Motörhead – Orgasmatron (Deluxe Edition)
Gekocht in augustus 2023 bij Amazon.nl voor de prijs van 11,99 met als beloning het album zelf en een tweede schijf met een tweetal B-kantjes en een alternatieve versie, alsook een verslag van een BBC In-Concert van 13 oktober 1984, verdere details via bovenstaande link.
Dit is album nummer zeven (we vergeten even On Parole natuurlijk) en het is een nieuw begin na het vertrek van Brian Robertson: een nieuwe label GWR wat een samenwerking is tussen de groep en hun management, een atypische producer voor deze Orgasmatron maar ook twee gitaristen.
Omdat Lemmy niet kon kiezen, traden ze allebei in dienst als gitarist: Phil Campbell en Würzel (aka Michael Richard Burston, overleden op 09/07/20211). In het boekje verwijst men naar het vroege idee om bij Motörhead bij het begin al met twee gitaristen te werken, met name Larry Wallis en “Fast” Eddie Clarke. Op de drumvellen verwelkomen wij Pete Gill.
Stiekem vind ik wel een heel goed album, het is opnieuw een Motörhead die de nieuwere richting sinds Another Perfect Day verder verkent, met een aantal rasechte krakers: Deaf Forever, Doctor Rock en het fantastische titelnummer Orgasmatron (Lemmy's haat voor religie en ideologie). De bonuscd is ook meer dan de moeite, ook voor mij persoonlijk.
Ik heb het nog eens opgezocht: op 23/11/1987 was ik aanwezig op het concert van deze Motörhead in de Vooruit te Gent, openers waren Destruction en King Diamond. Geweldig concert van Motörhead waarbij de eerste bassakkoorden van Lemmy het publiek een halve meter achteruit deed deinzen (en mijn tere trommelvliezen een hele tijd nadien hebben moeten recupereren). Dat waren nog eens tijden.