Sigur Rós - Hvarf / Heim (2007)

IJsland
Label: Geffen

1. Salka [Studio Version] (7:08)
  2. Hljómalind [Studio Version] (4:02)
  3. Í Gær [Studio Version] (6:26)
  4. Von [Studio Version] (9:15)
  5. Hafsól [Studio Version] (9:55)
  6. Samskeyti [Acoustic Studio Version] (5:22)
  7. Starálfur [Acoustic Studio Version] (5:28)
  8. Vaka [Acoustic Studio Version] (5:20)
  9. Ágætis Byrjun [Acoustic Studio Version] (6:36)
  10. Heysátan [Acoustic Studio Version] (4:43)
  11. Von [Acoustic Studio Version] (8:14)
En toch weet ik niet goed wat ik van deze release moet denken: moet deze nu toegevoegd gaan worden aan mijn collectie of laat ik het varen? Een mens kan het maar moeilijk hebben met de keuzes in zijn leven
Hvarf en Heim zijn als aparte EP's te zien met elk een eigen cover, maar naar ik begrepen heb worden ze als 1 verkocht. Daarom is hier nu niet de hoes van Heim zichtbaar.
Op Hvarf (‘rustpunt’) staan onuitgebrachte, elektronische studio-nummers. Op de tweede, Heim, staan akoestische versies van de Sigur Rós-nummers Samskeyti, Staralfur, Agaetis Byrjun, Vaka, Heysatan en Von.

Hoe lang zou ik over dit stukje getypt hebben? Wel, in elk geval zo lang had ik nodig om te beseffen dat dit gewoon aangeschaft gaat worden natuurlijk

avatar van illuvatar
Is deze al gelekt of klopt die stem niet?

avatar van Maiky
Ik denk dat ik deze sowieso ga aanschaffen als zichzelf respecterende Sigur Ros fan. Ik weet totaal niet wat ik er van moet verwachten. Normaal ben ik niet van de compilatie albums, ook niet als (favoriete) tracks in een nieuw jasje worden gestoken, en voor mij zijn de onbekende nummers het interessantst. Ben benieuwd

avatar van vigil
Maiky schreef:

Er komt ook een dvd uit! Waarin een aantal concerten van de band in de open lucht in IJsland verweven is met de, overigens prachtige, natuur van dat land.

avatar van Maiky
Ah ja, dat klopt! Wat heb ik lang zitten hopen op een live dvd zeg. Mijn heerlijk avondje is een paar dagen eerder dan 5 december

avatar van GraveyardJunkie
Nieuwe Sigur Rós. Wauw. Inderdaad jammer van de weinige nieuwe nummers, maar toch zeker het luisteren waard. Nog effe wachten, dan is het zover. Ben benieuwd. Ik heb trouwens gehoord dat ze binnenkort in België of Nederland zouden optreden. In ieder geval hier in de buurt. Lijkt me best leuk.

avatar van Facedown
GraveyardJunkie schreef:

Gisteren hebben ze een 20minuten durend concert gegeven in De Vooruit in Gent voordat ze hun documentaire toonden aan het publiek.

avatar van vigil
Facedown schreef:

En daar ben je bij geweest???

avatar van Facedown
vigil schreef:

En daar ben je bij geweest???

Jammer genoeg niet, had het pas vorige week gezien, en tegen die tijd was het al helemaal uitverkocht

avatar van meyer
Facedown schreef:

Ik werk in de vooruit en moest net in de zaal staan. Ik heb het optreden dus wel (gedeeltelijk) gezien, het was een akoestische set van 3 a 4 nummers, dan toonden ze heima, en erna konden nog vragen gesteld worden aan de band.
Ik vond het wel wat veel, 27 euro voor een optreden van een kwartier en dan een film die maandag in de cinema met veel beter geluid was gedraaid (waar ik bij was) voor maar 5 euro.
Sigur ros heb ik dan nog even gezien aan de backstage, de frigo met bier was leeggedronken... Ze hadden er een behoorlijk boeltje van gemaakt

avatar van KampF
Í Gær is al te downloaden. Iemand al gehoord? Ik schrok gewoon van dat nummer omdat ik het volume zo hard open had gezet.

Ik vond het nummer wel mooi, maar ik denk dat we dit-soort Sigur Ros al eerder hebben gehoord. Ik zie uit naar iets totaal nieuws eigenlijk.

Welkom in alweer een nieuw Sigur Rós-sprookje.
Het IJslandse landschap komt je oren binnen tijdens Salka (wil je een visuele ondersteuning zoek dan de clip op youtube maar op).
Salka is de stiefdochter van Georg Hólm. Het is een typisch Sigur Rós nummer met de bekende hoge zang van Jonsi en de postrock die het ondersteunt. Het nummer werd live nog al eens gespeeld maar is nu dan eindelijk op cd gezet.
Hljómalind heette oorspronkelijk Rokklagið (The Rocksong) en behoort nu al tot mijn favorieten van dit album. Het is een meeslepend nummer met inderdaad wat meer de nadruk op rock. Hierdoor is het een redelijk compact nummer geworden.
Í Gær is de ingekorte titel voor Lagið Í Gær (Yesterday), ook dit nummer is niet eerder op cd gezet. Het begint als een lief sprookje op klokkenspel: doet me qua decor denken aan de films van Tim Burton. En dan opeens na een kleine minuut gaat de band er vol en galmend in. Hierdoor krijgt het iets episch. Een geweldig nummer waar we niks nieuws in herkennen, maar wat doet dat er toe als het gewoon sterk is?
Von is natuurlijk niet geheel nieuw, maar deze versie vind ik wel heel erg mooi. Dit soort klanken blijven je oren strelen.
Hafsól kennen we van Von, maar hier is het nummer behoorlijk opgepimpt. Op Von is het erg sferisch en hier is er meer ritme aan toegevoegd. Het nummer kent een geweldige opbouw en heerlijke ontsporing aan het eind. Ik verkies deze versie dan ook boven die van Von. Het is overigens ook te vinden op de single Hoppípolla.
Hiermee is er een einde gekomen aan Hvarf en kunnen we door met Heim.
Op Heim vinden we akoestische versies en het opent met Samskeyti wat te vinden is op ( ). Heel erg afwijkend van het origineel is het niet, maar het komt goed uit de verf in deze versie.
Het starende elfje Starálfur komt van Ágætis byrjun. Het is een versie met wat minder galm en de piano en strijkers zijn goed te horen. Het voegt niet zo heel veel toe aan het origineel vind ik, maar het blijft een prachtsong dus waarom ook niet?!
Vaka is de naam van de dochter van Orri. Ook dit nummer staat op ( ). Een heerlijk rustgevend nummer waar de begeleidende strijkers erg mooi op klinken in deze versie. Een wat kalere versie (logisch), maar zeer de moeite waard.
Ágætis Byrjun blijft ook behoorlijk dicht tegen het origineel aan zitten. Toch leuk om het in deze akoestische setting te horen (op de dvd zal het zeker aangenaam zijn om het ook uitgevoerd te zien worden).
Het enige nummer van Takk, Heysátan, wijkt ook niet zo erg af en dan krijgen we tot slot nog een keer Von in een schitterende uitvoering.
Zoals gezegd niks nieuws onder de zon en vooral geschikt voor de fans denk ik, maar laat ik mezelf daar nu net toe rekenen en dan kan ik niet meer dan tevreden zijn.

avatar van Maiky
Oh wat ga ik hier van genieten!

voltazy
ik ben benieuwd

avatar van we tigers
Vorige week was op BBC2 bij The Culture Show een heel item gewijd aan Sigur Ros en de film. Zeer mooie beelden van landschappen, vreemde locaties en een optredend Sigur Ros. Misschien hebben ze bij de BBC ook een soort uitzending gemist?

avatar van The Scientist
Ik luister hem nu ook, Hvarf op het eerste gehoor niet heel vernieuwend, maar wel weer gewoon heel mooie muziek, wordt ook weer een aankoopje voor mij

avatar van Nakur
CD is inmiddels besteld, evenals de DVD. Vooral de HEima DVD lijkt me schitterend. SR op hun tournee langs sfeervolle en intieme locaties in hun thuisland, met tevens prachtige landschappen. Hebben!

0,5
Na takk ( wat ik al een een jammerlijke richting in vond gaan ) is dit nu nog jammerlijker.
Kan er gewoon niet bij dat deze band nu nog eens hafsol gebruikt en dan wat akoustische nummertjes gebruikt voor een nog dwazer album. Die andere studio tracks zijn inspritatieloos en helemaal onfris.
Waar ik in een verleden lyrsich was van deze band rest nu nog misprijzen.

avatar van Nakur
Ieder znijn meuk hoor, maar dat is wel een erg hard oordeel over sigur rós. De richting die ze zijn opgeslagen sinds ( ) (jouw nummer één dus) is hooguit wat meer songgericht, De sfeer en beelden die het oproepen zijn niet veel veranderd. Ook niet op deze dubbelaar. En het verschil tussen een 0,5* en 5* is enorm.

Ze zeggen ook wel eens dat de ergste haat voortkomt uit mislukte liefde. Is dat hier het geval?

0,5
Ja, zonder twijfel. Kan ik ook eerlijk toegeven.
Mooie spreuk trouwens.

Interview met Sigur Ros:

KampF: Beste Jónsi, nieuwe plaat heh?
Jónsi: Ja, beetje van dit, beetje van dat, stickertje met 2007 er op en klaar.
KampF: Serieus? Ging het zo gemakkelijk?
Jónsi: Ja, alhoewel, we hebben wel nieuwe nummers moeten schrijven uiteraard... Nou nieuw? Ik ben het vergeten.
KampF: Ah natuurlijk, en hoe klinken die ongeveer?
Jónsi: Zoals altijd: iiiiuuuuuuiiiiiiiiiuuuuuuuu of yousaaaidelongdesaaaaaai
KampF: Natuurlijk, weer in jullie eigen taal.
Jónsi: Ja, zoals altijd. Mooi toch? Beetje eigenzinnig.
KampF: Respect Jónsi, nou zal ik je es wat vertellen? Ik heb jullie plaat al gedownload.
Jónsi: Goede zaak, wel jammer dat oink.cd dood is, maar toch knap dat je hem hebt.
KampF: Ja, ik vond Hjolmalind wel een goed nummer, hoe je het ook maar uitspreekt.
Jónsi: Die hebben we inderdaad nog niet eerder uitgebracht.
KampF: En na Í gær krijgen we rauwkost die we al eerder hebben gegeten?
Jónsi: Ja, zoals ik al zei, beetje van dit, beetje van dat.
KampF: Hm.. Ok.. Nou heh, het lijkt net alsof je bij de Jamin wat snoep in je zakje aan het doen bent.
Jónsi: Ja, beetje mixen, zoals Live opnames en Studio opnames door elkaar, makkelijk zat.
KampF: Jeuj! Maarem, weinig progressie in jullie muziek, wat betreft die nieuwe nummers.
Jónsi: Nee niet echt, beetje yuuuuuaaaaiiioooooooooiiiiiiu enzo.
KampF: Op Agaetis Byrjun, ( ), en Takk vond ik het nog wel mooi.
Jónsi: Ja, maar dit is een live/verzamel plaatje heh, daar mag het ook!
KampF: Tuurlijk, alles mag, maar ik had graag wat nieuws gehoord.
Jónsi: Hm, schraal.
KampF: Ik ben een beetje teleurgesteld, maar ach, jullie zijn wel goede jongens.
KampF: Sja, ik heb een beetje hetzelfde unmudded lake.
KampF: Over het algemeen draag ik jullie nog een warm hart toe.
Jónsi: Goeie! Bedankt voor het interview.

avatar van Nakur
Ik heb tot nnu toe alleen nog maar de eerste cd gehoord en dat beviel prima En ja, Hljómalind is prachtig. EVenals deze versie van Von

Ik zie dit als een leuke verzamelaar. In die opzet lijkt het me prima geslaagd. Ik geef wel een score nadat ik CD2 aan een test heb onderworpen

0,5
Ah, een lotgenoot die deelt in de klappen van het liefdesspel dat zo hard kan zijn.
Gedeelde smart halve smart. Is dat hier niet het geval?

avatar van KampF
Nou, op zich vind ik het niet zo erg als jij allemaal (denk ik), maar dit is toch wel een flinke pot mosterd ná de maaltijd?

Ik wil een keer hard voor mijzelf zijn door een 2,0 te geven. Het luistert opzich nog best weg. Maar is dat niet het probleem? Ik zie dit album meer als een 'tekortkoming'.

0,5
Bwa ik hou er wel van m'n vinger te doppen in wat mosterdzaadjes.

0,5
Tekortkoming zeker, al vanaf takk voor me.
( ) was een godsgeschenk evenals babatikidido waar op de hoes stond 20 minutes of new music (dacht ik), wat ik ook wel een beetje vond. Nieuwe vormen, klanken. De ingesteldheid.
Maar dit tja zoals ik al zei. Geffen hmm.
In de sita-container ermee die troep.

Ik heb hetzelfde. Ik heb een zwak voor deze band, maar het wordt er niet beter op. Afgezien van Ba Ba Ti Ki Di Do is de muziek die Sigur Ros maakt na ( ) me iets te routineus geworden. Zitten hier en daar heus nog wel mooie nummers bij, maar het niveau van vroeger wordt al lang niet meer gehaald. 3*

avatar van KampF
Ik wil er nog wel een half punt bij op tellen, na (nog) 2 beurten. Maar het blijft een 'net niet voldoende'.

sleep
Deze donkere dagen lenen zich uitstekend voor Sigur Rós. Nu op bed liggen en hoopvol voor me uit staren.