PJ Harvey - I Inside the Old Year Dying (2023)

Label: Partisan

1. Prayer at the Gate (4:14)
  2. Autumn Term (3:20)
  3. Lwonesome Tonight (3:48)
  4. Seem an I (3:06)
  5. The Nether-edge (3:17)
  6. I Inside the Old Year Dying (1:52)
  7. All Souls (4:21)
  8. A Child's Question, August (2:46)
  9. I Inside the Old I Dying (3:08)
  10. August (2:41)
  11. A Child's Question, July (3:02)
  12. A Noiseless Noise (3:57)

avatar van luigifort
Fijne track! Hoop dat ze weer gaat touren. Zou de 4e keer worden dat ik haar zou zien. Altijd een feestje onze tante Pollewop

Mooi nummer!

avatar van Manfield
Zo breng je een nieuw album onder de aandacht.. Mooi hoor! Met backing vocals van acteur Ben Whishaw. Of zullen er daar meer van rondlopen??

avatar van Juul1998B
Zin in!!
A child's question, August klinkt alvast veelbelovend!

avatar van sj0n88
Prachtig nummer inderdaad. Vintage PJ. Een van mijn weinige muzikale helden/heldinnen die ik nog nooit live heb gezien. Jaloers op Luigifort dus.

avatar van pjh1967
7 Juni komt "I Inside the Old I Dying" als 2e single uit.

Zack
Ook een PJ liefhebber vanaf Stories , maar ik loop achter niemand aan....Eerste single vind ik in ieder geval iet pakkend /sloom

avatar van pjh1967
6 en 7 oktober in Paradiso. Kaartjes a € 71,00. Aardig aan de prijs m.i.

avatar van Renoir
Niet goedkoop inderdaad. Maar wel heel fijn om haar in een betrekkelijk kleine zaal te kunnen zien, i.p.v. in grote bakken als Afas Live of Ziggo Dome.

avatar van whitecoat
kaartjes in de pocket via de presale!

whitecoat schreef:
kaartjes in de pocket via de presale!
Hier ook! Toch maar gedaan ondanks de hoge entreeprijs. Ze blijft een fenomeen

Renoir schreef:

Toch blijft de consument deze prijzen pikken voor een avondje uit. Waar zal het ooit eindigen?

avatar van vivalamusica
Verhelderend interview vandaag in the Guardian… mocht je het kunnen/willen lezen.

avatar van Poles Apart
vivalamusica schreef:

‘Am I still any good? Have I still got it?’: PJ Harvey on doubt, desire and deepest, darkest Dorset

avatar van brt
brt
gerre schreef:

Ik snap dat de vraag retorisch is, maar dit gaat idd nergens meer over. Echter, zolang iedereen die prijs toch maar slikt zal er de volgende keer weer een of enkele tientjes bovenop komen. Dan heb je het nog niet over je kosten voor je reis, het parkeren, een paar drankjes a 4 euro per stuk etc.

Ik merk dat een live optreden juist door deze zaken voor mij een stuk minder interessant aan het worden is, terwijl ik graag naar concerten ga.

avatar van spoiler
brt schreef:

Ik zou best willen gaan, maar aan die achterlijke prijzen voor concerten ga ik echt niet mee werken.
Er treden nog heel veel leuke kleine bandjes op waar je voor maximaal € 20,- binnen bent.
Kleinschalig en erg gezellig

Kan goed zijn..maar in geen 100 jaar zijn die zo iconisch en zo goed als PJ Harvey, hehe

avatar van matthijs
pjh1967 schreef:
6 en 7 oktober in Paradiso. Kaartjes a € 71,00. Aardig aan de prijs m.i.
Echt heel veel zeg!
Jammer. Tien jaar geleden betaalde ik nog 30 euro voor Simple Minds in Paradiso!

avatar van Rudi S
matthijs schreef:
Echt heel veel zeg!

10 jaar geleden betaalde ik maandelijks € 150,- aan de energiemaatschappij

Zack
Polls wants a .....nee , ik betaal voor niemand 71 ,- Euro....nou ja ,laatst aan de loodgieter aan voorrijkosten....

avatar van itchy
Een euro of 45 is voor mij de max in Paradiso voor wie dan ook. Het is maar een zaaltje hoor, doe ff normaal. En Polly heb ik in haar hoogtijdagen gezien voor normale tarieven dus zeker geen must-see meer dit.

avatar van Shffl
Ik betaal liever €71 voor PJ Harvey in Paradiso dan €51 voor PJ Harvey in een doos als AFAS Live. The Smile vroeg voor hun Paradiso optreden in 2022 hetzelfde bedrag. Geen spijt van, was geweldig in die zaal!

Polly Jean verrast telkens weer dus het is altijd spannend waar ze nu weer mee aan komt zetten.

The Hope Six Demolition Project is alweer uit 2016, bijna een compleet andere tijd. Er is veel gebeurd in de wereld sindsdien.....

Wat al bij opener Prayer at the Gate opvalt is dat haar zang sterk naar voren komt. Hard en direct.
Ook bij de daaropvolgende nummers valt dit op. Ze gebruikt haar stem meer dan ooit als instrument. Ze kronkelt zich een weg door haar muzikale landschap.

Muzikaal moet ik bij dit album denken aan de latere Nick Cave of Radiohead albums. De rock is ver weg, maar ze weet nog steeds te intrigeren. Nummers als Seem an I zijn toch simpelweg geweldig te noemen?! Radiohead-fans zullen hun vingers erbij aflikken lijkt me zo.

A Child's Question, July heeft iets weg van het dreigende geluid dat Tricky op Maxinquaye liet horen.

I Inside the Old Year Dying is avontuurlijk en voegt echt weer iets toe aan haar discografie. Het is intiem, het lijkt of ze zingt terwijl ze naast je staat en de muziek voelt soms claustrofobisch aan, en dat terwijl het nu ook niet ontoegankelijk is of te artistiekerig (alhoewel ik met All Souls niet zo veel kan). PJ Harvey is zichzelf en levert wederom een ijzersterk album af, een album waar ik voorlopig nog wel even in zal verdwalen en waar ik me nog flink in kan verdiepen.

avatar van matthijs
Shffl schreef:

Ja, om nog maar even Simple Minds te noemen, die zag ik in 2012 in Paradiso en een jaar later in AFAS *(Heineken Music Hall), echt een enoooorm verschil. De sfeer natuurlijk, een mooie zaal als Paradiso, het intieme, kleine, maar vooral het geluid. In AFAS hoorde ik bas en drums en ergens in de verte de andere instrumenten en zang, in Paradiso hoorde ik alles. Was geen incident, hoor het vaker... Ik wilde hen zo graag in Paradiso zien, ging zonder kaartje naar het snel uitverkochte concert, en jahoor, kwam naar binnen, voor normale prijs Wilde vorige week naar Spiritualized in Paradiso, dat was iets van 30 euro, voor een band van die klasse een prima prijs.

Heb PJ nog nooit live gezien, maar aan de reacties hier te zien kan het best die 71 euro waard zijn.

avatar van Shffl
Een- of tweemaal perjaar vind ik dat soort prijzen voor 'mijn' topartiesten geen probleem. Het zijn immers nog lang geen Beyoncé/Lana Del Ray/Taylor Swift bedragen.

Ondertussen naar het hele album kunnen luisteren… prachtig! Inderdaad geen herhaling van zetten en dit gaat live geweldig worden.

avatar van philtuper
Ik ga voor die 71,- wel een doosje raketjes kopen. Kost ongeveer hetzelfde tegenwoordig en heb ik iets langer plezier van.
#zucht #vandezotte

avatar van Mr. B
Ik ga nog eens goed luisteren maar het is net of ik de geest van Mark Lanegan waarneem bij het refrein van A Child's Question, August

avatar van davevr
Elke keer als ik naar een plaat van PJ Harvey luister denk ik : Oh dit is goed.

En dan zet ik het bijna nooit meer op. Ik denk dat dit is omdat het echt luistermuziek is geworden. PJ kan je niet gewoon meer opzetten en meezingen van SHEELANAGIG SHEELANAGIG. Ze neemt je mee. Dit past absoluut niet op de achtergrond bij een gesprek. Het past niet in de oortjes op de fiets of in de auto. Je huisgenoten denken WTF is dit. Een goed boek lezen gaat ook al niet want het is te afleidend.

Dus ik weet nu al dat ik het bijna nooit ga opzetten. Maar het is wel echt goed. Daarom is ze live ook zo de moeite. Omdat op dat moment je die volledige aandacht kan geven, zonder afleiding.