The Killers - Pressure Machine (2021)

Rock / Pop

4. Cody (3:50)
  5. Sleepwalker (4:27)
  6. Runaway Horses (3:54)

met Phoebe Bridgers

7. In The Car Outside (5:28)
  8. In Another Life (3:45)
  9. Desperate Things (5:16)
  10. Pressure Machine (5:09)
  11. The Getting By (5:09)
  12. The Getting by II * (3:16)
  13. The Getting by III * (3:51)
  14. The Getting by IV * (3:18)
  15. The Getting by V * (3:25)
  16. Runaway Horses II * (3:28)
  17. West Hills II * (3:50)
  18. West Hills III * (3:50)
avatar van KKOPPI
Eindelijk weer met Dave Keuning. Ben benieuwd...

avatar van Bruce Almighty
Een nadeel van het feit dat ze zo'n gewilde festivalband zijn is dat het (logischerwijs) langer duurt voor er nieuw materiaal verschijnt. The Killers benutten deze wereldwijde chaos gelukkig op een goede manier, want slechts één jaar na Imploding the Mirage krijgen we al de opvolger: Pressure Machine.

Het gaat om een conceptalbum en schijnt ook qua sound anders te zijn dan de normale Killers-bombast. Dave Keuning is inderdaad (gelukkig) weer van de partij en hij vertelt dat het viertal inmiddels zelfs aan album nummer 8 aan het werken is.

Heel benieuwd naar deze release én of er een lead single komt. Tot nu toe is het gissen wat dit gaat worden en moeten we het doen met een ietwat onheilspellende trailer. Laat maar komen!

Eliasliefhebber
Verwacht er redelijk veel van. Wel echt een spuuglelijke hoes. Zullen de mannen het laatste album kunnen overtreffen ?

avatar van Man of Sorrows
Bruce Almighty schreef:

Ik vind alles wat The Killers hebben uitgebracht na het debuut wel vrij conceptueel, net als bij Bruce Springsteen kan je meteen het landschap in de ruimste betekenis van het woord voor de geest halen wanneer je een Killers song hoort.

Hopen dan maar dat dit hun Darkness On The Edge wordt.

avatar van Bruce Almighty
Man of Sorrows Ik snap je punt. Er zit zeker wat 'overkoepelends' in hun werk. Het ademt inderdaad heel vaak de staat Nevada uit; dat schuiven ze niet onder stoelen of banken. Maar ook los daarvan hebben ze wel eens eerder nummers aan elkaar gekoppeld. Zelfs op hun debuutalbum hadden ze al een 'Murder Trilogy' (Leave the Bourbon on the Shelf, Midnight Show en Jenny Was a Friend of Mine draaiden allemaal om hetzelfde verhaal). Of wat te denken van Mr. Brightside en Miss Atomic Bomb? Die laatste was volgens Brandon zelf gewoon regelrecht een prequel van de andere.

Waar ze volgens mij eerder op duiden is dat al deze nummers zullen gaan over het leven in de kleinere steden in staten als Nevada en Utah, waar Flowers ook opgroeide. Die vibe krijg je ook een beetje van de trailers (er is inmiddels een tweede bijgekomen). De Las Vegas-bombast is hier ver te zoeken.

Leuk dat je de vergelijking met Springsteen maakt. Ik lees juist dat fans vooral verwachten dat dit hun Nebraska gaat worden, vanwege de wat soberdere aanpak. Maar niemand weet het zeker natuurlijk, dus je zou zomaar gelijk kunnen krijgen.

avatar van Man of Sorrows
Bij nader inzien doelde ik ook eerder op Nebraska dan op Darkness, was eigenlijk eerder een fout van mijn kant teneinde Nebraska het meer ingetogen album van deze twee is.

Trouwens fijn om een gelijkgestemde te horen; The Killers worden meestal niet erg serieus genomen door de zichzelf benoemde muziekliefhebber maar ik neem met plezier de rol van de fanboy die hier destijds rond dwaalde over; geen andere band heeft zoveel nummers geschreven die me in vervoering kunnen brengen.

Ik snap ook dat er een nuance verschil is tussen een conceptueel karakter van een album en een overkoepelend thema in een repertoire; was ik me ook van bewust tijdens mijn post en je duidt dit zeer accuraat in jouw reply.

Voor mij is dat overkoepelende gevoel in hun muziek een runaway uit een small state gevoel, als we dan toch Bruce bij halen -dat doen we graag- variaties op zijn 'Hungry Heart'. De pretty girl uit Caution of het meisje te zien in de video van Shot in The Night; zij staan voor dezelfde uitdaging.

Miss Atomic Bomb behoort wat mij betreft tot hun beste songs, die link met Brightside hoefde voor mij niet zo. Ik heb niets tegen Hot Fuss maar zie dat album als een kind van zijn tijd tussen Interpol en consoorten, Indie uit de vroege 00's. De echte Killers is voor mij alles sinds Sams Town. Ik begrijp dat ze live die oude crowdpleasers brengen als Brightside en Somebody maar ik word er niet meer door geplezierd, doe mij maar Tyson vs Douglas of This River is Wild (en hopelijk een aantal pareltjes van de nieuwe worp).

Man of Sorrows schreef:
Trouwens fijn om een gelijkgestemde te horen; The Killers worden meestal niet erg serieus genomen door de zichzelf benoemde muziekliefhebber maar ik neem met plezier de rol van de fanboy die hier destijds rond dwaalde over.

Ik loop tegen hetzelfde aan. Het is - met enig gemak zelfs - de band die mij het meest weet te raken, hoewel ik me er bewust van ben dat ik ook nog veel muziek te ontdekken heb. Daar ben ik ook in een rustig tempo mee bezig, maar dat terzijde.

Ik denk dat het één wel met het ander samenhangt. Met name hier op MusicMeter valt me op dat The Killers nog steeds behoorlijk gelinkt worden aan Hot Fuss. Ergens vind ik dat logisch, want Hot Fuss zette de toon, maar met Sam's Town kozen ze al voor een andere richting, zowel muzikaal als qua thematiek. Met Day & Age kwam er nog een flinke scheut pop bij (en dat leverde succes op, zie Human), dus toen was ook in dat opzicht geen weg meer terug. Alles wat ze sindsdien gedaan hebben ligt in het verlengde van die twee albums. Dus ik verwacht dat dat op deze Pressure Machine niet anders zal zijn. De trailers roepen beelden op die doen denken aan Sam's Town en Battle Born.

Hot Fuss staat bij mij ook nog altijd hoger in de ranking dan de laatste twee albums van de heren en ik vind het fantastisch dat die hits nog steeds gespeeld worden. Maar het album is inmiddels wel langzaam maar zeker een vreemde eend in de bijt geworden als je kijkt naar hun complete oeuvre. Ik ben overigens ook blij met die koerswijziging destijds. Eén album als Hot Fuss vind ik (nog altijd) erg leuk, maar als ze dat album telkens hadden overgedaan, dan waren ze me waarschijnlijk allang kwijt geweest.

avatar van mattman
Eliasliefhebber schreef:

Dat lijkt me nu ook weer niet zo’n moeilijke klus. Prima plaatje was dat, maar ook niet meer dan dat.

The Killers - Pressure Machine trailer #1

The Killers - Pressure Machine trailer #2

The Killers - Pressure Machine trailer #3

The Killers - Pressure Machine trailer #4
The Killers – Pressure Machine Trailer 4 - YouTube

avatar van Gert1980
Man of Sorrows schreef:

Die dwaalt hier nog steeds rond hoor.

avatar van Kos
Kos
Eliasliefhebber schreef:

Dat mag ik wel hopen ja.

En het album is gelekt.
Luister hem nu. Tot nu toe anders dan ik had verwacht.

avatar van Bruce Almighty
CoExiSt In positieve of in negatieve zin?

Nou, tot nu kabbelt het wat voort.
Ik mis het typische gladde Las Vegas bombastische van Imploding The Mirage wel ja.

CoExiSt schreef:

Het zal nog ff moeten groeien. Maar dat had ik bij Wonderful Wonderful ook.

Nou is War On Drugs al niet veel aan, hier proberen ze een mislukte poging te doen om er op te lijken. Nee nu snap ik waarom je Imploding The Image beter vind. De songs waren daar beter uitgewerkt en daar is ook alles mee gezegd.
Toch wel jammer want ik heb een zwak voor deze band. Zeker de eerste drie albums waren perfect. Ik vind trouwens dat Dave Keuning niet echt z'n stempel meer drukt op de band nu hij weer terug is. Het lijkt meer op een solo plaat van Flowers.

Ik begin teleurstellend met 2 sterren. Het kan altijd nog groeien.

coldwarkids schreef:

Stemmen terwijl hij nog niet officieel uit is. Dat mag niet op deze site, mods? Doe hier wat aan

Eliasliefhebber

Haha je bent nieuw hier? tegenwoordig lekken dingen van te voren waar mensen op stemmen. Er zijn zat mensen die dat doen. Dat is niet van nu hoor. Moet jij trouwens niet opnieuw geband worden Thekillers8327?

Geen idee waarover je het hebt maar ik vind het niet kunnen.

CoExiSt schreef:

Het zal nog ff moeten groeien. Maar dat had ik bij Wonderful Wonderful ook.

Hmm... jammer. Ze hadden ons wel 'gewaarschuwd' dat deze anders zou gaan worden dan de voorgangers. Blijkt er ook wel uit dat ze nog niet met een single zijn gekomen. Ik ben benieuwd hoe het mij gaat bevallen.

Ik las wel dat Flowers zelf ook nogal enthousiast is over 'In The Car Outside'. Is volgens mij ook één van de tracks waar Keuning aan meegeschreven heeft als ik het me goed herinner.

Bruce Almighty schreef:

The Car Outside heeft echt een mooie gitaar solo outtro.
Het album zal ff een paar luisterbeurten nodig hebben.

Enne, check je PM inbox.

coldwarkids schreef:

Dave Keuning kwam terug voor Pressure Machine, maar gaf wel aan dat het merendeel van de nummers al op tafel lag en dat hij gewoon de nummers van gitaarwerk heeft voorzien. Er waren er slechts een paar waar ze vanuit een riff van hem te werk zijn gegaan.

Het is misschien wel interessant voor je om album 8 in de gaten te houden. Ik heb begrepen dat ze met zijn vieren - dus gewoon de officiële, vertrouwde line-up - daar een tijdje geleden aan gewerkt hebben in Dave's huis in San Diego en dat ze dat dit jaar nog een keer van plan zijn te doen. Het zijn de eerste sessies sinds járen waarin ze met hun vieren in dezelfde ruimte zitten zonder producers die als halve bandleden fungeren.

Als ze het album op deze manier daadwerkelijk afronden (zo ver is het nog lang niet natuurlijk), dan zou het me niets verbazen als dit album dichter in de buurt komt van de eerste drie albums dan alles wat ze sindsdien gemaakt hebben.

Bruce Almighty schreef:

Nou ja het voelt meer als een softe versie van War On Drugs (goed of niet goed buiten gelaten) qua sound en songwriting. Het merendeel van dit album kabbelt maar voort zonder echt eruit te springen. Een paar nummers zijn nog wel "anders" iets meer "uptempo" maar nog steeds niet in de buurt van bijvoorbeeld "zelfs" een Caution of Run For Cover (qua laatste albums oplevingen).

Het voelt soms alsof het B-sides zijn van Battle Born. Laat ik er op houden dat de songwriting te wensen over laat voor mij, helaas. Zelfs Day & Age vind ik een topper en dat vanwege: de sfeer, songwriting, mix van glad en rauwe rand.

Wie weet wat album nummer 8 brengt

Eliasliefhebber schreef:

Verwijder als de roeftem die 0,5's bij Billie Eilish dan!

Wie weet wat album nummer 8 brengt

Oké, dan moet ik toch rekening houden met een teleurstelling. Nu ben ik (nog) niet bekend met de sound van The War on Drugs, dus mogelijk dat ik me aan die gelijkenis wat minder stoor. Overigens vind ik je omschrijving van Day & Age spot on. Daar sluit ik me volledig bij aan; mijn tweede favoriete album van de heren. Afhankelijk van mijn stemming is het ook wel eens mijn favoriete album

Bruce Almighty schreef:

Nou wil ik je verwachting niet al veel temperen maar ga er zelf maar eens lekker voor zitten, misschien valt het voor jou wel goed

coldwarkids schreef:

Ik wacht even de officiële release af en zal er dan eens goed voor gaan zitten. Sowieso moet ik de meeste albums meermaals luisteren voordat het kwartje valt. Had ik de afgelopen weken nog met The Smiths. Zal wel een review plaatsen hier als ik het gevoel heb een oordeel te kunnen vellen.

avatar van KKOPPI
Net beluisterd. Dit is toch eigenlijk gewoon een Brandon Flowers soloplaat...?

avatar van joko150
Eliasliefhebber schreef:

Geen idee waarover je het hebt maar ik vind het niet kunnen.
Naast leaken, krijgen bepaalde mensen ook nog wel eens een review copy van het label, artiest, promoter etc.. voor dat het album officieel uit is.

Eliasliefhebber
West Hills is één van de beste nummers die the killers ooit hebben geschreven, ongelofelijk. ( Van wat ik geluisterd heb dan)
Gewoon een nieuw genre.
Ben nooit zo'n fan geweest van deze band. Het was me altijd te dramatisch en nep. West Hills daarentegen is gewoon een fantastisch nummer