olga van The Besnard Lakes interviewen voor muziekwebsite Nieuweplaat. Fijn gesprek met mensen die het maken van albums echt nog als kunstvorm zien. Hier te lezen.

avatar van Chameleon Day
4,0
Lachende derde schreef:
Prachtig album.


Nee, maar?...Jij hier?

Lachende derde
Chameleon Day schreef:
(quote)


Nee, maar?...Jij hier?


Ja, in het juiste topic...

avatar van Outlaw104
Wat een verslavend nummer is Feuds with Guns toch. Ik blijf het maar draaien.

avatar van dynamo d
3,0
Ik vind het - helaas - een toch wat eentonig album.

avatar van herre48
4,5
Wat een mooie plaat alweer. Dit jaar wordt een regelrechte ramp om in december een top 10 te moeten maken. Tevens dreigt dit ook een dure zaak te worden, dit is echt het soort muziek dat je op vinyl wilt. Bloedmooi.

Ik heb tickets gekocht voor 15/09 te Gent. Geef me snel een vaccin!!!!!!

avatar van trebremmit
3,0
Soms wel goed zoals op Christmas Can Wait, maar ook vaak wel een beetje suffe 70's vibe, iets scherper en wat minder Pink Floyd had van mij wel gemogen.

avatar van Mjuman
Heb dit album nu zo'n 4-5 maal gehoord en ik vind het een duidelijk (typisch) Besnard Lakes album. Had totaal geen zin/behoefte om me te vertillen aan de zware symboliek waarnaar door sommigen hier wordt verwezen, het is imo gewoon een stemmig, ietwat somber album dat idd de tijdelijkheid der dingen onderstreept. De eerste keer (ik had 't aangeslingerd via Tidal) was het wel even wennen met het minutenlange naijlen van de laatste track, maar als je dat eenmaal weet, hou je er rekening mee, en klik je door, of je laat het gewoon doorspelen als je bezig bent omdat het niet storend is.

Sommige recensenten hebben dit al geannexeerd onder "prog", anderen onder "psychedelische" rock, denk zelf dat post-rock een meer correcte aanduiding is. In september komt de band nogmaals naar Nederland, deo volente, en zal dan o.m. Vera en Ekko aandoen. Als het doorgaat, zal ik zeker bij zijn, een eerder optreden, een aantal jaren geleden (LGW?) - met andere label (Jagjaguwar)-genoten - was erg goed.

De oudere albums hebben minder 'last' van die uitgetrokken nummers en The Besnard Lakes - You Lived in the City (2011) gaat meer richting ambient

Gast
geplaatst: vandaag om 20:00 uur

geplaatst: vandaag om 20:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.