Led Zeppelin - Led Zeppelin IV (1971)

Label: Atlantic

1. Black Dog (4:55)
  2. Rock and Roll (3:40)
  3. The Battle of Evermore (5:51)

met Sandy Denny

4. Stairway to Heaven (8:02)
  5. Misty Mountain Hop (4:38)
  6. Four Sticks (4:45)
  7. Going to California (3:32)
  8. When the Levee Breaks (7:08)
  9. Black Dog [Basic Track with Guitar Overdubs] * (4:34)
  10. Rock and Roll [Alternate Mix] * (3:39)
  11. The Battle of Evermore [Mandolin / Guitar Mix from Headley Grange] * (4:13)
  12. Stairway to Heaven [Sunset Sound Mix] * (8:03)
  13. Misty Mountain Hop [Alternate Mix] * (4:45)
  14. Four Sticks [Alternate Mix] * (4:33)
  15. Going to California [Mandolin / Guitar Mix] * (3:34)
  16. When the Levee Breaks [Alternate UK Mix in Progress] * (7:10)
Ik heb dit album gekocht in de 'vinyl replica sleeve' voor 10 euro, meer dan het geld waard moet ik zeggen.
De cd's van deze band zijn inderdaad goedkoop, vooral vergeleken met de belachelijk dure cd's van The Beatles en Pink Floyd.

Als eerste bericht op deze site krijgt deze plaat de eer om er nog eens vol lof over te spreken. Staat bij mij op nr.1 in de top 10, hij staat dan ook vol super goeie nummers, steeds weer genieten van begin tot einde!! Rock 'n roll yeah! (de hele plaat, niet enkel dat nummer
Ik heb em destijds gekocht in een tweedehands zaak omdat ik toen enkel Stairway to heaven van Led Zeppelin kende, en onderussen al grijsgedraaid! Tot mijn grote schaamte moet ik wel bekennen dat ik nog steeds geen andere platen van Led Zep ken, het wordt dringend tijd om deze in huis te halen lijkt me... (mn vriend heeft wel zopas III op vynyl, lijkt véél rustiger, geef em nog wat tijd om stem uit te brengen...)

als hij bij jou op 1 staat wordt het toch echt tijd om je meer in LZ te verdiepen, lijkt me

Inderdaad Ik geef een tip: Koop I en II

Ja koop Physical Graffiti ook maar meteen dan. Als je toch bezig bent, hehe nee geintje.
Led Zeppelin II zou ik de beste koop vinden, niet duur en alleen maar topnummers.

Xander
Wat een briljante opener heeft dit album!

nicolas
ik speel gitaar en ik moet zeggen stairway to heaven is echt niet moeilijk te spelen. je moet je vingers doodgewoon als akkoorden zetten. het is helemaal niet moeilijk als je wat van gitaartheorie begrijpt. de techniek daarentegen, da's ieder voor zich, als ik me concentreer speel ik het probleemloos. er zit overal iets achter hoor. bijna alle solo's waarvan je denkt "dat kan niemand" zijn heus niet zo moeilijk.

avatar van avdj
Maar die elketrische gitaarsolo speel je dus ook moeiteloos?

avatar van HiLL
Zelf speel ik geen gitaar, maar vrienden van mij wel en die spelen de akkoorden ook en die zijn niet al te moeilijk. De solo daarintegen is wel moeilijker. En natuurlijk speelt techniek een grote rol ja.

avatar van avdj
Tuurlijk, en je moet ook met gevoel spelen natuurlijk. Maar als je daarmee klaar ben kun je het drumwerk van `When the Levee Breaks´ proberen

nicolas schreef:

Zelf speel ik ook gitaar en wat je zegt daar kan ik me wel in vinden. Qua vingerzetting is het idd niet al te moeilijk maar er komt wel aardig wat techniek bij kijken. Ben nu bezig met oefenen.

avdj schreef:

Haha goede avdj, doe die van Rock & Roll er ook maar bij dan ben je over 100 jaar nog bezig.

avatar van gemaster
Het beginstukje van 'When The Levee Breaks' is niet zo moeilijk. Zelfs Carmen Electra kon dat spelen zag ik op MTV.

gemaster schreef:

Ja maar zij heeft dikke tieten.

nicolas
wel de solo daar heb ik me een namiddag mee beziggehouden en hij zit erg logisch in elkaar (wordt gespeeld in pentatonische toonladder van A (vanaf 5e fret); de bridge in de solo gaat over naar de pentatonische van E (12e fret). ik kon hem vanbuiten spelen op die ene namiddag alleen aan de snelheid moest ik nog wat werken. er komt alleen techniek bij te pas en snelheid, hoewel er veel moeilijker solos bestaat dan dit. ondanks de niet oz moeilijke solo, vind ik hem één van de meest inventieve die er ooit zijn geweest. stairway to heaven staat trouwens op 1. in de "Greatest Guitar Solos Top 100", zeker een verdiende plaats. jimmy page komt er nog 2 of 3 keer in voor denk ik.

nicolas schreef:

waar kan ik dat lijstje vinden
ben altijd wel geinteresseerd in zulke lijstjes
ps: ik dacht dat de solo van Hotel California die titel toebedeeld kreeg, maar daar zal ik wel naast zitten, dan

heb 'm al gezien

maar ja, volgens digitaldreamdoor staat "Comfortably Numb" weer op nummer 1, dus een, laten we zeggen, definitieve lijst zal er wel niet zijn

maar nogmaals:
het blijft mij boeien, zulke lijstjes

avatar van gemaster
Bij mijn lijstje met 100 beste gitaar solo's staat Stairway op 1 en Comfertably Numb op 4. Op 2 overigens Eruption van Van Halen en daar heb ik een ontzettend geile live versie van.

ja, dat lijstje heb ik ook gezien
en Free Bird van Lynyrd Skynyrd op 3
niks tegen in te brengen, natuurlijk

avatar van avdj
Free Bird ken ik niet. De rest van de lijst grotendeels.

Free Bird is geweldig
moet je echt naar op zoek
let er wel op, dat je de lange versie te pakken krijgt (bijna 10 minuten)

Free Bird en vergeet 'All Along the Watchtower' niet ,scoort ook altijd hoog in lijstjes.

avatar van Music4ever
Free Bird is idd een heerlijk nummer, echt top!

nicolas
ik heb een (live) versie van 14 minuten van free bird, een andere versie is inderdaad een kleine 10 minuten. dat lijstje kan je vinden door gewoon op google "100 greatest guitar solo" te typen, dan kom je er vanzelf.

nog iemand kandidaat voor stairway to heaven op gitaar?

avatar van Sander B.
nicolas schreef:

nog iemand kandidaat voor stairway to heaven op gitaar?

Ik moet Led Zeppelin nog wat gewoon worden. Op de gitaar van Jimmy Page heb ik niks aan te merken, maar ik ben niet zo weg van de stem van Robert Plant.
'Stairway To Heaven' is alleszins wel een geweldig rocknummer, echt schitterend. 'Black Dog' is ook wel heel goed, een perfecte opening. 'Misty Mountain Hop' vind ik ook niet mis.
'The Battle of Evermore' en 'Going To California' vind ik niet zo bijster goed. En 'Rock 'n' Roll' is weer zo'n ordinaire 12-maten rocknummer.

Goed, maar niet super. 3,5*

avatar van HiLL
Ik vind die stem juist geweldig! Heerlijk.

avatar van avdj
Ik ook. Het is inderdaad even wennen, dat wel.

avatar van Music4ever
Ik heb nooit aan die stem moeten wennen, vond het meteen geweldig!