spoon schreef:
De eenvoud, en de bescheiden sfeer weet je te pakken of niet blijkt maar weer...Dit album af doen als "muzak"en een "jazzalbum voor mensen die een jazzalbum in de kast willen" klinkt niet echt fijn als je wel liefhebber bent van dit album. Anderzijds: ieder z'n mening en kut voor je. Volgende keer beter!
Maar het is inderdaad een rustig, bescheiden en voor veel mensen bijzonder sfeervol album. Ondanks dat ik vele "knetterende" jazzalbums in mijn kast heb staan kan ik dit album niet suf of saai noemen. De jazz voorbij en appels en peren enzovoort...
De historische waarde van dit album is dat het voor een zweeds album een aardig verkoopsucces is geweest en dat het een voorloper is van de Scandinavische jazzsound met z'n vele folk en klassiek invloeden. Je kunt met een beetje fantasie misschien zelfs stellen dat het een blauwdruk is voor de bekende ECM sound. (Ik heb eens ergens gelezen dat Manfred Eicher dit ook een aangenaam album vind..)
Buiten regent het, haardvuur brand. Ik ga een bokbier uit de kelder halen en dit album opzetten.. lekker saai!
Mij pakt het dus gewoon minder - en ik heb destijds - toen ik in Zweden woonde en studeerde - een tribute band werk van Johansson horen spelen en ik vond het aardig, maar niet bijzonder. De Zweedse folk heeft een rijke traditie (m.n. akoestisch) en de keren dat ik met bands meespeelde (electrisch) heeft die me echt geïmponeerd; in Zweedse folk vind je aardig wat goede musici. Ik vond dat er op dit album (1963) weinig werd toegevoegd. Als ik dit afzet tegen wat Davis op Kind of Blue deed (1959) en Coltrane op Giant Steps (1960) vind ik dit gewoon heel erg braaf.
Maar goed - da's mijn mening; ik vond
Lana Del Rey - Norman Fucking Rockwell! (2019) een matig album en hier werd 't (en elders ook nog) "album van het jaar". Ik hoor je denken
kut voor je - nou nee. Ik heb gewoon mijn eigen voorkeur en daar moet ik het mee doen.
Hier staan trouwens ook aardig wat ECM-albums achter me - op lp, tweedehands gekocht - ECM-liefhebbers zijn echt zuinig op hun platen en dan kun je dat gerust doen - maar af en toe ga ik ook wel eens aan mezelf twijfelen als ik meerdere ECM-platen achtereen draai. Dan word ik een beetje wee.
Overigens is het niet helemaal fair om Johansson op dit ene album te willen beoordelen. Wie weet hoe hij zich als pianist nog had ontwikkeld- dat zal altijd de vraag blijven; hij overleed 5 jaar later bij een auto-ongeluk.
Dit
Sven Klangs kvintett (1976) - IMDb is wel een aardige film over jazz in Zweden, jaren 50/60.