Riverside - Rapid Eye Movement (2007)

Polen
Rock / Metal
Label: Inside Out

1. Beyond the Eyelids (7:56)
  2. Rainbow Box (3:37)
  3. 02 Panic Room (5:29)
  4. Schizophrenic Prayer (4:21)
  5. Parasomnia (8:10)
  6. Through the Other Side (4:06)
  7. Embryonic (4:10)
  8. Cybernetic Pillow (4:46)
  9. Ultimate Trip (13:13)
  10. Behind the Eyelids * (6:18)
  11. Lucid Dream IV * (4:33)
  12. 02 Panc Room [Remix] * (3:24)
  13. Back to the River * (6:29)
  14. Rapid Eye Movement * (12:39)
avatar van ChrisX
1 woord wil ik eigenlijk maar gebruiken voor dit album: Riversaai !!! En om dan ook nog eens een stukje Shine On van Floyd te quoten in een nummer vind ik helemaal een zwaktebod.

ChrisX schreef:

Gelukkig hebben medewerkers van Progwereld nog steeds hun eigen mening...... En dat bedoel ik echt positief. Je collega die de recensie op jullie site heeft gedaan, vondt het wel goed geloof ik.
Persoonlijk vindt ik saai niet het juiste woord voor dit album, maar ik denk wel dat er wat fans teleurgesteld zullen zijn na dit album. Maar ik kan na flink wat luisterbeurten nog steeds positief zijn....

nijme255@adsl
Riverside redt zich nipt.
Out of Myself bleek een blikseminslag gelijk het openingsnummer.
De opvolger meer van het zelfde.
Deze begint sterk maar zakt halverwege in.
Het slotnummer laat weer zien waar deze Polen goed in zijn.
Het creeeren van sfeer.

avatar van Soul Dreamer
nijme255@adsl schreef:
Riverside redt zich nipt.
Out of Myself bleek een blikseminslag gelijk het openingsnummer.
De opvolger meer van het zelfde.
Deze begint sterk maar zakt halverwege in.
Het slotnummer laat weer zien waar deze Polen goed in zijn.
Het creeeren van sfeer.

Dit is nou eens een recentie waar ik het helemaal mee eens ben!
Mijn waardering is echter wel wat hoger dan die van jou, ik vind het ondanks de zwakkere nummers in het midden toch nog een errug goed album, voor mij een 4.5.

avatar van FreekHeining
Nou mijn uiteindelijke mening dan maar, na de limited edition te hebben ontvangen.
Ik ben beetje teleurgesteld als ik kijk naar de andere 2 albums.

Een paar nummers die ik echt goed vind, de rest sla ik nu al over eigenlijk.
De bonus disc maakte het wat beter. Het 5e nummer Rapid Eye Movement is wel erg tof, en ook de Pink Floyd cover is wel leuk. Jammer dat het eerst bonus nummer gewoon een remix is van het eerste normale nummer. De naam is ook bijna hetzelfde, maar ik had gehoopt op een uniek nummer.

Toch 4*

avatar van Pruut
Tijdens mijn eerste luisterbeurt nu had ik bij de eerste nummers de schrik wel hoog zitten. Ik dacht een enorme miskoop gedaan te hebben nadat ik een in een opwelling (tijdens het beluisteren van Out of Myself) deze plaat gekocht had. Nu op de tweede helft van de cd lijkt het al wat beter te gaan... Nadere beoordeling volgt nog.

avatar van jellylips
Verhoogd naar 4,5, echt niet slechter dan de vorige twee platen.

avatar van Blind Faith
Beste Riverside tot nu toe. Ik ben aangenaam verrast en hoop dat ze deze weg aanhouden.

avatar van Nakur
Minste Riverside tot nu toe. Na de bittere eerste luisterbeurten komen de kwaliteiten wel naar boven maar ik hoop dat ze deze weg niet aanhouden

avatar van rockosaurus
De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik nogal hoge verwachtingen had, wat wil je ook na de vorige 2 sublieme albums. Helaas worden mijn verwachtingen niet helemaal ingelost.
Natuurlijk, de stijl (sterk beïnvloed door de Porcupine Tree sound zo rond het album Lightbulb Sun) is nu zo'n beetje geperfectioneerd alleen…..op de een of andere manier raakt de (gekunsteld ?) gecreëerde sfeer me dit keer minder en merk ik dat, naar mate het album vordert, bij mij zelfs een beetje de verveling toeslaat. Wat dat betreft is de lange afsluiter 'Ultimate trip' zelfs een misser. Ik vindt het te langdradig en ik kan dus maar niet in die beoogde trip komen.
Maar laat ik maar niet te negatief worden want dat verdienen Mariusz Duda en zijn mannen niet.
Hier en daar introduceren ze toch wat nieuwigheden: de mechanisch aandoende bass-drum loops in 'O2 Panic room' doen denken aan Rammstein, de vocale stemeffecten op 'Schizophrenic prayer' geven dit nummer een duidelijke meerwaarde en op het gehele album constateer ik het toegenomen gebruik van het hammond orgel geluid (gesampeld of niet ?).
Het album start wel sterk met, naar mijn mening, meteen het beste nummer: 'Beyond the eyelids'. Ook de opvolgers zijn nog goed, stevige gitaarriffs afgewisseld met hemelse, gevoelige solo's, de ontroerende en soms fluisterende stem van Mariusz en dat alles in een soms oosters aandoende sfeer. Vanaf track 5 'Parasomnia' wordt het voor mij allemaal wat minder. 'Through the other side' en 'Embryonic' zijn akoestische songs overduidelijk beïnvloed door de stijl van Anathema, ja zelfs Antimatter.

Laten we hopen dat Rapid Eye Movement, overigens het slot van een trilogy, een keerpunt in de carrière van Riverside wordt en dat album nummer 4 weer wat sprankelender zal worden. Talent hebben ze in ieder geval meer dan genoeg.

avatar van soundchaser
Album heeft een flink aantal luisterbeurten nodig gehad + een concert. Maar nu ben ik eruit....
Gewoon een goed album. Met als uitschieter 02 PANIC ROOM.

avatar van c-moon
Goh, wat keek ik uit naar dit album....
Maar!

Wat een zware tegenvaller! ;-(
Misschien ligt het wel aan mij en waren mijn verwachtingen t.o.p. het nieuwe album van deze band die ik al 4 à 5 keer live mocht smaken/genieten, en met het grote ontzag ik voor hun kunstjes heb.
Welnu. Die kunstjes kunnen ze nog, ja dat is waar...
En ze demonstreren die uitvoerig.
Maar deze keer doet het me hoegenaamd NIETS.
Het is zo van: "ach ja" en "och" en stillaan slaat de ergernis toe en veranderen de reacties in "pffff" en "zzzzz".

Ook de tweede plaat lag welliswaar in het verlengde van de voorganger en bouwde daar gretig op voort, maar daar kon ik het nog spannend vinden... maar op deze nieuwe plaat, waarop ze koppig en hardnekkig maar blijven op dezelfde nagel kloppen begin ik een weining, nee, sorry, ik zou liegen: ERG VEEL en ENORM GËIRRITEERD te raken...

Marius & co. Nou weten we het wel.... Ja jullie muzikale kunnen is en blijft groot... En ja, ansich is "Rapid Eye Movement" best een degelijke plaat... maar aub... doe nou eens terug wat boeiends, wat anders, maak eens een plaat met wat meer durf.... zoek eens een andere nagel om op te kloppen, probeer eens een ander trukje uit.. PLEASE ?!!!!!

En de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik de bonus disc eigenlijk nog meer speel dan de eigenlijke CD. Die bonus-cd boeit me trouwens ook meer .....

En jawel, het album kent lichtpuntjes, maar ik zat echt niet te wachten op nog eens een overdosis aan meer van hetzelfde...

Ik hoop dat Riverside, misschien eens een sabbatical neemt, of langer wacht met een nieuwe plaat, zichzelf ademruimte gunt om nieuwe inspiratie te vinden, en liefst ons opnieuw te verrassen met een knaller van een plaat... ik hoop het echt !!!

Ze krijgen toch nog een nipte 2,5/5. Dat is net de helft.

avatar van Ayreonfreak
Ik moet zeggen C-moon, ik ben onder de indruk van je geweldig geschreven stuk! (geen grap) En gedeeltelijk ben ik het ook wel met je eens, in die zin dat ik ook vindt dat het volgende album experimenteler moet, al kan ik er zelf nog steeds van genieten, ook van deze plaat. Het feit is denk ik ook een beetje dat ze in het verleden al de nodige krediet en hulde hebben gekregen van recesenten die vertrouwd zijn met de prog scene. Daardoor is de band natuurlijk niet aangemoedigd om experimeteler te worden in de loop der jaren. Maar idd, het is nu aan de band om een goede "turn' te maken in de stijl en om te verassen, anders wordt het één van de bands die altijd in het grijs zal verblijven.
Gek genoeg heb ik na een concert van Riverside nog een keer een tijd met Mariusz gekletst, en toen waren ze aan het schrijven voor dit album, en gaf hij aan dat het album meer experimenteler zou worden dan nu uiteindelijk is gebleken. Het zou veel meer akoestischer worden dan dit album....
Wellicht zijn ze daar toch op terug gekomen....

avatar van LZA
LZA
C-moon slaat de nagel op de kop. Ronduit vervelend album. Na Out of myself en Second Life Syndrome ben ik nu wel klaar met dat monotone sfeertje. Daarbij ben ik me er terdege van bewust dat dit het slotstuk van een drieluik is. Maar daar van uitgaande hadden ze hier wel wat spannenders van kunnen maken. Ik was hier na een week luisteren al helemaal klaar mee. (En dat terwijl ik de eerste twee toch aardig hoog heb zitten).

Kom op Riverside, laat die hersens eens kraken en probeer eens een gedurfder kleurenpalet. Die pastelletjes hebben we nou wel gehad.

avatar van Rinus
Geweldig album weer, maar vooral in de 2CD uitvoering. Op CD 2 staan 5 extra tracks, met een speelduur van plm 34 minuten, nl. Behind the eyelids, Lucid Dream IV, 02 Panic room (remix), Back to the river en Rapid Eye Movement. En die maken het album helemaal af. Mooie cover-art weer, en een goede, kamerbrede productie.

avatar van Papartis
Luister ook eens naar het nieuwe album van Believe - Yesterday is a Friend. Poolse prog.rock met o.a. invloeden van Collage, Riverside, Anathema en Porcupine Tree.

Ik heb het album aangemeld hier dus nog ff geduld maar dan ook hier op MusicMeter aanwezig.

Papartis

avatar van Papartis
Believe - Yesterday is a Friend is geaccepteerd en staat nu dus op MM.

Papartis

avatar van ToetnL
er wordt gemengd gereageerd op een alleraardigst album?!

De zang vind ik persoonlijk het minst aan het album maar dat is zeker nog om aan te horen en muzikaal steekt het aardig in elkaar, het is mijn eerste kenniskmaking met deze band en misschien dat ik daarom geniet van dit schijfje?

De vergelijkingen met Pink Floyd en Porcupine Tree begrijp ik wel maar ik wil niet zo ver gaan, een aardig album van een leuke band

en op het moment draai ik het album grijs dus 4*

avatar van notsub
Deze Riverside is wat "gemakkelijker" dan de eerste twee albums. Met name Rainbow Box en Panic Room laten de wat meer toegankelijke kant van de band horen. Samen met de opener zijn het voor mij gelijk de beste nummers van de CD. Voor de rest zet Riverside vooral een bepaalde sfeer neer, waarin ze erg goed zijn. Het recente concert liet ook wat meer dynamische invloeden horen en als de de kant is waar men heen wil kan dat een goede aanvulling worden op het bestaande materiaal.

Minder melodieus, minder emotie, minder gecompliseerd, mindere composities maar nog steeds erg goed.
Met deze cd bewijst Riverside eigenlijk alleen maar hoe goed de eerste 2 albums waren. Het is dan ook erg moeilijk om deze beide platen te overtreffen.
Hoewel deze cd in de schaduw staat van de vorige 2 albums is dit album zeer de moeite waard.

avatar van battersea
he, waarom staat disc 2 hier niet bij? Ook meer dan de moeite waard. Onder andere door het Back to the River met een verrassend extract van Pink Floyds Shine on you crazy diamond.
Ik weet het: kan heiligschennis zijn, maar het is hier eerder een eerbetoon aan. ( of is het album niet standaard een dubbelaar...?)

Kingsnake
Je zou vwerwachten dat een band zou groeien, naarmate de jaren voortkabbelen.

Maar mij bekruipt echt het idee dat de band niet meer kan dan dit.
Het is allemaal zo middelmatig.
Niet slecht en het luistert allemaal wel lekker weg.
De productie is beter en de songwriting skills zijn erop vooruit gegaan.

Maar dt houthakkerige gedrum en geriff doet me echt vermoeden dat dit het hhogste niveau is dat de leden van deze band kunnen halen.

Panic Room vind ik een zielig nummer, om hip en modern over te komen.
Het zou misschien ook wel een idee zijn, om een echte zanger aan te trekken.

Ik hoop zo, dat deze band mij nog eens echt gaat verrassen in de toekomst, tot die tijd blijft dit een matige tot zeer matige band, met deze plaat als minst geslaagde uit hun discografie.

avatar van Ayreonfreak
Wow wat beoordeel jij deze mannen laag Kingsnake! Ik ben het gedeeltelijk eens met dat het allemaal iets te makkelijk is bedacht, ook al zijn ze in de loop der jaren wel opgezadelt met een enorm verwachtingspatroon. Ze zijn door zowel binnenlandse als de buitenlandse pers na de eerste albums/ep's enorm de hoogte in geschreven, met als resultaat dat het verwachtingspatroon enorm hoog lag. (ook een negatief gevolg van een goed debuut overigens, dat overkomt wel meer bands)
Maar slecht is het allemaal niet. Voorspelbaar, dat misschien wel. Maar op zich heb ik het gevoel dat ze ons weer gaan verassen. En wat betreft de zang van Duda, daar is niets mis mee, hooguit dat het je moet liggen. Luister eens naar Lunatic Soul, dan laat Duda in mijn ogen toch echt weer horen dat hij een zeer goede zanger is.

voltazy
Ayreonfreak schreef:

dit wou ik dus exact zeggen
ook muzikaal is lunatic soul verrassend trouwens.

Ayreonfreak schreef:

Als liefhebber van bijv. Porcupine Tree, is deze band mij een jaartje of twee terug aangedragen (en Ocensize en Pinneapple Thief).

In dat opzicht, ben ik misschien verkeerd er in tercht gekomen.
Zo avontuurlijk als Oceansize en the Thief zijn, zo safe is Riverside.

En je moet ook met me eens, dat als eenmaal iets irriteert, het heel moeilijk is die irritatie uit te zetten

(sommige mensen kunnen nog steeds naar Rush luisteren door de zang of naar Metallica door Lars )

En ik bash de band niet, ik hoop alleen dat ze een beetje zelf-kritisch moeten zijn en beter moeten worden. Ik heb nu heel erg het idee, dat ze doot het succes denken er al helemaal te zijn.

voltazy schreef:

dit wou ik dus exact zeggen
ook muzikaal is lunatic soul verrassend trouwens.

Lunatic Soul staat op mijn verlanglijst.
Ik ben dan ook zeer benieuwd.

avatar van Tijmennn309
[quote]Kingsnake schreef:

Panic Room vind ik een zielig nummer, om hip en modern over te komen.
Het zou misschien ook wel een idee zijn, om een echte zanger aan te trekken.

?? Hoezo?

[quote]Tijmennn309 schreef:

Hoezo wat?

Het nummer of de zanger?

Ik vind het nummer echt niets, met die band en de synth-bass.

De zanger vind ik gewoon saai, niet slecht, maar een betere zanger is geen overbodige luxe.

avatar van Tijmennn309
Het nummer bedoel ik, hoe bedoel je: om populair te doen?

Btw, Mariusz Duda is een geweldige zanger, zal wel een kwestie van smaak zijn, er zijn bijv. mensen die Steven Wilson slecht vinden zingen...

Tijmennn309 schreef:
Het nummer bedoel ik, hoe bedoel je: om populair te doen?

Het nummer klinkt wat mij betreft echt alsof ze de trend volgen van simpele industriele tienermetal.