Sigur Rós - Hvarf / Heim (2007)

IJsland
Label: Geffen

1. Salka [Studio Version] (7:08)
  2. Hljómalind [Studio Version] (4:02)
  3. Í Gær [Studio Version] (6:26)
  4. Von [Studio Version] (9:15)
  5. Hafsól [Studio Version] (9:55)
  6. Samskeyti [Acoustic Studio Version] (5:22)
  7. Starálfur [Acoustic Studio Version] (5:28)
  8. Vaka [Acoustic Studio Version] (5:20)
  9. Ágætis Byrjun [Acoustic Studio Version] (6:36)
  10. Heysátan [Acoustic Studio Version] (4:43)
  11. Von [Acoustic Studio Version] (8:14)
Ik Doe Moeilijk
Ik vind de Heim CD best leuk om naar te luisteren, de magie van de eerste keer een Sigur Ros album horen is er wel af. Overigens vind ik de piano wel wat te aanwezig bij sommige stukken.

avatar van alpeko
Hvarf bevat zeer aardige nieuwe nummers, al ben ik het meest blij met de uitvoering van Von. De originele uitvoering op hun eerste album wordt mijns inziens behoorlijk overtroffen. Heim daarentegen voegt eigenlijk weinig toe. Aardig, meer niet.

Ik houd het daarom op 3,5 sterren en dus vooral vanwege de nieuwe nummers en Von. De DVD (Heima) is overigens bijzonder interessant. Wat mij betreft hadden er wat meer nummers van de DVD op deze CD mogen belanden. Gítardjamm bijvoorbeeld. Of A ferd til breidafjardar 1922 of de geweldige uitvoering van Hoppípolla/Med blodnasir. Of Sé lest compleet met fanfare.

avatar van LittleBox
De DVD vind ik werkelijk fenomenaal mooi. Wat een geweldig concept om 16 concerten verspreid over het hele land te geven; gratis en onaangekondigd op de meest fraaie locaties. De combinatie van beeld en muziek brengt je eenvoudigweg op een andere plaats. Heel intens en meeslepend. Vooral te beleven met een knapperend haardvuur en niet teveel verlichting.

tip_of.yourstar
Deze 2 EP's zijn toch wel wat minder dan we gewend zijn van Sigur Ros, vind ik.

De elektronische studio versies raken mij minder dan de vorige albums.
De akoestische sessie vond ik dan weer wel de moeite. Leuk om Sigur Ros eens in een naakter jasje te horen.

avatar van Flipper
@LittleBox: De DVD is inderdaad indrukwekkend. De muziek, samen met de locaties geven een haast onaardse sfeer. De DVD is een ode aan IJsland, de mensen, hun cultuur en hun natuur.

Deze CD's leveren een welkome aanvulling met geslaagde versies van oud en nieuw.

avatar van ronnievb
Korte vraag: Is de bijbehorende dvd van deze set 29,99€ waard, ik zag hem vanmiddag namelijk liggen voor die prijs.

avatar van Flipper
Het zijn twee DVD's, één met de officiele film en één met aanvullend materiaal. Zoals ik al eerder heb gezegd, een ode aan IJsland en terecht door het Engelse Q-magazine uitgeroepen als beste muziek DVD van 2007 !!!
Genoeg reden om deze unieke DVD's in huis te halen

avatar van LittleBox
Helemaal mee eens. Ik blijf ze ook gewoon achter elkaar bekijken. Vooral op de tweede DVD (met dus alle volledige liveuitvoeringen en nog meer) 'zap' ik van optreden naar optreden. Vooral het akoestische 'Von' is zo ontroerend fraai.

avatar van Dridge
het eindeloos herhalen van zijn tekst begint me echt stevig op de zenuwen te werken op den duur.

beaster1256
ik ga niet moeilijk doen maar dit ijslands genootschap , wat en hoe en waarmee ze het doen interesseert me niet en of het nu nerds zijn of niet zegt me ook niets , ze doen wat ze willen voor mijn part maar dat deze muziek klinkt als een hemel die voor je open gaat staat buiten kijf .
ik vind hen dan ook magisch goed en buitenaards prachtig , het moet zalvend zijn wanneer je sterft je alleen omringd wordt door hun muziek en zo afscheid neemt van je dode lichaam , want dit is van een andere wereld !!!!!!!!!!!!!!!!!!

*Laura*
Hljómalind gaat door merg en been, maar ook de rest van deze cd is prachtig. Een aanrader!

avatar van likeahurricane
De DVD is prachtig. ik heb hem via cd-wow amerika aangeschaft met wat korting links uiteindelijk voor $ 20 (dus € 14). Met name de 2e dvd bevalt me nog beter want daar worden de nummers volledig gespeeld met veel extra's.

avatar van Jonasds
Ik ben zeker niet teleurgesteld, maar kijk vooral uit naar nieuw materiaal.. ( en Heima moet ik ook ook dringend eens kijken! )
3.5*

Limited edition dvd eergisteren kado gekregen van mijn IJslandse uitwisselingsstudent, en ik heb disc 1 vandaag al 2 keer gezien. Wat is dit geweldig Prachtige beelden ook van IJsland zelf, het geeft precies weer hoe het daar werkelijk is. Heeft voor mij dus nóg wat extra's dan gewoon een heel erg mooie dvd

Pim
Kijk ook eens naar de DVD Heima.
Onvoorstelbaar mooi. Prachtige muziek met een heel mooi sfeerbeeld van IJsland.

avatar van dix
dix
het lijkt erop dat deze hvarf/heim voor sigur ros de deur openzet voor megasucces.

jammer.

DonDijk
Leuk voor hun toch..?

Dix, waar baseer je dat op? Ik volg de nieuwtjes rondom de band niet zo. Doet dit album het zo goed dan??? Ik zou er ook niet zo erg mee zitten eigenlijk.

Sietse
ik denk dat dix bang is dat megasucces zal leiden tot concessies, waardoor de band veel interessants zal kwijt raken.

Of het echt zo zal lopen....geen idee.

avatar van dix
dix
klopt

De voortekenen zijn er al, een akoestisch setje, een kekke DVD ...
Binnenkort komt Ivo Niehe bij ze op de koffie in IJsland, kun je op wachten.

avatar van Maiky
Ik ben blij dat Sigur Ros een ontzettend mooie documentaire en dito dvd-uitvoering heeft kunnen uitbrengen, maar dat de band de vertrouwde weg kwijt zal raken omdat de dvd en deze EP zo succesvol zijn, geloof ik niet. (Overigens wel leuk dat DJ Tiesto de band ziet als een inspiratiebron, maar veel gekker moet het niet worden.) Ik denk dat de muziek van Sigur Ros toch iets te hoog gegrepen is voor het grote publiek. Hvarf/Heim verschilt ook niet uitermate veel in de toegankelijkheid van eerder werk, en het nieuwe album zal naar ik mag hopen ook weer een fijne plaat worden dat voor een relatief select groepje muziekliefhebbers gewaardeerd zal worden. En dat groepje zal hooguit wat groter zijn geworden na deze EP

avatar van otherfool
Ik heb dit project tijdenlang links laten liggen, reden onbekend. Misschien 1 of 2 keer gedraaid, daarna weer snel naar vorig werk gegrepen. Domdomdom want dit is toch weer magistraal van onze IJslandse vrinden... DVD ga ik zeker nog halen want het klinkt me toch een pak schitterend in de oren zoals jullie het hier beschrijven.

He, even lekker thuiskomen met Sigur Ros, 'k word er helemaal blij van

Euh doe eerst maar 4*

avatar van UndahCovah
Voor 8,99 bij de plato, die laat ik niet liggen!

avatar van Maiky
UndahCovah schreef:
Voor 8,99 bij de plato, die laat ik niet liggen!

Ben ik er weer een maand te vroeg naartoe geweest. Heb 'm voor 40 euro geloof ik. Tasje met cd's, waaronder die, kwijtgeraakt. Vandaar.

avatar van vigil
Maiky schreef:

40 euro?!? Dat is neem ik aan de ltd dvd met fotoboek want een cd voor die prijs lijkt me erg sterk.

Ik heb hem trouwens bij een Media Markt voor 7,99 gezien en daar ga ik hem eind van de week even ophalen!

Hvarf is een erg mooie e.p. , Ook de live nummers zijn mooi om naar te luisteren, maar vind dit nét iets minder, aangezien ik het niet zo op live cd's heb. Het hoes/boekwerkje is weer eens apart, leuk gemaakt.
5+4 = 4,5*

avatar van The Scientist
Dummy777 schreef:
Het hoes/boekwerkje is weer eens apart,

Vind ik een beetje goedkoop aandoen, niks boekje ofzo, niet eens tekst, gewoon wat plaatjes en cds

DonDijk
Ja, vind het ook niet geweldig eigenlijk, het artwork.

avatar van frankmulder
Op zich niks vernieuwends op deze dubbel-EP, maar er zijn een aantal factoren waarom ik hem toch zeer kan waarderen.

Salka is gewoon een fijne track. Hljómalind en Í Gær kende ik al in de live-versies, maar ik vind het leuk om ze ook op cd te hebben. Heel leuk effect bij Í Gær: lig je weg te dromen op het lieve melodietje aan het begin, word je ineens opgeschrikt door het gitaargeweld. Zelfs na meerdere keren luisteren is dat me niet gaan vervelen. Het nummer Von vind ik ook leuk om te hebben; het album met dezelfde titel koop ik niet omdat ik hem niet leuk vind, maar op deze manier heb ik toch een van de beste tracks van die cd in mijn bezit. Hetzelfde geldt voor Hafsól, hoewel die weinig gelijkenis vertoont met het origineel. Dat nummer heeft een heerlijk begin, een heerlijke opbouw en een heerlijk chaotisch einde. Overigens hadden ze Myrkur er ook wel op mogen zetten van mij...

Dan de andere EP (Heim): alle nummers die daarop staan had ik al, maar ze hebben het toch mooi voor elkaar gekregen al mijn favoriete tracks op 1 EP bij elkaar te zetten, dus ik ben tevreden.

Deze dubbel-EP krijgt gewoon een 4* van mij!

avatar van Papartis
Ik zat gisteravond te zappen en kwam op Canvas (Belgie) terecht.
En wat zag ik daar? Een documentaire over Sigur Ros.
"Sigur Ros - Heimat". Veel nummers van hun CD Hvarf/Heim.
Wat een geweldige documentaire.
Ze speelden overal op IJsland, In verlaten bouwvalen (Visfabriek), Bij een dorp, allemaal live en gratis te bezoeken.
Indrukwekkende beelden van de prachtige IJslandse natuur, De leden van de band met hun kinderen, interviews, Ook met de strijkers sectie (3 violistes en een celliste).
De volgende gevoelens riep de docu op:
Desolaat, ruimte, natuur, eenvoud, grauw, mooi, melodisch, indrukwekkend etc.
Mocht je aan deze DVD kunnen kopen en je bent fan van Sigur Ros kopen !!!
Je zal zeker hun muziek beter gaan begrijpen.
Hier een link om een voorproefje te krijgen.

Laten we hopen dat we deze docu ook eens op de Nederlandse TV zullen zien. (NPS/VPRO)