Natalie Merchant - Keep Your Courage (2023)

Label: Nonesuch

1. Big Girls (4:56)

met Abena Koomson-Davis

2. Come On, Aphrodite (5:20)

met Abena Koomson-Davis

3. Sister Tilly (7:42)
  4. Narcissus (6:02)
  5. Hunting the Wren (5:47)
  6. Guardian Angel (5:56)
  7. Eye of the Storm (5:30)
  8. Tower of Babel (2:28)
  9. Song of Himself (4:51)
  10. The Feast of Saint Valentine (6:06)
  11. Spring & Fall: To a Young Child [2023 Remaster] *
  12. Butterfly [2023 Remaster] *
  13. Giving Up Everything [2023 Remaster] *
  14. Frozen Charlotte [2023 Remaster] *
avatar van Lura
Tot mijn favoriete artiesten reken ik zeker Natalie Merchant. Ik volg haar sinds 10,000 Maniacs, met welke groep zij de absolute aanrader In My Tribe maakte. Al haar soloalbums die ze daarna maakte staan bij mij in de platenkast. Favoriete albums zijn haar albums Natalie Merchant en de schitterende deluxe uitvoering van Leave Your Sleep. Haar laatste twee reguliere albums dus.

De verwachtingen voor Keep Your Courage waren dus enorm hooggespannen, maar worden volledig ingelost. Meteen bij beluistering valt de zorgvuldig opgebouwde instrumentatie van de songs op. Verrassend is de geweldige vertolking van Lankum’s Hunting the Wren. Ook de voor haar meer gebruikelijke traditionele invloeden zijn te horen in Eye of the Storm. Ze wordt hierop begeleid door de ervaren Ierse folkgroep Lúnasa, die in Nederland ook de nodige bekendheid geniet.

Haar stem kruipt zoals vanouds diep onder mijn huid. En niet alleen bij mij, want ook in Nederland heeft Natalie veel fans. Haar concert in Carré is reeds uitverkocht, hopelijk komt er een extra concert. Keep Your Courage zal naar mijn verwachting in de nodige eindejaarslijstjes opgaan duiken.

Natalie Merchant live :

13-11 AMSTERDAM : Carré (uitverkocht)
14-11 BRUSSEL : Cirque Royal

Bron : Music that needs attention - musicthatneedsattention.blogspot.com

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Natalie Merchant - Keep Your Courage - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Natalie Merchant - Keep Your Courage
Natalie Merchant keert na een stilte van negen jaar dan eindelijk terug met een nieuw album en presteert op het werkelijk wonderschone Keep Your Courage continu op de toppen van haar kunnen

Keep Your Courage, het nieuwe album van Natalie Merchant, heeft maar een paar noten nodig om je te overtuigen. Wanneer de stem van de Amerikaanse muzikante na die paar noten invalt hoor je dat haar stem nog net zo mooi is als in het verleden en misschien zelfs wel mooier. Natalie Merchant zingt op Keep Your Courage vol gevoel en doorleving en omringt haar mooie stem bovendien met prachtige klanken, waarin de bijdragen van strijkers en blazers opvallen. De Amerikaanse muzikante zet een song van de Ierse band Lankum op bijzondere wijze naar haar hand, maar haar eigen songs zijn minstens even mooi. Keep Your Courage is een groots album van een geweldige zangeres en een uitstekende songwriter.

Na een lange stilte verschijnt deze week dan eindelijk een nieuw album van Natalie Merchant. Wanneer ik de remake van haar debuutalbum Tigerlily uit 2015 en het in 2017 verschenen restmateriaal, waaronder de overigens prima albums Butterfly en Rarities, niet meetel, is Keep Your Courage de opvolger van het titelloze album dat bijna negen jaar geleden verscheen.

Ondanks de jaren die zijn verstreken voelt Keep Your Courage direct vanaf de eerste noten vertrouwd. Natalie Merchant heeft op de soloalbums die ze vanaf 1995 uitbrengt, maar voor een belangrijk deel ook al op de albums die ze maakte als zangeres van de Amerikaanse band 10,000 Maniacs, immers een uit duizenden herkenbaar geluid.

Het is een geluid dat vooral wordt bepaald door haar bijzondere stem, die er voor zorgt dat ook Keep Your Courage vanaf de eerste noten aanvoelt als een warm bad. Na een paar stemmige pianoakkoorden valt de stem van Natalie Merchant in, wat bij mij goed was voor kippenvel. Natalie Merchant viert later dit jaar haar zestigste verjaardag, maar haar stem is nog net zo mooi als in haar jonge jaren en misschien zelfs nog wel mooier door het dunne laagje gruis en het de wat dikkere laag doorleving op haar stembanden.

Natalie Merchant krijgt in de eerste twee tracks van haar nieuwe album gezelschap van Abena Koomson-Davis, wiens krachtige en soulvolle stem verrassend fraai kleurt bij de stem van Natalie Merchant. Op de rest van het album staat Natalie Merchant er alleen voor, maar dat gaat haar makkelijk af. De Amerikaanse muzikante is op haar nieuwe album echt uitstekend bij stem en zingt niet alleen prachtig, maar ook vol gevoel.

In vocaal opzicht doet Keep Your Courage zeker niet onder voor de andere albums van de Amerikaanse muzikante, maar ook in muzikaal opzicht is het smullen. Keep Your Courage is bijzonder warm en smaakvol ingekleurd met vooral organische klanken en een bijzondere rol voor blazers en strijkers. Zeker wat later op de avond klinkt het nieuwe album van Natalie Merchant echt fantastisch en valt op hoe mooi de instrumentatie en de zang in evenwicht zijn, ook als ze allebei flink uitpakken.

Natalie Merchant is nog altijd een fantastische zangeres, maar ook met haar songwriting skills is niets mis. Keep Your Courage staat vol met mooie en zeer aansprekende songs, die ook dit keer zijn voorzien van bijzondere teksten. Natalie Merchant bezingt ook dit keer vooral de liefde, maar ze schuwt de politieke thema’s zeker niet en heeft haar boodschap ook dit keer verpakt in literaire teksten vol beeldspraak.

Naast eigen songs bevat Keep Your Courage ook een bijzonder fraaie cover van Hunting The Wren van de Ierse band Lankum. Ook in deze track vallen zowel de zeer mooie en sfeervolle instrumentatie als de geweldige zang van Natalie Merchant op, waardoor de Amerikaanse muzikante haar eigen song maakt van het origineel van Lankum.

Keep Your Courage laat bijna 55 minuten lang Natalie Merchant in topvorm horen en dat is, zeker na negen jaar stilte, een zeer aangename verrassing. Ik heb het album inmiddels meerdere keren gehoord en schaar Keep Your Courage inmiddels onder de beste albums van Natalie Merchant, die de afgelopen 28 jaar misschien niet overdreven productief is, maar wel altijd hoogstaande albums aflevert, waaronder het echt prachtige Keep Your Courage. Erwin Zijleman

Moest er even aan wennen, maar werd uiteindelijk gegrepen, door de songs, de instrumentatie en toch ook haar stem. Prachtige liedjes, het is moeilijk kiezen. In het bijzonder geniet ik van Sister Tilly, Guardian Angel en de fraaie afsluiter The feast of Saint Valentine. Terwijl ik dit schrijf luister ik als laatste naar Hunting the wren. Erwin Zijleman (hierboven) heeft gelijk: wat een prachtige cover! Heb die meteen geplaatst op mijn Spotifylijst "the most beautiful songs ever", die daardoor uitkomt op exact 999 songs (74 uur 17 minuten).

avatar van bikkel2
Fantastische plaat. Sfeervol en melancholisch zoals meestal bij Natalie Merchant.
Het blijft een geweldige vocaliste met veel emotie en gevoel.
Vernieuwend is het allerminst, want Merchant blijft de formule van strijkers, dragende melodielijnen en sobere produktie trouw.
Hooguit Come On, Aphrodite en het ultra korte Tower of Babel zijn wat meer up-tempo en fleuren de blazers de liedjes verder op.
Het heel klein gehouden Hunting Wren is echt een juweel, prachtig uitgebouwd ook en dan zijn 2 van de allersterkste nummers al langs geweest: Sister Tilly en Narcissus.
Keep Your Courage kabbelt aangenaam voort en Merchant vertelt mooie verhalen en de begeleiding is smaakvol en puur.
Mee eens overigens dat de afsluitende track The Feast of Saint Valentine een prachtige track is.
Het bevestigd wat mij betreft de status van deze plaat.
Geen zwakke broeders en een stuk of 4 echte klassiekers.
Fraai.

avatar van 4addcd
Zeer aangenaam verrast dat er nieuw materiaal was! Al enkele malen beluisterd en ze heeft inderdaad niets ingeleverd; prachtige stem en muziek die daarbij past. En toch kom ik niet verder dan 3,5 ster (naar boven afgerond). Dat komt omdat ik het allemaal na verloop van tijd gezapig vind. Er zou wat meer vrolijkheid in mogen zitten of tenminste meer variatie in tempo’s. Ik heb er moeite mee om het gehele album te beluisteren zónder dat de aandacht verslapt. Genoeg kwaliteit, maar wat meer (muzikale) afwisseling had gemogen.

avatar van Tonio
Ik was blij om te horen dat er na 9 jaar weer een album van Natalie uit zou komen. Wist toen nog niet dat dit kwam doordat ze een lange tijd haar zangstem volkomen kwijt was. Gelukkig gaat het nu weer goed, hetgeen heeft geleid tot dit fraaie album.

Hoewel: de eerste reacties hierboven waren lyrisch, waardoor mijn verwachting best hoog was. En bij de eerste keer luisteren gebeurde mij exact hetzelfde als bij de nieuwe van Spinvis, die ongeveer tegelijkertijd uitkwam. Namelijk dat mij de eerste twee nummers eerlijk gezegd wat tegenvielen. En na ettelijke keren luisteren is dat nog steeds het geval (ook precies zoals bij Spinvis).

Maar gelukkig is het niveau van alle volgende nummers zo hoog, dat het album een feest is om te luisteren. Uitschieters vind ik haar uitvoering van Lankum's Hunting The Wren en de fantastische afsluiter The Feast of Saint Valentine.

avatar van potjandosie
bij nader inziens/horens een halve punt erbij voor dit bijna perfecte popalbum van Natalie Merchant. album bleek toch wel een groeier te zijn. als vanouds sterke composities van Natalie en als zangeres is zij onovertroffen. mee eens dat wat minder orkestratie en een kleinere productie dit album goed hadden gedaan. mijn voorkeur gaat ook naar de "klein" gehouden liedjes als "Hunting The Wren" en "Eye of the Storm". en dan zie ik in Oor's eindlijst (20 beste albums van 2023) collega artiesten/dames als Caroline Polachek, Lana Del Rey, Romy, Mitski, Raye, PJ Harvey en Robin Kester staan en dit album van Natalie Merchant dus niet. kennelijk is deze muziek anno 2023 niet "hip" genoeg. Tja.

avatar van RonaldjK
10,000 Maniacs leerde ik kennen als één van de groepen uit de Verenigde Staten, waar folk en new wave in de jaren '80 een aangename combinatie vormden.
Dat deze Nathalie Merchant dezelfde is als in die groep, was ik allang kwijt, al had ik wel Motherland (2001) gehoord toen ik door het werk van producer T-Bone Burnett struinde. Dankzij enthousiaste verhalen op MuMe kwam ik kort voor Kerstmis '23 Keep Your Courage tegen.

Inderdaad een heerlijk album. Warm en dromerig en alhoewel geen folk, heeft het wel die transparantheid. De combinatie met de lagere stem van Abena Koomson-David op de eerste twee nummers is prachtig, het strijkersarrangement in Sister Tilly is dat ook en de blazers die een enkele keer opduiken gaan daarin mee. En zo was ik met drie nummers definitief om.

Het is vooral warm en ingetogen, geschikt bij conversatie als je bezoek hebt, eveneens lekker tijdens lange autoritten: daarvoor is het uptempo genoeg. Bovendien kom ik steevast in de stemming voor de muziek van Nick Drake, vooral diens tweede album Bryter Layter en dat is altijd een goed teken.
Zwakke nummers kom ik niet tegen, al is Tower of Babel wel een buitenbeentje; hier zijn het de blazers die het uptempo nummer extra varatie aan dit album helpen geven, alweer gegeven door die stem en een prachtige melodie.

Een week geleden las ik ergens dat 10,000 Maniacs nog altijd actief is, inmiddels met de voormalige zangeres van Six Pence None The Richer. Wellicht ook leuk om daar eens in te duiken. Maar nu eerst nog een paar weken regelmatig dit album opzetten én iemand cadeau doen.

avatar van Rainmachine
RonaldjK schreef:

Mijn hemel dat is wel heel erg, de stem van Nathalie maakte 10.000 Maniacs bijzonder. Ook al vind ik persoonlijk haar solo werk vele malen beter dan haar werk met 10.000 Maniacs. Dus de rest van 10.000 Maniacs met de zangeres van Sixpence is net zo erg als de nieuwe line up van de Simple Minds die nu de Spice Minds zijn geworden. Maar er zullen vast believers zijn die het prachtig vinden...

avatar van Papartis
Kalamitsi schreef:
Mssr Renard. Het orkestwerk is zeker niet ondermaats. Alleen vind ik het overdadig en nogal voorspelbaar. Mayonaise. Dat heeft ze met die stem niet nodig om mij te overtuigen. Er zijn heden ten dage meer vocaal bekwame dames die met strijkers/blazers werken. Maar dan net wat inventiever en subtieler. Naakt bevalt me het best. Fan blijf ik, verlangend naar dat klein geproduceerde album waarop alles klopt. Met kamerkwartet en een jazzcombo? Bijvoorbeeld.

Het album Paradise is Here is zeker een aanrader. Het is een remake van het album Tigerlilly maar dan meer sober en ingetogen. Prachtig.