Sticks & Delic - Fakkelteit (2007)

Label: Top Notch

met Jawat!

13. Ga (3:37)

met Typhoon en Rico

14. Brak (2:40)
  15. Gisteren / Vandaag (3:24)
  16. Goeiedag Verder (4:33)

avatar van VforVictor
Ja dit album is toch wel goed, je moet er wel voor in de mood zijn en de thema's moeten je liggen maar kvind em toch wel lekker klinken, vooral met een jonko achter de kiezen ik vind de producties wat aan de depri kant maar zoals ik al zei, als je in de mood bent klinkt het wel lekker allemaal, voor een vrolijke stemming zou ik het niet opzetten. Maar goed ut is wat het is; en voordat is het gewoon een goeie plaat, een 3,5

en wat een heerlijke sounds heeft "Broodje Aap" toch espect:

respect dus

avatar van MJ_DA_MAN
Je moet nog een punt verhogen .

hehe ja thnx

Prachtig album, niet zo goed als Eigen Wereld maar dat kon ook gewoon niet.

avatar van Stapler
Toch maar een 4.
De producties zijn gewoon superziek.

avatar van wie ik?
Ik zag hier tegen op:
Een soort Opgezwolle plaat zonder Rico, maar dit viel echt mee... Het klinkt toch weer anders, al hoor je dat sommige nummers in de Eigen Wereld periode gemaakt zijn maar dit komt de plaat alleen maar tengoede. Alleen Slangenleer, Brak en Sporen2 zijn als je het mij vraagt over bodig. Het is een enorm pluspunt dat Rico regelmatig om het hoekje komt kijken, maar toch bewijst Sticks dat hij alleen ook je aandacht kan grijpen.

****

avatar van VforVictor
En wat een mooi stukje muziek is "Vrij" toch.

avatar van hiphopmaster
Een goede eerste helft (tot en met nummer acht) met als hoogtepunt Spaanse Vlieg. Heerlijke producties met strakke raps zoals ik die ken van Sticks. Daarna heb ik moeite mijn aandacht erbij te houden. Slappere producties en teksten/flow zijn hier debet aan. Bij Goeiedag Verder word is mijn aandacht er weer bij. Een kleine voldoende!

avatar van 'State Of Mind'
Ik vind de lyrics van ''Broodje Aap'' toch wel een van de beste van het album hoor.

avatar van hiphopmaster
Dat klopt ook wel, alleen hoe Sticks het refrein brengt vind ik echt ruk. Voor de rest is er inderdaad weinig mis met dit nummer. Alleen het verpest het wel voor mij......

avatar van Niek
Vind dit toch zeker weer een sterk album. Beter dan Tussen Licht en Lucht iig! Tis idd wel waar dat de eerste helft een stukkie beter is dan de tweede helft. Met name Brak vind ik wat minder, maar bv Water/Vuur is top. Ik heb een beetje dat Lost Tapes gevoel bij deze plaat. En dat is positief. Tis gewoon hiphop, niets meer en niets minder. Misschien dat velen weer iets vernieuwends hadden verwacht, maar dat is niet eerlijk denk ik en niet reeel. Een meesterwerk als Eigen Wereld is het niet, maar wel gelijkwaardig aan Spuugdingen en Vloeistof mijns inziens.

avatar van Gyzzz
Ik vind juist dat Sticks de weg hier behoorlijk kwijt is. Delic levert meer dan degelijk werk af, maar Sticks lijkt te verdrinken in zijn eigen status. Hij brengt hier teksten die regelmatig getuigen van domheid, wat nog eens versterkt wordt door de nonchalante manier van rappen, waardoor het geheel totale desintreresse uitdraagt. Omdat er nooit een Rico is om hem af te lossen, valt de knulligheid veel meer op, omdat je al luisterende op Sticks en alleen Sticks kunt focussen. Op elk nummer kijk ik wel minstens een keer op met de gedachte ''wat doet hij nou weer''; rappend is het regelmatig gemakzuchtig, maar vooral tekstueel vind ik het vaak gewoon storend.

skillbill
Lekker album, lang naar uitgekeken. Maar vind heel album van Sticks eentonig worden, gelukkig wel veel Collabo's, vooral Typhoon komt hard op dit album. Rico staat er wel 5x op... dus een echt solo album kun je het weer niet noemen van Sticks.

Persoonlijk vind ik Eigen Wereld beter,

Favoriete Tracks:
1. Utopia
2. Ga
3. Water/Vuur
4. Weg Kwijt
5. Broodje Aap

P-DawG
Ik ben het helemaal eens met je Gyzz, er zijn op dit album gewoon veelal middelmatige nummers met af en toe een best goede als uitzondering. Fakkelteit is lyrisch gezien ver onder het niveau wat Sticks samen met Rico neer heeft gezet op Spuugdingen, Vloeistof en Eigen Wereld. De productie is in mijn ogen wel wat luchtiger dan op voorgaande albums maar toch zeker weer zeer sterk.

Sticks werd op de Lp's van Opgezwolle in mijn ogen altijd naar een hoger niveau getild door de samenwerking met Rico die hem altijd wees op zijn laksheid.

Op dit album gaat Sticks veel meer zijn eigen gang met als gevolg een heel simpel album met hier en daar een uitschieter door een gast-artiest met een sterke bijdrage, zoals met name op Utopia het geval is. Ik vind vooral dat Sticks op Fakkelteit rappend veelal lui en soms zelfs ongeïnspireerd overkomt. Tekstueel gezien is het zwaar onder de maat vergeleken met voorgaand werk.

Af en toe zit er dus wel een lekker nummer tussen zoals ik al zei, hiermee doel ik vooral op nummers zoals Utopia, Goeiendag Verder, Spaanse Vlieg en Ga. Maar de rest is middelmatig tot slecht vergeleken met het voorgaande werk.

Toch zie ik dit album niet als een mislukt project, je moet het eigenlijk niet vergelijken met de Opgezwolle projecten want dit is een album van Sticks & Delic en niet van Opgezwolle. Het blijkt alleen erg moeilijk de vergelijking niet te maken door het belachelijk hoge verwachtingspatroon dat de albums van Opgezwolle hebben geschapen voor dit album.

***

avatar van Niek
Ik heb nooit naar Sticks geluisterd omdat zijn teksten diep zijn. Dat zijn ze niet. Nu niet en vroeger ook niet. Zijn manier van doen, en weten welke woorden in welke volgorde heerlijk klinken. Dat kan hij als geen ander. En mijn inziens hier ook. Neem een van zijn toppers: Hamvraag. Voor mij mss wel de beste nederhop-track ooit. De tekst gaat nergens over. Of met Sticks' woorden: Geen pijl op te trekken. Maar het klinkt zo gruwelijk vet. Pas als Sticks probeert een boodschap over te brengen word hij minder, een paar uitzonderingen daar gelaten. Ik ben wel benieuwd welke teksten jullie van hem vinden op Spuugdingen, Vloeistof en Eigen Wereld waarin hij inhoud laat horen. En dan verwacht ik er aardig wat. Anders vallen ze dus onder die uitzonderingen.

P-DawG
Het gaat me er ook niet zo zeer om of zijn teksten hier diep zijn, dat woord heb ik namelijk niet eens gebruikt, ik vind alleen dat Sticks hier gemakzuchtig en lui rapt.

avatar van MJ_DA_MAN
P-DawG schreef:
ik vind alleen dat Sticks hier gemakzuchtig en lui rapt.
Prima verwoord, 100% mee eens.

avatar van royals
Goede beats, raps, hooks. Het is voor mij een complete plaat. Hoogtepunten Ga, Utopia, Water/Vuur. Die nederlandse productie daar kunnen de tegenwoordig zwakke amerikaanse broeders nog een puntje aan zuigen. Beste plaat uit dat jaar en misschien wel top drie nederhop albums.

P-DawG schreef:

Als jij het over 'lyrisch gezien' hebt, dan bedoel je toch (hoe ver het ook van abn ligt) qua teksten of niet? Daaruit dacht ik te kunnen concluderen dat je zijn teksten vroeger beter (dieper) vond. Maar kan idd ook aan woordkeus ed liggen zonder dat de thema's of boodschap dieper worden.
Wat de quote betreft. Ik merk dat niet echt. Sticks rapt sowieso gemakkelijk. Tis niet voor niets zo dat hij al twee eigen platen heeft uitgebracht en Rico op die platen slechts featers verzorgt. Bij Sticks blijven de teksten uit zijn pen rollen. Rico stopt er meer gedachte in, en dit resulteert in verschillende stijlen van rappen. Maar ik vind niet echt dat dat hier anders is dan op andere platen. Natuurlijk vind ik wel dat ze samen beter zijn dan alleen. Tis een prachtig duo en dat is ook altijd hun kracht geweest. Maar ik zou de een zeker niet beter kunnen noemen dan de ander. Zo kent Rico hogere pieken maar ook diepere dalen, en ja, Sticks heb ik altijd constant gevonden, zo ook hier.

P-DawG
Inderdaad, de woordkeus en daarnaast ook de rijmschema's zijn hier veel simpeler dan op de vorige platen.

Wat de quote betreft. Ik merk dat niet echt.
Dit hoeft jou ook niet perse te irriteren maar bij mij is dat helaas wel het geval.

Sticks rapt sowieso gemakkelijk.Tis niet voor niets zo dat hij al twee eigen platen heeft uitgebracht en Rico op die platen slechts featers verzorgt.
Daar heb je inderdaad gelijk in. Maar ik heb nou eenmaal liever minder tracks die allemaal goed zijn, dan veel tracks waarvan net de helft goed is. Het is net wat je zelf het best vind.

Ik denk dat je daar pas echt kan over oordelen wanneer Rico een solo-album dropt. Maar dan moet het natuurlijk wel een album met Delic als producer zijn anders is het niet eerlijk

Eigenlijk heb ik over het algemeen wel altijd een voorkeur gehad voor Rico. Trouwens je had het over diepere dalen die zou ik wel graag van je willen weten

P-DawG schreef:
Trouwens je had het over diepere dalen die zou ik wel graag van je willen weten
Vooruit. De diepste: Het is een gekkenhuis, wat zeg ik ziekenhuis, ik leg het uit, zeg het zelfs in gebrekkig duits: Es ist ein krankenhaus. Ik wil erover praten, voordat ik later dood ben en begraven.
of openingen als:
normaal gesproken ben ik lauw als Frans Bauer, daar kan je op vertrouwen.
kan ik weinig mee. Zulke dingetjes. Sticks enige echte dieptepunt voor mij is: Mensen staan rood als verkeerslichten. Die is om jouw jargon te gebruiken: Veel te makkelijk . Maargoed, tzijn beide helden, dus waar hebben we het over?
Lang leve Rico, Sticks en natuurlijk wel bovenal (al met al toch de grote man) Delic!!

Niek schreef:

Sticks heeft nooit écht diepgaande inhoud laten horen. Hier gaat hij echter regelmatig totaal de mist in met uitzonderlijk domme, lompe lines, die van geen enkele daadwerkelijke inspanning getuigen. Veelal automatische pilootwerk, waarbij Sticks naar mijn gevoel nogal teert op zijn eigen status. Het hoeft niet diepgaand te zijn, maar zijn teksten moeten ook weer niet ergerlijk worden.

Ik heb het album niet bij de hand, dus niet veel concrete voorbeelden, maar op het moment dat hij de identificatieplicht met jodensterren begint te vergelijken, vind ik een voorbeeld van een tenenkrommend dom stuk tekst. Nergens geen toelichting, maar even een loos statement. En ik heb meer van dergelijke ergernissen bij dit album, wat gewoon erg jammer is van de overwegend toffe beats.

Garben_B
Gyzzz schreef:

Wat vind je zo tenenkrommend aan die uitspraak? ('De identificatieplicht doet denken aan een jodenster)

Wat zijn je andere voorbeelden?

avatar van MurryMusic
Niek schreef:
of openingen als:
normaal gesproken ben ik lauw als Frans Bauer, daar kan je op vertrouwen.

Die eerste line van rico ben ik het met je eens, maar die van Frans Bauer Die is gewoon grappig man, plus het is klankrijm..
lau, bauer, vertrouwe
En van die verkeerslichten hoor ik vaker, maar ik vind hem best goed..

avatar van Rhythm & Poetry
Zowel Sticks als Rico willen anti-burgelijk zijn. Daardoor komen ze met raps die eigenlijk nergens over gaan maar wel de nodige woorden bevatten die in het dagelijks leven nauwelijks gebruikt worden. Daarnaast komen ze met de nodige absurdische vergelijkingen en humoristische opmerkingen. Dit 'truucje' werkte voor mij de eerste twee albums echt goed, het derde album vond ik gewoon erg leuk maar ik snap niet dat de meeste dat als het beste werk van Opgezwolle zien. Rico en Sticks hebben wel allebei een fijne stem en een sterke flow. Daarom kan ik ook dit album goed waarderen.

Garben_B schreef:

Wat zijn je andere voorbeelden?

Zoals ik al zei, heb ik amper andere voorbeelden aangezien ik het album niet bij de hand heb.

Wat ik ergerlijk vind aan die uitspraak is dat hij het hele begrip jodenster en/of identificatieplicht totaal uit z'n verband rukt en bovendien niets toelicht, en dus gewoon wat hersenloos provoceert. Provoceren op zich is prima, maar geef daarbij dan wel blijk van enige intelligentie en onderbouwing.

En uit Brak even een paar regels die me iets te automatische piloot zijn:
...ik open een flesje Hero fruitontbijt, voor de duidelijkheid: de fakkelteit kent geen sluitingstijd. Zowaar als mijn naam is Uiterwijk. Je kan er niet zomaar komen, je wordt om de tuin geleid... etc. Een beetje onverschilligheid in zijn raps is leuk, maar dit is volgens mij pure willekeur, ontstaan uit inspiratiegebrek, dat over het gehele album doorklinkt.

avatar van BoordAppel
Hij hoeft toch niet alles voor te kauwen zeker? Denk gewoon even zelf na, dan kan je best wat met zo'n vergelijking.

avatar van dusso
Als we het over slappe teksten gaan hebben kan je Vrij daar ook wel tussen zetten.. Dat gaat ook echt nergens over.. Die beat maakt veel goed!

z'n teksten gaan dus niet echt diep.. Wel flowt het altijd lekker met 'n uitgebreide woordenschat, en het klinkt het lauw. Ook is zijn stem gewoon dope.