Alcest - Les Chants de l'Aurore (2024)

Frankrijk
Metal / Rock
Label: Nuclear Blast

1. Komorebi (6:39)
  2. L'Envol (8:02)
  3. Améthyste (8:30)
  4. Flamme Jumelle (5:17)
  5. Réminiscence (2:50)
  6. L'Enfant de la Lune (月の子) (7:28)
  7. L'Adieu (4:52)
avatar van Hedser
Single 'LÉnvol is subliem, en dat geldt ook voor de bijbehorende video. Qua geluid grijpt het wat terug op Souvenirs d'un Autre Monde en Shelter, maar eigenlijk is het een prachtige mix van alles wat Alcest tot nu toe gedaan heeft. Ik kijk enorm uit naar dit album, net zoals naar de show in Paradiso.

avatar van Chameleon Day
Schitterend artwork zeg! Zal de muziek aansluiten bij die lieflijke, fluit spelende deerne?

Chameleon Day schreef:

Zeker, dat vind ik nou ook. Dan ben ik toch wel benieuwd, ook al luister ik niet zo veel meer naar metal.

Mssr Renard schreef:

Als het geluid voor meer dan 80% naar Shelter neigt (incl. zang), ben ik aan boord.

Mssr Renard
Nog nooit van de band gehoord, zie ik honderden stemmen en berichten over black metal en shoegaze. Dat past niet echt bij de hoes, en wat ik ervan verwacht. Ik houd mijn hart vast. Maar iets nieuws ontdekken is altijd wel leuk. Gelijk wat opgezocht en ik kom erachter dat het blackgaze is, een mengsel van black metal en shoegaze, vergelijkbaar met Deafheaven. Ik ben bang dat ik het niet goed ga vinden. Dus ik pas toch maar. Blijft een mooie hoes, dat wel.

Mssr Renard schreef:
Dus ik pas toch maar. Blijft een mooie hoes, dat wel.

Ach, proeven kan altijd. Maar ik denk dat ik ook snel afhaak (zal dat clipje zo eens bekijken). Shelter is een prachtplaat. Volstrekt niet origineel (was allemaal al heel veel eerder gedaan) maar in het shoegaze/dream pop genre wel erg goed. En dat album bevat geen spoortje black metal…..want dan spring ik weer snel van boord.

avatar van Hedser
L'Énvol klinkt zeker niet voor 80% als Shelter. Er zitten net als op de vorige albums ook wat harsh vocals in.

En wat betreft de hoes: ik vind het perfect passen bij de sprookjesachtige muziek van Alcest.

Hedser schreef:

Clipje bekeken en ik hoor wat je zegt. Het Shelter gehalte zit op pak ‘m beet 65%. Melodisch prima. Maar voor mij is het gitaarwerk te massief (te weinig nuances in de geluidsmuur), te wijdse powerdrum (kan het moeilijk omschrijven - maar niet des show gaze/dream pop) en die harsh vocals doen het voor mij de das om. Gaat hem voor mij niet worden.

avatar van Juul1998B
Schitterend artwork idd! Ook ik kijk hier erg naar uit!!

avatar van Juul1998B
L'envol staat hier iedere dag op hoor. Wat een schoonheid

avatar van FLUOman

Nr 2 gereleased. Msh wat meer shoegazend, maar voor mij nog beter dan L'Envol, omwille van de kippenvelmelodieën.

avatar van Juul1998B
Flamme Jumelle is ook super! Volgt het geluid van L'envol en is inderdaad even sterk, zo niet sterker als de eerste single.
Beide geven me erg veel goede hoop voor een schitterend album!
Ook de hoes is super mooi.
Ik ben nu toch al erg dichtbij de "bestel de nieuwe LP van alcest knop"

Mssr Renard
Ik heb wat muziekvideo's bekeken van deze band, omdat de bandnaam me wat zei (ik reageerde al eerder hier, dus vandaar). Ik was dan toch benieuwd naar deze mix van black metal en shoegaze, maar ik hoor eigenlijk heel keurige en dromerige indierock. Niks extreems of heftigs, eerder wat saai (vind ik). Ik ben blij nu eindelijk te weten wat blackgaze of eerder shoegaze (had ik begrepen) behelst. Niet mijn ding.

avatar van Johnny Marr
Flamme Jumelle

avatar van jordidj1
Tering wat een mooie hoes.

avatar van Musico Pinjo
De singles klinken er goed, geluisterd na het zien van de mooie hoes op de de frontpagina van MusicMeter.
Kende deze band niet, maar ga eens even verder luisteren.

avatar van ProGNerD
Musico Pinjo schreef:
...Kende deze band niet, maar ga eens even verder luisteren.

Shame on you

(maar ook wel een beetje jaloers vanwege de euforie van een nieuwe muzikale ontdekking die jij nog mag beleven met Alcest... )

avatar van Musico Pinjo
ProGNerD schreef:

Shame on you

Ik loop wel eens vaker achter de feiten aan. Maar direct wat albums van deze heren aangeschaft, inclusief pre-order van deze. Ik weet vrij zeker dat het wel goed komt met mij en Alcest. Verbaas me er eigenlijk over dat ik ze nooit eerder ergens heb gehoord of ben tegengekomen op muzieksites.

avatar van WesleyX16
Musico Pinjo schreef:

Ik ken ze toevallig van Dour Festival. Daar komen al die goede bands uit Frankrijk. Daar komen ook zoveel echt hele goede bands vandaan, zoals Gojira, Lysistrata, Rendez Vous, Servo, Minuit Machine en b.v. Years Of Denial. En dus ook Alcest. Ik ben ook heel benieuwd naar het nieuwe album van deze band. Aanschaf van hun albums, is een goede keus.

Dan hoop ik ze snel te kunnen zien. Hopelijk volgend jaar. Pas volgend jaar? Daar heb ik persoonlijke reden voor. Of ze mogen ook op Baroeg Open Air komen.

avatar van ProGNerD
Wat een heerlijke plaat is dit geworden ! 4* minimaal...

Ik had jou hier eerlijk gezegd ook wel verwacht Alicia

avatar van Alicia
ProGNerD schreef:
Wat een heerlijke plaat is dit geworden ! 4* minimaal...

Ik had jou hier eerlijk gezegd ook wel verwacht Alicia

Ik heb alleen Shelter vier sterren gegeven destijds. Maar ik ben niet verder in het werk van deze band gedoken. Vond er niet veel aan, is wat ik mij kan herinneren. Maar ik ga het nog eens proberen.

avatar van Juul1998B
Toch wel een klein meesterwerk hoor. Zoals we van deze fantastische band gewend zijn!
Climax na climax.

avatar van Cannabooze
Muziekjaar 2024: tot nu toe heeft het me weinig kunnen bekoren. (Een historisch laag aantal aankopen voor mij dit jaar.)

Tot nu.
Nu is er eindelijk het album dat me volledig van de sokken blaast. Dat is deze fenomenale band wel toevertrouwd.
Shoegaze-metal die je tot in je diepste vezels grijpt. Hoogtepunt na hoogtepunt vanuit een adembenemende atmosfeer.

avatar van Alicia
Het algehele geluid vind ik niet mooi klinken. De zangpartijen hoor ik soms amper. Het brullen vind ik ook niets.

Alcest. Ik heb het weer geprobeerd.

Sorry... beste mensen. Geniet ervan, maar het is niet mijn kopje thee.

avatar van nico1616
Mijn kennismaking met Alcest en wat is dit heerlijk zeg! Het label Metal heeft me altijd afgeschrikt en er zijn inderdaad momenten van geschreeuw maar de overheersende sfeer van dit album is eerder het dromerige van Sigur Rós in hun hoogdagen.

nico1616 schreef:

Ik denk dat je Shelter dan helemaal geweldig gaat vinden

avatar van -SprayIt-
Eerste indruk is goed! Weer heerlijk sfeervol en emotioneel. Het voelt hier en daar wat bedrukt, de zang lijkt wat plat soms. We gaan zien of hij beklijft. Maar altijd genieten met deze band, zeker als alle registers open gaan.

Liefhebbers, check ook zeker Sadness - Circle of Veins!

Alicia schreef:
Sorry... beste mensen. Geniet ervan, maar het is niet mijn kopje thee.

Maar Shelter zal je wel bevallen. Geen gegrunt of metal-invloeden. Gewoon shoegaze/dreampop. Niet erg origineel, wel een van de sterkere albums in dat genre.

Chameleon Day schreef:

Dat heeft ze al aangegeven (4*)