Motörhead - Orgasmatron (1986)

Metal / Rock
Label: GWR

1. Deaf Forever (4:26)
  2. Nothing Up My Sleeve (3:11)
  3. Ain't My Crime (3:42)
  4. Claw (3:31)
  5. Mean Machine (2:57)
  6. Built for Speed (4:56)
  7. Ridin' with the Driver (3:47)
  8. Doctor Rock (3:37)
  9. Orgasmatron (5:26)
  10. On the Road [Live, 12" Single B-side] * (4:59)
  11. Steal Your Face [Live, 12" Single B-side] * (4:15)
  12. Claw [Alternative Version] * (3:32)
  13. Stay Clean [Live from Caister, Great Yarmouth, Saturday 13th October, 1984] * (2:33)
  14. Heart of Stone [Live from Caister, Great Yarmouth, Saturday 13th October, 1984] * (2:56)
  15. Nothing Up My Sleeve [Live from Caister, Great Yarmouth, Saturday 13th October, 1984] * (3:35)
  16. Metropolis [Live from Caister, Great Yarmouth, Saturday 13th October, 1984] * (3:22)
  17. Killed by Death [Live from Caister, Great Yarmouth, Saturday 13th October, 1984] * (5:34)
  18. Ace of Spades [Live from Caister, Great Yarmouth, Saturday 13th October, 1984] * (2:53)
  19. Steal Your Face [Live from Caister, Great Yarmouth, Saturday 13th October, 1984] * (4:33)
  20. [We Are) the Road Crew (Live from Caister, Great Yarmouth, Saturday 13th October, 1984] * (2:34)
  21. Motörhead [Live from Caister, Great Yarmouth, Saturday 13th October, 1984] * (2:45)
  22. Bomber [Live from Caister, Great Yarmouth, Saturday 13th October, 1984] * (3:45)
  23. Overkill [Live from Caister, Great Yarmouth, Saturday 13th October, 1984] * (5:28)
PriestMaiden
Kick ass Motörhead album! Rock 'n' Roll is ook een uitstekend Motörhead album Opener Deaf Forever, Dr. Rock, Ain't My Crime allemaal topnummers. De cover van het titelnummer door Sepultura is ook een aanrader.

avatar van Honkie
Stem een halfje verhoogd naar aanleiding van het drie keer achter elkaar door boxen laten pompen van het titelnummer.

avatar van B.Robertson
Voor mij is dit een topplaat.Met Pete Gill op drums hebben ze een hele snelle lp gemaakt. Ik geef ze gewoon 5 sterren.

avatar van steve harris
Bij het nummer orgasmatron,denk ik gelijk dat de jongens van rammstein hebben goed geluisterd destijds.

avatar van ricardo
Dit album Orgasmatron is 1 van de besten van Motorhead, maar de titeltrack vind ik 1 van de minderen op dit album. Misschien komt het omdat ik niet van Rammstein houd.

avatar van Edwynn
Ik hou helemaal niet van Rammstein, maar het titelnummer van Orgasmatron is imo het meest geniale wat Lemmy en co op plaat kwakten.
Een sinister, log marcherend monster met een geweldige tekst op weergaloze wijze gedeclameerd door de heer Kilmister.
En de rest van het album mag er ook zijn. Van het strijdlustige Deaf Forever naar het stoere Built For Speed. Van het rappe Riding With The Driver naar de meer typische Motörheadkrakers Nothing Up My Sleeve of Claw. Voorzien van een ronkende sound van Lemmy's bas en melodieus gitaarwerk van de nieuwe tandem Wurzel en Campell.
Voor mij veruit de beste Motörhead ooit, ondanks de al niet misselijke schijven uit de beginperiode van de band.

avatar van Wyverex
Ik ben even de Motörheads aan het overlopen, en ik stoot nu op deze. Nu, hij is niet overweldigend goed (vind ik wel van Inferno, en Ace of Spades natuurlijk), maar ik ben eigenlijk vooral nieuwsgierig waarom de mensen hier Rammstein bij vermelden. Wat hebben die Duitse Dreuners hier mee te maken? Lijkt het er misschien op, of zit er een cover tussen? Moest ik hier nu iets volkomen belachelijk neergeschreven hebben: ik ben een leek in het oevre van Motörhead

Over het algemeen: ik luister deze nu na Inferno (weet ik, het is geen logische volgorde) en dit album mist wat. Misschien gewoon omdat Inferno stukken harder is dat je achteraf echt niet meer kan afkicken van de hard-heid of iets in die aard . Maar, Motörhead stelt hier ook niet teleur, al was het maar voor Lemmy's stem waar ik niet genoeg van kan krijgen. En het gitaarspel zit over het algemeen goed in elkaar (soms wat te korte solos). Nog te vroeg voor een stem, maar ik kom er op terug.

avatar van Edwynn
Uiteraard heeft Rammstein geen ene mallemoer met Motörhead te maken.

avatar van steve harris
Edwynn schreef:
Uiteraard heeft Rammstein geen ene mallemoer met Motörhead te maken.
zeg ik dat dan? ik heb het alleen over het nummer orgasmatron, !!

Wyverex schreef:
Vreemd dat veel mensen Inferno zo'n goede plaat vinden. Hij is weliswaar hard maar de rifjes zijn wel erg voor de hand liggend en zeker niet erg org. Tenminste in mijn oren niet. Inferno kan nog niet aan de enkels komen van dit album, of Ace Of Spades, of Overkill, of 1916, Bastards, Overnight Sensation en We Are Motorhead. En ook Another Perfect Day vind ik een stuk leuker album nog dan Inferno.

Als je dit album niet goed vind, dan houd je gewoon niet van Motorhead, want dit album staat bol van de pakkende songs. Hoogtepunten zijn voor mij met name Deaf Forever, Aint My Crime, Mean macine, Built For Speed en Riding With the Driver. De rest van de nummers zijn ook nog erg goed, met de titeltrack als minst goede nummer, tenminste voor mij dan, voordat daar weer misverstanden over gaan bestaan.

avatar van Wyverex
ricardo schreef:
Vreemd dat veel mensen Inferno zo'n goede plaat vinden.

Meningen en smaken verschillen, maar ik denk dat je over mij wel gelijk hebt. Motörhead kan me boeien voor enkele liedjes, maar niet voor een heel album aan een stuk. Ik denk dat de massa Inferno beter vindt vanwege zijn hardheid. Zo is dat ook bij mij, en ik ben eigenlijk niet diegene die enkel pure metal luister. Het is omdat Inferno vanwege zijn harde basis de typerende rauwheid van Motörhead wat onderdrukt. En dat is iets wat mij niet zo erg aanspreekt. Nu, mij zal je nooit horen zeggen dat Motörhead slecht is (want dan krijg ik hier thuis van mijn pa ook onder mijn voeten ), maar de rauwe aanpak van de mannen ligt me niet helemaal.

Voor Orgasmatron zelf trouwens, er staan inderdaad pakkende songs op. Maar nu ook weer niet baanbrekend te noemen. Het is veel van hetzelfde. Na een tweede luisterbeurt 3 sterren waard.

Ik denk niet dat ik nog alles van Motörhead ga overlopen, maar ik ben wel benieuwd naar 1916. Het thema en de cover spreken me al helemaal aan!

Edwynn, bedankt voor het antwoord

avatar van Edwynn
Eigenlijk vind ik Inferno ook een meer geïnspireerde plaat dan andere recente Motörheadplaten.

Orgasmatron bevalt mij mede uit nostalgische overwegingen gewoon beter.

avatar van ricardo
Ik vind Inferno vooral erg hard klinken, dat moet dan de inspiratie zijn, want de riffs zijn dat allerminst vind ik. Ik vond toen ik hem voor het eerst hoorde erg goed, maar na meerdere luisterbeurten vond ik het toch echt een tegenvaller. Het is meer hele luide speedmetal met voor de hand liggens riffs, dan de Rock & Roll die Lemmy zegt te spelen.

De laatste echt goede Motorhead plaat vind ik We Are Motorhead, al moet ik zeggen dat ik Hammered niet ken. De laatste 2 ken ik wel, en vind ik net zo mager als Inferno uiteindelijk.

avatar van bennerd
Wat een fantastische knaller is Mean Machine

avatar van exodus
Mean Machine is HARD! Sowieso veel harde nummers op deze lp gegoten in een loeiharde productie. Ze moesten ook wel zou ik bijna willen zeggen in dat jaar...al die Thrash die ernaast dat jaar toen uitkwam...hahaha... Motörhead paste er met deze plaat goed tussen, ondanks dat Orgasmatron niet echt Thrash is natuurlijk, maar gewoon loeiharde Punkrock/Metal...of zoals Ome Lemmy altijd zegt: gewoon Rock 'n Roll. Maar wel een hele harde! ! ! Wat zou Elvis nou van zo'n Motörhead gevonden hebben? ? ? Of Little Richard? Hem kunnen we 't nog vragen!

avatar van exodus
Ik heb hiep hiep hoera zelfs een Motörhead - Orgasmatron T-shirt! Daar krijg je toch zowat een "Orgasm" van of niet dan!

avatar van Von Helsing
Orgasmatron heeft wel iets weg van Gimme Some Lovin' van de Spencer Davis Group.

Casino Boogie
bennerd schreef:
Wat een fantastische knaller is Mean Machine

vergeet Ridin With The Driver niet...helaas een matige productie, maar wat een prachtplaat van Motorhead

avatar van exodus
Veel liever deze productie die rauw en hard is, dan die pro-tool-shit van tegenwoordig etc. Metal vanaf een tape het liefst en afschuwelijk voor de gewone mens. Bij ons thuis vonden ze al mijn metal eerder afschuwelijk, en zo hoort het ook!

avatar van exodus
Trouwens: ik vind Orgasmtron één van de beste Motörhead-lp's. Ze kwamen toen midden jaren 80 weer hard terug uit een dipje, en hoe! Maar de klassiekers in de jaren 70 en rond 1980 met "Fast" Eddie Clarke op gitaar zijn ook waanzinnig natuurlijk! ! !...en legendarisch! Ik heb gelukkig alles op vinyl...ook veel fijner dan die kut-cd's.

avatar van B.Robertson
Orgasmatron vind ik samen met On Parole, Overkill, Ace of Spades, Another Perfect Day, 1916 & Bastards tot hun beste werk behoren. Heb de lp destijds meteen nieuw gekocht en pas dit jaar op cd. Ik vind dat het riffwerk van Built for Speed wel wat weg heeft van Master of the Universe van Hawkwind, Lemmy leende wat van zijn oude band. Verder is Orgasmatron mischien nog wel hun snelste album. I
k vind de gitaarsolo's vreemd genoeg ietwat tegenvallen in vergelijking met de eerste tracks van deze bezetting uit het No Remorse tijdperk. (Under the Knife, Killed by Death, Snaggletooth, Locomotive, Steal Your Face - smullen van de solo's.) Op Orgasmatron heeft Motörhead voormalig Saxon drummer Pete Gill in de gelederen. Live dreef die de boel flink op, zoals te horen valt op de cd / dvd The Birthday Party (met o.a. Mean Machine.)

Orgasmatron is de 1ste Motorhead plaat die ik zo'n 25 jaar geleden kocht, en ik was meteen fan
van deze steengoede band, na al die jaren en de vele steengoeie live optredens die ik gedaan heb doet het me nu toch wel pijn in het hart te moeten zien dat Lemmy ( met alle respect voor die man )
na zijn ziekte periode niet meer dezelfde man is als een paar jaar geleden, Lemmy is een oude
man geworden en de optredens van tegenwoordig zijn niet meer wat ze geweest zijn, jammer
want Motorhead was één van de betere live bands om te zien, lang leve Lemmy en Motorhead,
Amen.

avatar van ricardo
Het maakt toch helemaal geen reet uit dat hij nu niet meer goed uit de verf komt.

Nee, dat heeft hij met zijn band in het verleden al vaak genoeg laten zien.

Met zijn gezondheid vind ik het zelfs een unicum dat hij nog steeds in staat is om op te treden.

Als afterschock hun laatste regeliere album zou zijn zou het een waardig afscheid zijn, maar natuurlijk hoop je op meer.

De muziek van deze band zal nog jaren voortleven, want het is in mijn ogen echt uniek.

They play rock and roll zegt lemmy altijd voor een optreden, maar dan wel verdomd vette en tegen metal aan.

Ik houd van motorhead vooral in deze donkere dagen geeft het mij energie, en het zorgt er zelfs voor dat mijn tijden met het hardlopen nog steeds verbeteren.

Lemmy en motorhead zijn voor mij niet meer te missen, ondanks dat het nu op wat oudere leeftijd wat minder gaat.

Dit is nog een album uit hun glorietijd dat ze wat minder snel speelden, de periode van hun punk blues.

Vanaf 1916 ging duidelijk het tempo meer omhoog, wat ook geen verkeerde periode en zelfs mijn meer favoriete periode van de band is.

avatar van AGE-411
Op momenten als deze kom je tot de conclusie dat het veel te lang geleden is dat je je Motörheadplaten een grondige luisterbeurt hebt gegeven. Wat een geweldig album blijft dit toch. Wat mij betreft zelf beter dan 'Ace Of Spades' en 'Overkill'. Elk nummer staat gewoon op zich.

avatar van ricardo
Dat vind ik niet, vind dit zeker een goed album, maar niet beter dan hun magnum opus ace of spades, dat album lijkt wel een verzamelaar zo goed zijn alle nummers daarop, en ik vind b.v bastards ook zeker nog beter dan deze. Maja het blijft allemaal natuurlijk enorm persoonlijk!

avatar van AOVV
Het kolossale, demonisch ogende gevaarte op de hoes van dit album geeft de premisse in principe al weg; deze plaat dendert voort als een nietsontziende stoomlocomotief.

'Orgasmatron' is het antwoord op de vraag die je jezelf kan stellen na het beluisteren van voorganger 'Another Perfect Day': "Kan Motörhead nog melodieuzer, nog catchier, nog swingender klinken?" Ja, zonder twijfel. Elk nummer op dit album brengt de vezels in het lichaam volledig tot leven, doet de energie en adrenaline door je bloedbanen klotsen, nodigt het hoofd uit tot een goedkeurend geknik, bij voorkeur met een halve (of hele) glimlach om de mond.

Of het nu opener 'Deaf Forever', 'Claw', het genadeloze duo 'Built for Speed' / 'Ridin' with the Driver' of titelsong annex afsluiter annex metronoom 'Orgasmatron' is; het klopt gewoon, en het klinkt fantastisch. In 35 en halve minuut laten Lemmy en de zijnen horen wat de essentie van rock 'n roll is, met ook wat invloeden uit de blues-, punk- en metalwereld, en vooral; met heel veel soul (niet te verwarren met het muziekgenre).

Motörhead is niet slechts het zoveelste rockbandje, het is een vaandeldrager, bron van inspiratie voor menig beginnend groepje. En hoewel vooral hun beginjaren bepalend waren, en ze vooral bekend zullen blijven om 'Ace of Spades', 'Overkill' en de liederlijke levensstijl van Ian "Lemmy" Kilmister, mogen ook albums als 'Orgasmatron' absoluut niet onder de radar blijven.

4 sterren

avatar van Kondoro0614
Weer een erg tegenstrijdig gevoel heb ik nu bij het schrijven van dit stukje, aan de ene kant is Orgasmatron strek, de nummers kloppen inderdaad exact en het klink niet verkeerd. Het begint voor mijn gevoel de goeie kant op te gaan bij Motörhead, althans de kant hoe ik Motörhead altijd voor me zag: goed, strak en hard. Dat harde heb ik altijd al wel mee gekregen bij de vorige albums, alleen het strakke werk spatte er niet altijd vanaf. En bij Orgasmatron is de productie al vele malen beter dan wat ik wel eens heb gehoord bij Motörhead. Toch blijft aan de andere kant Motörhead voor de rest maar weinig bij me doen, ondanks dat ik ze wat strakker vind klinken, en wat leuker vind worden, vind ik nou niet dat ik omver val van dit album, en dan komt toch weer dat stukje in me los dat ik toch niet de aller grootste fan van deze heren ga worden.

Het album begint erg fijn, 'Deaf Forever' is gewoon weer een goeie plaat en trapt het album leuk af. Ook 'Claw', 'Doctor Rock', 'Built for speed' vond ik erg leuk om naar te luisteren en deze komen zeker vaker voor. De rest van het album deden me niet zoveel als deze nummers, en zeker het titelnummer 'Orgasmatron' vond ik zelf een beetje inkakken en zeker niet zo goed als de meesten het hier vinden , die had ik me anders voorgesteld. Er zitten hier en daar wat leuke riffs en solo's tussen maar daar blijft het ook wel bij, Lemmy schreeuwt weer de longen uit zijn lijf en ook 'Orgasmatron' blijkt bij mij een beetje te verwateren.

Voorlopige tussenstand:
05. Bomber
06. Iron Fist
07. Motörhead

avatar van B.Robertson
Die solo's op 'Orgasmatron' halen het vreemd genoeg niet bij die van de vier nieuwe songs, in deze bezetting, die op de compilatie 'No Remorse' uit 1984 staan. Luister bijvoorbeeld eens naar die van 'Killed by Death' en vergelijk dat eens met de 'Orgasmatron' solo's. Productioneel vind ik dit album minder, geluidtechnisch klinken 'Ridin' with the Driver' en 'Built for Speed' het beste. Laatst genoemde song heet van oorsprong 'On the Road', werd destijds als nieuwe song opgevoerd en de riff heeft wel wat weg van 'Master of the Universe' van Hawkwind.

idereen heeft een andere smaak houden van motorhead? ik ben zeker fan van deze groep maar ik kan het niet helpen dat ik sommige platen van motorhead minder vind. ik ben niet zo van ja daarom en daarom neen ik heb gewoon mijn smaak. maar kijk nu zullen er natuurlijk mensen zijn die dat niet vinden maar ik ben ik en ken deze band al lang genoeg. maar het is niet omdat je de band goed vind dat je daarom niet van mening mag zijn wat betreft de albums. bijna geen enkele jammer genoeg zit er eentje bij die ik minder vind en dat is Another perfect day en ook de cover op de album is de lelijk buiten al die andere. maar ja zoals gezegd smaken verschillen. orgasmatron deze vind ik zeker goed de tekst allen al van de titel van het album grijpt je zo naar de keel en een van de beste hoezen de motorhead mascotte snaggletooth dat ik al ooit heb gezien. anders is het steeds de kop op hun hoezen maar nu de kop in de vorm van een trien. echt zo ongelooflijk prachtig gedaan.

avatar van Wolfmother
Geinig plaatje, zeker geen hoogvlieger. Gewoon een lekkere Motörhead. Voordat je het door hebt dondert de titeltrack al over je heen, hap slik weg.

1. Ace of Spades
2. Orgasmatron