Neil Young - Unplugged (1993)

Canada
Label: Reprise

1. The Old Laughing Lady (5:15)
  2. Mr. Soul (3:54)
  3. World on a String (3:02)
  4. Pocahontas (5:06)
  5. Stringman (4:01)
  6. Like a Hurricane (4:44)
  7. The Needle and the Damage Done (2:52)
  8. Helpless (5:48)
  9. Harvest Moon (5:20)
  10. Transformer Man (3:36)
  11. Unknown Legend (4:47)
  12. Look Out for My Love (5:57)
  13. Long May You Run (5:22)
  14. From Hank to Hendrix (5:51)
avatar van Deren Bliksem
harm1985 schreef:

Wisten jullie overigens dat Oscar Butterworth (de drummer) een pseudoniem is voor Kenny Buttray (de drummer van Harvest en Harvest Moon)? Het zelfde pseudoniem werd gebruikt op Silver & Gold uit 2000. Vraag me niet waarom. Verklaart wel waarom Neil zoveel ruzie met hem maakte tijdens de opnames van Unplugged (dan moest ie weer langzamer spelen, dan weer sneller), was in 1973 ook al zo, moest ie steeds harder spelen, tot ie ontslagen werd.

Wist ik niet, dat is weer info die in mijn Neil Young-spoorboekje komt.

avatar van Oldfart
Komt door de harmonieën van Nicolette Larson en Astrid Young denk ik.
..dat zal zeker meespelen.

Hendrik68
Ik heb met dit album bij vlagen een beetje moeite, hebben anderen nou ook het gevoel dat het wat te clean is? Te braaf?

Zal er mee te maken hebben dat dit voor een breed publiek bestemd is. Wellicht dat daarin aanpassingen zijn gedaan. Ik vind het echter geen probleem. Dit is het terrein van Neil Young wat mij betreft. Ik kan hier prima naar luisteren.

Stijn_Slayer
'Harvest Moon', 'Unknown Legend', 'Long May You Run' en 'From Hank to Hendrix' hebben muzikaal, vocaal en tekstueel niet die 'sharp edge' van bijv. 'After the Gold Rush', 'Cowgirl in the Sand' en 'Bad Fog of Loneliness' (om even te vergelijken met Massey Hall).

avatar van harm1985
En een ode aan de liefde van je leven luistert nu eenmaal lekkerder weg dan liedjes over eenzaamheid.

Voor sommigen.

Grungehead
Ah stijn je moet niet zo zeuren over mr, Soul... Deze is verre weg beter dam het normale njummer

Stijn_Slayer
Nee. 'Mr. Soul' moet rocken. Er gaat niets boven het origineel van Buffalo Springfield.

avatar van Deren Bliksem
Mee eens, Stijn.

avatar van Rogyros
De Like A Hurricane versie is toch wel erg interessant.

avatar van Tony
Alleen voor de compleet afwijkende en gedurfde versie van Like a Hurricane (traporgel) en Transformer Man (blijft keurig overeind, dat liedje van het onbegrepen Trans) al de moeite waard. Het hele eerste deel van de CD is ijzersterk, daarna wordt 't wat minder spannend met Harvest Moon en From Hank to Hendrix, die qua uitvoering heel dicht bij het origineel blijven. Al met al een geweldige akoestische set met toch ook veel variatie in instrumentgebruik en achtergrondzang. Een volwaardige Neil Young voor mij, gewoon 5* dus.

avatar van henk01
Vreemd, doe je nr 12 en 13 niet tekort?

avatar van Tony
Look out heb ik even niet scherp, maar Long May You Run wordt toch ook in lijn met het origineel heel herkenbaar gespeeld?

Klopt, als ik er iets van de cd wil horen kies ik altijd de laatst 3

avatar van Tony
Bij mij gaat ie juist na Transformer Man eruit. Als we dat hadden geweten, hadden we 'm niet allebei hoeven aanschaffen...

avatar van henk01
we kunnen m doormidden knippen?

avatar van Tony
Hoe lang moeten we hier nog mee doorgaan, voordat herman eindelijk ingrijpt? Hier is toch echt sprake van wat hij altijd 'slowchat' noemt. En dat heeft 'ie dan net verwijderd. Is Herman naar een concert vanavond, of zo?

herman heeft een baan en zit deze dagen ook nog 12 uur per dag of meer op een filmfestival, dus die is niet zoveel op MuMe. Maar als er moet worden ingegrepen kun je daar sowieso beter een melding van doen via pm naar mij of een van mijn collega's of gewoon op de uitroeptekenknop te drukken... :w

avatar van Cor
Cor
Ik ben een enorme Young-fan. En alle ingredienten zijn aanwezig voor een klassieke plaat: de setlist (een mooie keuze) en de setting (accoustisch). Maar toch heeft deze plaat voor mij iets mats. Het wordt bijna nergens echt scherp of spannend. Luister naar 'Massey Hall' en je hoort en voelt de magie. Dat is nu afwezig, waardoor het een keurige en aangename plaat is geworden. Maar voor mij geen Young-klassieker, waarvan 'ie er gelukkig genoeg gemaakt heeft.

avatar van chevy93
Rogyros schreef:
De Like A Hurricane versie is toch wel erg interessant.
Interessant, maar uiteindelijk ben ik toch verknocht geraakt aan de powerversie met de knallende gitaarakkoorden.

Verder een schitterend album dat zich onderscheid door een loepzuivere productie en een Neil die hier heerlijk bij stem is. Het ene nummer wat mooier dan het origineel, het andere wat minder. Missers staan er zeker niet op. De plaat wordt alleen maar mooier naar het einde toe.

vooral deze
Look Out for My Love (5:57)
Long May You Run (5:22)
From Hank to Hendrix (5:51

Voor mij het hoogtepunt

Ik mis Rockin' In The Free World, toch wel het nummer dat het hele Unplugged gebeuren een beetje op de kaart zette.

die hoort juist electrisch

Ik vind beide versies op Freedom anders de moeite waard.

avatar van Oldfart
Ik vind beide versies op Freedom anders de moeite waard.
....sterker nog; ik vind dat ze eigenlijk bij elkaar horen.

avatar van Broem
Lang niet in de cd speler gehad. Naast Live at Massey Hall en het onlangs uitgebracht Live at THE Cellar Door is Unplugged een prima live album van Neil. Opgenomen in een periode dat elke grootheid een Unplugged album opnam. Tegendraads als Neil soms kan zijn heeft hij echter hoorbaar z'n best gedaan. Voor mij niet het niveau van de 2 eerder genoemde live albums maar een prima aanvulling op het vele werk dat Neil heeft uitgebracht.

Inderdaad Broem. Zo hoor ik Neil graag en dan Like a Hurricane. Een zeer mooie uitvoering (op de studioversie geeft hij wel een wereldse gitaarsolo, nu een bescheiden orgel)

Stijn_Slayer
Vind dat niet zo'n goede uitvoering. Bij dat 'I wanna lóve you' klinkt hij ook als een skippy.

avatar van Broem
Dus als ik wil weten hoe een skippy klinkt moet ik dat nummer beluisteren! Op de een of andere manier kan ik dit soort onvolkomenheden van Neil goed hebben. Het maakt zijn muziek en de man zelf authentiek. Kan me echter ook goed voorstellen dat er luisteraars zijn die perfectie zoeken in live muziek. Ieder z'n voorkeur.

Stijn_Slayer
Neil improviseert graag en faalt daarin soms (zelden eigenlijk), maar als 't dan toch misgaat, moet hij niet in die fout blijven hangen. Ik vind dat pomporgel van hem sowieso maar een onding. Vaak zorgt het bij concerten voor het enige minpuntje.

avatar van Tony
Je bedoelt 't pomporgel als in Like a Hurricane?? Kippenvel van begin tot eind, het beste nummer op de hele Unplugged CD wat mij betreft. Ik vind het geweldig dat Neil een klassieker uit zijn oeuvre op deze volstrekt afwijkende wijze speelt tijdens een Unplugged concert. Vele artiesten zagen dit denk ik toch wel als een uitgelezen kans om nieuwe zieltjes te winnen, wat dan weer tot puur op safe spelen leidde. Veilig en saai. Niet bij Neil Young. Topgozer!!