Black Sabbath - Sabotage (1975)

Metal / Rock
Label: Vertigo

1. Hole in the Sky (4:00)
  2. Don't Start (Too Late) (0:49)
  3. Symptom of the Universe (6:29)
  4. Megalomania (9:40)
  5. The Thrill of It All (5:55)
  6. Supertzar (3:43)
  7. Am I Going Insane [Radio] (4:16)
  8. The Writ (8:10)
  9. Blow on a Jug * (0:23)
avatar van Rockfan
Malle schreef:

Niet beluisterd zeker, alsnog doen, voor straf, en erkennen dat het een van Sabbaths beste werken is

Beluisterd...zeer zeker gedaan

Maar na Black Sabbath, Paranoid, Vol. 4 en Master of reality is dit toch even slikken. Dus zeker niet één van Sabbaths beste

avatar van Edwynn
Rizz schreef:
Dan zal ik dat zeker doen, heb zin in weer wat Sabbath materiaal, ben nu bij album 5 aangekomen, Sabbath Bloody Sabbath en heb toch wel zin in het vervolg.

Sabotage is wel erg theatraal. Dus in die zin ook anders dan de andere albums. Dat kan gewenning nodig hebben, maar het is wel heel gaaf. Laat je niks wijsmaken door die Wizard en Rockfan.

avatar van freakey
Edwynn schreef:
....Laat je niks wijsmaken door die Wizard en Rockfan.

Mijn idee...

Dit was het eerste wat ik hoorde van Black Sabbath.... toen ik 13 jaar oud was kocht ik deze lp voor 5 gulden... ik was (en ben nog steeds) verkocht... doet voor mij niet onder voor de eerdere 5 platen in ieder geval... integendeel....

Sterker, tis mijn favoriet, bizarre muziek man, idd, op jonge leeftijd, dat doet wel wat

avatar van wizard
Edwynn schreef:
...Laat je niks wijsmaken door die Wizard en Rockfan.

Tsja, die Wizard heeft stiekem nog nooit een Sabbathalbum uitgeluisterd...die roept maar wat op basis van wat hij op internet gelezen heeft

avatar van Rockfan
wizard schreef:

Jij ook al

avatar van Edwynn
Uhm, ik probeer nergens te suggereren dat jullie dit nooit gehoord hebben... Toch?

Ik deel enkel de mening dat kant b minder is, niet.

avatar van wizard
Dat suggereer je idd nergens. Ik wilde alleen zeggen dat Rizz het beste op z'n eigen luisterervaring af kon gaan dan op die van een ander.
Hoewel, het best kan je natuurlijk afgaan op de meningen van Dave Grohl en Henry Rollins...

avatar van AstroRocker
Mijn kennismaking met Sabbath mark I. Ik had al een aantal geweldige albums van Black Sabbath met zanger Ronnie James Dio. Black Sabbath met Ozzy kende ik alleen van het nummer Paranoid. Ik heb daar nooit wat aan gevonden en dus nooit de moeite genomen om naar deze line up te luisteren. Pas nadat ik deze lp van een vriend kon lenen begreep ik dat deze Sabbath ook erg gaaf was.
Misschien is het om deze redenen dat ik dit album nog het sterkste vind van alle Ozzy era albums (1970-1979). Wat mij betreft staan ook de beste Sabbath songs op dit albbum met Hole in the Sky, Don't Start en Symptom of the Universe. Grappig is ook de hysterisch lachende Ozzy op het einde van het nummer Am I goining insane (radio).
Ik geef dit album 4 sterren.

avatar van AstroRocker
Ik maak er 5 sterren van. Dit is wat mij betreft wel de beste Ozzy era album. DE twee voorgangers vind ik ook erg goed, maar net een tikkie minder.

sugartummy
na een moordende hole in the sky, mag je even op adem komen, voordat je hersens ingeslagen worden met symptom.. na zo'n sterke openingsfase kan de rest niet meer van het zelfde niveau zijn. maar ja, je leeft dan toch niet meer so who cares.

avatar van kaztor
AstroRocker schreef:

Het enge in het geval Ozzy (en de manier waarop ie het nummer zingt) is, je gelooft 'm op z'n woord.
Het ging in die jaren namelijk eh... niet zo goed meer met 'm.

avatar van AstroRocker
En dat is vrijwel altijd zo gebleven.... er heeft altijd wel een tikje losgezeten bij Ozzy

avatar van De buurman
Goeie Sabbath plaat, al halen Don't Start Too Late, Supertzar en Am I Going Insane het gemiddelde niveau wat naar beneden. Waar mijn favoriet Sabbath Bloody Sabbath wat melodieuzer en lichter was ten opzichte van haar voorgangers, komen ze met Sabotage weer loodzwaar terug.

De invloed van de riff van Symptom Of The Universe op de heavy metal van een paar jaar later is niet te overschatten volgens mij. Verder zijn The Trill Of It All en The Writ uitstekende nummers. Vooral de eerste doet me soms een beetje aan oude Queen denken. Qua riffs heeft Sabbath meer invloed op Queen gehad dan veel mensen zich realiseren.

avatar van AstroRocker
[quote="Hierna was Sabbath op sterven na dood, totdat Ronnie James Dio de band nieuw leven in blies, met het buitengewone Heaven And Hell uit 1980. Dus dit is de laatste goeie Sabbath plaat van de classic line-up met Ozzy Osbourne. [/quote]

Helemaal mee eens Buurman, met als dieptepunt Technical ekstasy. Never say Die is weer wat beter als Technical.

avatar van AstroRocker
Hole in the Sky en Symptom of the Universe zijn wat mij betreft de beste Black Sabbath Ozzy era nummers! De power knalt er vanaf!!!!

avatar van _Rene
Hele beste plaat. Ook uitgebreid besproken op Onderdenaald.nl.

avatar van Lexicon Devil
Beetje reclame maken voor je site'je....

Geef na zo'n uitgebreide bespreking dan ook maar meteen een cijfer.

avatar van _Rene
Vooruit: een 9.

avatar van akira124
Ik moet persoonlijk even wennen aan dit album. Megalomania vindt ik het beste nummer op dit album

avatar van freakey
Symptom of the Universe

avatar van akira124
freakey schreef:
Symptom of the Universe

Ook erg goed, maar ik vind Ozzy bij het nummer Megalomania waanzinnig! Voor dat nummer is hij in de wieg gelegd. Hoe vaker ik naar het album luister hoe beter ik hem vindt, een verhoging naar vier sterren ****

avatar van The Wep
Symptom of the Universe en Megalomania zijn wat mij betreft de pareltjes op dit album. Vooral de tempowisseling in Megalomania is kicken ! (3:20). Ook kicken vond ik TOEN het moment in Megalomania dat Ozzy "F..ck Me" zingt . Lekker aan je ouders laten horen en genieten van hun reactie !
De overige nummers zijn BS zoals ik ze graag hoor, zoals Hole in the Sky en daarom is dit voor mij een collectors item ! wat ik nog steeds zeer graag draai

avatar van Von Helsing
Misschien zit ik er al 32 jaar naast maar al die tijd hoor ik Ozzy "suck me" zingen...

avatar van Lexicon Devil
He gadsie

avatar van Bulldozer
Von Helsing schreef:

Ik ook.

Deranged
Mijn favoriete Sabbath album en terecht een plaats in mijn top tien. Er staan enkele monumentale nummers op dit album die vaak genoemd worden maar wat is The Thrill of it All toch ook een geweldig nummer. Subliem gitaarwerk en een heerlijke vocale performance van Ozzy.

avatar van vielip
Onlangs deze op lp aangeschaft. Toen ik de titels op de achterkant bekeek kende ik eigenlijk alleen Symptom of the universe en Am I going insane. En aangezien ik beide prima songs vind, heb ik de gok maar gewaagd en 'm gekocht. Geen spijt van! Absoluut niet! Prima album die me zeer verraste. Zo ken ik Sabbath eigenlijk niet, met al die bombast en theatraal aandoende stukken. Mooie sound ook die prima past bij de muziek. De komende tijd maar eens wat vaker draaien!

avatar van The Wep
Von Helsing schreef:
ja, dat laat de lyrics op internet ons ook weten, maar ik weet wel beter.