menu

Typhoon - Lichthuis (2020)

mijn stem
3,36 (114)
114 stemmen

Nederland
Hip-Hop
Label: Top Notch

 1. Oud Licht (3:21)
 2. Alles Is Gezegend (3:10)

  met Freez

 3. Ogen Dicht (3:11)
 4. Botoman (5:41)
 5. Voor het Eerst (3:34)
 6. Alles Ok (3:12)

  met Roos Rebergen

 7. De Stad (4:15)

  met Wende

 8. Niemand Kan Blijven (6:56)
 9. Walnootboom (3:17)

  met Paskal Jakobsen

 10. Aanzoek (5:24)

  met Michelle David

totale tijdsduur: 42:01
zoeken in:
avatar van west
4,0
Silky & Smooth schreef:
Lichtpunt is wel heel gezapig en slapjes allemaal. Een beetje niveau 'De Beste Zangers'.

Wat bedoel je met gezapig en slapjes? Het is toch een afwisselend album met dynamiek en heel wat goede songs?

Dat 'de beste zangers' vind ik een beetje jammer. Alleen als ik Paskal Jacobsen hoor, moet ik daar aan denken. Wat doet die man op dit album?

avatar van peterjames777
Best prima. Maar vind het wat te poppy en zoet voor mij. Lobi da Basi had nog een rauw randje, welke ik hier mis. Toch een aantal sterke tracks zoals Oud Licht, De Stad en vooral Botoman.

avatar van Silky & Smooth
3,0
west schreef:
(quote)

Wat bedoel je met gezapig en slapjes? Het is toch een afwisselend album met dynamiek en heel wat goede songs?

Dat vind ik wel meevallen. Ik vond zijn Lobi di Basi-shows shows echt heel leuk, maar af en toe trok hij een nummer net iets te ver door en zat je naar een 10 minuten durende jamsessie te kijken. Dat vind ik hier ook een beetje. Het kabbelt maar wat voort. Daarbij heb ik continu het gevoel dat er consessies zijn gedaan om een groter publiek te bereiken. Muziek die iedereen plezierig vindt. Dat bedoel ik met 'De Beste Zangers' referentie. Lobi di Basi was echt verrassend, fris en uniek. Dat gevoel heb ik totaal niet bij dit album.

3,0
Dim
Opvallend, al 14 stemmen. Ik kan met nog geen mogelijkheid nu al een totaaloordeel vellen, maar ik ben dan ook degene die meestal ergens aan het begin van de zomer een lijstje met de beste albums van het jaar daarvoor af heeft. Maar deze plaat is meer dan gemiddeld een album dat meerdere luisterbeurten nodig heeft.
Eerste indruk: Botoman is een heel vet nummer, een tweede Zandloper zou ik bijna willen zeggen en waarom niet twee keer Wende en nul keer Roosbeef? Nummer met Paskal kan ik ook weinig mee.

avatar van meneer
Het is dat ik rappen een soort van armoedig zingen vind maar muzikaal (en toch ook ergens ver weg in de zang) lijkt Typhoon hier een beetje de ‘Rob de Nijs’ van 2020. En daar hou ik wel van. Leuk hoor.

Het is tijd dat Paskal Jakobsen weer eens een album met Bløf uit gaat brengen. Er zit een wat strakke spanning op zijn stem

avatar van west
4,0
Silky & Smooth schreef:
(quote)

Lobi di Basi was echt verrassend, fris en uniek. Dat gevoel heb ik totaal niet bij dit album.

Dat is wel waar. Dit is meer een vervolg op Lobi di Basi, maar dan weer net anders. Op zich moet dat wel kunnen lijkt mij, maar je moet het wel kunnen waarderen natuurlijk.

Rene1979
Je kan niet echt meer van Hiphop spreken alleen omdat Glenn rapt. Dat wil niet zeggen dat dit niet goed is. Muzikaal hoogstandje in mijn ogen

avatar van Rudi S
4,0
Lobi da Basi is voor mij een ***** album en toch met niet al te hoge verwachting aan dit album begonnen.
Maar na de eerste beluistering ben ik toch behoorlijk positief, dit kan wel weer een heel fijn album worden.

Ponty Mython
Ik had nog nooit iets van Typhoon gehoord, maar ik zie deze jongen de laatste tijd in allerlei talkshows opduiken, dus het werd wel eens tijd. Om de één of andere reden zijn veel mensen lyrisch over deze rapper, maar ik hoor het (nog) niet. Zijn laatste wapenfeit is mij in ieder geval iets te gladjes. Dat ligt voornamelijk aan de productie, want zijn raps zijn best okee, al gaat dat af en toe ook een beetje hakkelend en wil hij te snel. Met opener Oud Licht kan ik helemaal niets en dit was mijn introductie met Typhoon, dus een vrij slecht begin. Alles Is Gezegend, Voor Het Eerst, De Stad en afsluiter Aanzoek zijn best aardig, maar qua productie veel te gelikt. Botoman bevalt een stuk beter, met leuke trommeltjes, blazers en percussie.. Walnootboom is echter verschrikkelijk door die gare zanger en enorm slechte kleuterschoolrijmpjes. Niemand Kan Blijven en Ogen Dicht zijn wat mij betreft de beste nummers, vanwege de jazzy productie en goede raps. All in all een wisselend, glad geproduceerd album met eigenlijk maar één echt slecht nummer en twee toppers.

avatar van Jelle78
Nee, helaas. Dit gaat hem niet worden voor mij. Tussen Licht en Lucht vind ik een geweldige plaat en ook Lobi da Basi kan ik prima waarderen. Maar Lichthuis komt wel heel erg gezapig op mij over. Waar is de energie van Typhoon gebleven? Als hij dan ook nog Paskal Jakobsen laat opdraven in wat sowieso al één van de mindere nummers van de plaat is, dan heb ik het wel gehad eigenlijk.
En dat vind ik jammer. Want ondanks dat ik geen hip hop liefhebber ben draag ik Typhoon een warm hart toe. Mede dankzij een werkelijk fenomenaal optreden van hem op Eurosonic Air een paar jaar terug. De energie van dat optreden hoor ik totaal niet terug op deze plaat en dat vind ik jammer. Misschien dat Lichthuis nog gaat groeien bij mij, maar ik vrees het ergste.

avatar van west
4,0
Tussen de kritische geluiden door wil ik even een deels ander geluid laten horen. Dit Lichthuis is een afwisselend album geworden met heel wat (echt) goede songs en een enkel mindere nummer. De stijl van het album ligt in het verlengde van Lobi da Basi, maar klinkt wat poppier en regelmatig hoor je ook vleugjes jazz. Typhoon zingt soms ook en doet dat best aardig, maar zijn raps blijven natuurlijk de voorkeur hebben. De productie is goed en het artwork is fraai gedaan.

Hele goede nummers vind ik single Ogen Dicht, Botoman met die fijne beat, De Stad met Wende en het lange fraaie Niemand Kan Blijven. Goede songs zijn single Alles Is Gezegend met Freez en slotnummer Aanzoek met Michelle David. Aardig vind ik Voor het Eerst en Alles Ok. Er staat maar 1 mispeer op en dat is Walnootboom met Paskal Jakobsen, die niet op een Typhoon album thuis hoort. Alles bij elkaar heb je het dan volgens mij over een goede hip hop / pop plaat van Typhoon. Een andere plaat trouwens weer dan zijn voorgangers, maar nog steeds van een prima niveau.

avatar van Jelle78
Het artwork is inderdaad prachtig en ik zou bijna alleen om die reden de plaat willen aanschaffen.
Over Typhoon die zingt: dat is voor mij reden om de plaat juist niet aan te schaffen. Typhoon is op z’n best een matig zanger, dus laat hem alsjeblieft alleen rappen, dat kan hij veel beter.
Overigens wel lof voor hem dat hij geen autotune gebruikt om te verbloemen dat hij niet zo goed kan zingen, zoals zo ongeveer elke andere (Nederlandstalige) rapper tegenwoordig wel doet. Want als Typhoon zich daartoe had verlaagd, had ik deze plaat niet eens tot het einde geluisterd. Dus dat spreekt zeker in zijn voordeel.

avatar van vinylbeleving
3,0
Jelle78 schreef:
Het artwork is inderdaad prachtig en ik zou bijna alleen om die reden de plaat willen aanschaffen.


Meen je dat? Ik vind het artwork juist te abstract, en ook niet zo passen bij de muziek en teksten, juist omdat die wat toegankelijk zijn.
Wat is 't ook, waar je naar kijkt? Allemaal pionnetjes, of een gebakken eitje in een pan?

avatar van Venceremos
2,5
Japanners die eer betuigen aan hun vlag.

Ponty Mython
Echt origineel is het natuurlijk niet. Moby deed hetzelfde met zijn album Innocents en een rock/metalband waarvan de naam me is ontschoten heeft ook een soortgelijk design.

avatar van Silky & Smooth
3,0
Ponty Mython schreef:
Echt origineel is het natuurlijk niet. Moby deed hetzelfde met zijn album Innocents en een rock/metalband waarvan de naam me is ontschoten heeft ook een soortgelijk design.

Mwuah, ondanks dat ik de vergelijking wel zie vind ik hem vergezocht. Dan kun je Straight Outta Compton en Dah Shinin' ook wel voorbeeld noemen. Ik vind het design wel origineel en zeer kenmerkend naar de stijl van de ontwerper. De CD ziet er ook tof uit.

Los hiervan weet ik ook niet of ik het wel bij de muziek vind passen en na het zien van de geanimeerde snippets krijg ik het beeld van een spiegelei niet meer uit mijn hoofd...

avatar van Brunniepoo
4,0
Ik ben behoorlijk allergisch voor Paskal Jakobsen en Walnootboom vind ik een vreselijk nummer. Dat is gelukkig de enige dissonant op deze prima opvolger van Lobi da Basi. Goede samenwerkingen met Freez en Wende, veel variatie, aantal sterke teksten. Ok, misschien net geen Tussen Licht en Lucht, maar toch weer zeer de moeite waard.

avatar van overmars89
3,5
Tussen Licht En Lucht is 1 van mijn favoriete albums allertijden. Typhoon had al tijdens zijn jonge jaren bepaalde inzichten in het leven dat mij altijd erg heeft weten te raken. Tevens is hij een begenadigd poëet. Lobi Da Basi is voor mij persoonlijk onlosmakelijk verbonden met Oerol 2014. Ik was daar toen voor het eerst vrijwilliger en op dat festival trad hij voor het eerst op met materiaal van dat album. Fantastische zomer was dat.

De jaren daarna ben ik zelf wat meer nihilistisch geworden. Ik merk dat ik mijn mening al klaar had voordat ik het album geluisterd had. Zijn kinderlijke enthousiasme in liefde en positiviteit. Ergens had ik daar wat moeite mee, ook met zomergasten. Zegt misschien meer over mezelf dan over hem.

Tijdens het luisteren van het album werd ik toch geraakt. Typhoon is puur en hij weet ergens de stille romanticus in mij te raken. Ergens hoop ik dat ie weer pure hip/hop gaat maken, al snap ik dat hij daar momenteel niet meer is.

avatar van overmars89
3,5
Toch is het album niet alleen maar Hosanna! De openingstrack vind ik magertjes en de featurings van Wende & Paskal Jakobsen storen mij. Alles wat die Wende doet voelt voor mij te geforceerd. Alles Ok met Roos vind ik dan wel weer geweldig (Sowieso fan van Roosbeef). Tevens balanceert Typhoon met zijn zangkunsten op het randje, maar toch komt hij er bijna altijd mee weg met zijn enthousiasme.

Het sterkste punt van het album zijn toch wel de composities. De instrumentatie voelt organisch, is swingend en origineel. Het is ook een verlengde van Lobi Da Basi naar mijn inziens. Ook de ruimtes/muzikaliteit dat Typhoon inneemt met af en toe een snelle rap werkt ook heel goed.

avatar van Silky & Smooth
3,0
overmars89 schreef:
Tevens balanceert Typhoon met zijn zangkunsten op het randje, maar toch komt hij er bijna altijd mee weg met zijn enthousiasme.

Dit speelde ook door mijn hoofd en ik kwam helaas tot de conclusie dat Typhoon de eerste is die een keer niet wegkomt met alleen enthousiasme of oprechtheid.

avatar van Frenz
Hmmm, ik had gehoopt op meer nummers die de emotie en pijn uit zijn moeilijke periode verwoorden. Iets teveel easy listening, zoals 'Alles Ok'. Mss moet je Typhoon ook niet draaien na BRUTXXL van Zwangere Guy.

Maar goed Botoman en De Stad (Wende en Typhoon gaat weer wel) zijn dikke voldoendes. Iets meer kans geven mss

avatar van overmars89
3,5
Toch een halfje omlaag. Na de vele luisterbeurten stoor ik me toch meer aan de tracks die me niet zo liggen.

avatar van Nr.4
Wende werkt echt op m'n zenuwen. Verder kan ik het album prima aanhoren, maar niet iets wat ik vaker hoef te horen. Te poppy voor mijn smaak, maar dat zit er ook wel in natuurlijk.

avatar van Timo710
4,0
Niemand Kan Blijven is Typhoons beste werk tot nu toe.

avatar van Harderwiek
Typhoon is tekstueel altijd ijzersterk, zowel qua rijmschema's en zijn gedachtengang, waar ik mij altijd goed in kan vinden. Aangezien ik de muziek op zichzelf niet echt denderend vind op dit album, wat was te verwachten vanuit zijn muzikale ontwikkeling, had ik gehoopt er tekstueel nog wat uit te halen. Maar ook dat is hier niet het geval, waardoor het geheel mij nergens weet te interesseren en ik geen behoefte voel dit vaker te beluisteren. Jammer, want Typhoon is voor mij een held; Tussen Licht en Lucht wordt hier nog op regelmatige basis gedraaid.

avatar van Frenz
Mss toch ff volhouden Harderwiek, heb ik iig wel gedaan omdat ik Botoman & De Stad wel wilde horen. Ja ik skip twee nummers consequent en dan heb ik het niet eens over de misser met die zanger van jeweetwel.
Maar de overige nummers ga ik steeds meer waarderen, ik heb te snel geoordeeld.

avatar van Silky & Smooth
3,0
De collectieve haat hier jegens 'die zanger van jeweetwel' stemt mij goed

avatar van Pinsnider
Mij niet. Elitair gebral. Je mag een mening hebben over de teksten die hij uitkraamt, afkomstig van een verwarde bandgenoot, maar dat gaat m.i. veel te makkelijk voorbij aan het feit dat de man een dijk van een stem heeft.

avatar van Norrage
4,0
Ik kom toch een halfje lager uit nu. Echt geweldig album, maar die laatste 2 nummers doen echt af aan het geheel....

avatar van Frenz
Pinsnider schreef:
Mij niet. Elitair gebral. Je mag een mening hebben over de teksten die hij uitkraamt, afkomstig van een verwarde bandgenoot, maar dat gaat m.i. veel te makkelijk voorbij aan het feit dat de man een dijk van een stem heeft.


Sorry, maar dat heeft niks met elitair te maken, althans, ik voel me niet aangesproken. Op zich heb je gelijk dat er niks mis is met zijn stem, maar dat geldt ook voor Engelbert Humperdinck.

Als je dergelijke draken van zinnen produceert, dan verdien je die 'collectieve haat'.

Net zoals (on topic) Typhoon credit verdient bij muzikaal mindere nummers, omdat zijn teksten nog wel overeind blijven

Gast
geplaatst: vandaag om 16:41 uur

geplaatst: vandaag om 16:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.