Queebus schreef:
Nou, ik herinner me een interview in Oor medio 1988 dat Ad Vandenberg verzuchtte dat ook al ga je 25 jaar jaar lang iedere dag keihard oefenen, je nog niet in de buurt van de man komt. En hem categoriseerde als "niet leuk meer".
Maar dat was een jaar voor Slip Of The Tongue en natuurlijk was zijn frustratie begrijpelijk want die Little Italian Virtuoso met zijn Impossible Guitar Parts (Zappa!) is dan ook errug goed, technisch gesproken dan. En op dit album gaat het Strat Abuse nog een stapje verder. Steve Vai laat de luisteraar horen wat er zoal mogelijk is met zes of zeven snaren. Want dat laatste was inmiddels zijn handelsmerk geworden begin jaren '90.
Voor mij is Passion And Warfare het album van 1990. Onovertroffen qua spel en nummers. Die solo in For The Love Of God is hemels. Passion And Warfare is een mijlpaal in de gitaarmuziek en Steve Vai laat al die shredders uit LA en SF vér achter zich.
En The Audience Is Listening ("hey Andrea, check this out!") móet je gehoord hebben, hilarisch gewoon.
That Steve Vai, what a nice little boy. Love that!
Wordt een lang verhaal vrees ik, anyway!!
De gitaar : toen dit album uitkwam had ik 3 jaar gitaarles. Jaren later stond er een interview in Music maker met Steve Vai over de gitaar : de Ibanez Universe dat is de 7 snarige gitaar. toen ik hem zag was ik verkocht. M'n gitaar leraar had wel belang mij mijn Charvel gitaar. Dus verkocht ik de gitaar aan hem. En vervolgens kocht ik de Ibanez Universe. Voor de prijs toen nog van 3400 gulden, anno 2025 kost deze gitaar 1.475 Euro. In al die jaren zo'n 25 a 30 jaar is de gitaar niet veel in prijs gedaald. Maar een gitaar die is ontworpen en bespeeld wordt door een bekende gitarist. Daar betaal je altijd meer voor, immers naam maakt faam. Het verschil met de 6 snarige gitaar is dat er een extra snaar (lage B) is toegevoegd. 2.5 toon lager dan de 6e snaar de lage E. Met het gevolg dat je 5 extra lage noten tot je beschikking hebt. Je kunt de lage B ook een volle toon lager stemmen naar de lage A 3.5 toon lager dan de lage E dan heb je 7 extra lage noten tot je beschikking. Ik beperk me tot de lage B, het gevolg is dat je toonschalen 2.5 toon lager kan spelen en dat hoor je op dit album. Tegen het einde van For the love of god dat hij naar die hele hoge noot speelt. Voor alternatieve gitaarstemming is een meer snarige gitaar ook ideaal. Immers je hebt meer 'laag' dat je kan toevoegen. Het heeft wel voor een stroomversnelling gezorgd bij Ibanez. Inmiddels zijn er ook 8 en 9 snarige gitaren waarbij de laagste snaren respectievelijk in lage F# en lage C# staat gestemd. Met een 9 snarige heb je in feite ook een basgitaar. De lage C# staat 1.5 toon lager dan de lage E van de basgitaar, dus ook nog eens 3 extra noten. tot slot zijn de meer snarige gitaren wel populairder geworden. O.A. Tony Mac Alpine speelt alleen maar op of 7 of 8 snarige gitaren ook Ibanez overigens.
Het album : Joe Satriani gooide het lontje in 1987 al in het kruitvat met het Surfing with the Aliën album. Het gevolg is dat we bedolven werden met gitaar albums van o.a Tony Mac Alpine, Vinnie Moore, Yngwie Malmsteen, Gary Moore, Jeff Beck, Steve Vai en wat al niet meer. Ben het volledig met je eens Passion and Warfare is echt de megakraker van 1990. Het beste nummer is heel erg moeilijk omdat het niveau constant hoog is. Het begint sterk en het eindigt meedogenloos en tegelijkertijd meeslepend. Veel nummers draai ik vaker dan 1x waaronder For the love of god uiteraard, the Audience is listening let eens op die rif na Gett off my desk ! dat is zo verslavend, Blue powder met prachtig baswerk zeker in dat tussen stuk het duet tussen de basgitaar en gitaar. The Riddle,Animal, Answers, Liberty, Erotic nightmares, I would love to, Greasy kid's stuff lekker recht toe recht aan. Het prachtige easy listening parel Sisters is ook een nummer wat ik vaker herhaal. De afsluiter Love secrets is -wat ik al eerder vermelde- meedogenloos en meeslepend. Muzikaal gezien uitstekend en voor de gitaarfreaks waaronder ik is er heel veel te genieten.
De reactie van Adje : ik kan het mij heel goed voorstellen dat het demotiverend is als je Steve Vai ziet spelen en dat je ondanks dat je veel oefent maar niet in de buurt komt van hem. Maar Adje van de Berg is ook een gitaarheld van mij en hij heeft ook sterke punten. Zelf oefen ik vaak op het intro van Anastasia van Slash, maar ook daar komt niet of nauwelijks verbetering in. Ik weet wat hij bedoeld, maar ik krijg hierdoor wel respect en bewondering voor die gitaristen. Die het tot in de puntjes beheersen, oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Ook thrash metal gitaristen als Kerry King, Gary Holt en de legendarische Jeff Hanneman idem dito. Ik denk dat Steve Vai één van de weinige is die de Zweedse snelheidsduivel Yngwie Malmsteen kan bijhouden. Want Yngwie Malmsteen is ook een klasse apart. Tot slot heb ik Steve Vai ook zien spelen in de film Crossroads als bluesgitarist Jack Butter, krankzinnig goed. Ook het dubbele gitaarspel samen met dat broekie is werkelijk prachtig. Passion and Warfare een hele dikke 5.0