Wilco - Cruel Country (2022)

Rock / Country
Label: dBpm

1. I Am My Mother (2:35)
  2. Cruel Country (3:26)
  3. Hints (3:38)
  4. Ambulance (3:11)
  5. The Empty Condor (3:53)
  6. Tonight’s the Day (3:26)
  7. All Across the World (3:42)
  8. Darkness Is Cheap (3:19)
  9. Bird Without a Tail / Base of My Skull (5:04)
  10. Tired of Taking It Out on You (3:36)
  11. The Universe (3:33)
  12. Many Worlds (7:52)
  13. Hearts Hard to Find (3:27)
  14. Falling Apart (Right Now) (3:16)
  15. Please Be Wrong (3:01)
  16. Story to Tell (4:08)
  17. A Lifetime to Find (4:07)
  18. Country Song Upside-Down (2:46)
  19. Mystery Binds (3:08)
  20. Sad Kind of Way (2:48)
  21. The Plains (3:08)
avatar van Sandokan-veld
Falling Apart (Right Now)

Beetje suf nummer, eerlijk gezegd.

avatar van Ernie
Wilco brengt altijd kwaliteit maar de laatste keer dat ik echt onder de indruk was en van mijn stoel werd geblazen was bij "The Whole Love"

Alles daarna niet slecht maar het niveau lag zo hoog met het voorgaande werk dat het wel begrijpelijk is dat ze wat "inzakken"

Star Wars en Schmilco bevatten zeker goede songs maar een nieuwe classic genre A Ghost is Born, Yankee Hotel Foxtrot of Sky Blue Sky waren die laatste 3 platen niet jammerlijk genoeg.

Als de titel van deze plaat betekent dat ze de Alternative Country jaren van AM en Being There opzoeken ben ik heel nieuwsgierig.

avatar van Juveniles
Godsamme dit is wel een zeer verkwikkend nieuws: een nieuwe Wilco op 27 mei aanstaande met maar liefst 21 nrs!!!!!
Dit eerste nr is niet verheffend maar heeft wel een lekkere schwung. En dat met nog 20 nrs te gaan. Je zou a la Ernie denken dat ze terug gaan naar hun begin dagen, zeker nu ze Yankee hotel foxtrot aan het herdenken zijn, maar Wilco zou Wilco niet zijn wanneer daar toch niet een addertje onder het gras zit. Hoop ik.

avatar van Juveniles
De laatste, Ode to joy, was trouwens fantastisch. Die weg mag geconsolideerd worden.

avatar van Poles Apart
Jeff Tweedy shared this statement about Cruel Country’s concept:

There have been elements of Country music in everything we’ve ever done. We’ve never been particularly comfortable with accepting that definition, the idea that I was making country music. But now, having been around the block a few times, we’re finding it exhilarating to free ourselves within the form, and embrace the simple limitation of calling the music we’re making Country.

avatar van Juveniles
Linea recta naar Pitchfork gesurfd: “As the title implies, the album finds Wilco embracing the genre of country music.”
Okay, dat kan nog alle kanten uitwaaien.

Poles Apart schreef:
Jeff Tweedy shared this statement about Cruel Country’s concept:

Het hele Wilco arsenaal staat dus nog open!

avatar van Venceremos
Vind het wel een beetje een kerst hoes.

Edit: zonder dollen een ijzersterke single, *pakt Being There en Mermaid Ave. subiet uit de kast*

avatar van Mausie
De singles zijn mij tot nu toe iets te country, erg cliché en saai.

avatar van Wallie1985
De tweede single is prachtig, ben erg benieuwd naar de rest!

Mausie schreef:
De singles zijn mij tot nu toe iets te country, erg cliché en saai.

Niet zo lethargisch als de laatste 2 bandalbums en veel van Tweedy's solowerk. Dat is al een dikke plus. Goede Americana/country zou mooi in dit jaar passen (Delines, Morby, VanWyck, Big Thief, Ian Noe).

avatar van Venceremos
Nou, een Being There 2 is dit bij lange na niet. Denk eerder aan een kruising tussen Wilco (The Album) en een vleug Ryan Adams.

Venceremos schreef:

Ai, je hebt het hele album kennelijk al beluisterd en je komt uit op een 3.... Een lichte tegenvaller lijkt het dan.

avatar van Venceremos
10 nummers te lang, er staan echter wel een paar prima composities op met name de eerste helft. Als deze weet te groeien als de vorige, ben ik tóch wel tevreden.

avatar van Venceremos
Ongeveer ttv Schmilco heeft Jeff Tweedy zich zo'n kwelerig, lijzig zangstemmetje aangemeten. Nu ben ik daar echt helemaal klaar mee, ga weer een beetje krachtiger zingen man!

avatar van Frenz
Vleugje Ryan Adams klinkt niet verkeerd, als Jeff maar wel z'n handen thuishoudt dan.

De twee singles kunnen me nog niet direct bekoren (oude country allergie speelt weer een beetje op)

Frenz schreef:

Dit bericht mag zeker verwijderd worden maar ik dacht dat Ryan Adams volledig vrijgesproken is?
FBI onderzoek inzake webcam volledig afgerond en de beschuldigingen van Phoebe Bridgers worden weerlegd door alle vrouwen in Ryan zijn entourage. Rest alleen nog zijn huwelijk en dat is privézaak wat mij betreft.

avatar van deef.
Beetje suf, maar op een of andere manier komen ze ermee weg en is Wilco bovendien een band die er normaliter een mooie portie duurzaamheid in gooit. Op de een of andere manier integreren de inmiddels bekende nummers me wel.

Ik verwacht gewoon weer een meer dan prima album. We gaan ‘t zien..

avatar van Wickerman
Op het moment dat een band een coverplaat maakt of een ‘genre-excercise’ is de rek er wel uit. Jammer, luister de afgelopen jaren veel Wilco, dus laat me graag verrassen.

avatar van Frenz
Ernie schreef:

Het was een lichtvoetige side note, gaan we hier nu ook al vreselijk woke lopen zijn met het vragen om verwijderen van posts?

Frenz schreef:

Bericht had weinig te maken met deze plaat. Daarom dus

avatar van philtuper
Sandokan-veld schreef:
Falling Apart (Right Now)

Beetje suf nummer, eerlijk gezegd.
Beetje? Zeg maar gerust supersuf, gezapig, 13-in-een-dozijn slappe hap nummer. Waar is de Wilco ten tijde van A Ghost is Born?

avatar van Venceremos
Die single gaat nog wel maar voor de rest zijn we het eens, al had een Wilco ttv The Whole Love ook nog perfect voldaan.

avatar van Juveniles
ben bezig aan een eerste luisterbeurt, zit bij nr 12 Many Worlds, en nu al genoeg pareltjes langs gekomen om te spreken van een welkome aanvulling op hun oeuvre. Geen gitaarerupties maar vooralsnog genoeg moois wat mij betreft.

avatar van Juveniles
dat Many worlds kan live uitgroeien tot het nieuwe Impossible Germany, met ieder optreden een andere gitaarsoli.

avatar van BenZet
Eerste indruk is toch wat lafjes. Nog niet de magie van weleer. Wellicht komt het nog

avatar van lowieke
Prachtig! Ingetogen ♥️

Ik hoor na een aantal wel aardige albums dan eindelijk toch weer een Wilco back in shape. Veel mooie ingetogen liedjes staan er op dit Cruel Country.

Juveniles schreef:

Ik dacht inderdaad ook aan Impossible Germany, die vergelijking gaat op. Many Worlds is een erg fijn nummer.