Little Simz - Lotus (2025)

Label: AWAL

12. Lonely (4:25)
  13. Blue (4:13)

met Sampha

avatar van VladTheImpaler
Inmiddels alweer drie nummers uit; Flood, Free en Young. Flood is weer een samenwerking met Obongjayar en laat toch een iets nieuwere sound horen, wat grootser en bombastischer maar ben er zelf niet helemaal weg van. Free klinkt dan weer erg vertrouwd met de soul invloeden, had zo een nummer kunnen zijn wat ze samen met Inflo gemaakt zou kunnen hebben. Young vind ik dan weer heel erg tegenvallen, klinkt als een slap The Streets nummer.

Ik ben benieuwd welke kant de rest van het album op zal gaan. Overigens staat ze 2 oktober in de AFAS.

avatar van Edgar18
Ik hou m'n hart wel een beetje vast. De eerste drie singles overtuigen verre van.

avatar van Zwammer
Ik vind het ook wat minder dan haar eerdere werk. Of dat aan het gemis van Inflo ligt? Misschien wel ja.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Free vind ik wel goed, niet geheel toevallig ook de track die het meest als een Inflo-productie klinkt inderdaad.

avatar van Mausie
Flood vind ik toch erg fris klinken hoor! Free mss een herhaling van zetten, maar wel gewoon lekker. Young is wel echt een mispeer van heb ik jou daar.

avatar van mattman
Ik ben dan weer een grote fan van Free.

5 sterren in Humo, trouwens.

avatar van zoutzak
Zitten toch wel weer een aantal fijne tracks tussen met Lion als hoogtepunt.

avatar van Venceremos
Openertje!
Leuk om ook weer wat van natuurtalent Moses Sumney te vernemen in dit lekker vloeiende geheel.
Heavy rotation.

avatar van mattman
Ik gooi niet vaak met hyperbolen, maar dit klink op het eerste (ok goed, tweede) gehoor al als een plaat die we later haar magnum opusje gaan noemen. Een heel snelle 4,5 sterren en geen spijt van.

Van begin tot einde meeslepend, super gedetailleerd en meesterlijk gebracht. Zin om hier nog veel, véél dagen mee te spenderen.

avatar van Lighthouse
Een artiest waarvan we al sinds Grey Area zeggen dat ze aan de toppen van haar kunnen zit.

Enough voor nu een hoogtepunt op een plaat die er bol van staat.

avatar van alexander-r
Ze vestigt haar goat status nog verder met dit album. Het is ongekend hoe goed Simz albums kan maken

avatar van jordkaka
Past Young een beetje in het geheel? Ik vond dat als single echt een vreselijk nummer. Free vond ik wel goed en Flood geweldig. Ik wacht nog even tot hij binnenkomt op vinyl (deze zeer coole lp besteld https://blood-records.co.uk/products/littlesimz).

avatar van Edgar18
De singles deden het helemaal niet voor mij, maar in de context van het album werkt het toch heel aardig.

avatar van Nr.4
Kom er nog niet echt in. Nou heb ik bij Little Simz wel geleerd dat ik er altijd even aan moet wennen, al is No Thank You de enige plaat die ik nog vaak luister. En die was dan weer het meest recht toe recht aan hiphop naar mijn idee. Anyway, komende weken goed luisteren deze.

avatar van Shelter
Klinkt wel tof hier en daar, ik vind het kwa spitten niet heel vet maar ook niet slecht. Beats en producties zijn wel nice. Kwa teksten nog even wat langer luisteren. Net als Nr.4 moet ik er nog even inkomen.

avatar van VDB79
Sterk album dat wel erg leunt op de persoonlijke thema’s en teksten. De muzikale omlijsting hier is wat subtieler en meer jazzy maar mist de punch die eerdere albums mbv van Inflo wel hadden. Maargoed als we Thief moeten geloven had ze er alle reden toe om hem de rug toe te keren.

Wow, jazzy Only is erg mooi en doet me ook aan ATCQ denken.

jordkaka schreef:

Ik ben jaloers. Gelukkig vond ik deze shop exclusive lotus petal vinyl:
Little Simz EU | Official Store - eustore.littlesimz.com

avatar van yorkethom
Lotus, het titelnummer, is me een nummer van heb je me daar. Deze plaat houdt met gemak het hoge niveau aan die ze sinds Grey Area startte. 4-in-a-row (de EP's even niet meegeteld, die vind ik iets minder).

Een album waar je kan in gaan wonen. Ook een heel goede flow en pacing van de nummers.

avatar van overmars89
Little Simz heeft zich de laatste jaren wel echt bewezen als een gevestigd artiest. Wat ik ontzettend hard vind is dat geen album hetzelfde klinkt en dat ze zichzelf blijft uitdagen om zichzelf creatief uit te dagen. Simz is een begenadigd rapper, maar ze gebruikt haar rapkwaliteit om "meer" dan een raptrack te maken. Ze wil verhalen vertellen met haar muziek.

Dat doet ze hier weer met "verve". Er is veel gebeurd in haar leven en dat laat ze hier horen in haar meest persoonlijke verhaal dusver. Ik heb dus ontzettend veel respect voor haar als mens en artiest. Helaas zijn er wel een aantal tracks die het dusver (nog) niet helemaal voor mij doen. Het refreintje van Thief, Young, Hollow (het meest pretentieus).. Daarnaast staan er ook een aantal parels op Free, Peace, Blood, Lotus & Blue.

Je zet het album wel heel makkelijk op, omdat het organisch heerlijk in elkaar flowt en ik denk zeker nog wel groeikans naar 4*

west schreef:

Ik ben jaloers. Gelukkig vond ik deze shop exclusive lotus petal vinyl:
Little Simz EU | Official Store - eustore.littlesimz.com

Oef, die is ook gaaf.

Ik heb die van mij binnen. Tijd om te luisteren.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Prima deze combinatie van hip hop en Soul.
Doet weinig onder voor Sometimes I Might Be Introvert.

avatar van jordkaka
Jammer dat Cleo Sol er niet op voorkomt, maar ik lees net over de zaak vs. Inflo, echtgenoot van Cleo Sol. Dat verklaart wat.

Maar, wat een plaat! Dit heeft nog een paar luisterbeurten nodig. Ik durf wel af te trappen met 4 sterren. Gevarieerd, rustig en hier en daar gruwelijke nummers. Ik was al onwijs gecharmeerd van Flood. Dat nummer met Michael Kiwanuka is onwijs mooi. De laatste drie nummers zijn van een enorm hoog niveau.

avatar van Shelter
Ik ben wel om, producties zijn top, teksten ook goed het spitten vind ik nog steeds gewoon ok maar niet super vet of zo. Ook goed dat het 13 tracks is, dat luistert beter af als 20 of zo.
Ik begin met 4* met zeker potentie naar hoger.

avatar van jordkaka
Ik verhoog 'm naar 4.5. inmiddels ben ik goed ingelezen over het conflict met Inflo. Dat is ook wel nodig om de lyrics te begrijpen. Ik ga binnenkort naar het tweede concert ooit van SAULT, misschien kan de schuld aan Little Simz daarna worden betaald door Inflo, haha.

Ik vind de nummers Thief, Flood, Lion, Blood, Lotus, Lonely en Blue echt steengoed. En de overige nummers ook van een hoog niveau. Ze heeft genoeg te vertellen en het voelt wat emotioneler dan haar andere werk. Mogelijk klikt het daardoor wat beter, want ik vind dit misschien wel haar sterkste werk.

De eerste verse op Lotus, holy shit!

avatar van Yield
Groot fan van het “Introvert” album, dus deze net blind aangeschaft. Ik ga hier hopelijk geen spijt van krijgen. Of denken jullie van wel?

Yield schreef:
Zeker niet, goed album.

Yield schreef:

Ik vind het introvert album zelf minder dan deze, maar ik vond het Thank You album ook beter dan introvert (overigens vond ik introvert niet slecht hoor maar gewoon iets minder), aan de stemmen hier te zien is dat een niet breed gedeelde mening hahaa

avatar van Slowgaze
Mijn eerste Little Simz, want op de een of andere manier heb ik de voorgangers nooit beluisterd. Of ik dat nog daadwerkelijk ga doen is nog maar de vraag. Voor een groot deel beleef ik best plezier aan deze plaat, en er had wellicht een krappe 4* in gezeten als Little Simz de twee ronduit slechte nummers had geschrapt: 'Young' was de eerste keer al compleet niet grappig en 'Hollow' is een matige interlude die is opgerekt tot een volledig nummer. (Plus: hoe redt ze het om 'law and order' uit te spreken als 'Lauryn Order'? Ik dacht dat ze een MC met die naam aan het dissen was; goede MC-naam, dat wel.)

Verder zit het vooral muzikaal best goed in elkaar, met een paar goede uitschieters. 'Blood' is een soort gezelligere boer-zusversie van K-Dot's 'We Cry Together' en de producties zijn ook fijn, hoewel soms wat behaagziek (zo van: kijk, geen drums, zie mij eens lekker ingetogen bezig zijn). Merkwaardig is overigens wel dat 'Thief' als de soundtrack klinkt voor een spionage- of inbraakfilm, maar niet echt iets doet met de frictie tussen tekst en muziek. Was het niet interessanter geweest als Little Simz in de huid zou zijn gekropen, in plaats van hem in de tweede persoon toe te spreken?

Het album moet het ook iets meer van de muziek hebben dan de flows en de teksten. Little Simz is een heel prima rapper, maar echt heel scherp is ze ook weer niet. Het zit allemaal tamelijk aan de oppervlakte en ze wordt soms iets te prekerig, à la 'mijn producer heeft me bestolen en nu ga ik een indivuele ervaring helemaal opblazen en in de we-vorm zeggen dat we allemaal veel te materialistisch zijn'. Lotus is uiteindelijk best een fijne plaat, maar veel minder intelligent dan de makers volgens mij zouden willen.

Ik heb een hele mooie lotus gekleurde 2LP aan staan, maar het is wel zo prettig om de bas wat lager te zetten. Dan hoor ik de rest een stuk beter...

avatar van sj0n88
Hm, aanvankelijk was ik vrij enthousiast. Maar voor mij bevat het album toch iets te veel mindere nummers. Young is echt verschrikkelijk en ook Blood is voor mij een skipnummer: beetje plat en veel te makkelijk refrein. Toch jammer, want met het fantastsiche Thief word je al direct in het album gezogen. Dat niveau tikt Little Simz daarna eigenlijk nooit meer aan. Overall wel een prima plaat, maar zeker geen lijstjesmateriaal.

avatar van sj0n88
*Hiermee doe ik Lotus en Free trouwens tekort. Ook hele sterke tracks!