Het vorige album van Nightwish, Human|Nature., vind ik tot op heden helaas nog steeds een teleurstellend album. Misschien vind ik het zelfs wel het minste album van Nightwish tot nu toe! Het probleem met dat album zit 'm in het feit dat Nightwish-kapitein Tuomas Holopainen geen goede balans weet te vinden in orkestrale bombast en metal. Het album schiet zelfs zijn doel voorbij met het bijna volledig instrumentale, ruim 30 minuten durende "All the Works of Nature Which Adorn the World ". Een epos dat wellicht beter als een los nummer in de vorm van een EP onder Tuomas' eigen naam uitgebracht had moeten worden en niet onder de Nightwish-banier.
Dat het album avontuurlijk is, staat buiten kijf. Misschien iets té avontuurlijk als je het mij vraagt. Naast het niet altijd even sterke overige songmateriaal, klinkt het album uiteindelijk als een ongebalanceerd geheel, waardoor het niet weet te overtuigen.
En nu is daar dan Yesterwynde, het nieuwe album en oh wat heb ik me zorgen gemaakt over de koers die Nightwish zou varen op dit 10de volledige studio-album. Zouden ze nog verder afdrijven van koers, of zouden ze een ouderwets vertrouwd en goed album afleveren? Welnu, je kan wel zeggen dat een beetje van beiden het geval is. Gelukkig met het verschil dat de band inspirerender en sterker klinkt dan op het vorige album. Yesterwynde klinkt over de gehele linie volledig in balans, in die zin dat de orkestrale bombast die de vorige handvol albums ook al kenmerkte, nog steeds aanwezig is, wellicht meer dan ooit. Maar ook klinkt het album over het algemeen een stuk pittiger en harder dan in ieder geval het vorige album en kan ik zelfs concluderen dat Yesterwynde qua geheel veel meer als een logische opvolger klinkt van Floor Jansen's eersteling met Nightwish, namelijk Endless Forms Most Beautiful. En de balans is terug in die zin, dat ik meer metal lijk te horen weer. En nee, niet zoals het klinkt op de eerste reeks platen van Nightwish, maar zo klinken ze al jaren niet meer. Nee, het metal-gevoel overheerst, doordat ik geregeld in ieder nummer spannende en stevige passages hoor, die de plaat een fikse dosis ballen geeft. En dat is uiteraard een positief iets.
Het album voelt als een natuurlijk geheel en de ervaring wordt er alleen maar beter op, als je de plaat volledig uitzit. Want dan komen alle nummers bijzonder goed tot hun recht en valt het ook op, dat alle nummers een uitgebalanceerde eenheid vormen. En dat geeft Yesterwynde zeker en vast zijn meerwaarde.
Uiteraard dreigen hier een aantal nadelen aan vast te zitten, namelijk dat het album heel soms neigt in zijn eigen bombast te verzuipen. Nightwish (lees Tuomas Holopainen) wil namelijk heel veel (muzikaal) vertellen op Yesterwynde en dat is op zich geen probleem, echter klokt de plaat wel ruim 70 minuten en dat is lang. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de andere nadelen die kleven aan dit album. Namelijk de al veel vaker aangehaalde mix, waar vooral de vocalen van Floor nog net niet in verzuipen of dat Marco Hietala toch stiekem heel erg gemist wordt en de vocalen van troubadour Troy Donockley toch vooral heel erg overbodig klinken en niet overtuigend genoeg. Hoe knap is het dan om voor mezelf te moeten toegeven dat ik de plaat wél volledig kan uitzitten zonder dat mijn gedachten gaan dwalen? Ik mij volledig kan verliezen in de muziek? Het ene na het andere pareltje tot mij in kan laten werken en er oprecht van kan genieten? Dan doe je als songwriter toch iets heel verdomd goed ondanks de genoemde nadelen!! En dan heffen de positieve eigenschappen van Yesterwynde toch op tegenover de negatieve die zelfs gereduceerd worden tot onbeduidende oneffenheden. Want zó goed vind ik het songmateriaal op Yesterwynde. Een album die volledig de vloer veegt met het vorige album en veel meer naast Endless Forms Most Beautiful staat.
De songs zijn ook stuk voor stuk sterk. Nightwish klinkt bombastisch en avontuurlijk, maar tegelijkertijd weten ze met gemak tot de kern van iedere song te komen, waardoor de songs stuk voor stuk staan als een huis. Of het nu gaat om epische parels als het overrompelende "An Ocean of Strange Islands" of het krachtige "Perfume of the Timeless" of meer compactere songs als "The Day Of...", Nightwish overtuigt gewoon hier.
Ieder nummer heeft wel iets, waardoor het volledig overeind staat. "The Antikythera Mechanism" bijvoorbeeld gooit hoge ogen vanwege het knallende middenstuk wat compleet anders klinkt dan het overige meeslepende deel van het nummer. Het zijn dan ook die knallende, dynamische stukken die het 'm doen! Het album zit er vol mee en voegen ook daadwerkelijk wat toe aan de muziek. Alle overgangen binnen de nummers kloppen; ze vormen een eenheid met elkaar, net zoals dit album van begin tot eind een eenheid vormt. Nightwish vindt balans op Yesterwynde en dat is de kracht van het album en daarom is dit album ook zo goed.
Ja ja ja! Je kan klagen dat Nightwish hun metal-hart verloren is, maar laten we eerlijk zijn, de band klinkt al jaren zo. De fans zijn meegegroeid, althans de meeste. Het eeuwige gezeur over het vertrek van Tarja Turunen toentertijd en het feit dat bijvoorbeeld Anette Olzon totaal anders klinkt op de platen waarop zij zingt, was toen ook heel erg wennen. Tegenwoordig worden juist de platen mét Anette beschouwd als een aantal van de beste platen die Nightwish ooit heeft gemaakt! En dat is ook zo! Jaren verstrijken, meningen veranderen. Soms hebben de beste albums tijd nodig en groeien deze met de jaren; goede wijn wordt ook beter naarmate deze langer op fles blijft liggen. Ik denk dat het met Yesterwynde ook zo is. Dat de kracht van het album pas veel later ontdekt of bevestigd wordt. Maar geloof me als ik zeg dat Yesterwynde echt tijd nodig heeft om te groeien. Je wordt beloond als je er geduld voor hebt en je ervoor open wilt stellen. Pas dan is het dubbel en dwars genieten op juweeltjes als dé kroon op het album, namelijk "Spider Silk" (wat gaat dit nummer het live goed doen, geloof me!). Of wat te denken van het prachtige "Hiraeth" wat begint als ballad en daarna uit z'n voegen barst tot het epische nummer dat het is. Ik kan nog wel even doorgaan: wat dacht je van het bloedmooie "Something Whispered Follow Me" waarin Floor andermaal laat horen hoe krachtig ze is, vooral in de laatste aantal minuten waarin ze vocaal registers opentrekt van heb ik me jou daar! Het excentrieke, maar tegelijkertijd ongelooflijk pakkende "The Children of 'Ata" is ook zo ongelooflijk vet, eentje die het live ook ontzettend goed gaat doen.
Hoe bijzonder is het dan dat Yesterwynde afsluit met het prachtige en rustgevende "Lanternlight". Na al dat spektakel, is het bijkomen op een zeer mooie en dromerige ballad en hoe passend sluit dit nummer Yesterwynde af; het klopt gewoon! Het is net zo overtuigend als bijvoorbeeld het slot van Endless Forms Most Beautiful, namelijk het spektakel wat "The Greatest Show on Earth" is. De twee nummers staan qua stijl lijnrecht tegenover elkaar en toch klopt het gewoon op de manier zoals ze de albums afsluiten. Zoals het als geheel, als album gewoon positief effect heeft, wat zeker ook geldt voor Yesterwynde!
De afgelopen dagen heeft het album flink moeten bezinken, maar ik ben echt van mening dat Nightwish een dijk van een album heeft afgeleverd. Het is een meer dan ruime verbetering op Human|Nature, ondanks dat het album qua stijl op elkaar lijkt. Echter lijkt de band muzikaal zoveel meer gefocust te klinken, naast het feit dat het heilige vuur weer ouderwets brandt. En ook al lijken ze misschien de metal-invloeden welhaast volledig aan de kant te hebben geschoven, wil dat nog niet zeggen dat de muziek niet stevig is. Want dat is het wel.
Dus krijgt Yesterwynde van mij het dikke voordeel van de twijfel en zet ik met mijn cijfer Nightwish weer op de metal-landkaart waar ze stiekem eigenlijk altijd al op stonden. Alstublieft!!