Natalie Merchant - Keep Your Courage (2023)

Label: Nonesuch

1. Big Girls (4:56)

met Abena Koomson-Davis

2. Come On, Aphrodite (5:20)

met Abena Koomson-Davis

3. Sister Tilly (7:42)
  4. Narcissus (6:02)
  5. Hunting the Wren (5:47)
  6. Guardian Angel (5:56)
  7. Eye of the Storm (5:30)
  8. Tower of Babel (2:28)
  9. Song of Himself (4:51)
  10. The Feast of Saint Valentine (6:06)
  11. Spring & Fall: To a Young Child [2023 Remaster] *
  12. Butterfly [2023 Remaster] *
  13. Giving Up Everything [2023 Remaster] *
  14. Frozen Charlotte [2023 Remaster] *
avatar van johan de witt
Dat is lang geleden.
Een mooie hoes in elk geval al.

Lang op gewacht! Duurt nog even. Red vinyl versie is besteld. Erg benieuwd naar dit nieuwe album.

avatar van johan de witt
Single Come On, Aphrodite is mooi!
Mooi duet.

Kolere, wat een album!
Verder geen woorden voor, hoogstens een traan.

avatar van Culture VBJ
De glorieuze comeback van Natalie! Later meer… maar de eerste indruk is geweldig positief!

avatar van PaulKemp48
Wat een schitterend album! los van haar stem ook hoed af voor de gevarieerde begeleiding!

avatar van MarkS73
Prachtig. ik luister het album nu voor de eerste keer maar ben zwaar onder de indruk...

avatar van Lura
Tot mijn favoriete artiesten reken ik zeker Natalie Merchant. Ik volg haar sinds 10,000 Maniacs, met welke groep zij de absolute aanrader In My Tribe maakte. Al haar soloalbums die ze daarna maakte staan bij mij in de platenkast. Favoriete albums zijn haar albums Natalie Merchant en de schitterende deluxe uitvoering van Leave Your Sleep. Haar laatste twee reguliere albums dus.

De verwachtingen voor Keep Your Courage waren dus enorm hooggespannen, maar worden volledig ingelost. Meteen bij beluistering valt de zorgvuldig opgebouwde instrumentatie van de songs op. Verrassend is de geweldige vertolking van Lankum’s Hunting the Wren. Ook de voor haar meer gebruikelijke traditionele invloeden zijn te horen in Eye of the Storm. Ze wordt hierop begeleid door de ervaren Ierse folkgroep Lúnasa, die in Nederland ook de nodige bekendheid geniet.

Haar stem kruipt zoals vanouds diep onder mijn huid. En niet alleen bij mij, want ook in Nederland heeft Natalie veel fans. Haar concert in Carré is reeds uitverkocht, hopelijk komt er een extra concert. Keep Your Courage zal naar mijn verwachting in de nodige eindejaarslijstjes opgaan duiken.

Natalie Merchant live :

13-11 AMSTERDAM : Carré (uitverkocht)
14-11 BRUSSEL : Cirque Royal

Bron : Music that needs attention - musicthatneedsattention.blogspot.com

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Natalie Merchant - Keep Your Courage - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Natalie Merchant - Keep Your Courage
Natalie Merchant keert na een stilte van negen jaar dan eindelijk terug met een nieuw album en presteert op het werkelijk wonderschone Keep Your Courage continu op de toppen van haar kunnen

Keep Your Courage, het nieuwe album van Natalie Merchant, heeft maar een paar noten nodig om je te overtuigen. Wanneer de stem van de Amerikaanse muzikante na die paar noten invalt hoor je dat haar stem nog net zo mooi is als in het verleden en misschien zelfs wel mooier. Natalie Merchant zingt op Keep Your Courage vol gevoel en doorleving en omringt haar mooie stem bovendien met prachtige klanken, waarin de bijdragen van strijkers en blazers opvallen. De Amerikaanse muzikante zet een song van de Ierse band Lankum op bijzondere wijze naar haar hand, maar haar eigen songs zijn minstens even mooi. Keep Your Courage is een groots album van een geweldige zangeres en een uitstekende songwriter.

Na een lange stilte verschijnt deze week dan eindelijk een nieuw album van Natalie Merchant. Wanneer ik de remake van haar debuutalbum Tigerlily uit 2015 en het in 2017 verschenen restmateriaal, waaronder de overigens prima albums Butterfly en Rarities, niet meetel, is Keep Your Courage de opvolger van het titelloze album dat bijna negen jaar geleden verscheen.

Ondanks de jaren die zijn verstreken voelt Keep Your Courage direct vanaf de eerste noten vertrouwd. Natalie Merchant heeft op de soloalbums die ze vanaf 1995 uitbrengt, maar voor een belangrijk deel ook al op de albums die ze maakte als zangeres van de Amerikaanse band 10,000 Maniacs, immers een uit duizenden herkenbaar geluid.

Het is een geluid dat vooral wordt bepaald door haar bijzondere stem, die er voor zorgt dat ook Keep Your Courage vanaf de eerste noten aanvoelt als een warm bad. Na een paar stemmige pianoakkoorden valt de stem van Natalie Merchant in, wat bij mij goed was voor kippenvel. Natalie Merchant viert later dit jaar haar zestigste verjaardag, maar haar stem is nog net zo mooi als in haar jonge jaren en misschien zelfs nog wel mooier door het dunne laagje gruis en het de wat dikkere laag doorleving op haar stembanden.

Natalie Merchant krijgt in de eerste twee tracks van haar nieuwe album gezelschap van Abena Koomson-Davis, wiens krachtige en soulvolle stem verrassend fraai kleurt bij de stem van Natalie Merchant. Op de rest van het album staat Natalie Merchant er alleen voor, maar dat gaat haar makkelijk af. De Amerikaanse muzikante is op haar nieuwe album echt uitstekend bij stem en zingt niet alleen prachtig, maar ook vol gevoel.

In vocaal opzicht doet Keep Your Courage zeker niet onder voor de andere albums van de Amerikaanse muzikante, maar ook in muzikaal opzicht is het smullen. Keep Your Courage is bijzonder warm en smaakvol ingekleurd met vooral organische klanken en een bijzondere rol voor blazers en strijkers. Zeker wat later op de avond klinkt het nieuwe album van Natalie Merchant echt fantastisch en valt op hoe mooi de instrumentatie en de zang in evenwicht zijn, ook als ze allebei flink uitpakken.

Natalie Merchant is nog altijd een fantastische zangeres, maar ook met haar songwriting skills is niets mis. Keep Your Courage staat vol met mooie en zeer aansprekende songs, die ook dit keer zijn voorzien van bijzondere teksten. Natalie Merchant bezingt ook dit keer vooral de liefde, maar ze schuwt de politieke thema’s zeker niet en heeft haar boodschap ook dit keer verpakt in literaire teksten vol beeldspraak.

Naast eigen songs bevat Keep Your Courage ook een bijzonder fraaie cover van Hunting The Wren van de Ierse band Lankum. Ook in deze track vallen zowel de zeer mooie en sfeervolle instrumentatie als de geweldige zang van Natalie Merchant op, waardoor de Amerikaanse muzikante haar eigen song maakt van het origineel van Lankum.

Keep Your Courage laat bijna 55 minuten lang Natalie Merchant in topvorm horen en dat is, zeker na negen jaar stilte, een zeer aangename verrassing. Ik heb het album inmiddels meerdere keren gehoord en schaar Keep Your Courage inmiddels onder de beste albums van Natalie Merchant, die de afgelopen 28 jaar misschien niet overdreven productief is, maar wel altijd hoogstaande albums aflevert, waaronder het echt prachtige Keep Your Courage. Erwin Zijleman

Kalamitsi
Mooi en vakkundig gemaakt album. Prachtstem. Maar de tracks met weelderige orkestratie door aanzwellende strijkers en blazers, zijn me vooralsnog teveel van het goede. Nog maar eens luisteren.

avatar van bikkel2
Één van de mooiste stemmen uit de popmuziek. Ik ga hier eens rustig voor zitten.

avatar van luigifort
Dacht dat ik die had
Ga het album zo luisteren

avatar van vigil
Tower of Babel past er wat mij betreft stilistisch niet helemaal tussen en haalt op dit moment ietwat de sfeervolle haast dramatische (positief bedoeld!) vibe uit dit prachtige album. Uitzetten is verder geen optie want de reguliere afsluiter The Feast of Saint Valentine is één van de mooiste nummers van de laatste jaren.

johan de witt schreef:

Een mooie hoes in elk geval al.

Combi van de hoezen van Maid of Orleans en Joan of Arc

avatar van Manfield
Prachtig album! Die eerste twee tracks zijn ontzettend geslaagde samenwerkingen. Eerste album dit jaar waarbij ik direct met 4,5* open na een paar luister rondes.

avatar van vinylbeleving
Ik kende deze dame niet, maar zag verschillende goede recensies voorbij komen. Meine gute, wat een album. Het eerste nummer klinkt meteen als een evergreen, het had zo ergens uit de jaren 60 kunnen komen. Ik wacht nog even met stemmen, maar dit wel een ontdekking hoor!

vinylbeleving schreef:
Ik kende deze dame niet, maar zag verschillende goede recensies voorbij komen.
...

maar dit wel een ontdekking hoor!

Nou dan staat er nog een mooie muzikale wereld voor je open. Deze dame heeft heel wat prachtalbums gemaakt

avatar van davevr
Zoveel hoerastemmen dat vraagt om een beluistering. Ik kende haar ook niet dus ben eens in deze plaat en haar oevre gedoken.
Conclusie; Als je fan bent van vernieuwende muziek : Wegblijven. Dit is allesbehalve vernieuwend. DIt heb je allemaal al eens gehoord. Is het slecht? Nee hoor. Meer nog : Als jij die #ikhouwelvaneenconcertjealsikkanzittenengenietenindeRomaofzo-mens bent is dit best de moeite. Nogal tijdloos in de genre van de grote Carole KIng.

Ik vind het wel nogal voorbijkabbelend, dat is een euvel dat de mindere CK-platen ook hebben. Aangenaam wegluisterbaar hoor (itt tot de nieuwe Metallica) maar ik vergeet soms gewoon dat het opstaat of dat het aparte nummers zijn. Ik ben wel onder de indruk van haar stem, die duidelijk wat kan vertolken. Toen ik wat dieper in het verleden ging kwam ik nummers tegen zoals Carnival en River tegen van haar debuutplaat, vergeleken met dat album komt dit nogal schraal over. Daar was de pure songkwaliteit toch wat hoger.

Een 3,5*, die debuutplaat krijgt er 4*

avatar van Venceremos
Dank voor de tip! Ik had exact dezelfde ervaring al was ik wel al bekend met haar bijdragen aan Wilco's Mermaid Ave.

avatar van outoftheblue
Eindelijk weer een teken van leven van 1 van mijn favoriete zangeressen uit de jaren 80 en 1ste helft 90 en wel hierom toen zij nog de vocalen verzorgde van 10.000 Maniacs. Laatste wapenfeit dateert in mijn optiek op sologebied uit 2010. Een voor mij goed gemaakt maar weinig inspirerende dubbel-cd Leave Your Sleep, ik ben echt een paar keer weggevallen toen ik het probeerde, het bleef niet genoeg hangen...Ben het met user Edwin eens dat de samenwerking met Abena een verfrissende start van deze plaat is. Oh ja de cover van het nummer van Lankum uit 2019 mag er ook zeker zijn! Tot zover houd ik me bij 3,5 ster.

Moest er even aan wennen, maar werd uiteindelijk gegrepen, door de songs, de instrumentatie en toch ook haar stem. Prachtige liedjes, het is moeilijk kiezen. In het bijzonder geniet ik van Sister Tilly, Guardian Angel en de fraaie afsluiter The feast of Saint Valentine. Terwijl ik dit schrijf luister ik als laatste naar Hunting the wren. Erwin Zijleman (hierboven) heeft gelijk: wat een prachtige cover! Heb die meteen geplaatst op mijn Spotifylijst "the most beautiful songs ever", die daardoor uitkomt op exact 999 songs (74 uur 17 minuten).

avatar van bikkel2
Fantastische plaat. Sfeervol en melancholisch zoals meestal bij Natalie Merchant.
Het blijft een geweldige vocaliste met veel emotie en gevoel.
Vernieuwend is het allerminst, want Merchant blijft de formule van strijkers, dragende melodielijnen en sobere produktie trouw.
Hooguit Come On, Aphrodite en het ultra korte Tower of Babel zijn wat meer up-tempo en fleuren de blazers de liedjes verder op.
Het heel klein gehouden Hunting Wren is echt een juweel, prachtig uitgebouwd ook en dan zijn 2 van de allersterkste nummers al langs geweest: Sister Tilly en Narcissus.
Keep Your Courage kabbelt aangenaam voort en Merchant vertelt mooie verhalen en de begeleiding is smaakvol en puur.
Mee eens overigens dat de afsluitende track The Feast of Saint Valentine een prachtige track is.
Het bevestigd wat mij betreft de status van deze plaat.
Geen zwakke broeders en een stuk of 4 echte klassiekers.
Fraai.

avatar van O.B.B.
Fijn album. Was bekend met de naam, maar had Nathalie Merchant nooit eerder beluisterd. Heeft inmiddels behoorlijk draairondjes gemaakt.
Had bij eerste beluistering nog geen songtitels gelezen. Gevolg: ik hoor nu Come On, Afro Daddy ipv Come On, Aphrodite…

avatar van 4addcd
Zeer aangenaam verrast dat er nieuw materiaal was! Al enkele malen beluisterd en ze heeft inderdaad niets ingeleverd; prachtige stem en muziek die daarbij past. En toch kom ik niet verder dan 3,5 ster (naar boven afgerond). Dat komt omdat ik het allemaal na verloop van tijd gezapig vind. Er zou wat meer vrolijkheid in mogen zitten of tenminste meer variatie in tempo’s. Ik heb er moeite mee om het gehele album te beluisteren zónder dat de aandacht verslapt. Genoeg kwaliteit, maar wat meer (muzikale) afwisseling had gemogen.

avatar van Tonio
Ik was blij om te horen dat er na 9 jaar weer een album van Natalie uit zou komen. Wist toen nog niet dat dit kwam doordat ze een lange tijd haar zangstem volkomen kwijt was. Gelukkig gaat het nu weer goed, hetgeen heeft geleid tot dit fraaie album.

Hoewel: de eerste reacties hierboven waren lyrisch, waardoor mijn verwachting best hoog was. En bij de eerste keer luisteren gebeurde mij exact hetzelfde als bij de nieuwe van Spinvis, die ongeveer tegelijkertijd uitkwam. Namelijk dat mij de eerste twee nummers eerlijk gezegd wat tegenvielen. En na ettelijke keren luisteren is dat nog steeds het geval (ook precies zoals bij Spinvis).

Maar gelukkig is het niveau van alle volgende nummers zo hoog, dat het album een feest is om te luisteren. Uitschieters vind ik haar uitvoering van Lankum's Hunting The Wren en de fantastische afsluiter The Feast of Saint Valentine.

avatar van Mjuman
Nathalie Merchant is een fijne zangeres, met goede nummers en mooie muziek. Dat staat voorop, geen discussie.

Wat ik niet begrijp, is die uitbundigheid hier. Ze maakt al jaren dit soort muziek en albums. Dit doet me denken aan een ervaring met Oor, in 1994 - toen werd Richard Thompson - Mirror Blue (1994) - MusicMeter.nl dusdanig de hoogte in geschreven dat het de jaarlijsten haalde. Terwijl Thompson al jaren dat soort muziek maakte en nimmer een jaarlijst haalde (daarna trouwens ook niet meer).

Nogmaals dit is een goed album - denk 3,5* - maar geen album om straks met zijn allen rond de meiboom te gaan huppelen - dat deden we met eerdere albums van haar ook niet.

Life is strange, maar ben geneigd eraan toe te voegen but people are stranger.

En 45,- voor vinylistische dubbelaar is gewoon te veel gevraagd.

avatar van Sven Vermant
Prima muziek. Prima zangeres maar het mist toch iets voor mij.

avatar van Maestro B
Prachtig, niet meer niet minder! Hopelijk binnenkort een half sterretje bij maar - tja van fan in hart en oren - tot nu toe geen puntje van kritiek gevonden!

avatar van mvfreak
Prachtig album, van een prima zangeres. Maar ook de instrumentatie en de productie verdient hier een compliment. En oh ja: de songs zijn ook bovengemiddeld goed, waarbij de uitvoering van Hunting the Wren er voor mij bovenuit springt. Gewoon erg professioneel uitgevoerd en mede daardoor erg aangenaam.