David Gilmour - Luck and Strange (2024)

Label: Sony

1. Black Cat (1:32)
  2. Luck and Strange (6:56)
  3. The Piper's Call (5:15)
  4. A Single Spark (6:04)
  5. Vita Brevis (0:46)
  6. Between Two Points (5:46)

met Romany Gilmour

7. Dark and Velvet Nights (4:44)
  8. Sings (5:14)
  9. Scattered (7:33)
  10. Yes, I Have Ghosts * (3:50)

met Romany Gilmour

11. Luck and Strange [Original Barn Jam] * (13:59)
Ik heb toch al wat traantjes laten lopen op het gitaarwerk van dit album. Maar sommige nummers blijf ik maar moeilijk vinden, gezocht ingewikkeld. En de kwaliteit van het gekleurder vinyl is echt om te janken!

avatar van devel-hunt
Terwijl Roger Waters een hele boze gefrustreerde oude man is geworden gaat de sympathieke en zeer beleefde en vriendelijke David Gilmour gewoon door met waar hij meester in was en is, het beroeren van de zilvere snaren, zijn overbekende stem uit zijn tijd met pink floyd staat nog deels overeind, een herkenbaar geluid, toch haalt de plaat nergens het niveau van zijn werk met PF, wat logisch is. Een sympathieke plaat van een icoon uit vervlogen tijden.

avatar van ricardo
Dit album raakt mij totaal niet, na een paar nummers kan ik mijn aandacht er niet meer bijhouden. Geef mij zijn vorige Rattle That Lock album maar, veel sfeervoller. On A Island vond ik ook niet veel aan, te zeurderig, maar de intergrale live versie op Gdansk van On A Island is wel weer geweldig. Deze ga ik zeker niet meer fysiek aanschaffen. Misschien nog een aantal keren via YouTube afspelen of Spotify, maar daar houd het voor mij met deze wel ongeveer op.

avatar van Slowgaze
devel-hunt schreef:

Het zou me niet echt verbazen als Gilmour minstens net zo vervelend is, maar dat hij het stukken beter binnenskamers weet te houden.

Gilmour is natuurlijk een held maar dit album boeit maar nauwelijks. Flauwe songs en weinig hoogtepunten. Zijn stem is eigenlijk weg , wat blijft is zijn gitaarspel dat vooral doet terugverlangen naar andere, betere platen van zijn hand.

avatar van echoes
Between Two Points vind ik alvast prachtig.

ga dit album nu even luisteren ben toch wel benieuwd, gister de live in pompei bluray weer even gezien die is geweldig!

avatar van XQCmoi
Persoonlijk vind ik About Face (1984) nog steeds zijn beste, met zijn naamloos debuut op plek 2. Wat daarna kwam zijn toch overwegend muzak albums. Dit album lijkt zo'n beetje in het midden te landen. Het komt overigens het best tot zijn recht als totaalervaring, zonder cherry picking.
Dat ie tekstueel zelf niet zo veel te melden heeft en daarbij vooral op anderen leunt was al duidelijk, maar met zijn gitaarspel weet ie dat nog immer meer dan behoorlijk te compenseren.
Maar Gilmours achilleshiel blijft toch wel om het spannend te maken. Toch gaat hem dat op dit album helemaal niet verkeerd af, maar wel via plan B. Dat wil zeggen: niet via de songs zelf maar door de arrangementen.
Maar voor wat meer bite, heb je waarschijnlijk op zijn minst tegenspraak nodig, en dan lijkt het me niet zo'n goed idee om je familie voor van alles en nog wat uit te nodigen. Bijvoorbeeld zingende dochter doet het niet verkeerd, maar ik hou altijd in mijn achterhoofd uit welke tientallen fantastische zangeressen ie nog meer had kunnen kiezen. Vrijwel nergens wordt het randje opgezocht.
Al met al lijkt dit album vooral bedoeld om te pleasen (of misschien meer onbedoeld; het is de aard van het beestje). Nou ja, gepleased worden op zijn tijd is ook niet verkeerd. Maar wat ik vooral hoop is dat vriend Roger zich hierdoor weer voelt uitgedaagd. En het zou helemaal mooi zijn als de heren eens doen waar ze helemaal geen zin in hebben: een duo album maken.

avatar van pmac
Ik gooi er toch een halfje bij. Het is toch een genietbaar album. Ik vind Sings ook best een fraai nummer naast Scattered en Between two points. De andere nummers zijn wat minder zeggend maar doen niemand kwaad. Dan hebben we nog altijd Gilmour op zijn Black cat. (Ps ; Het origineel voor een megabedrag verkocht en doodleuk de nieuwe versie van Fender aangeschaft).

Een fantastisch nieuw album. Iedere keer als ik hem draai vind ik hem beter worden! Het gitaarspel is van een zeldzame schoonheid. En met giganten als Guy Pratt op bas en drummer Steve Gadd zit het met de andere partijen ook wel snor. Een van zijn beste cd's volgens mij!

Altijd al een Gimour fan geweest. Het1ste album dat ik ooit aanschafte was The Wall van Pink Floyd en tja ik was toen al direct verkocht aan zijn fenomenaal gitaarspel en unieke sound.
Toen ik las dat Gilmour terug in de studio zat, was ik toch wat voorbehoudend . Was dit omdat Waters vorig jaar met een plaat verscheen ???? ( die mij trouwens niks zegt ). Ik wist het niet.
Maar net zoals Peter Gabriel, Deep Purple en The Stones al bewezen , hoeft leeftijd geen handicap te zijn. Ook deze laatste van Gilmour klinkt gewoonweg super .Het gitaarspel blijft nog altijd o zo mooi en eigenlijk klinkt zijn stem ook nog wel best goed. De samenwerking met zijn dochter vind ik heel geslaagd. Productie is weeral tip top. Aanrader !

avatar van gtenbosch
[quote]henrie9 schreef:
'Vreemde' titel toch voor dat vijfde soloalbum van Pink Floyd-man David Gilmour. Na negen jaar hier een man die volop terugkijkt op zijn geluk en heel die behoorlijk vreemde tijd die hij zegt samen met alle babyboomers te hebben meegemaakt in de naoorlogse periode. Over zijn bevoorrecht momentum dat hij heeft mogen ervaren in een tijdspanne van zoveel positieve ideeën, in het vredige gouden tijdperk waarvan iedereen dacht dat ze het mensdom vooruitstuwden...

Dank voor deze mooie beschouwing ! Leuk om het familie verhaal ook te lezen. Blijft bijzonder dat deze 78e jarige dit samen heeft gemaakt.
Gisteren opa Nick Cave zien excelleren in de Ziggo, leve de jeudige ouderdom! Nu nog een nieuwe Tom Waits

avatar van pmac
Ik heb de plaat toch maar fysiek aangeschaft ondanks die lelijke hoes. Muzikaal vind ik het zijn beste plaat zowel solo als Pink Floyd onder Gilmours vlag.
Vooral de tweede plaatkant is ijzersterk. Over de productie is al eerder wat gezegd en ik kan dat onderstrepen. Smaakvol.

avatar van Queebus
Na een paar luisterbeurten weet ik nog steeds niet goed wat ik met dit album aanmoet. De pluspunten zijn natuurlijk het fenomenale gitaarspel van DG, de nummers zijn niet onaardig en de productie is bovengemiddeld. Maar die zang, die valt me bij tijd en wijle enorm tegen, zelfs niet aangenaam om naar te luisteren. Nu is DG niet de beste zanger maar luisterend naar zijn eerdere solo albums en die van PF was dit geen enkel punt. Aan zijn vingers mankeert in ieder geval niets. Ik had hoge verwachtingen van dit album maar tot nu toe zijn ze maar deels ingevuld.

avatar van Chet
Ik weet nog, lang geleden, dat ik bijvoorbeeld Dark Side Of The Moon, The Wall en Wish You Were Here grijs draaide......
Nooit gedacht dat ik, heel veel jaren later, een album van een Pink Floyd lid (bijna) dagelijks op zou zetten. Jeugdsentiment wellicht? Geen idee. Ik vind Luck And Strange een geweldig album dat iedere luisterbeurt weer boeit. Halfje erbij dan maar? Yep!

avatar van Torch
Redelijk album maar net als zijn vorige twee werkjes een tikkeltje saai.

avatar van Lamontagne
Even een vraag
Vandaag heb ik toch ook maar de Blu-ray versie aangeschaft.
Alleen nu kan hij deze niet afspelen.
Hebben meerdere van jullie hier last van?

Blu-ray is 4 jaar oud en van Sony

avatar van Leptop
Komt de regiocode van de BR overeen met de mogelijkheden van de speler?
Ik heb zo'n probleem bij 1 van mijn BR's van Marillion met de Sony speler (van zo'n 4 jaar oud).

avatar van Running On Empty
Lamontagne schreef:
Even een vraag. Vandaag heb ik toch ook maar de Blu-ray versie aangeschaft. Alleen nu kan hij deze niet afspelen. Hebben meerdere van jullie hier last van? Blu-ray is 4 jaar oud en van Sony

Ik heb een Marantz blu-ray speler die ouder is en heb geen enkel probleem met afspelen.

Wat is de foutmelding?