20/20 - Look Out! (1981)

Label: Portrait

1. Nuclear Boy (3:21)
  2. Out of My Head (3:50)
  3. Strange Side of Love (3:35)
  4. Alien (3:38)
  5. A Girl Like You (2:29)
  6. Life in the U.S.A. (2:38)
  7. The Night I Heard a Scream (3:15)
  8. Beat City (3:02)
  9. Mobile Unit 245 (4:10)
  10. American Dream (4:56)
avatar van RonaldjK
20/20 maakt opgewekte powerpop: lekkere melodieën, tweestemmige refreinen met scheurende gitaren. Zanger-gitarist Steve Allen en bassist Ron Flynt begonnen ooit in Tulsa, Oklahoma en verkasten naar Los Angeles om hun geluk te beproeven. Met opener Nuclear Boy ("I'm a nuclear boy in a nuclear world") wordt desondanks voelbaar dat de zonnige muziek ontstond onder de dreiging van een atoomoorlog. Bijzonder lekker liedje, waarop het verdergaat op de koers van hun vorige elpee, debuut 20/20.

Je vraagt je af waarom de Californiërs nooit een hit scoorden, of beter: een reeks hits. Ieder liedje is appetijtelijk. Van hun debuut werd Yellow Pills een "radio hit on college stations", het zou hun bekendste nummer blijven.
Vreemd! Alhoewel ik geen mindere liedjes tegenkom - er klinkt altijd een smakelijk refrein - heb ik wel degelijk favootjes. Die zijn zonder uitzondering uptempo: Alien (aan het einde met de uithalen lijkt het wel of ik Robin Zander van Cheap Trick hoor, fijn!), het wat droevige en subtiele A Girl Like You is ook zo'n oorwurm, Beat City rolt heerlijk stevig, Mobile Unit 245 vervolgt iets ingetogener maar nog altijd vlot en slotlied American Dream leunt voor de verandering op toetsen, nog altijd aangenaam.

Discogs vermeldt deze dubbel-cd met daarop zowel 20/20 als Look Out! Bij de laatste zijn als bonussen twee liedjes toegevoegd, destijds te vinden op de B-kant van promo-EP Strange Side of Love: Childs Play en People in Your Life.

Zonnige gitaarpoprock, altijd goed. Heel anders dan de grimmigheid van mijn vorige album in juni 1981, Killing Jokes What's THIS For...!. Ik blijf nog even in die maand, op naar de punks van Angelic Upstarts en hun derde album.