Neil Young - Unplugged (1993)

Canada
Label: Reprise

1. The Old Laughing Lady (5:15)
  2. Mr. Soul (3:54)
  3. World on a String (3:02)
  4. Pocahontas (5:06)
  5. Stringman (4:01)
  6. Like a Hurricane (4:44)
  7. The Needle and the Damage Done (2:52)
  8. Helpless (5:48)
  9. Harvest Moon (5:20)
  10. Transformer Man (3:36)
  11. Unknown Legend (4:47)
  12. Look Out for My Love (5:57)
  13. Long May You Run (5:22)
  14. From Hank to Hendrix (5:51)
Stijn_Slayer
Ja, volgens mij heeft hij er ook maar één.

avatar van Tony
Dank je voor de bevestiging, ik stelde de vraag meer uit ongeloof.

avatar van henk01
Blijf het een topalbum vinden. Met name de laatste 3 nummer zijn hemels..

Neal zoals alleen Neal kan zijn zonder opsmuk op z'n best!!

avatar van Rudi S

Die drummer beheerst jouw leven wel heel erg
Maar Neil is live inderdaad heel sterk.

avatar van pmac
Neil die Unplugged doet...... Alsof het iets nieuws zou zijn destijds. Dat de uitvoeringen anders zijn dan normaal wil niet direct zeggen dat ze ook altijd beter zijn. In dit geval pakt het minder uit. Geen enkele uitvoering voegt echt iets wezenlijks toe vandaar mijn matige waardering.

pmac schreef:

Totaal niet mee eens, dit is juist een van de sterkste Unplugged albums ooit, Neil Young is uitermate geschikt voor akoestische concerten
Niet alle songs zijn beter dan het origineel, maar dat hoeft ook niet, klinkt wel Super
Vind b,v Mr Soul en Look Out For My Love hier wel mooier dan het origineel

avatar van bikkel2
Het was het Unplugged tijdperk en wie mag dan niet ontbreken ?
Tuurlijk deed Neil het al veel langer, maar de intensiteit van zijn peformance hier is echt voorbeeldig.
Like A Hurricane met dat pijporgel.......hoeveel mooier wil je het hebben.
Mij raakt het nog altijd, al zijn de keuzes van de nummers niet overal even geweldig.
Maar dit kan ie toch wel erg goed hoor.

avatar van pmac
Ik vond het destijds eerder een vreemde move alsof hij juist zijn platenmaatschappij wilde pleasen door zijn kunsten onder de noemer Unplugged uit te brengen. En natuurlijk is het goed maar mij pakte deze uitvoeringen niet.

avatar van nlkink
Voor mij ook een van de favoriete Unplugged albums. Volgens mij is juist een van de dingen die Neil Young nooit heeft gedaan is het pleasen van de platenmaatschappij, integendeel zelfs.
Hij brengt een relatief obscuur nummer als Stringman onder het voetlicht, een nummer dat op geen enkel studio album te vinden is. Ook prachtig vind ik Transformer Man, een nummer dat ik nooit zou hebben gehoord omdat dat van het experimentele Trans album afkomstig is. Sommige nummers krijgen nieuwe interpretaties/arrangementen (Mr. Soul, Like A Hurricane) en Neil klinkt alsof hij het erg naar zijn zin heeft.
Enige minpuntje is het publiek, dat herkenning van elk nummer moet laten blijken door een zeehond-achtige kreet te laten horen. Overigens een euvel waaraan veel Unplugged en Storytellers albums lijden.

avatar van pmac
stem verhoogd. Ik hoorde laatst World on a string kreeg kippevel en vroeg me af op welke bootleg dit nummer staat........ Ik was eerder te krtisch op deze cd. Er staan prachtige uitvoeringen op. Niet allemaal maar toch een volle punt erbij.

avatar van Yield
Neil klinkt breekbaarder dan ooit. Schitterend Unplugged album, een van de beste in de serie. Het concert in Massey Hall 1971 is nog beter. Zo hoor ik Neil het liefst, rustig en zonder gierende gitaren.

Yield schreef:
Zo hoor ik Neil het liefst, rustig en zonder gierende gitaren.

Ben mss al 6x bij een Young concert geweest meestal vandik hout zaagt men planken en gelukkig vaak in het midden een ingetogen Young
Nu vind ik bv Ragged glory ook lekker klinken die hij veel op de setlist heeft
Maar ook ik ....vind Young veel mooier en gevoeliger zoals op dit album
1x een compleet ingetogen concert van hem gehoord,(Amsterdam)en dat vond ik dus het mooiste concert van hem.
...Young op zijn best!

teus schreef:

Nu vind ik bv Ragged glory ook lekker klinken die hij veel op de setlist heeft
Maar ook ik ....vind Young veel mooier en gevoeliger zoals op dit album
...Young op zijn best!

Dat moet dan Greendale zijn geweest in 2003?

In 2008 had hij zijn band mee en was alleen de eerste set solo akoestisch. Idem dito met Crazy Horse in 2013 en POTR in 2016 en 2019.

Dit album is niet één van de hoogtepunten uit zijn carrière, juist omdat hij al zoveel andere goede live albums heeft. Al zijn Transformer Man en Stringman wel echt geweldig, waardoor dit album een must have is.

harm1985 schreef:

Dat moet dan Greendale zijn geweest in 2003?

Ja klopt het was idd Greendale
En de andere concerten die jij aangaf
Ik schreef ....in het midden een akoestisch gedeelte maar dat klopt idd niet altíjd

En..... nee niet mee eens...vind Unplugged wel in zijn geheel een fijn album
En een van zijn akoestische hoogtepunten

teus schreef:

Ja klopt het was idd Greendale
En de andere concerten die jij aangaf

En..... nee niet mee eens...vind Unplugged wel in zijn geheel een fijn album
En een van zijn akoestische hoogtepunten

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan Dreaming Man, enige minpunt is dat daar alleen nummers van Harvest Moon op staan. Ik heb nog een dubbel DVD liggen van een concert uit 1992, opgenomen in de WTTW studio voor het programma Centerstage, inclusief interview met Tim Roth: Sugar Mountain - 1992-11-17, Chicago - sugarmtn.org

Staat links en rechts ook wat van op YouTube.

Stijn_Slayer
harm1985 schreef:

Staat links en rechts ook wat van op YouTube.

Heel mooi concert is dat. Neil die als een soort zwerver met zelfgeknipt kapsel (pre coronalockdown!) opkomt. Veel beter dan deze Unplugged.

avatar van AOVV
Toffe unplugged plaat van Neil Young, klinkt behoorlijk relaxed. Deze werd opgenomen na de release van Harvest Moon, waarvan we hier in het tweede deel gelukkig enkele nummers terughoren. Andere toppers zijn een ingetogen Like a Hurricane (met pijporgel!), Helpless, dat zich uitstekend leent voor een akoestische versie, en het onverwoestbare Pocahontas.

4 sterren

avatar van harm1985
Zondag 15 November vanaf 16:00 is het concert 24 uur lang te zien op Neil Young Archives: Neil Young Archives - neilyoungarchives.com

avatar van spinout
Vandaag gescoord voor 1 euro in de plaatselijke kringwinkel. Gaat morgen in de cd speler van de wagen. Ik ben benieuwd.

spinout schreef:

Nou gefeliciteerd bofkont,natuurlijk vind niet iedereen wat ik er van vind..... wat mij betreft heb je mss wel het mooiste uitgebrachte Unplugged album
Hoewel ik deze al jaren bezit ,wil ik alleen maar zeggen,zoiets kom ik nou bijna nooit tegen bij de kringloop
Oké dan ...een x dan Flaming Pie van McCartney maar dat is voor mijn kringloop beleving wel heel zeldzaam....niet.zeldzaam is
....van die slappe div artiesten verzamelaars,en ook veel
René Froger, Joling, Borsato,james Last enz

Maar we horen jou oordeel over dit mooie koopje nog wel

avatar van nlkink
.....en of er toevallig een Presley muzikant op mee heeft gedaan

avatar van spinout
Helpless klinkt hier mooier dan/als (mag beide) op The Last Waltz. Like A Hurricane klinkt onheilspellend goed en The Needle And The Damage Done blijft fraai, maar niet zo fraai als op Harvest (het publiek is irritant aanwezig op dit nummer met dat mee geklap. Snappen ze de tekst niet?). Dit zijn de drie prijsnummers voor mij. Een rustig album, dat ik thuis met de koptelefoon op beter weet te waarderen dan/als in de wagen.

avatar van Queebus
Er was nogal wat gedoe bij de opnames van deze Unplugged sessie, maar achteraf de moeite meer dan waard. Een geweldige unplugged album die mijn interesse in Nelis de Jong (zoals mijn collega hem altijd noemde) alleen maar heeft vergroot. Mr. Soul en The Needle and the Damage Done zijn wat mij betreft de prijsnummers.

avatar van Robje1968
Een heerlijke CD die Neil Young heeft gemaakt. Voor mij is dit zeker een toevoeging op zijn flinke oeuvre. Ik kan wel genieten als hij zijn nummers ingetogen brengt.
Een aantal nummers, zoals : "Mr. Soul", "Transformer Man" en "Pocahontas" vind ik beter dan de originele versie.

pmac schreef:

Huh? Heb ik dit geschreven. Heerlijke plaat met soms zeer fraaie uitvoeringen. Transformer man klinkt toch veel beter als het origineel en wat re denken van Look out from my love of world on a string. Gewoon prachtig.

avatar van teus
Goede score ,,,maar ik vind deze mooie unplugged van Young toch minimaal boven de 4*verdiend
Sommige users hier vinden dit mindere Young uitvoeringen
Ik snap niet wat hier mis is...zijn zang is prima,hij speelt goed,zijn begeleiding is goed
En sommige tracks i.m.o zijn mooier dan het orgineel
Maar het komt wss ook dat ik het liefst de acoustic Young hoor
Sinds kort weer in mijn profiel Top 10
Aangevinkt....3..7..12

pmac schreef:

Kan ik dit nog wissen.......?

avatar van Savant
pmac schreef:

Kan ik dit nog wissen.......?

Nope. Wie schrijft, die blijft

avatar van IntoMusic
geplaatst:
Er werd hier ergens genoemd dat Neil hier niet echt op zijn enthousiast was en is te horen nu ik de timeline concert van 23 maart ‘99 heb beluisterd. Het lijkt dan wel vanzelf te gaan.
Toch blijft deze unplugged regelmatig voorbij komen, vooral voor de eerste en laatste nummers. Middenstuk haalt het niveau ietwat naar beneden.