Charlie Griffiths - Tiktaalika (2022)

Label: Inside Out

1. Prehistoric Prelude (2:14)
  2. Arctic Cemetery (6:06)

met Tommy Rogers

3. Luminous Beings (5:57)

met Daniel de Jongh

4. In Alluvium (8:13)

met Vladimir Lalić

5. Dead in the Water (8:45)

met Neil Purdy en Vladimir Lalić

6. Digging Deeper (4:31)
  7. Tiktaalika (8:34)
  8. Crawl Walk Run (5:06)

met Daniel de Jongh

9. Under Polaris (3:06)

met Tommy Rogers

avatar van legian
het eerste solo werk van de andere gitarist van Haken, Charlie (Charles) Griffiths. De single klinkt interessant, ook geholpen door de zanger van Between the Buried and Me. Het ligt aardig in lijm met de laatste albums van Haken. Ben erg benieuwd wat hij ervan weet te maken.
ProGNerD eentje om in de gaten te houden?

avatar van ProGNerD
legian schreef:
ProGNerD eentje om in de gaten te houden?

Geloof het of niet, maar gister toevallig (of eigenlijk niet, want op m'n dagelijkse internetrondje prog en metal sites en forums tegengekomen) op m'n watchlist gezet...

avatar van Rick53
De Meshuggah invloeden zullen rijkelijk vloeien. Singletje met Tommy maakt een hoop waar en vind ik bij vlagen overtuigender dan Haken's Virus.
We gaan het zien.

avatar van Liampie
Wow, dit is best wel gaaf! Lekkere muziek, en heel vet concept. De zanger op In Alluvium klinkt zo erg als Devin Townsend, daar sta ik ook wel even van te kijken.

avatar van ABDrums
Zonet voor de derde keer beluisterd, en het is inderdaad een gave plaat van Haken-gitarist Charlie Griffiths. Ik hoor veel thrash uit de jaren '80, King Crimson, Meshuggah, Between The Buried And Me (en dan bedoel ik niet alleen de zang) en uiteraard ook Haken terugkomen in de muziek. Het idee om de vocalen door verschillende gastmuzikanten te doen pakt naar mijn mening heel erg goed uit (dat had Richard Henshall op The Cocoon ook moeten doen...) en zorgt ervoor dat de plaat op dat gebied lekker gevarieerd klinkt. En inderdaad, de zang op In Alluvium lijkt zo erg op Devin Townsend dat het bijna eng te noemen is.

Voor wat overigens de hoes betreft: ik heb geen idee wie deze heeft gemaakt, maar ik moet onmiddellijk denken aan het artwork van Yes dat door Roger Dean is gemaakt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de albumcovers van Yesterdays of naar de albumcover van de Steven Wilson remixes van Yes. De hoes van Tiktaalika had zo van zijn hand kunnen zijn, als je het mij vraagt.

ABDrums je was me al voor zie ik

Het is inderdaad een aardige mengemoes geworden van inspiratie en invloeden. Maar er zit wel een heerlijke flow in het geheel merk ik. En de gastzangers helpen ook goed bij de afwisseling.

legian schreef:
ABDrums je was me al voor zie ik

Ik ben benieuwd naar jouw verdere toevoegingen en opmerkingen legian, dus laat maar komen. Ook verwacht ik van ProGNerD eigenlijk nog wel een berichtje over het volledige album...

Ik merk trouwens wel bij het beluisteren van deze plaat wat 'metalmoe' te zijn. Misschien dat dat mijn beoordeling van 3.5* wat beïnvloed heeft, maar ach, dit is wat ik er nu bij voel. Dat kan over enkele weken / maanden wel anders zijn...

ABDrums schreef:
Ik merk trouwens wel bij het beluisteren van deze plaat wat 'metalmoe' te zijn.

Aah ja dan is dit niet geheel de juiste plaats inderdaad. Misschien is Soul Doubt - The Dance of Light & Shade dan wel wat. (Voor ProGNerD & Ayreonfreak eventueel ook interessant) is een wat klassieker modern prog klinkende plaat die mij toen wel enorm boeide

avatar van ProGNerD
Nou ABDrums, ik begrijp je laatste opmerking wel enigszins: ik ben zeker niet metalmoe maar het is best een intense luisterervaring en ik ben aan het eind van het album ook wel een beetje "moe" en even toe aan wat anders...

En waar ik met eveneens intense recente platen van BTBAM, Rivers of Nihil, Mastodon of Wilderun (om maar enkele te noemen ) na iedere beluistering meteen nog een keertje wil, heb ik dat hier niet. Wellicht dat het nog groeit en het is zeker geen slechte plaat, maar hij pakt me niet direct zoals gehoopt...

En je tip staat inmiddels in m'n boekje, legian

avatar van legian
Hoe vaker ik hem beluister hoe meeslepender de plaat wordt. De 52 minuten zijn een heerlijk energieke zit van hoogtepunt naar hoogtepunt waarbij de flow nergens onderbroken wordt. De verschillende zangers houden het geheel daarnaast ook nog eens heerlijk fris. Wel merk ik dat ik na afloop niet direct de behoefte heb aan meer, daarin ga ik toch wel mee in de bovenburen.

avatar van james_cameron
Prettig soloalbum van de gitarist van de avontuurlijke metalband Haken. Dit is al even avontuurlijk, met ook nog eens de toevoeging van wat thrashmetal-elementen aan het geluid. Opener Arctic Cemetery knalt veelbelovend uit de startblokken en ontpopt zich al snel tot een uitstekende track, maar helaas is het songmateriaal daarna een beetje wisselvallig. De meer progressieve en midtempo tracks die volgen hebben moeite om de aandacht vast te houden. Pas tegen het einde van de plaat pakt het materiaal je weer beet.

avatar van namsaap
Het is zo langzamerhand tijd om de eindejaarslijst op te maken. Daarom luister ik alle 2022-releases die ik in huis heb gehaald nog eens om het gehoor op te frissen en te zien óf en waar ze op mijn jaarlijst eindigen.

Een afwisselende verzameling progressieve metaltracks heeft Charlie Griffiths op dit album bij elkaar geschreven met invloeden uit de metalcore, heavy metal en andere genres. Alles doorspekt met zijn geweldige gitaarwerk dat regelmatig doet denken aan de hoogtijdagen van het Shrapnel-label.

Score: 83/100

1. Wilderun - Epigone (96)
2. Gaerea - Mirage (92)
3. Elder - Innate Passage (91)
4. Disillusion - Ayam (90)
4. Aeternam - Heir Of The Rising Sun (90)
6. Ghost - Imperia (89)
7. Star One - Revel In Time (88)
8. Allegaeon - Damnum (87)
9. Persefone - Metanoia (86)
9. Satan - Earth Infernal (86)
9. Crone - Gotta Light? (86)
12. Lalu - Paint The Sky (85)
12. Cult Of Luna - The Long Road North (85)
12. Oceans Of Slumber - Starlight and Ash (85)
15. 40 Watt Sun - Perfect Light (84)
15. Watain - The Agony & Ecstasy of Watain (84)
15. Arð - Take Up My Bones (84)
15. Von Hertzen Brothers - Red Alert In The Blue Forest (84)
19. Dark Funeral - We Are The Apocalypse (83)
19. Sigh - Shiki (83)
19. Michael Romeo - War Of The Worlds // Pt. 2 (83)
19. Dead Dead - Slave Driver (83)
19. Charlie Griffiths - Tiktaalika (83)
—. Voivod - Synchro Anarchy (82)
—. Darkest Era - Wither On The Vine (82)
—. Seventh Wonder - The Testament (81)
—. Guild Of Others - Guild Of Others (80)
—. The Flower Kings - By Royal Decree (79)
—. Venus Principle - Stand In Your Light (79)
—. Amorphis - Halo (78)
—. Jethro Tull - The Zealot Gene (78)
—. Shape Of Despair - Return To The Void (78)
—. A-Z - A-Z (78)
—. Toundra - Hex (77)
—. Messa - Close (77)
—. Crippled Black Phoenix - Banefyre (77)
—. Jonas Lindberg & The Other Side - Miles From Nowhere (74)
—. Eight Bells - Legacy Of Ruin (74)
—. Porcupine Tree - Closure/Continuation (74)
—. Marillion - An Hour Before It’s Dark (73)
—. Big Big Train - Welcome To The Planet (73)
—. Devin Townsend - Lightwork (72)
—. Sarcasm - Stellar Stream Obscured (70)
—. Sylvaine - Nova (70)
—. Kardashev - Liminal Rite (69)
—. The Offering - Seeing The Elephant (64)
—. Kreator - Hate Über Alles (64)
—. Absent In Body - Plague God (63)

ABDrums schreef:

Vanochtend, nu midden in mijn metalperiode, deze plaat maar weer eens een kansje gegeven. Het is toch wel een mooi eclectisch geheel, waarbij Griffiths laat horen een heel diverse gitarist te zijn. De keuze om voor gastvocalen heeft echt geniaal uitgepakt. Naast het enorm diverse palet aan invloeden, ik heb ze al een keer genoemd, zorgt deze keuze ervoor dat ook op het gebied van zang een enorme verscheidenheid aan bod komt. Stuk voor stuk zijn het goede zangers die Tiktaalika van enorm sterke en pakkende zanglijnen voorzien. Dat geeft de plaat, in combinatie met het fabuleuze riffwerk van Griffiths, dan ook een bepaalde schwung en charme mee die ik zeer kan waarderen.

Natuurlijk staat Griffiths' gitaarwerk centraal. Man wat kan deze gozer spelen zeg, niet normaal. Wat een energie en intensiteit legt de gitarist in zijn riffs, waarbij het allemaal zo logisch en 'kloppend' overkomt. Heel knap. Wat niet vergeten mag worden is de prestatie van zijn medemuzikanten. Met name de drummer valt hierin positief op: moeiteloos wisselend tussen thrash, progmetal en jazzy intermezzo's. Er zijn maar weinig drummers die ik heb gehoord die dat zo goed en soepeltjes weten te doen als deze man. Petje af daarvoor. Jordan Rudess neemt de toetsenhonneurs waar en doet dat zoals gewoonlijk weer met verve. Ik ben enorm blij dat hij niet de show steelt met zijn toetsenriedels, zoals hij dat bij Dream Theater wel doet (en mag, en moet...). Deze plaat draait om Charlie, dus we zitten niet te wachten op een Rudess-show. Gelukkig is dat dan ook niet gebeurd, aangezien Rudess volledig in dienst speelt van de composities en Charlie z'n gitaarwerk.

Ik had nog willen opmerken de brug naar King Crimson niet te snappen. In de promo voor dit album gaf Charlie aan een brug te willen slaan tussen thrash uit de jaren '80, King Diamond-esque metal en King Crimsoniaanse progrock. Dat wordt wel duidelijk wanneer we In Alluvium tot ons nemen. De gebroken ritmes, de tempowisselingen, de opbouwende compositie. Ik begrijp de connectie. Ook op andere songs, bijvoorbeeld de titelsong, zijn de duidelijke knipogen naar King Crimson een lust voor het oor. In relatie tot het nummer In Alluvium wil ik nog opmerken dat de zanger, Vladimir Lalić, ook veel zang voor zijn rekening neemt op de platen van David Maxim Micic. Hij laat ook op deze plaat horen over een enorm groot bereik te bezitten en een heel karakteristieke zangstem te hebben. Ik heb nog nooit een zanger gehoord die zo klinkt zoals hij klinkt namelijk. Weer wat geleerd vandaag in ieder geval.

Ik verhoog 'm in ieder geval naar 4*, maar een hogere score in de toekomst sluit ik zeker niet uit. Tiktaalika heeft laten zien één van de weinige hedendaagse progmetalplaten te zijn die fris, relevant, en gewoon leuk klinkt. Progmetal vervalt tegenwoordig al snel in hopeloos gepriegel, typische zanglijnen en afgezaagde compositiestructuren. Niks daarvan op Tiktaalika. Deze plaat klinkt verfrissend, 'leuk' (je hoort gewoon dat iedereen hier met ontzettend veel plezier aan heeft gewerkt), contemporain en zeer smaakvol. Hopelijk maakt Charlie in de toekomst nog een keer een soloplaat. Dit werk smaakt in ieder geval absoluut naar meer.

avatar van Apieknar
Heerlijk album. Leuk ook met die verschillende vocalisten. Binnenkort komt z'n tweede soloplaat uit: Tiktaalika - Gods of Pangaea (2025) - MusicMeter.nl.

Ik heb dit soloalbum van meestergitarist van Haken een tijdje links laten liggen. Mijn oppervlakkige indruk en veel te snelle conclusie was dat van trashmetal met een sausje prog. Dat leek me niet zo aantrekkelijk. Nadere en herhaalde beluistering heeft me met beide benen op de vloer gebracht. Wat een dijk van een album. Trashmetal is zeker een belangrijke bouwsteen maar wat voegt deze man daar allemaal aan toe waardoor we een heerlijke blend voorgeschoteld krijgen.

Het begin van Prehistoric Prelude in combinatie met de Roger Dean-achtige hoes brengt me even terug in het symfonische rock tijdperk maar dat is na anderhalve minuut al voorbij. Dan gaan de handschoentjes uit en belanden we al snel in Arctic Cemetery, dat ons een muzikaal landschap voorschotelt dat kenmerkend is voor het hele album waarin de razernij van de trash keer op keer afgewisseld wordt met harmonische passages. Luminous Beings is een heerlijke song met veelstemmige zang en verfijnd percussiewerk uitmondend in een rondtollend zich steeds herhalend refrein (‘Can you hear the call’).

In Alluvium is weer zo’n avontuur. Voor mij is hier met name de zang zeer indrukwekkend en bepalend voor de sfeer. Ondersteund door achtergrondkoren en uiteraard het massieve gitaarspel van Charlie worden we in het refrein (‘There must be transformation’) afgeleverd bij ‘Dead in the Water’. Ja zeker, er is behoorlijk wat trash te horen maar dan wel gestut door moderne djent en zelfs begeleidende saxofoonpartijen. Charlie weet het allemaal naadloos in elkaar te weven.

Bij Digging Deeper wordt uit een ietwat ander vaatje getapt. Een harmonisch intermezzo dat door zijn relatieve rust en melancholische sfeer het erop volgende Tiktaalika in het juiste daglicht zet. Schrille en weerbarstige gitaarrifs laag voor laag uitgebouwd in een complex weefwerkje waarbij na 5 minuten een akoestische gitaar een nieuw thema introduceert. Maar we worden op het verkeerde been gezet want al snel buitelen weer andere thema’s woest over elkaar heen.

Crawl Walk Run is voor mij wel een echte (bijna onversneden) trashmetal track, maar door al het meesterlijke wat er aan vooraf gaat kan ik het goed hebben. De mega-intensiteit met de repeterende grunts (‘Crawl, Walk, Run’) leiden tot de waardige afsluiter Under Polaris. Een climax die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Aan het einde wordt het thema van Prehistoric Prelude herhaald waarmee alles gezegd lijkt.