Sylvan - One to Zero (2021)

Duitsland
Label: Gentle Art of Music

1. Bit by Bit (6:16)
  2. Encoded at Heart (6:41)
  3. Start of Your Life (3:14)
  4. Unleashed Power (7:30)
  5. Trust in Yourself (5:32)
  6. On My Odyssee (6:26)
  7. Part of Me (9:16)
  8. Worlds Apart (3:57)
  9. Go Viral (6:40)
  10. Not a Goodbye (10:14)
Na jaren wachten is daar het nieuwe album van Sylvan. Reeds lang aangekondigd, maar door interne problemen vertraagde release. Maar het was het wachten waard!
One To Zero is een conceptalbum. Sylvan is daar erg sterk in. (Home, Posthumous Silence).
Hierbij gaat het om een autobiografie van een Artificiële Intelligentie. Als je dat zo hoort lijkt dat moeilijk voor te stellen maar Sylvan weet daar toch weer een heel eigen draai aan te geven. De muziek is alles behalve kil, koud en digitaal gestuurd. De Artificiële Intelligentie ontwikkelt zich vanaf het begin (Bit BY Bit) en merkt op het einde dat wat het geleerd heeft van de mensheid ("NOT MY WAY" Go Viral) verwerpelijk is. De ontwikkeling stopt en de A.I. komt tot een einde, waarna zich alles weer herhaalt. (einde van de plaat is gelijk aan opening).
Muzikaal prachtig en sterk neer gezet in de bekende Sylvan stijl, maar wat betreft sound en productie is Sylvan nu echt volwassen geworden. In 2015 tekende Sylvan bij het Gentle Art Of Music label (RPWL) en dit album is dan ook meesterlijk gemixed door Yogi Lang (ook add. toetsen). Kalle Wallner verzorgde ook nog wat gitaarwerk en Bine Heller (bekend van achtergrond koortjes RPWL en Yogi Lang solo) zong ook hier de achtergrond partijen in. De hele productie klinkt ineens vol, warm en zoals gezegd "volwassen." Daar waar de vorige albums nog wel eens een "leegte" hadden of soms het net niet waren is dit album door de heren uit Hamburg een voltreffer. De gitaarsolo's zijn t.o.v. Home enorm gegroeid, Jonathan Beck heeft hier echt goed werk geleverd en is enorm gegroeid. Prachtige ballad's (part of me) en pakkende refreinen (Trust in Yourself) wisselen af met harde riffs (go Viral). Heerlijk ook de manier waarop Sylvan nummers tot een climax laat groeien (Encoded at Heart, Part of Me). Verder wil ik nog kwijt dat de zang van Marco Glühmann zeer fraai is. Hij probeert op dit album minder "moeilijk" te zingen (geen zuchtjes of kreuntjes, als je snapt wat ik bedoel). Dat vond ik op de laatste 3 albums een beetje storend af en toe. He tkomt dit album zeker ten goede!
Op youtube is inmiddels de eerste "single" te zien en te horen: Go Viral Go Viral

Het album heeft wat luisterbeurten nodig maar dat zijn we gewend van goede Prog....het zal zeer zeker voor de nodige kippenvelmomenten zorgen, release 28 mei a.s.

Ik heb me echt nog geen seconde gestoord aan de zang van die kerel. En als je zon voortreffelijke plaat maakt als PS kan je bij mij heel wat potjes breken. Dat hebben ze vervolgens ook gedaan met een serie mindere albums deze krijg ik deze week binnen ik hoop op prachtig werk.

avatar van Papartis
Bit by Bit heeft wel wat Riverside invloeden vind ik.