Psychonaut - World Maker (2025)

Belgiƫ
Rock / Metal
Label: Pelagic

1. World Maker (4:23)
  2. Endless Currents (4:30)
  3. You Are the Sky (5:23)

met Anthe

4. Everything Else Is Just the Weather (5:29)

met Anthe

5. And You Came with Searing Light (6:40)
  6. Origins (6:16)

7. All in Time (5:00)
  8. Stargazer (7:45)
  9. All Was Quiet (2:27)
  10. Endless Erosion (6:00)
avatar van subpop
Sinds ik de heren live heb mogen aanschouwen in de Bosuil draai ik regelmatig nummers van Psychonaut. Sindsdien kijk ik uit naar nieuw werk dat me - hopelijk - net zo kan bekoren als de eerste twee albums. Endless Currents klinkt alvast goed; benieuwd naar de rest van het album!

avatar van Madjack71
..benieuwd naar hun nieuwe album. ..de vorige 2 bevielen goed. ..hun live concerten zijn een stevige beleving. ..syphatieke band ook. ..denk alleen dat ze inmiddels de Bosuil wel zijn ontstegen.

avatar van legian
Hij draait deze ochtend zijn eerste digitale rondjes, het komt allemaal wat kalmer over dan de vorige. Maar zeker niet minder fijn. De sfeer zit er weer goed in en de plaat verloopt heerlijk. Maar eens kijken hoe deze zich gaat vestigen, maar de eerste indruk is zeer goed.

*edit, was een bewuste keuze dus om dit kalmer en intiemer te maken. Interessant om de achtergrond een beetje te weten.
Het album draait in de eerste plaats om vader worden. Ik ben in januari vorig jaar papa geworden, en onze bassist Thomas heeft twee dochters. Toen dat nieuws kwam, wist ik dat ik daarover wilde schrijven
Stefan de Graef (Psychonaut): “Het voelde juist om ons kwetsbaarder op te stellen” - Rockportaal.nl

avatar van Mindscapes
legian schreef:
En tegelijk zijn vorig jaar ook hun beide eigen vaders overleden, dat speelde ook enorm mee. Sommige lyrics kunnen zowel over zoon als vader gaan. Maar dat staat ongetwijfeld ook in het artikel dat je aanhaalt.

avatar van Madjack71
..man man man. ..als je op deze wijze een album schrijft als je voor het eerst vader wordt. ..mag ik blij zijn dat hij geen tweeling heeft gekregen. ..dat zou mijn versterker niet overleefd hebben. ..wat een plaat. ..m.i. het album dat alles in evenwicht brengt. ..wat komt er toch een berg goede muziek uit ons buurlandje. ..ws toch iets wat daar in de mede zit waar het hier toch vaak Heinekenpis is.

avatar van Helicon
Etherisch, wijds, spannend, dan weer vernietigende explosies, grunts, prachtige intros en gitaarwerk (bijvoorbeeld ' Everything else is just the weather'

Wat een album. Top 10 2025 100%

avatar van james_cameron
Grote klasse wederom, dit derde album van het belgische Psychonaut, maar met helaas iets te veel ingetogen tracks naar mijn smaak. De band klinkt toch het beste in lekker zwaar en mysterieus klinkend werk als het machtige Stargazer. Afgezien daarvan toch wel weer een heerlijk bezwerend en meeslepend album, met iedereen in topvorm.

avatar van legian
Ook deze ga ik weer in met een 4,5*. Heerlijk meeslepend album. Juist het ingetogene karakter kan ik erg waarderen en voegt zo ook een mooi nieuwe dimensie toe. Live staan ze nog steeds als een huis, heerlijk sfeervol en als de gasten bij de bar niet zo hard stonden te ouwehoeren droomde je nog zo weg daar. Heerlijke plaat weer van de mannen.

avatar van legian
Stargazer schiet hier toch wel door naar mijn toplijstje van favorieten nummers ooit. Heerlijke opbouw en verloop. Lekker sfeervol en meeslepend. Machtig mooi nummer wat mij betreft.

avatar van XQCmoi
Ik vind het maar een bak teringherrie en bovendien 13 in een dozijn.

avatar van THEMARSVOLTA
Ja eens, wie luistert deze bagger, daarom een laag cijfer van mij.

avatar van Mindscapes
Verschrikkelijk inderdaad, de album release show vorige zondag in de Brusselse AB grossierde in een complete afwezigheid van kippenvel, vochtige ogen, intense meeschreeuwbuien en luchtgitaaracrobatie. Ik wou dat ik geen zintuigen had. 13? Doe maar 130 in een dozijn!

avatar van Jake Bugg
Zoveel tering en bagger dat het herrie is.

Ik heb deze heren nu pas ontdekt en ze komen gewoon uit mijn landje!
Uitstekend album,

avatar van Alicia
Wat een verschrikkelijke vette plaat!

avatar van Alicia
Alle gekheid op een stokje… ik plukte op goed geluk een aantal albums uit een lijst om te kijken of er nog iets tussen zat voor mijn eigen jaarlijstje. Ik vond 2025 namelijk tot nu toe nog niet zo’n superjaar. Weliswaar met enkele grote verrassingen - dat dan weer wel - maar gewoon nog veel te weinig. Na twee albums al vrij snel te hebben weggeklikt, stuitte ik op Psychonaut.

En ik fietste meteen door naar Bandcamp en heb ’m direct aangeschaft. World Maker gaat dus zeker nog wel een paar rondjes mee. Het mooie contrast tussen het sporadische brute geweld (voor mij gelukkig nog net binnen de perken) en de fraaie, melodieuze passages is erg goed gevonden. Het prachtige, inventieve bas- en gitaarspel maken het plaatje verder helemaal af. De gewone zangpartijen hadden misschien iets krachtiger of luider gekund — die vallen soms wat weg in de mix, om het zo maar eens te zeggen.

Niks dertien in een dozijn. Petje af voor Psychonaut.

avatar van namsaap
Lijstjestijd komt eraan. Ik loop alle releases uit 2025 die ik aan mijn collectie heb toegevoegd nog eens langs om mijn oordeel op te frissen en te kijken of ze mogelijk in mijn top 20 een plaats krijgen.

Dit keer een iets ingetogener geluid van Psychonaut. Mooi om te horen dat de band hun geluid blijft ontwikkelen en daardoor interessant blijft. Deze ontwikkeling zorgt dat dit album ook wat meer tijd nodig heeft om op waarde te schatten. Vooralsnog plaats ik deze nog niet op het niveau van de eerste twee platen van de band. Wellicht dat ik daar nog op terug kom.....

Score: 82/100

Namsaaps Top 20 van 2025 - MusicMeter.nl