Yngwie J. Malmsteen's Rising Force - Odyssey (1988)

Zweden
Rock / Metal
Label: Polydor

1. Rising Force (4:24)
  2. Hold On (5:10)
  3. Heaven Tonight (4:07)
  4. Dreaming (Tell Me) (5:22)
  5. Bite the Bullet (1:35)
  6. Riot in the Dungeons (4:23)
  7. Déjà Vu (4:17)
  8. Crystal Ball (4:56)
  9. Now Is the Time (4:34)
  10. Faster Than the Speed of Light (4:30)
  11. Krakatau (6:06)
  12. Memories (1:13)
avatar van gigage
Ik heb dit album destijds beschouwd als een vervolg op zijn Alcatrazz stint met Bonnet. Dat komt natuurlijk vooral omdat hij hier weer met een vocalist uit de Rainbow stal samenwerkt en vanwege de bondige songs die ook wat ruimte geven voor de zangmelodieen. Of die beschouwing achteraf moet worden herzien laat ik gemakshalve maar buiten beschouwing
Ik was in ieder geval blij dat na het wegvallen van Rainbow Turner weer goed tot zijn recht kwam na wat mager solowerk.

avatar van ZAP!
Goed idee, ik ga even de Alcatrazz discografie (opnieuw) checken!

avatar van RonaldjK
Heer Von Helsing, afgelopen zondag kwam het gesprek bij Heaven and Hell van Black Sabbath op het onderwerp dat ik deze muziek via de zaterdagavond van de NCRV ontdekte. Je noemde dat je op soortgelijke wijze bij de NCRV Yngwie Malmsteen ontdekte in Elpee-Pop Special. Dat programma stopte per september 1982.

Ik ben nog eens verder gaan bladeren in het boek '50 jaar 3FM' van Arjan Snijders. In de programmering van Hilversum 3 keerde Elpee-Pop Special in september 1987 terug. Te horen op de zaterdagavonden tussen 20-21 uur, gevolgd door een uur Elpee-Pop, dat gedurende die jaren was gebleven. Met ingang van september 1989 verdwenen beide programma's, verdreven door Paperclip magazine (19-21 uur) van Sjors Fröhlich, tegenwoordig burgemeester van gemeente Vijfheerenlanden en om 21 uur Crossroads van Harro de Jonge.

Aangezien Malmsteen nieuwe studioalbums uitbracht in 1986 (Trilogy) en 1988 (Odyssey), neem ik aan dat de omroep ten tijde van dit laatste album in Elpee-Pop Special aandacht aan de Max Verstappen van de zes snaren besteedde. Al kan het natuurlijk ook eerder zijn geweest, waarbij ze zijn discografie tot en met Trilogy behandelden. De enige die dat eventueel nog weet... ben jij!

RonaldjK schreef:

Bedankt voor het uitzoeken! Het was t/m Trilogy.

RonaldjK schreef:

Ik haalde altijd speciaal BASF LH90 tapes in huis om het allemaal op te nemen, uurtje Rush, Kansas, Malmsteen, BÖC, Styx, Camel. Heb ze nog allemaal ergens liggen in een lade, stuk of 800 tapes wat ik zoal in de jaren 80 heb opgenomen van de radio.

avatar van BlauweVla
De vergelijking met Rainbow lijkt logisch, maar gaat ergens ook wat mank. Op kant B komt het mystieke sfeertje van het beste wat het jaren 80 Rainbow materiaal te bieden heeft, enigszins naar boven (track 7, 8, en 9). Dit is voor mij een gevalletje dat kant B beter is als kant A! "Dreaming (Tell Me)" is op kant A het beste; gevoelig gezongen door Turner en de gitaarsolo is ook mooi. De overige nummers op die kant hebben de tand des tijds niet goed doorstaan naar mijn idee. Ik heb steeds minder met deze plaat en de jaren 80 Rainbow klinkt in vergelijking met "Odyssey" lang zo 'Amerikaans' niet eigenlijk

avatar van Faalhaas
Een nummer als Hold On had toch ook best op Bent Out Of Shape kunnen staan?

avatar van BlauweVla
Die komt in de buurt, maar heeft niet dezelfde klasse.

avatar van Faalhaas
Nou zo'n enorme hoogvlieger was Turner era Rainbow toch ook weer niet? Vind dat qua songmateriaal Malmsteen er - zeker hier - niet voor onder doet.

avatar van RonaldjK

Von Helsing, speel je ze nog wel eens af? Heb bijna al mijn cassettes ooit weggegooid, geloof dat ik er zo'n 180 had. Wel overweeg ik een goed cassettedeck te kopen voor de circa 20 die er nog over zijn, moet nog eens uitzoeken waar ik een goede op de kop kan tikken, liefst tweedehands.

Enne... ik vind Hold on to Love gewoon een sterk nummer, tegen aor aan, qua stijl en kwaliteit echt wel vergelijkbaar met het Rainbow vanaf 1979 - zéker de albums met moneer Lynn Turner bij de microfoon!

RonaldjK schreef:

Ik heb 12 jaar geleden ooit eens een walkman met software gekocht om het op de computer op te slaan, maar het is een dagtaak om alles te doen, misschien dat ik op een koude winteravond weer verder ga. Wellicht is een cassettedeck erbij een betere optie.

BlauweVla schreef:
Die komt in de buurt, maar heeft niet dezelfde klasse.

Wat mij betreft veegt Odyssey de vloer aan met alle Rainbow albums waarop Turner zingt. Vergelijken ligt voor de hand aangezien de zanger op die albums hetzelfde is. Maar Odyssey is van begin tot eind fantastisch, terwijl de Rainbow albums allemaal wel een aantal nummers hebben die dat niveau aantikken maar als geheel te wensen over laten.

avatar van Kronos
Odyssey bevat tenminste wat vuurwerk en doet daarmee oude Rainbow meer eer aan dan Bent Out of Shape dat doet.

avatar van B.Robertson
Het platenlabel is een vergelijk en verder dat Malmsteen al net zo hard van bandleden wisselde als Blackmore dat deed.

Kronos schreef:

Odyssey heeft eigenlijk beide stijlen van Rainbow wel in zich. De power uit het Dio tijdperk en het meer gelikte uit het Bonnet/Turner tijdperk komt mooi samen.

En elk nummer is raak, dat was bij de latere Rainbow album niet meer het geval.

Het enige nummer wat me niet bevalt is Heaven Tonight. Maar dat is een kwestie van smaak. Het zit namelijk wel goed in elkaar maar het refrein is me echt te cheesy.

avatar van Kronos
Goed punt.

Faalhaas schreef:
Het nummer meteen starten met dat refrein nog voor de muziek inzet maakt het er niet beter op.

Faalhaas schreef:
En elk nummer is raak, dat was bij de latere Rainbow album niet meer het geval.
Maar ik vind Bent Out of Shape eigenlijk ook wel een heel gaaf album.

avatar van RonaldjK
Ik heb een haat-liefde verhouding met Malmsteen. Enerzijds zeer herkenbaar qua stijl en vingervlug, anderzijds iemand die zijn eerste album nooit overtrof en daarbij heb ik niet de indruk dat hij de meest bescheiden mens is. Dat hoeft ook niet per se, maar niet onmogelijk is dat dit de prestaties van medemuzikanten verstikt. Tegelijkertijd: wat weet ik daar als eenvoudige muziekliefhebber nu van de details rond Malmsteen?
Oftewel, het zou best kunnen dat ik daar t.z.t. op terugkom, mijn blik is zovele jaren later nogal eens anders dan toen.
Zijn oeuvre is sowieso interessant genoeg om eens chronologisch door te werken, al is het maar vanwege de diverse zangers die zijn pad kruisten! Joe Lynn Turner past prima bij zijn muziek, zoveel is meteen duidelijk met de opener van dit album.

RonaldjK schreef:

Voor mij persoonlijk is dit album de opvolger van Difficult to Cure (mijns inziens een fantastisch album, ook mijn eerste van Rainbow). De eerste vier van malmsteen + het live album die daarna volgde kunnen wat mij betreft blindelings worden aangeschaft. Ook zijn eerdere werk met Steeler en Alcatrazz zijn aanraders. Daarna wordt het een hit en mis met Malmsteen, goede albums worden opgevolgd door gedrochten. Vooral de recentere platen waarop hij zingt zijn niet echt goed te noemen en ook de live optredens waar zijn band ergens in een hoek staat en hij alle ruimte heeft om zijn stratocaster weer eens om zijn nek te gooien is triest om te zien.

Hij ziet er nu ook uit als een Zweedse gehaktbal, in doen en laten.

Von Helsing schreef:

Hij ziet er nu ook uit als een Zweedse gehaktbal, in doen en laten.

Ik heb Yngwie leren kennen toen ik een jaar of 14 was en middenin m'n ontdekkingsfase van allerlei soorten hardrock/metalbands. Odessey was het eerste album dat ik op cassette kreeg via een klasgenootje. Was gelijk helemaal verkocht. Later kwamen daar Eclipse, Trilogy en Marching out bij. En nog weer later Fire and ice, Facing the animal, Seventh signs en Magnum opus. Stuk voor stuk albums die meer dan de moeite waard zijn in mijn optiek. Gek genoeg heb ik zijn alom bewierrookte debuut album nooit zo heel veel aan gevonden. Gisteren sinds héél lang weer eens gedraaid en nog steeds doet ie me niet heel veel. In ieder geval lang niet zoveel als eerdergenoemde albums.

De albums die ik niet heb opgenoemd vind ik zeer matig. De beste man is natuurlijk een aparte gast (om het maar zacht uit te drukken) en heeft een waslijst aan releases op z'n naam staan. Daar zitten vind ik dus geweldige platen tussen maar zeker ook vreselijke stinkers.

Kronos schreef:
Maar ik vind Bent Out of Shape eigenlijk ook wel een heel gaaf album.

Ben ik ook steeds meer gaan waarderen de laatste jaren. Is zeker de meest geslaagde Rainbow plaat met Turner vind ik. En het is allemaal wat subtieler in vergelijking met Odyssey.

avatar van vielip
Bent out of shape vind ik ook een prima plaat. De beste van Rainbow met Turner voor mij.