Porcupine Tree - Closure / Continuation.Live (2023)

Alternatieve titel: Live.Amsterdam 07/11/22

4. Rats Return (5:15)
  5. Even Less (6:55)
  6. Drown with Me (5:26)
  7. Dignity (8:35)
  8. The Sound of Muzak (5:04)
  9. Last Chance to Evacuate Planet Earth Before It Is Recycled (4:53)
  10. Chimera’s Wreck (10:24)
  11. Fear of a Blank Planet (9:08)
  12. Buying New Soul (7:48)
  13. Walk the Plank (4:28)
  14. Sentimental (5:23)
  15. Herd Culling (7:12)
  16. Anesthetize (17:25)
  17. I Drive the Hearse (6:23)
  18. Sleep Together (7:57)
  19. Collapse the Light Into Earth (5:01)
  20. Halo (5:54)
  21. Trains (8:00)
Alicia schreef:
Is er ook een video dvd/blu-ray? Of komt dat nog? Ik kan het niet zo gauw vinden. Vind live concerten altijd leuker met beeld.

avatar van Rogyros
daniel1974nl, natuurlijk is de bassist vaak ook belangrijk. Ligt aan de muziek, maar de bas heeft regelmatig een veel interessantere functie dan op het eerste gezicht vaak gezien wordt. Ik begrijp je verhaal. Maar om terug te gaan naar dit live album dat ik nog niet geluister heb, hij is immers nog niet uit; ik heb tijdens het concert niets gemerkt dat iets vlak was ten opzichte van de originele composities. Dat komt wellicht ook de totale sfeer van een live concert. Dat kan natuurlijk. Ik zal dit album binnenkort zeker kopen. En dan ga ik het horen.

Ik zal bij het origineel eens wat meer letten op de bas. Maar de loopjes die Edwin op het origineel speelt, zijn toch ook weer niet zo dat hij niet vervangbaar is? Een andere goede bassist kan dat toch ook spelen?

avatar van daniel1974nl
Rogyros Al fervent symphomaan heb ik geleerd dat er in iedere band maar een muzikant is die niet vervangbaar is en dat is de gitarist. Zeker als dat gitaristen zijn als Steve Hackett, Robert Fripp, David Gilmour of Steven Rothery.

Ik heb met er met het concert zeker niet aan gestoord. Ik vond het alleen wel jammer. Misschien zit het ook meer tussen je oren. Deze release, de video's die zijn uitgebracht tot nu toe zijn veelbelovend.

We zullen het zien morgen.

Alleen wel jammer dat de 2BR/2CD alleen of via Burning Shed en hun eigen website beschikbaar is en rond de 50,- Euro kost en daar dan nog eens 12.5/15 Euro aan verzendkosten bovenop komt. Dan wordt wel het een duur grapje.

daniel1974nl schreef:

Mooi!

avatar van Wous
crosskip schreef:
Vind deze uitvoering van Fear of a Blank Planet maar plat klinken zeg vergeleken die van Anesthetize. En ik mis de basloopjes van Edwin =(

Ik snap wat je bedoelt. De mix lijkt wat vlakker dan dan de Anesthetize DVD.

Ik ga er echter van uit dat dat meer een mixkeuze is dan dat het ligt aan de kwaliteit van de bassist. Nathan Navarro is echt niets mis mee, een goede bassist die ook met de live concerten van de Empath tour van Devin Townsend goed tot zijn recht kwam.

avatar van Wous
daniel1974nl schreef:

Volgens mij vrijdag pas toch? dus nog een nachtje extra slapen

Psychocandy
Alicia De blu-ray heb ik besteld bij jpc.de. Wat betreft het concert vond ik jammer dat de band voor Ziggo Dome had gekozen. Ik miste door de afstand (eerste ring) de intiemere sfeer die ik bijvoorbeeld in 013 wel had. Ik snap dat dit door de toegenomen populariteit niet meer past (al was de Ziggo Dome niet uitverkocht) en dat men geen zin heeft in een lange tournee. Maar neem Arjen Lucassen, die speelt gewoon in een heel weekend meerdere stijf uitverkochte shows. En de sfeer was er geweldig.

Psychocandy schreef:

Bedankt voor de tip! Maakt niet uit, ik zet wel een paar extra kaarsjes neer voor een intiemere sfeer.

Wous schreef:

Volgens mij vrijdag pas toch? dus nog een nachtje extra slapen

Sorry. Je hebt gelijk. Ik was te ongeduldig

Psychocandy schreef:

Op zich snap ik dat wel, maar als je de kans krijgt om in zo'n grote arena te spelen als artiest, dan kan ik me voorstellen dat je daar gewoon voor wilt gaan. Die kans gaan ze niet vaak krijgen. En de ziggo dome was niet volledig uitverkocht, maar hij zat goed vol.

avatar van crosskip
Wous schreef:

Moet zeggen dat ik zelf vaker de Anesthetize versies opzet i.p.v. de studioversies van veel nummers. Zowel Harrison als Edwin gooien er live een hoop andere/aanvullende fills en loopjes in. Navarro speelt prima inderdaad, maar volgt hier wel gewoon netjes de studio-uitvoering.

crosskip schreef:

Daarnaast vind ik ook dat Wilsons zang live gewoon beter klinkt. Toch net wat meer pit wat ik wel kan waarderen.

Nog even ter attentie: mochten mensen nog niet op Arriving hebben gestemd in de top2000. Dan kan dat hier: Stem voor de NPO Radio 2 Top 2000 - NPO Radio 2 - stem.nporadio2.nl. Het nummer staat tegenwoording in de voorkeurs lijst en is voor het eerst dit jaar geen vrije keuze meer. Dat betekent een veel betere kans dat er eindelijk een keer iets van PT in de lijst gaat binnen komen. Er wordt heel veel op gestemd ook.

avatar van meneer
Ik zit thuis. Ik moet wel want twee dagen geleden een operatie gehad en ik moet uitrusten. Maar ik heb nog wat nakijkwerk van toetsen waar leerlingen op wachten omdat het voor hun belangrijk is. En ik kreeg vanochtend om 07.00 al een berichtje van een echte PT fan die bij dit concert is geweest: 'Je kan nu luisteren !'

Dus net ontbeten, kopje koffie gedaan, vrouw uitgezwaaid, ik kom vandaag niet uit mijn pyamabroek, heb een nakijk pen geslepen en ga de geografie in met dit album op mijn koptelefoon.

'Rustig aan' zei je toch, mijn beste chirurg ? Genezen met de eerste tonen van dit album 'Good Evening Amsterdam !' moet ook zeker wel lukken..

avatar van luukve
Het is weer een mooie dag

avatar van Alicia
Ik krijg beeld plus mooi geluid vandaag binnen als het goed is. Ben benieuwd. Heb de kaarsjes al klaargezet.

Ik ben niet bij dit concert aanwezig geweest, maar heb echt lang gedacht dat ik iets gemist heb. Vandaag volop aan het luisteren, maar ik kom er niet in. Het klinkt vlak en wat is er met de stem van SW gebeurd? Het is alsof er aan zijn stem gesleuteld is. Soms beetje schor en soms heel hoog. Begrijp me niet verkeerd, het is goed om naar te luisteren, maar voor mij deze komt niet in de buurt van Anesthetize.

avatar van daniel1974nl
Ik ga vanmiddag naar de winkel om em te halen, maar op Apple Music klinkt dit vooralsnog alvast fantastisch goed. Gelijk vanaf het begin knalt het binnen en wordt je aan je haren terug gesleept naar die bewuste legendarische avond.

Prachtige opname.
Als de Dolby Atmos ook maar in de buurt komt van die van The Harmony Codex dan zijn we in voor een geweldige herbelevenis.

Vooralsnog lijkt het er wel op dat al het geklets op CD er tussenuit is gehaald. Tijdsduur 2:29 min. Concert duurde van 20:00 tot 23:10, inclusief 20 min pauze. Dus ik neem aan dat de BR wel het volledige concert heeft behouden. Dat het op CD of op digital platform is uitgehouden bevorderd de luisterervaring wel.
Voor een BR is vaak juist niet zo plezierig als er wordt geknipt in concerten.

avatar van THEMARSVOLTA
Blu-ray vandaag binnengekregen, duurt 2:34. Vind dit een fijnere setlist vergeleken met Anesthetize. Ik vind 'm overigens helemaal niet vlak klinken van wat ik hoorde, wel erg bass gedreven. Toevallig het laatste stuk van Chimera's Wreck bekeken en de overgang naar ik dacht set 2 is mooi gedaan. Was er zelf niet bij (2x live gezien tijdens Incident en Fear tour). Concertfilm is trouwens in 2:35 als filmformaat op blu-ray, beetje onnodig bij concerten, ook weer veels te veel beeldeffecten erdoorheen gemixt zag ik. Binnenkort maar eens helemaal gaan bekijken.

Vandaag de Blu-Ray-DVD ontvangen. Goede weervage van het concert in de Ziggo Dome en een waanzinnig geluid.

Wat kan ik toch elke keer weer ontzettend genieten van de intense solo op Anesthetize. Drie shows gezien van de afgelopen tour, en elke keer toch wel één van de hoogtepunten voor mij. Sowieso heb ik erg genoten van het uitstekende gitaarwerk van McStine.

avatar van Erikpol
Was er niet bij wat gaaf om het alsnog te horen. En Chimera’s Wreck live... wow top.

avatar van Jake Bugg
Binnen op BR/DVD
Begint nog vrij tam met Blackes Eyes maar vanaf Harridan groeit Steven in zijn performance.
Gavin is boeiend om bezig te zien en idd Barbieri doet rustig maar geweldig goed zijn ding.
Uitstekende registratie!

Last chance komt hier zeer mooi tot zijn recht. Altijd al 1 van mijn persoonlijke favo’s geweest!

Tevreden met deze toevoeging in mijn collectie.

avatar van Alicia
Geen overdreven opsmuk anders dan een groot en simpel scherm op het podium. De meeste aandacht gaat uit naar de muzikanten en het geluid. Zoals ik een concert het liefst ervaar op een tv. Wel erg jammer van de zwarte boven- en onderbalk op mijn scherm. Ik heb het beeld maar ingezoomd. Dat opblazen gaat ten koste van de beeldkwaliteit, het is echter niet heel storend. Het geluid is verder prima - ik prefereer de dts surround - want nog altijd geen Atmos in huis. De meeste liedjes zijn prachtig en goed gespeeld. Dat kun je Porcupine Tree wel toevertrouwen. Dat Steven geen superzanger is, weten we nu wel. Ergens op de achtergrond beroert Richard Barbieri onopvallend opvallend de toetsen op magische wijze en is de rust zelve. De andere gitaristen ken ik niet. Vallen mij nog minder op, blijkbaar. Geen Nick Beggs types dus. Wie dan wel opvalt? Eigenlijk is dat er maar een. Het tikt en het slaat in de maat. Of wellicht beter... tegen de maat in. Supertrommelaar Gavin Harrison. Altijd weer fijn hem te horen. En te zien.

In het kartonnen hoesje zit ook nog een audio dvd en klein, sober boekje met wat vage foto's bedrukt op mat papier. Ik stop de blu-ray na gebruik wel in een doosje apart. Zoals wel vaker als een zilveren schijf in een kartonnetje binnen komt rollen. Voor het gemak. En vooral om de kans te verkleinen het schijfje te beschadigen.

avatar van AreYouThere
Gisteravond hem samen met een maat gekeken, nou ja, beleefd eerder. Donkere kamer, groot projectiescherm aan, geluid dat van alle kanten kwam. We hebben samen wat "wauws" elkaars kant op geroepen want de live registratie zit goed in elkaar. Niet op het niveau van 'het voelt alsof ik erbij ben' maar het schuurt er op sommige momenten tegenaan en dat is knap. Onderweg terug in de auto naar huis stream ik nog wat nagenietend losse nummers en kan wat van de concertbeelden voor me halen (ik hield mijn ogen open, geen zorgen).

En dan luister ik vanmorgen voor het eerst echt alleen de audio en dan doet het me toch ineens minder. Ik weet niet of het komt omdat ik er met een andere aandacht naar luister? Omdat ik de beelden mis om het overtuigender over te laten komen? Maar het voelt meer als een live registratie zoals er zovelen zijn en blijft het me allemaal wat minder bij van wat ik hoor.

Maar een gemiddelde nemen, 3.5* voor de live beleving zonder en 4.5* voor de live beleving met beelden. Voor nu dus 4* en kan zomaar aan de laatst bekeken/geluisterde versie liggen of het iets meer of minder wordt.

Is deze op 4LP box alleen online bij PT spanje te koop? Stevige verzendkosten 27 euri.

avatar van Aproxis
Mooie registratie. Een aantal nummers vallen wat tammer uit, maar een aantal vind ik live sterker. Vooral de delen waar Steven op het album de kopstem voor rekening neemt en dit live overlaat aan McStine.

avatar van MarkRevel71
Duszz schreef:
Reken daar nog maar €50 aan invoerrechten en doanekosten bij.

MarkRevel71 schreef:
Reken daar nog maar €50 aan invoerrechten en doanekosten bij.

Spanje is EU, dus vrij goederenverkeer.

avatar van ProGNerD
PT nieuwkomer in de Top-2000 op 1478 met Arriving Somewhere But Not Here !

En dit wordt vast SW z'n definitieve doorbraak: Steven Wilson - December Skies

Gister een deel van het concert gekeken; beetje onwerkelijk gevoel: zo goed en dat ik daar gewoon bij was, mooie herinnering...

avatar van Leptop
Degelijke registratie van een heel goed concert.