Aesop Rock - None Shall Pass (2007)

Label: Definitive Jux

1. Keep Off the Lawn (3:45)
  2. None Shall Pass (4:03)
  3. Catacomb Kids (4:07)
  4. Bring Back Pluto (4:29)
  5. Fumes (5:00)
  6. Getaway Car (3:15)

met Cage en Breeze Brewin

7. 39 Thieves (4:15)
  8. The Harbor Is Yours (3:58)
  9. Citronella (4:53)
  10. Gun for the Whole Family (3:53)

met El-P

11. Five Fingers (4:06)
  12. No City (4:28)
  13. Dark Heart News (3:58)

met Rob Sonic

14. Coffee (4:08)

met John Darnielle

15. Pigs * (5:26)
Prima album, beats erg wisselend helaas, blockhead produced toch meestal voor aesop? het lijkt helemaal niet op werk van hem behalve none shall pass dan.
Gelijk ook het beste nummer van het album imo, alhoewel ik me wel bij dat soort nummers afvraagt of het nou nog de bedoeling is dat je iets van de tekst mee krijgt want het gaat allemaal zo snel en het steekt allemaal zo raar in elkaar dat het toch echt wel nodig is om de lyrics er bij te pakken wil je er ook maar iets van kunnnen begrijpen.

Verder blijft 'Pigs' een mooie afsluiter, wijkt een beetje af van de rest net als de andere uitsteker 'None Shall Pass'

Man, man, man. Wat een album.
Ik hoorde zijn muziek voor het eerst via een 'watchmojo' YouTube filmpje. Het heette: 'top 10 best independent rappers.' Ik weet niet wie op de redactie daar heeft gelobbied heeft om hem daar op plaats 9 te krijgen maar hij is z'n gewicht in goud waard.
Elk nummer zit zo vol emotie. Hoewel zijn stem misschien zich niet ideaal leent voor die taak, het lukt aardig. Maar de echt mening zit hij toch we in de tekst zelf. En die is zo diep. En niet a$ap rocky 'diep', ik bedoel serieus diep en intellectueel.
Combineer dat met een productie die daar goed op aansluit en veel muziekspeler kennis en je hebt dit album.
Zeker nummers als 'citronella' getuigen van een diepe vereenzelviging met zowel old school als new school hip-hop op een manier die zo uniek is dat het zich nestelt op een plek in mijn ceranium waar nog niet hem voor was.
Je moet er alleen wel voor gaan zitten, het vergt veel energie om er naar te luisteren. Soms misschien iets te veel. Doet voor mij er niet veel aan af maar dat is persoonlijk. Het blijft een aanrader.
5 sterren