Motörhead - Overkill (1979)

Metal / Rock
Label: Bronze

1. Overkill (5:12)
  2. Stay Clean (2:43)
  3. (I Won't) Pay Your Price (2:57)
  4. I'll Be Your Sister (2:55)
  5. Capricorn (4:11)
  6. No Class (2:39)
  7. Damage Case (3:02)
  8. Tear Ya Down (2:40)
  9. Metropolis (3:36)
  10. Limb from Limb (4:55)
  11. Too Late, Too Late * (3:25)
  12. Like a Nightmare * (4:13)
  13. Louie Louie * (2:47)
  14. Tear Ya Down [Instrumental Version] * (2:39)
  15. Louie Louie * (2:52)
  16. Louie Louie [Alternative Version 2] * (2:45)
  17. Tear Ya Down [Alternative Version] * (2:41)
  18. Tear Ya Down [Alternative Version 2] * (2:41)
  19. Like a Nightmare [Alternative Version] * (4:27)
  20. Louie Louie [BBC John Peel Session '78] * (2:46)
  21. I'll Be Your Sister [BBC John Peel Session '78] * (3:15)
  22. Tear Ya Down [BBC John Peel Session '78] * (2:39)
  23. Stay Clean * (3:03)
  24. No Class [BBC Radio 1 In-Concert] * (2:43)
  25. I'll Be Your Sister [BBC Radio 1 In-Concert] * (3:35)
  26. Too Late, Too Late [BBC Radio 1 In-Concert] * (3:24)
  27. [I Won't) Pay Your Price (BBC Radio 1 In-Concert] * (3:19)
  28. Capricorn [BBC Radio 1 In-Concert] * (4:14)
  29. Limb from Limb [BBC Radio 1 In-Concert] * (5:26)
avatar van Dielie
de 2de beste van Mötorhead?

want na "Ace of Spades" wil ik er nog ene aanschaffen

avatar van HammerHead
Persoonlijk vind ik Bomber de 2de, maar deze is ook goed hoor. Met Bomber, Overkill en Ace of Spades heb je denk ik de beste 3 Motörhead platen wel te pakken.

avatar van Mart
Redelijk Motörhead-album. Met name de eerste 2 nummers zijn echt heerlijk. De rest is redelijk tot goed, maar niet echt bijzonder. "Ace Of Spades" vind ik zelf een beter album.

avatar van Rinus
In 1979 mijn eerste kennismaking met Lemmy en Co. Ik hoorde Overkill bij Alfred legarde in zijn Beton uur (wie weet dat nog??), en werd verpletterd door dat nummer. De high speed drums van Phil Animal Taylor, de ronkende bas en raspende whisky stem van Lemmy en de gierende gitaar van Eddie Clarke.

De plaat zette toen mijn muzikale wereld op z'n kop. Het is nog steeds, tesamen met het album Ace of Spades, Another Perfect Day en Bomber, 1 van mijn favoriete albums van de band.

Ik weet dat nog! Jarenlang heb ik elke dinsdag van 17.00 (later wegens succest van 16.30) tot 18.00 aan de radio gekluisterd gezeten. In de allerlaatste uitzending mocht ik de top-3 verzorgen.
Inderdaad was Overkill een sensatie. Herinner je je het filmpje op Toppop nog? De goegemeente vond het maar walgelijk.
Maar toen ik het album hoorde, vond ik het een enorme teleurstelling. Motorhead heeft een paar heel goede nummers gemaakt: Motorhead, Overkill, Bomber, Ace of Spades. De rest, nou nee.
Laten we wel wezen. Die dubbele base-drum is ook al niet origineel. Ian Paice gebruikte hem al op het nummer Fireball ....

avatar van Mart
Heb hem gisteravond nog eens geluisterd, en ik verhoog mijn stem met een halfje naar 4*. Dit vind ik, samen met Ace Of Spades, het beste Motörhead-album (tot nu toe). Het enige echt mindere nummer hierop vind ik Metropolis, welke veels te traag is.

Raekwon the chef
Behoorlijk vet album, kraakt aan alle kanten maar dat heeft wel zo z'n charmes. Net als die schuurpapier stem van Lemmy, favorieten zijn Overkill en Tear Ya Down

avatar van AGE-411
Speciaal album.

Ik had net hetzelfde voor als bij Ace Of Spades.
Paar keer beluisteren: "Waardeloze zooi op enkele details na. Ik zal dit 2,0* moeten geven. Niets is boeiend genoeg en blijft kleven."
*smijt CD ergens*
*vindt hem 3 maand later terug*
(" laten we deze even opleggen")
WTF? Hoe kon ik zo doof zijn 3 maanden geleden?!
Geniaal album.

Bij Ace of Spades was het echt nog ietsje meer als hierbij (Die heeft ook 4,5).

Meer verkenningsbeurten (zit nu aan de 3de nadat ik het herondekte) zullen nodig zijn om 3,5*, al dan niet 4,0* te beoordelen.

Capricorn geeft mij hetzelfde effect als Planet Caravan v. Black Sabbath: zeer rustgevend. => Deze smiley is hier positief bedoelt)

Daarnaast zijn er nummers als Bijvoorbeeld Limb From Limb die zowat B.Sabbath-achtige bluesachtige ROCK 'N' ROLL-metal (Wat een benaming ) hebben. Maar daarna in een Motörhead-punk versnelling schieten.
Geen wonder dat dit de roots zijn van Metallica.

(Enkel lof voor dit album)

avatar van ricardo
Een stuk beter album dan de opvolger Bomber vind ik,en voor velen ook een echte Motorhead klassieker.Hier staan wel een aantal zeer pakkende songs op,met o.a het titelnummer,Stay Clean,Damage Case,No Class en Metropolis.Een beter album dan Bomber,maar niet zo goed als het album Ace of Spades. 3.5* voor dit album wat in de Motorhead middenmoot thuishoort wat mij betreft dan.

M.Nieuweboer schreef:

Waar heb je het eigenlijk over,Motorhead heeft maar 4 goede nummers in hun hele carriere gemaakt? Gelul in de ruimte dat deed Wubbo Ockels toch altijd al?

avatar van dj maus
erg goede productie
kraakhelder en retestrak

avatar van Axl_Rose
Met gemak de beste LP van Motörhead: 5 sterren

stuart
Het is één van de beste Motörheadalbums, hoewel mijn voorkeur duidelijk uit gaat naar zijn opvolger; het is wél één van mijn favoriete 10 albums uit de 'harde hoek' van de 70's. Ik heb 'm overigens ergens op een schijffie staan en zal 'm nog eens even 'stevig' beluisteren.
Wat Mark (Nieuwenboer) betreft: hij mag zijn mening hebben uiteraard, maar hij is té veel vroege jaren 70 rockliefhebber en té veel fan van Purple/ Led Zeppelin om hier 'objectief' naar te luisteren . Bovendien benaderd Mark (denk ik) albums vaak meer vanuit de muziektechnische/compositorische hoek (wat mag), maar dat is niet beslist dé graadmeter of een album 'sterk' is. Dit is qua smaak ook niet helemaal mijn 'richting' , maar ik kan me voorstellen dat 'menige' dit het sterkste Motörhead album vind.

avatar van ricardo
Niet de sterkste, want dat snap ik dan weer niet. Wel 1 van de sterksten. Ik vind Ace Of spades, Orgasmatron en Overnight Sensation zowieso beter dan deze.

stuart
Ieder heeft zijn eigen voorkeur, Ricardo. Ik zelf vind Ace Of Spades de sterkste/mooiste, de andere 2 vind ik weer minder; dat houd je toch.

avatar van ricardo
Dit is zeker een goed album, een stuk beter dan Bomber nog in mijn ogen. Ze klinken hier heel anders op dan op hun debuut plaat. Bomber zou een logischer vervolg op hun debuut geweest zijn dan deze, vooral omdat ik Bomber toch een stuk rustiger vind dan deze. Op dit album staan voor mij 2 super nummers op en wel Overkill en ook No Class, dat nummer luistert ook erg lekker weg. Verder zijn Stay Clean, Capricorn, Damage Case en Metropolis ook nog erg lekkere nummers. De rest van de nummers vind ik ook zelfs nog erg goed, maar de eerste 2 springen er voor mij echt boveruit.

avatar van Lonesome Crow
Acheraf gezien is dit album het beste album van de Lemmy / Clarke / Taylor line-up.
Er staan up-tempo nummers op zoals "Overkill" en "No Class", wat punkachtige nummers zoals "Damage Case" en "Tear Ya Down" en bijna bluesy slepende nummers "Capricorn" "Metropolis" en "Limb from Limb".
Alle nummers op dit album zijn van een hoog nivo en vervelen bijna 30 jaar na dato nog steeds niet.
Waar andere albums van deze line up nogal wisselend van kwaliteit zijn of wat eenvormig daar is deze perfect in balans.
Op deze release ook 5 extra nummers die het hoge nivo van de reguliere nummers niet halen.

avatar van B.Robertson
Overkill,1979 is toch echt voor mijn tijd.Toen zat ik op de lagere school en had nog geen flauw benul van motorhead. Goed ,overkill.Echte klassieker.Vooral vanaf deze tijd beginnen ze goede singles en b -kantjes te maken.Too late too late is erg goed. 4en een halve ster voor overkill.

PriestMaiden
Eén van hun sterkste albums. Alle nummers zijn goed. Het titelnummer is een live-klassieker. Capricorn, Stay Clean en Metropolis zijn mijn favorieten samen met het titelnummer.

avatar van Brutus
Sterk album van Motorhead

Mijn favoriete nummer is Limb from Limb.
Dit reken ik tot de beste nummers van Motorhead

avatar van ricardo
Voor mij is No Class het beste nummer op dit album, met kort daarachter de titeltrack.

Eigenlijk had dit album No Class moeten heten.

avatar van iggy
Net als rinus en m.nieuwenboer was het weer alfred lagarde die mij met motorhead introduceerde. Die alfred heeft eigenlijk behoorlijk wat invloed gehad op mijn muziek leven. Maar eeeh overkill was het eerste nummer dat ik van deze band hoorde. En net als bij bijna iedereen werd ik volkomen maar dan ook HELEMAAL weggeblazen. Tjonge tjong zeg wat een power de muppet philthy taylor lijkt wel een doorgedraaide kamikaze piloot die zijn drums geselt met zoveel gif dat zelfs een kokoi gereduceerd word tot een lief huidiertje. Als je deze power kon omzetten tot stroom dan kan mijn huis daar 3 jaar zonder problemen stroom van trekken ha. Over die kokoi kikker gesproken het zou zomaar kunnen dat opper duivel lemmy deze kikker heeft opgegeten. Want zijn kikker lijkt louter luchtvervuiling en gif uit te braken. Mannen als bon scot, bob dylan en neil young lijken na het aanhoren van lemmy zijn gif en luchtvervuilig wel drie prachtige tenoren. Een stem kan ik het niet noemen maar het past precies bij deze groep. Lemmy probeert zijn bass net zo te laten klinken als zijn stem. En daar heb je ten eerste de meest vettige bass voor nodig die er op deze aardkloot te vinden is. En dat is de rickenbecker. Ten 2e heb je dan een lemmy nodig die er zijn eigen stem op probeert te imiteren ha. Helaas ben ik nooit zo kapot geweest van fast eddie. Hij speelt niet echt geweldig. Hoewel ik onderken dat ook hij mede verantwoordelijk is voor de motorhead sound. Maar terug naar overkill tot dan had ik nog nooit zo'n heftig nummer gehoord. Mijn 1979 speakertjes kregen de ene aanslag na de andere te verwerken. Ze leken te willen ontsnappen ze puilden uit naar links, rechts naar boven en weer naar beneden. Volgens mij heb ik ze 1 jaar eerder moeten vervangen dan de orginele planning met dank aan motorhead ha. En dan de snelheid dit was het snelste nummer dat ik OOIT gehoord had. Ik raakte er zelfs een beetje in de war van wist niet meer helemaal waar ik het zoeken moest. De snelste man in die tijd was jim hines. Hines had 15 jaar lang het wereld record 100 meter op zijn naam staan. Maar het record werd mijn inziens ergens in 1979 verpulverd door lemmy,the muppit en eddie. Hoewel dat nooit erkend is ha. Nu is ook op overkill niet alles even goed teminste volgens mijn oortjes. Mijn toppertjes zijn na overkill stay clean met een heerlijke bass loop van de opper duivel. capricorn en damage case lekkere drive. De rest is redelijk tot goed.
No class is wel erg gepikt van zz top.

avatar van Vortex
Whoaaaa! blijkbaar had ik hier nog nooit op gestemd...?!
Stay Clean mensen!

avatar van BoyOnHeavenHill
Toen ik Limb from limb voor het eerst beluisterde hoorde ik toch echt: "One legged lover, I'm gonna tear you limb from limb!" Nou, dacht ik, kennelijk is ie daar dan toch al eerder mee begonnen.

avatar van wizard
Ken de helft van deze nummers van No Sleep 'til Hammersmith. Vergeleken daarmee klinkt dit album wel heel suf en tam.

sugartummy
wizard heeft gelijk, live klinken de nummers veel rauwer en ruiger. dit is niet het hardste album van motörhead; een kennis van mij noemde het stonerrock. het feit is, dat dit een goed album is, maar niet beter dan ace of bomber.

avatar van paulisdik
Stonerrock? Dit is Heavy Metal zoals het ooit bedoeld was.

avatar van exodus
Heilig, heilig....heilig! Verbouw uw kamer! Blues en vlijmscherpe agressie hand in hand op dit album. 'K kan me goed voorstellen dat punkers ook naar dit album trokken. Regelmatig explodeert de boel op dit waanzinnige album met ijzersterk songmateriaal...en het mooie Metropolis, tussen al het andere vuurwerk...Limb from Limb bijv. krankzinnig: wat een fucking heilig nummer, hoe die omslaat van die mooie bluesy-riff naar een pure slachtpartij. Dit moeten ze live ten gehore gaan brengen...ik zal oom Lemmy eens opbellen als die aan z'n whisky zit 's ochtends tijdens z'n ontbijt met een mooi wijf op z'n knie.

Maidenfreak
Legendarisch album van Lemmy en co. Overkill rockt meer dan al die nieuwe hardcore/ deathcore troep dat op een 'Graspop' staat. Metropolis is zo zalig Stay Clean en de titeltrack zijn mijn favoriete nummes, deze slaan live ook nog steeds goed aan.

avatar van B.Robertson
Stay Clean, Metropolis & Overkill zijn niet meer weg te denken uit de setlist, daar waar ze andere klassiekers al lang niet meer spelen. Limb from Limb staat op BBC Live & In-Session, maar heeft daar wat te lijden onder een rommelig geluid. No Class is idd behoorlijk van ZZ Top afgekeken, wel een domper toen ik dat ontdekte. Andere favorieten van Overkill zijn Damage Case, Tear Ya Down & Capricorn. De lp kocht ik in '88. Op cd heb ik de nummers verspreid over de nodige compilaties.