Guided by Voices - Bee Thousand (1994)

Label: Matador

1. Hardcore UFO's (1:54)
  2. Buzzards and Dreadful Crows (1:43)
  3. Tractor Rape Chain (3:04)
  4. The Goldheart Mountaintop Queen Directory (1:45)
  5. Hot Freaks (1:42)
  6. Smothered in Hugs (3:00)
  7. Yours to Keep (1:15)
  8. Echos Myron (2:42)
  9. Gold Star for Robot Boy (1:39)
  10. Awful Bliss (1:12)
  11. Mincer Ray (2:21)
  12. A Big Fan of the Pigpen (2:09)
  13. Queen of Cans and Jars (1:55)
  14. Her Psychology Today (2:04)
  15. Kicker of Elves (1:04)
  16. Esther's Day (1:51)
  17. Demons Are Real (0:48)
  18. I Am a Scientist (2:24)
  19. Peep-Hole (1:25)
  20. You're Not an Airplane (0:34)
avatar van Leeds
Brrr, niet echt interessant voor mij. Had feitelijk meer verwacht van deze plaat maar ze lijkt me iets wat te rommelig.

beaster1256 schreef:
geen goede songs ,

En dat terwijl The Goldheart Mountaintop Queen Directory zo'n beetje het hele Beatles-universum in twee minuten samenvat.

avatar van Lexicon Devil
Prachtige nummertjes hier en daar.

Sietse
herman schreef:

Maar dan op een leuke manier.

dalexterminate
herman schreef:

Dit. Voor mij echt een perfect album verder, net als Alien Lanes.

avatar van Tony
De lo-fi huiskamerproductie en het schetsmatige van de nummers vind ik juist de charme van dit album (en ook Alien Lanes). Het laat zoveel voor eigen interpretatie en invulling over, dat je ervan duizelt. De pers was er destijds lyrisch over en vroeg zich af hoe deze band wel niet zou klinken als ze hun nummers eens gewoon af zouden maken en wat netter op plaat zouden zetten. Later zou Guided by Voices inderdaad langere afgeronde nummers en qua gelud professioneel geproduceerde platen gaan maken. En weg was voor mij de magie van de band.... Ik draai Bee Thousand en Alien Lanes nog af en toe en dan pakken ze me gewoon weer helemaal in. Topalbum(s).

avatar van Erwin.c
Probeer dit zo 1 keer in de zoveel tijd te luisteren maar ik weet niet wat ik hier in moet zien.
Ik hou van rommelige muziek maar dit slaat wel alles.....
Hoe vaak moet je dit draaien voor het kwartje valt?
Sommige bands wil je perse doorgronden he

avatar van itchy
Ik denk dat hier niet zo veel aan te doorgronden valt. Het zijn gewoon simpele popliedjes. Je vindt het mooi of kan er niks mee. Ik viel gelijk als een blok voor deze prachtige plaat

Nihilisme
Ester's Day is zo'n typisch, volslagen uniek nummer, met die uiterst bizarre intro (met tekst uit een ander Guided by Voices nummer, At Odds with Dr. Genesis) gevolgd door een onwaarschijnlijk aanstekelijk en haast aandoenlijke popcompositie. Perfectie in minder dan twee minuten.

Oké, dat moest ik even kwijt.

avatar van Chungking
Liefhebbers van deze plaat kunnen vermoedelijk ook wel weg met Dare To Be Surprised van Folk Implosion. Beetje gelijkaardig van opzet: korte, eenvoudige en effectieve lo-fi indiepop/rock nummers (wel andere sound, en de psychedelica ontbreekt).

Betreft dit album had een beetje meer afwerking aan de nummers hier en daar mss wel gemogen (of gewoon een deftig einde soms), maar het is wel charmant. Niet alles is even goed, maar fijne plaat in zijn geheel.

avatar van Chungking
Toch een verslavend plaatje dit!
Nummers als Tractor Rape Chain, Smothered in Hugs, Queen of Cans and Jars, I Am a Scientist of Awfull Bliss zijn echt wel top.

Telamon
Rommelig album met enkele aardige songs. I Am a Scientist en Hot Freaks sla ik op in Mijn Nummers binnen Spotify. Goede songs!

Sommige songs, zoals The Goldheart Mountaintop, doen me af en toe aan Syd Barrett denken. En dan zijn er nog wel wat benoemenswaardige nummers die mn bovenbuurman ook al opsomde.

De (mindere) helft van de songs eruit en de posts hier zouden lovend zijn geweest. Voorlopig 3,5*

avatar van niels94
Ik vermoed dat zelfs de vijfsterrenstemmers het eens zijn met je beschrijving 'rommelig album'

avatar van Tony

avatar van ZERO
Erg tof album! Het duurde wel even voor alle stukjes in elkaar vielen. Het is dan ook niet echt makkelijk, zo'n album met 20 nummers van gemiddeld 2 minuutjes. In het begin staken er weinig nummers bovenuit, terwijl ik nu veel nummers echt goed vind. Alle nummers lopen vlotjes over in elkaar, zonder echte zwaktes te kennen.

Hoogtepunten zijn voor mij Smothered in Hugs en The Goldheart Mountaintop Queen Directory. Als andere favorieten heb ik opener Hardcore UFO's en I Am A Scientist aangeduid, al konden dat zeker ook een aantal andere nummers zijn.

avatar van itchy
Ik heb al mijn favoriete nummers van Guided By Voices in een playlist gegooid. Natuurlijk staan daar veel nummers van deze plaat in. Het grappige is dat die er niet eens bovenuit springen: het is een oneindige pracht aan klassesongs. Robert Pollard is echt een titaan, een zwaar onderschatte songwriter.
Toch is dit in zijn geheel de beste GBV-plaat, er zit iets in de keuze en volgorde van de songs dat deze plaat boven zichzelf doet uitstijgen.

avatar van jurado
itchy schreef:

Wat mij betreft geldt dat voor Under The Bushes Under The Stars, GBV in absolute topstaat. Prachtige collectie psychedelische liedjes met een fijne productie en één van de mooiste albumhoezen ooit.

avatar van Kronos
Doe mij toch maar het album dat daar tussenin ligt, Alien Lanes.

Eindelijk vinyl album kunnen bemachtigen, schitterende plaat, unieke sound, wow!

avatar van jurado
Ignace68 schreef:
Nice! Nieuw of een oudere persing?

Nieuwe persing!