Napalm Death - Scum (1987)

Label: Earache

1. Multinational Corporations (1:06)
  2. Instinct of Survival (2:26)
  3. The Kill (0:23)
  4. Scum (2:38)
  5. Caught in a Dream (1:47)
  6. Polluted Minds (0:59)
  7. Sacrificed (1:06)
  8. Siege of Power (3:59)
  9. Control (1:23)
  10. Born on Your Knees (1:49)
  11. Human Garbage (1:33)
  12. You Suffer (0:04)
  13. Life? (0:44)
  14. Prison Without Walls (0:38)
  15. Point of No Return (0:35)
  16. Negative Approach (0:33)
  17. Success? (1:09)
  18. Deceiver (0:29)
  19. C.S. (1:14)
  20. Parasites (0:24)
  21. Pseudo Youth (0:42)
  22. Divine Death (1:21)
  23. As the Machine Rolls On (0:43)
  24. Common Enemy (0:16)
  25. Moral Crusade (1:33)
  26. Stigmatized (1:03)
  27. M.A.D. (1:34)
  28. Dragnet (1:01)
Dit was in jaar 1987 Totaal Brutal Fekal Metal !!!

...vermenging van Punk/Grind/Death/Metal = Napalm death

avatar van Haunted
Echt een sensatie, ja. Helaas zijn de eerste twee albums wat flauwtjes vergeleken met de Peel Sessions van die nummers.

avatar van jurado
de laatste ECHTE punkband...zucht

avatar van tomthumb
Legendarisch en hard; alleen jammer dat later bleek dat sommige nummers en/ of gedeeltes (Deceiver) daarvan gejat waren van Repulsion.

jurado schreef:
de laatste ECHTE punkband...zucht

Eerste echte Grind-Band...zucht

avatar van Jeanicious
Ik heb best wat death-black-metal maar heb me eigelijk nooit verdiept in Napalm Death. Zou ik toch eens moeten doen.

Bespaar je de moeitje

Eigenlijk vind ik maar 1 plaat echt de moeite waard en dat is Inside The Torn Apart

avatar van Jeanicious
Oh, nou, omdat het toch zo'n klinkende naam is. Ik heb ze nooit een luisterbeurt gegund.

avatar van aslan
aslan (crew)
het is best de moeite, en zeker hun nieuwste (the code is red... long live the code) met jello biafra in the great and the good

avatar van Eddie
Ik ben nooit zo'n ND fan geweest jeanicious, dus ik denk dat je beter op het advies van aslan af kunt gaan.

avatar van Jeanicious
Meestal ben ik het wel eens met je commentaren Eddie en je hebt een aantal platen in je top 10 die ook favorieten van mij zijn en aangezien je in de gebruikers TOP 250 op nr. 13 staat, ben je bent een soort betrouwbaar ijkpunt in het MuMe-gebruikers bestand geworden.

Jeanicious schreef:

ha ha dankje voor het vertrouwen.

sxesven
Ai. Heb deze plaat een tijd geleden de deur uitgedaan, iets wat niet vaak gebeurt hier. Een heerlijke bak grind kan ik op z'n tijd wel degelijk waarderen maar de belabberde onzin op Scum deed me helemaal niks. Als statement is het wel aardig en het artwork is briljant, maar de muziek zelf, neen. Doe mij maar wat grind met een productie waarin de instrumenten wél te onderscheiden zijn. 2*

godlydevil7
was ff wennen aan het begin(heb nog nooit iets als dit gehoord) maar ik begin het wel een beetje te waarderen, het zal denk ik niet mijn favoriet worden, maar hij is wel 3,5* waard

Kenneth
mooie plaat, beste van napalm death m.i.

avatar van orbit
Siege of Power en natuurlijk The Kill, the kill, the kill!! En dat was dat nummer
Klassieker in het grindcore-gebeuren.

Beginners van de Grindcore. Hail! Zeer sterk album,in die tijd wist je niet wat je overkwam toen je Scum voor het eerst hoorde. Je werd bijna ziek van de snelheid. Vooral kant a van de lp vind ik te gek.

Stijn_Slayer
Heerlijk album. Tegenwoordig is dit niet meer wat je verwacht als je naar grindmuziek luistert, maar ik kan me goed voorstellen wat dit in 1987 betekende.

In ieder geval heeft dit album alles, het is nog altijd best hard, heeft lekkere riffs, vette drums, gore strot.

Woutjinho
aslan schreef:

serieus...

bro
Legendarische CD. Hier hoor je nog duidelijk dat Grindcore oorspronkelijk ontstaan is uit Punk. De modernere Grindcore neigt veel meer naar Metal dan naar Punk. Niet dat ik er iets op tegen heb, zeker niet, maar er is toch wel een verschil.

avatar van B.Robertson
Prima plaat, verveelt nooit. De nummers met Justin Broadrick hebben wat meer variatie dan die met Bill Steer. Het meest centraal staat drummer Mick Harris, want daar koop ik het voor: die ultra hoge snelheid. Nick Bullen doet de vocalen op de eerste helft en Lee Dorrian doet de tweede. Nummers als The kill, Scum, Siege of power, You suffer, Life? en Deceiver zijn enige klassiekers van de plaat. Waardevolle plaat. Napalm death/ Scum krijgt 4,5ster.

Is dit Death of Thrash metal?

avatar van bennerd
Grindcore.

Oke thnx

avatar van exodus
Tering...ik weet nog goed toen dit verscheen. En wij toen maar denken dat Slayer, Cryptic Slaughter, Possessed etc. hard waren...dit overtrof qua extremiteiten in onze oren toen alles. Vooral de Zang was een verrassend element. En inderdaad, als ik er nu zo over nadenk: in vele opzichten eigenlijk de laatste ECHTE punkband...zo puur zoals zij het bedoelden allemaal! Ook de hoes is vreselijk cult! Heb er gelukkig een shirt van. Trouwens de 2e Napalm Death: From Enslavement...die dus na deze verscheen vind ik wel een forse verbetering t.o.v. deze schijf. Die 2e krijgt hier dan elders ook de volle 5 sterren, omdat ik dat heldere en knalharde positieve waanzin vind waarmee de wereld bestookt moet worden met een flink aantal sterke memorabele nummers. Maarrrrrrr memorabele nummers staan ook wel op dit lp debuut van Napalm Death, alleen in een productie die lijkt opgegraven uit de bommenkelder van een wraakzuchtig kraakpand...ook niet erg!

avatar van B.Robertson
Ja die sound... Bij benadering komt alleen Violence & Force van Exciter in de buurt van de a-kant van Scum. Scum is ook dof maar komt dan toch een stuk beter uit de verf. Je kan Mick Harris tenminste goed horen, het spel van Nick Bullen en Justin Broadrick wordt al snel een dikke brij. Het krakerige geluid van de b-kant is beter. Heb de lp vroeger gehoord. Op cd nog steeds de oude uitgave samen met From Enslavement to Obliteration. FETO. komt daar niet optimaal tot zijn recht (zal op lp ongetwijfeld beter zijn door de vanwege de korte tijdsduur brede groeven) en ligt hier ook als geremasterde cd. Deze Earache remaster mag er wezen, de drums komen duidelijker naar voren en de sound van bas en gitaar is gewoon klasse. (Denk niet dat Scum veel uitmaakt als remaster; op Noise For Music's Sake krijg je daar een voorproefje van.) Toch vermaak ik me over het algemeen beslist niet minder met de vervolgalbums op FETO. (heb aardig wat, maar (nog) niet alles van deze unieke band.)

avatar van exodus
Heb gelukkig de oorspronkelijke lp's met het oorspronkelijke geluid, en nogmaals de oorspronkelijke productie van FETO vind ik ontzettend gaaf. Ik hou sowieso altijd van hetgeen de band in de studio de eerste keer gedaan heeft en niet al dat opgepoets jaren later...het hele karakter van een album gaat vaak daarmee verloren, en meestal pakt het dan ook niet goed uit. Alleen bij Flotsam's - Doomsday for the Deceiver pakte de heruitgave qua geluid beter uit, maar natuurlijk zet ik net zo graag de oorspronkelijke versie van Flot's debuut op met dat heilige gedateerde Metal geluid midden jaren 80.

avatar van B.Robertson
Eens een keer een nieuwe platenspeler aanschaffen is in mijn geval geen gekke optie. Ben destijds wat moeizaam overgestapt op cd. ( want ze konden weer geen naald leveren of er werden te veel slecht onderhouden lp's verkocht.) Het zal je smaak niet wezen maar ik vond de remaster van Rainbow - Difficult to Cure maar tegenvallen( draai ik overigens ook niet meer) en zo zijn er wel meer voorbeelden te bedenken. Mijn platen staan op het moment goed opgeslagen ergens in de woonruimte.

avatar van exodus
Lp's RULES! Ik ben er nooit vanaf gestapt. Ddarnaast heb ik ook wel cd's, maar ben er destijds laat mee begonnen. Ben heel lang alleen met platen bezig geweest in tegelling tot andere mensen toen om mij heen.

avatar van Edwynn
Ik heb cd met alleen Scum erop. En ik heb die al heeeel lang. De tweede helft klinkt iets beter. Het is ook een andere opnamsessie dan de eerste helft. De eerste helft klinkt wat studentikozer. Wat meer punk. De tweede helft is wat heftiger. Met een zekere Lee Dorrian achter de mic.

Verder was dit redelijk revolutionair. Met de introductie van blastbeats enzo. Leuke plaat voor nu en dan.