Bob Dylan - Dylan (2007)

Label: Columbia

1. Song to Woody (2:42)
  2. Blowin' in the Wind (2:48)
  3. Masters of War (4:33)
  4. Don't Think Twice, It's All Right (3:39)
  5. A Hard Rain's A-Gonna Fall (6:51)
  6. The Times They Are A-Changin' (3:14)
  7. All I Really Want to Do (4:05)
  8. My Back Pages (4:23)
  9. It Ain't Me, Babe (3:34)
  10. Subterranean Homesick Blues (2:19)
  11. Mr. Tambourine Man (5:26)
  12. Maggie's Farm (3:56)
  13. Like a Rolling Stone (6:09)
  14. It's All over Now, Baby Blue (4:14)
  15. Positively 4th Street (3:54)
  16. Rainy Day Women #12 & 35 (4:35)
  17. Just Like a Woman (4:52)
  18. Most Likely You Go Your Way (3:29)
  19. All Along the Watchtower (2:31)
  20. You Ain't Goin' Nowhere (2:44)
  21. Lay, Lady, Lay (3:19)
  22. If Not for You (2:41)
  23. I Shall Be Released (3:03)
  24. Knockin' on Heaven's Door (2:31)
  25. On a Night Like This (2:58)
  26. Forever Young (4:56)
  27. Tangled Up in Blue (5:41)
  28. Simple Twist of Fate (4:17)
  29. Hurricane (8:34)
  30. Changing of the Guards (6:34)
  31. Gotta Serve Somebody (5:24)
  32. Precious Angel (6:33)
  33. The Groom's Still Waiting at the Altar (4:05)
  34. Jokerman (6:17)
  35. Dark Eyes (5:07)
  36. Blind Willie McTell (5:54)
  37. Brownsville Girl (11:05)
  38. Silvio (3:07)
  39. Ring Them Bells (3:01)
  40. Dignity [Alternate Version] (5:37)
  41. Everything Is Broken (3:15)
  42. Under the Red Sky (4:10)
  43. You're Gonna Quit Me (2:48)
  44. Blood in My Eyes (5:04)
  45. Not Dark Yet (6:30)
  46. Things Have Changed (5:09)
  47. Make You Feel My Love (3:34)
  48. High Water (4:04)
  49. Po' Boy (3:07)
  50. Someday Baby (4:56)
  51. When the Deal Goes Down (5:01)
avatar van Lennonlover
Ik hoor veel mensen zeggen dat deze een goeie is om Bob te leren kennen. Raar toch dat ik 'em nooit heb gekocht en toch Dylan in vier maanden tijd grondig heb leren kennen. Van 1962 (zijn eerste) tot 1970 ken ik allemaal. En dan de grotere albums (Desire, blood on the tracks, infidels,...) van later die ken ik ook zoals the back of my hand. Ik was voor December-januari, een complete Dylan-leek. Dit bewijst dat je absoluut geen verzamelaars nodig hebt om een artiest te leren kennen. Als je het wil, dan kan het! (Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik een goed zetje heb gekregen dankzij Highway 61 revisited.)

avatar van sCoenzool
Ik ben nu zestien jaar en ontdek nu sinds twee jaar de grote muziekanten. Op één staat bij mij Neil Young, twee Dylan en drie wisselt vaak.

Ik had 'Desire' en 'Moderne Times'. De laatste viel in het begin tegen maar vond ik later heel erg vet.

Deze box vind ik geweldig. En ja, het oog wil ook wat! Het ziet er gewoon heel goed uit. Ik heb voor twintig euro een prachtige box van een soort stof mte cdtjes die op plaatjes lijken. Ik vind de uitvoering erg mooi en de nummers die er op staan geweldig.

Ik ben heel erg blij met de box en zal zeker het album Highway 64 (weet niet eens of ik het goed spel:$) kopen.

Voor iemand die niet met Dylan is opgegroeit is dit een hele mooie box.

avatar van Snakeskin
fenomenaal.

avatar van musician
Het is bij de gangbare cd-zaken in Nederland (van Leest, Free Record Shop, V&D e.d.) naar mijn gevoel steeds meer beleid om nog maar een paar werken van een artiest in huis te hebben.

En dan gaat het meestal om verzamelaars.

Er is wat voor te zeggen. Een up to date handelsvoorraad neemt heel veel winkelruimte in beslag. En heel veel cd's werden, ook in de loop van de tijd, gewoon niet meer verkocht (o.a. door downloaden). Ja, alleen nog superbekende cd's die vrijwel iedereen in huis heeft of net nieuw uitgebracht werk.

Daarnaast sta je voor de onmogelijke opgave: hoe breng ik de jonge generatie muziekkopers in contact met het werk van de muziek van de ouwe generatie muzikanten?

Bob Dylan heeft heel veel cd's uigebracht, van sterk wisselende kwaliteit overigens.

Een cd als Dylan is een perfecte bloemlezing uit al het werk van de man, zeker voor hen die zijn muziek nog nooit hebben gehoord.

Hier kan een verzamelaar dus werken als uitgangspunt voor het aanschaffen van (een deel van) de gehele collectie van Bob Dylan, door de nieuwe generatie cd-kopers.

Al zijn werk, of een deel daarvan, koop je dus ook niet meer bij bovengenoemde cd-zaken, maar bij een speciaalzaak of via internet.

Is dat slim van Bob Dylan of zijn platenmaatschappij?
Dat denk ik wel. De cd smaakt naar meer, dus de kans dat er door de nieuwe kopers nog meer Dylan-werk gaat worden gekocht is levensgroot aanwezig.

En besluiten ze het niet te doen, dan hebben de 'jongeren' toch én een leuke verzameling in huis én een leuke bijdrage geleverd aan de portemonnee van Bob Dylan.

Voor de vaste groep cd-kopers (en oude jongere) als ik geldt weer dat het zo aardig is heel veel nummers ook eens geremasterd in huis te hebben. Zo snijdt het mes voor Dylan aan twee kanten! En dat is helemaal niet erg, hij heeft het meer dan verdiend.

Klagen over welke nummers er nog ontbreken of er juist niet op hadden moeten staan, doe ik dit keer ook niet.

avatar van Lennonlover
prachtige nummers maar bon, dit is een blijft 'maar' een compilatie. Daarom geen beoordeling. Ook komen de nummers beter tot hun recht tussen de nummers van het originele album waarop ze staan, én er mankeren altijd wel goede nummers op eender welke best of (bij Bob Dylan zeker!)

Lennonlover schreef:
(...) Ook komen de nummers beter tot hun recht tussen de nummers van het originele album waarop ze staan (...)

Helemaal waar, maar wachten tot je de gehele Bob Dylan collectie op cd hebt is voor starters een bijna onmogelijke taak: de man heeft zoveel uitgebracht, daar ben je járen mee bezig. En mensen als ik komen er nooit mee klaar, want ik hoef ook niet alles van hem te hebben.

En daarom is tot die tijd Dylan voor beginnende platenkopers erg leuk. En voor die paar uitzonderlijke gevallen die alles al hebben van Bob Dylan: zij mogen deze cd inderdaad laten voor wat het is.

avatar van Lennonlover
Maar natuurlijk neemt dat jaren in beslag, dat is ook wat er zo leuk aan is! Die spanning van die volgende, nog onbekende, cédé te gaan kopen. Ik vind het spijtig dat ik nu al het grootste werk van de Beatles nu in huis heb én ken. Dat avontuur is alweer over.

avatar van OldRottenhat
Ik ken nu ook wel bijna al het (reguliere) werk van Dylan, maar zo nu en dan duikt er weer eens wat nieuws op en dan ben ik weer helemaal enthousiast! Er verschijnen soms zelfs nog wel wat rare bootlegs op internet en zoals laatst dus weer Dylan's nieuwste The Bootleg Series Vol. 8. Ik denk dat dit alles, net als met The Beatles waarschijnlijk, uit een onuitputbare schatkist vandaan komt! Althans.. laten we dat hopen!

Goeie verzamelaar van een van de beste artiesten allertijden, toch blijft cd 1 mijn favoriet, de oudere nummers van Dylan.

musician schreef:

En dan gaat het meestal om verzamelaars.

Is dat slim van Bob Dylan of zijn platenmaatschappij?

Wat een mooie verwoording

Ik ben het er mee eens,, de wat standaard platenzaken in kleinere steden zoals Vlissingen:P..hebben allemaal een standaard collectie. Nu blinkt van leest nog wel boven de free record shop uit want dat is echt om te huilen maar over het algemeen is het vrij lastig oudere werken te vinden. Dat is of via internet of naar de grotere steden gaan. En zelfs daar vind je ze niet één twee drie.

Maar goed,, een mooie verzamelaar vooral de deluxe edition die ik een tijdje geleend heb en binnenkort zelf ga kopen om bekender te worden met het oudere werk van Dylan. Erg mooi samengesteld allemaal en met de cds die een soort verpakt zijn als lp's.

Thoommusic schreef:
(...) Wat een mooie verwoording.

Dank je. Ik kleur helemaal rood boven mijn toetsenbord.............

avatar van sCoenzool
Voor allen Dylan fans heb ik dan goed nieuws. In Fame op de kalverstraat in Amsterdam hebben ze een rek met gigantisch veel werk van Dylan. Ze hebben ook heel veel ven Neil Young en heel veel andere artiesten, de winkel is echt gigantisch maar met behulp van het meestal goede personeel kun je alles wel vinden.

Succes!

the-old schreef:

Doe mij maar CD 2. Met Changing of the Guards, Tangled up in Blue, hurricane enz.

avatar van BeatHoven
Na het aanschaffen van de single-cd ben ik meteen meer gaan zoeken van Bobje. En dat is de grootste verdienste van dit album: aanspreken, aanspreken en aanspreken. Ondertussen begint mijn collectie aardig uit te deinen. Voor een compilatiealbum kan ik geen 5 sterren geven want ik zeg altijd: het is beter met nieuw materiaal aan te komen dat je compilaties overbodig maakt. 4*. Aan te raden.

avatar van Rinus
Als zijnde geen groot fan van de man, staat alles wat ik wil hebben van Dylan op deze boxset.. En dat in een erg mooie verpakking. Er zijn trouwens verschillende uitvoeringen van deze verzamelaar. Er is ook een 1 CD en een dubbel CD uitvoering, maar de boxset is degene die je moet hebben.

avatar van RestLove
Vergeleken met andere verzamelaars lijkt deze me redelijk compleet al moet ik toegeven dat ik geen grote Dylan-kenner ben. Ik ga er niet aan beginnen om alle Dylan-platen aan te schaffen (dat kan ik me ook niet veroorloven), maar deze mooie 3-boxset stelt me tevreden om af en toe van dit muzikale genie te kunnen genieten.

avatar van hpdewin
RestLove schreef:

yup hetzelfde verhaal bij mij

Father McKenzie
RestLove schreef:

Ach, zogezegde Dylanofielen zullen echt wel vinden dat er bepaalde songs op ontbreken (*), maar dat heb je nu eenmaal altijd met verzamelaars. Het voordeel met deze is, dat het echt redelijk fantastisch is samengesteld, waarvoor hulde.

Zelf heb ik hem niet gekocht, er zijn grenzen (als je al zogoed alles van de beste man in huis hebt, tja...), maar dit is ideaal als kennismaking met de vader van alle singer-songwriters!

(*) voor deze Dylanofiel mocht eigenlijk Ballad of A Thin Man er niet op ontbreken, maar allez....

avatar van BeatHoven
Father McKenzie schreef:

Dat zou al heavy Dylan-shit zijn voor een beginner, vind je niet?

avatar van papsie
Ik ben geen Dylan fan maar deze moest ik toch in huis hebben. En het bevalt me nog ook, vooral CD 1, waarschijnlijk omdat hierop meer bekender materiaal staat en ook meer countryachtig

avatar van rkdev
Brengen ze een driedubbele verzamel-cd van Dylan op de markt, staat een van mijn favorieten (I want you) er niet op

avatar van lennon
Ik heb het meerdere malen geprobeerd, en het lukt me gewoon niet...

Vind de man echt enorm overschat.. Natuurlijk: de teksten zullen destijds ongetwijfeld wel fantastisch geweest zijn, maar de man kan gewoon niet zingen.. sterker nog: elk nummer klink hetzelfde.... (qua zang)

John Lennon doet 'm na op zijn anthology, en dat doet ie precies zoals ik Dylan ook steeds hoor.. monotoom, eentonig en gewoon lelijke zang..

Het is mijn ding niet, zal het ook niet worden vrees ik.. elke keer als ik de man hoor.. zet ik het volume laag of skip ik (cd van de travelling willburys bijvoorbeeld)

Brand me maar af..... ik ben er klaar voor

avatar van musician
Nee hoor, als je je argumenten hebt vind ik het prima. Jammer dat je het niets vind. Maar is echt alles zo dramatisch van Bob Dylan?

Ik dacht toch verschil te contstateren, bijvoorbeeld (grofweg) tussen de 60's, de 70's en later.

avatar van lennon
musician schreef:

Ja, misschien ben ik te kort door de bocht. Net hoorde ik "like a Rolling Stone" en de versie van de Stones vind ik zoooo veel beter, ik irriteer me echt aan zijn manier van zingen.. het is bijna rappen naar mijn gevoel

Ik sta overal voor open, en ontdek graag nieuwe (of oude) dingen.. en soms moet iets rijpen.. maar met Dylan lukt het me echt niet...

Dat is jammer..

avatar van Sandokan-veld
Tsja, als je niet tegen de stem kunt, dan houdt het snel op natuurlijk.

Ik maak trouwens wel bezwaar tegen de implicatie dat het bij Dylan alleen om de teksten draait. Dat hij niet kan zingen (of spelen) vind ik ook een onjuiste constatering, maar het is natuurlijk wel (in alle periodes) een stem waar je tegen moet kunnen.
Als je op dat punt al afhaakt, heeft het ook geen zin masochistisch jezelf te dwingen het te 'leren waarderen.'

Misschien dat Nashville Skyline nog wel te behappen is voor lennon, daar zet hij een heel andere stem op. De eerste keer dat ik die plaat hoorde geloofde ik niet eens dat het Dylan zelf was (en wie weet is het ook wel een stand-in, Dylan heeft naar verluid wel meer grote leugens op zijn naam).

Overigens wel dapper van lennon om meteen met deze box te beginnen. Ik weet dat ie lekker goedkoop was (ik had hem geloof ik voor een tientje), maar ik zou zelf toch eerder met één van de studio-albums zijn begonnen. Of desnoods een verzamelaar van drie kwartier ofzo, met een hele grove dwarsdoorsnede van 's mans oeuvre.

Moest er zelf ook wel aan wennen (die stem), maar als je daar eenmaal doorheen bent, zou je albums als H61R toch echt niet meer met een 'betere' zanger willen horen.

avatar van deffa2
lennon schreef:

Oef. Hoe kan dat nou vraag je je soms af. Over smaak valt natuurlijk nimmer te twisten maar zo´n mening door een lennon fan blijft je toch altijd verbazen. Een stem van 1,5 is ook wel absurd laag als je het mij vraagt. Probeer het nog een aantal keer zonder vooroordelen en stem dan nog een keer is mijn advies!

avatar van bawimeko
lennon schreef:

Ik hoor nu pas dat de Stones dit nummer hebben gecoverd! Straks 'ns checken.
Ik ben ook geen 'vanzelfsprekende' Dylan-fan qua zijn stemgeluid. In het begin (tot '66) probeerde hij nog wat melodieuzer te zingen. Later leek hij zoveel mogelijk tekst in zo min mogelijk akkoorden kwijt te willen.
Aanrader is/blijft z'n meesterwerk Blood On The Tracks; spaarzame en zeer persoonlijke teksten, prachtige melodieeen....

avatar van musician
Eerlijk gezegd, vind ik zijn klagelijke gezang ook niet altijd even geweldig. Het is dat de nummers en muziek van Bob Dylan zo sterk zijn.

Herman noemt nog Nashville skyline, waar hij volledig onherkenbaar is qua stem (hoe hij dat voor elkaar kreeg) maar die cd (toevallig net een paar keer gedraaid) vind ik ook bepaald geen alternatief voor zijn krakerige stembanden.

Overigens, rond 1980 en bijvoorbeeld op de cd Infidels, kan ik zijn vocalen beter hebben.