Ik herinner me de eerste kennismaking met dit album via
Shot in the Dark als een videoclip in een koude winter. Blijkt te kloppen: in januari 1986 ging de single in première. Ozzy Osbourne was áltijd weer in staat met aangename oorwurmpjes te komen en dit was er één, zoals tweede single
The Ultimate Sin er ook één zou zijn, eentje die je plotseling voor je uit neuriede.
Nadien leerde ik dat Bob Daisley de meeste teksten had geschreven en gitarist Jake E. Lee de muziek. De eerste is niet te horen op album
The Ultimate Sin (wel op bas: Phil Soussan, co-schrijver van de single), de tweede schittert opnieuw; bijvoorbeeld in de solo van het titelnummer met die afwijkende akkoordenreeks en daaronder de rollende basdrums van nieuwe stokkenman Randy Castillo plus zowaar een gruntje van de madman in het slot.
Thank God for the Bomb was in die jaren van Koude Oorlog een geluid dat je niet zoveel hoorde, maar waarin ik me wel kon vinden na jaren van anti-atoombomprotesten.
Soms heeft de meezingbaarheid iets van klapkauwgom: het is dan wel erg popachtig-zoet, zoals het refrein van
Secret Loser en
Lightning Strikes, waar de coupletten beter zijn.
Mijn überfavootje is
Killer of Giants, dit vanwege de opbouw: tokkelende gitaren, deels akoestisch, waarna de toetsen van sessiemuzikant Mike Moran erbij komen en het na een tijdje stevig wordt. Het meest avontuurlijke nummer van de plaat én tot vlak voor uitgave de beoogde titel van het album, aldus Wikipedia.
De productie van Ron Nevison was me iets te volgesmeerd met te weinig ‘hoog’, maar vooral Lee’s gitaarwerk en het ontbreken van zwakke tracks maakten dat goed. En nu weet ik niet anders…
Hierna verliet Jake E. Lee de firma, waar Sharon Osbourne de scepter zwaaide. Volgens Wikipedia werd nooit duidelijk waarom, ik vermoed iets met het financiële beleid van de manager en het weinige respect dat hij kreeg. Mooi dat hij voor dit album wél de credits eruitsleepte, in tegenstelling tot de voorganger.
In retrospect: heb het altijd vreemd gevonden dat hij nooit een hele grote naam is geworden op eigen kracht, met Badlands en later Red Dragon Cartel maakte hij bepaald geen slechte albums. Misschien omdat hij niet per se in de spotlights wil staan? In 2019 liet hij zien
welke apparatuur hij gebruikt. Het lijkt me een relaxte vent met één grote passie: de gitaar, niet het imago. Iets dergelijks hoor ik bij collega Craig Goldy, die Lee met
complimenten overlaadt rond wat leuke anekdotes.