Wham! - The Final (1986)

Label: Epic

1. Wham Rap! (Enjoy What You Do) (6:43)
  2. Young Guns (Go for It) (5:09)
  3. Bad Boys (4:52)
  4. Club Tropicana (4:25)
  5. Wake Me Up Before You Go Go (3:51)
  6. George Michael - Careless Whisper [Extended Mix] (6:30)
  7. Freedom (5:20)
  8. Last Christmas [Pudding Mix] (6:47)
  9. Everything She Wants [Remix] (6:38)
  10. I'm Your Man [Extended Stimulation] (6:50)
  11. Blue (Armed with Love) * (3:50)
  12. George Michael - A Different Corner (3:59)
  13. Battlestations (5:27)
  14. Where Did Your Heart Go? (5:45)
  15. The Edge of Heaven (4:37)
avatar van vin13
1,0
De nummers Careless Whisper en A different corner zijn uitstekend en horen eigenlijk niet op deze verzamelaar gezien het solonummers betreft. Wham! MAVO-tijd ook voor mij en vond het toen erge mietjesmuziek en dat bleek ook te kloppen. Niettemin heeft George Michael zich wel bewezen en Andrew toch niet zo.

avatar van Madjack71
Bij nader inzien vind ik dit album met 2,5* toch wat te mager beoordeeld. De man heeft een geweldige stem en veel van de nummers liggen gewoon goed in het gehoor.
Ik kom uit de kast met mijn waardering voor George Michael...een andere kast als die van George welliswaar.

avatar van Poeha
Leuke woordspeling, wel weer even leuk om zoiets te lezen

Ook jeugdsentiment voor mij, maar ik vind de groep Wham! toch wel leuk , ook in die tijd al.
Die eerste paar nummers skip ik wel meestal, moet ik eerlijk toegeven.
Maar het blijft aanstekelijke muziek, voor mij dan.

Ik word altijd "blij" als ik de hiervoor al vaak genoemde tracks te horen krijg, Careless Whisper, A Different Corner en Last Christmas (op zijn tijd).
Maar blijkbara vind ik hun laatste jaar hun beste jaar, want die laatste 3 nummers hier beoordeel ik allemaal met 5*

Met The Edge Of Heaven als favoriet, op de hielen gezeten door Where Did Your Heart Go? (waarbij ik toch altijd weer een tropisch eiland visualiseer met een bacardi rum naast me).
En Battlestations...prachtig.
Toen ik dat nummer voor het eerst hoorde, moest ik er wel erg aan wennen, maar het kan mijn goedkeuring meer dan wegdragen.

4* voor deze prima verzameling van Wham!

Inderdaad met dit album heb je wel meteen het beste van Wham!

avatar van lennon
Goed overzicht van deze band, waarvan destijds (en nog) velen niet durven zeggen dat ze dit goed vinden.

George Michael is een (zoals bekend) uitermate getalenteerde zanger, en dat is de kracht van deze nummers! Zelfs het slechtste nummer kan hij nog boeiend maken.

Jammer dat deze cd niet hetzelfde is als de vinyl uitgave, welke 12 inches bevatte, en het mooie nummer Blue.

Had het op 2cd's gezet, en de release zou perfect geweest zijn!

avatar van musician
Nee, het heeft niets te maken met wel of niet durven zeggen of het goed is of niet.

Om de waarheid te zeggen, kan ik het meeste solo-werk van George Michael ook aardig waarderen.

Alleen Wham trek ik voor geen meter. Voor mij dus prima dat Michael voor zichzelf is begonnen. De gemiddelde Wham-kwaliteit zal overigens ook de reden zijn geweest, dat George solo dus wel iets beters wilde.

Waar hij dan weer volledig gelijk in had, m.i.

lennon schreef:

Had het op 2cd's gezet, en de release zou perfect geweest zijn!

Helemaal met je eens. Overigens liet GM ten tijden van Wham! óók al zien dat hij buiten goede nietszeggende popdeuntjes ook perfecte adultpop kon schrijven, luister maar eens naar Everything She Wants, Battlestations en A Different Corner (eigenlijk een solo nummer), maar ook naar If You Were There en Nothing Looks the Same in the Light welke niet op deze plaat staan. Ook het neusje voor een goede cover had hij toen al (Where Did Your Heart Go?).

Als je deze plaat vanaf nummer 9 luistert, hoor je eigenlijk de eerste goede adult-popnummers van George Michael. Maar voor mij is dit album vooral jeugdsentiment en mijn eerste waardering voor de artiest George Michael.

avatar van musicfriek
LONDEN - Een Britse dj vond vrijdag de kersttoespraak van de Britse koningin Elizabeth II zo saai, dat hij halverwege het jaarlijks grijsgedraaide nummer Last Christmas van het duo Wham de ether in slingerde. De directie van radiostation BRMB in Birmingham kon dit niet waarderen en ontsloeg dj Tom Binns, meldden Britse media woensdag.
Volgens Binns had net voor zijn show het nieuwsbulletin uitgezonden moeten worden. In plaats daarvan was per ongeluk de kersttoespraak te horen. De dj wist niet hoe lang de koningin aan het woord zou zijn en besloot met een grap tot 'de orde van de dag' over te gaan. Het radiostation zou een aantal klachten van luisteraars hebben ontvangen. (ANP)

avatar van musician
Volgens mij is de dj overigens ontslagen.......

avatar van musicfriek
Dat staat er toch in...

avatar van rkdev
'The Edge of Heaven' op de radio, echt jeugdsentiment voor mij.
Word nog steeds vrolijk van dat nummer

avatar van VanDeGriend
Bericht en reacties daarop verwijderd

Toch wel leuk dat de lange versie van Last Christmas er op staat. Lekker lang en over the top.
Zo hoor je 'm met kerstmis niet op de radio. En als je 'm in de zomer niet wil horen dan sla je 'm toch over?

Pas toen ik dit album op dubbel-LP 8 jaar had besloot ik eens die minder bekende nummers Blue (armed with love), Battlestations en Where did your Heart Go eens te luisteren en ik herrinnerde ze mij opeens weer van dat ik ze in de jaren'80 ooit eens had gehoord. Where did your Heart Go vind ik wel mooi. Ik wist trouwens niet dat die ooit op single was verschenen.

Last Christmas in de lange versie --> gaaf
Everything she wants in de remix ---> PRACHTIG., vooral de laatste lijnen die hij zingt (die niet in de album- en singleversie zitten maken het helemaal af.
Nog steeds het beste Wham! nummer ooit.

Ook Battlestations kan ik zeer waarderen.

MindRuler
Madjack71 schreef:

lennon schreef:
Nu ik er zo over nadenk eigenlijk wel fijn, want anders hadden we de single versie van I'm Your Man (losse single) nooit op een cd gehad. Om diezelfde reden heb ik ooit nog eens een single-cd van Last Christmas gekocht.

Pudding Mix?!?

Extended Stimulation?!?

avatar van Edwynn
Tongue in cheek grappen. Leuk toch?

De overbekende christmas pudding mix veranderen in Last Christmas Pudding Mix. Staat eigenlijk gewoon voor de langere 12" versie. Het is niet echt een andere mix, meen ik.

En Extended Stimulation verwijst naar een zinsnede uit de tekst van het nummer. Vind ik ook een vrij originele manier om aan te duiden dat het hier de 12" versie betreft.

Ozric Spacefolk
Ik snapte dat het grappen waren.

Maar gezien de vermeende homosexualiteit van Michael (die toen nog uit de kast was), snap ik wederom niet, dat niet de hele wereld het toen al door had.

avatar van Edwynn
Ozric Spacefolk schreef:

Volgens mij was niemand verrast toen hij het wereldkundig maakte.

avatar van Simon Smith
Simon Smith (crew)
Pudding Mix?!?

Extended Stimulation?!?

Wat hebben deze aanduidingen met George Michael's homoseksualiteit te maken?

^Ja, en wat boeit dat?

Ozric Spacefolk
Niks, laat maar. Ik vond het grappige aanduidingen. En ik was altijd verbaasd dat niemand al lang door had dat George ruig was.

Maar goed, neem het maar voor hem op, dat heeft ie vast nodig

avatar van lennon
^Vraag me af of dat uberhaupt bewuste titels zijn om daar iets duidelijk mee te maken.

Ach ja, er waren ook mensen die verbaas waren dat Freddie Mercury homosexueel was... maar dan nog, het boeit verder natuurlijk helemaal niks wat ze in hun prive leven doen. Mijn niet in ieder geval.

avatar van rkdev
Mij ook niet, het gaat mij puur om de muziek.

Ik stoor me ook altijd aan mensen die artiesten beoordelen op het nieuws in de tabloids (dat vaak niet eens volledig juist is) in plaats van de kwaliteit van de muziek. Ik heb al vaak discussies gevoerd over o.a. George Michael, Freddie Mercury, Michael Jackson en Bono

En gay of niet, George ten tijden van Wham! óók al zien dat hij buiten goede nietszeggende popdeuntjes ook perfecte adultpop kon schrijven getuige nummers als Everything She Wants, Battlestations en A Different Corner.

Ozric Spacefolk
Jammer dat je je aan mij stoort, alleen maar omdat ik de lichtelijk nichterige remix-benamingen grappig vond.
Ze wilde er vast grappig mee zijn, en dat werkt bij mij.

Verder breek ik George of Wham toch niet af op hun geaardheid?!?

Ozric Spacefolk schreef:

Verder breek ik George of Wham toch niet af op hun geaardheid?!?

Nee, dat doe je zeker niet.

Ik vind het op zich wel interessant om te weten waarom men een bepaalde titel bedenkt, echter vermoed ik dat deze bijtitels door de producers of de remixers zijn verzonnen.

Ozric Spacefolk schreef:
Jammer dat je je aan mij stoort
Had het niet tegen jou persoonlijk (sterker nog, ik waardeer jouw input op deze site juist), maar tegen mensen die zo artiesten beoordelen in het algemeen.

Okay, bedankt

Ik denk overigens dat ik Wham! best door een muzikale bril kan bekijken, en het kan waarderen.

Ik waardeer Tears for Fears, Aha, Alphaville en The Fixx ook erg.
Veel 80's New Wave, New Romantics, en synthpop vind ik echter verschrikkelijk, dus daarom durf ik het nooit echt aan.

Father Figure en Careless Whisper vind ik nochtans schitterende nummers...

Veel 80's New Wave, New Romantics, en synthpop vind ik echter verschrikkelijk
Laat het lennon maar niet horen