Eddie Howell / Freddie Mercury - Man from Manhattan (2024)

Label: Warner

1. Man from Manhattan [Revisited] (3:21)
  2. Sweet on You (3:42)
  3. Jezebel (3:26)
  4. Sensible Shoes (3:29)
  5. A Long Story (3:24)
  6. Little Crocodile (2:15)
  7. If I May (3:12)
  8. Parachute (3:17)
  9. Hatcheck Girl (4:19)
  10. Miss Amerika (2:48)
  11. Chicago Kid (1:11)
  12. Man from Manhattan [Original] (3:21)
  13. Man from Manhattan [Instrumental] (3:21)
Mssr Renard
Heel bijzondere plaat. Het verhaal gaat dat Freddie deze artiest (Eddie Howell) ontdekte en wel een plaat voor hem wel produceren. Deze plaat werd tegengehouden door de Musician's Union, omdat er Amerikanen meespeelden op de plaat (zonder werk-visum, ofzoiets). Daardoor is deze plaat nooit in 1976 uitgekomen, maar wel de single Man from Manhattan. Eddie Howell heeft nu de rechten weten te krijgen en geeft het alsnog uit. Het is dus geen echte duet-plaat, maar Freddie had het vast niet erg gevonden om op de hoes vermeld te staan. Hierdoor gaat deze plaat waarschijnlijk wel veel aandacht krijgen.

Ik ken alleen de single van deze plaat (van Queen-bootlegs) maar ben wel benieuwd naar deze plaat. Eddie Howell is de leadzanger, Freddie produceert en zingt wat backing vocals en Brian May doet wat lead- en sologitaar.

avatar van Poles Apart
Had het titelnummer tot vandaag ook nog nooit gehoord. Best aardig en aanstekelijk, met fijn gitaarwerk van May.

Hier nog wat meer info:

Man from Manhattan: the Story

Mssr Renard
In elk geval een release om naar uit te kijken. Vind het ook gaaf voor Eddie Howell zelf dat hij het nu eindelijk mag uitgeven.

avatar van gaucho
Dat van die Amerikaan die zonder werkvisum meespeelde, klopt inderdaad. Daardoor mocht het nummer in Engeland niet officieel worden uitgebracht, hoewel het al wel op de radio te horen was. In Nederland speelde dat niet, dus hier verscheen Man from Manhattan wel op single, met een top-10 notering als resultaat. En het nummer werd alleen in Nederland zo'n grote hit. Ik schreef er ooit eens wat over in een ander topic op deze site.

Er verscheen eerder een plaat van Eddie Howell, kort voor zijn eerste ontmoeting met Freddie Mercury, en daar werd deze single later aan toegevoegd voor een CD-release. Maar ik heb nooit geweten dat ze samen een heel album hadden opgenomen. Ik vraag me af hoe groot de Queen-invloed is op het uiteindelijke resultaat (hoewel, op de single was die goed hoorbaar). Op zijn minst interessant om eens te gaan beluisteren. Al was het maar omdat de leden van Queen zelden op albums van andere artiesten zijn te horen.

avatar van bikkel2
Verrassende release inderdaad.
Dacht dat het alleen maar om het bewuste titelnummer ging.
Benieuwd, al denk ik zomaar dat het heel Queenminded is.
Nadien ook niets meer vernomen van Eddie Howell.

bikkel2 schreef:
Verrassende release inderdaad.
Dacht dat het alleen maar om het bewuste titelnummer ging.
Benieuwd, al denk ik zomaar dat het heel Queenminded is.
Nadien ook niets meer vernomen van Eddie Howell.

Door het niet uitbrengen van de plaat was Howell ook zijn momentum kwijt. Zijn carrière is dan ook eigenlijk door de muziekbusiness vroegtijdig de nek omgedraaid. Althans, zo gaat het verhaal.

avatar van nlkink
Kan me dit nummer goed herinneren. Toen het een hit was viel me de overeenkomst met Queen niet zo op. Later vroeg ik me af hoe ik dat heb kunnen missen. Heb het mijn lief wel eens laten horen en hoewel die niet zo bezig is met muziek zoals ik vroeg zij ook meteen of Queen bij de opname was betrokken. Roept herinneringen op van een mooie, maar erg hete zomer.
Je vraagt je soms af wat er nog meer voor interessant en onbekend materiaal op de plank ligt te verstoffen.

avatar van WhoAmI
WhoAmI (crew)
Zowel qua spel als qua productie valt de Queen-invloed eigenlijk best tegen:

Alleen op de titelnummers verzorgen zij spel en productie, zo lijkt het. Dus dat is best misleidend, jammer genoeg!

avatar van gaucho
WhoAmI schreef:
Zowel qua spel als qua productie valt de Queen-invloed eigenlijk best tegen:

Ja, dat is wel onthutsend. De Queen-connectie op dit album is dus gewoon non-existent, afgezien van de titeltrack. Dat laatste heb ik overigens ook altijd begrepen: dat Freddie alleen dát nummer geproduceerd zou hebben, met muzikale inbreng van hemzelf en gitarist Brian May.
Als je verwachtingen zijn gebaseerd op een door Queen beïnvloed geluid, kan dit eigenlijk alleen maar tegenvallen. Ik snap enigszins waarom Eddie Howell de naam van zijn beroemde collega pontificiaal op de hoes heeft afgedrukt, en hem dus in feite als co-artiest opvoert, maar dit is inderdaad gewoon misleiding.

Ik zal desondanks toch wel even gaan luisteren, maar het tempert mijn verwachtingen aanzienlijk. Bovendien blijkt de boxset (zo noemen ze het in dat bericht waar je naar linkt, maar volgens mij is het gewoon een album van 40 minuten, inclusief twee reprises) alleen als LP verkrijgbaar te zijn. Tegen een flink hogere prijs dus, en ook dat verkleint de kans dat ik 'm fysiek aanschaf.

avatar van nlkink
Het album heeft, afgezien van de single Man From Manhattan, niets met Queen te maken. Maar als je kijkt wie er op de nummers als sessiemuzikanten zijn ingezet leest dat toch als een soort Who's who van de popmuziek uit die tijd. Mo Foster, Alan Tarney, Phil Collins, Chris Spedding om maar een paar te noemen. Los van de misleidende Queen referentie had Howell ook wel wat meer nadruk kunnen leggen op alle andere muzikanten die een bijdrage hebben geleverd.

avatar van lennon
Man from Manhattan was al een tijdje bekend, en verschenen op deze prachtige box Freddie Mercury - The Solo Collection (2000) - MusicMeter.nl

Het verhaal achter het hele album is wel leuk, en ik moet zeggen dat het album als geheel ook niet heel slecht klinkt.
Maar als je op zoek bent naar die Queen sound zoals in het titelnummer zal je teleurgesteld gaan worden.
Alleen de titel track is Queen gerelateerd.

Maar inderdaad, zoals hierboven genoemd, ook Phil Collins en Gary Moore werken mee aan dit album. Het is dus wat makkelijk scoren om Freddie op zowel de hoes als medeartiest en foto te plaatsen.