The Jimi Hendrix Experience - Axis: Bold as Love (1967)

Label: Polydor

1. EXP (1:55)
  2. Up from the Skies (2:55)
  3. Spanish Castle Magic (3:00)
  4. Wait Until Tomorrow (3:00)
  5. Ain't No Telling (1:46)
  6. Little Wing (2:24)
  7. If 6 Was 9 (5:32)
  8. You Got Me Floatin' (2:45)
  9. Castles Made of Sand (2:46)
  10. She's So Fine (2:37)
  11. One Rainy Wish (3:40)
  12. Little Miss Lover (2:20)
  13. Bold as Love (4:09)
Misschien toch wel Hendrix' beste. Zit een relaxte vibe in wat me wel bevalt, vind Hendrix (OK vloeken in de kerk) aantrekkelijker als slide/slag gitarist dan als solo. Luister nu naar een vintage mono lp persing op Track, klinkt geweldig. Erg fijn plaatje!

Slide? Zo vaak speelde hij toch geen slide? Misschien zit ik er naast, maar er komt even weinig bovendrijven. 'All Along the Watchtower' is er eentje.

avatar van Oldfart
Op All Along the Watchtower speelt Jimi slide op een 12 snarige electrische gitaar.
Ik vind de uitspraak van Grootfaas op zijn zachtst gezegd vreemd, want het aantal nummers waarop Jimi feitelijk echt slide speelt is zeer beperkt. En slide in traditionele zin, met een metalen buisje, speelde hij nooit.
Wel gebruikte hij veel glissando achtige technieken met van alles en nog wat.
Lees wat Harry Shapiro en Ceasar Glebbeek hierover schrijven:

Electric Gypsy *:

Jimi never used the conventional metal bottle-neck for slide playing. Sometime he would use one of his rings, or for more dramatic slide effects he would use the edge of a speaker cabinet or the microphone stand.
Some examples of Jimi playing slide are:
Room Full of Mirrors and All Along the Watchtower

Dus ik zou van Grootfaas wel eens willen weten in welke nummers hij denkt slide te horen?

*Shapiro & Glebbeek: Electric Gypsy : ISBN 0 434 6952 X

avatar van Oldfart
Meer dan echt een nummer met alleen maar slide spel gebruikte hij dus allerlei glijdende tonen, zoals bij de intro van Night Bird Flying.
Voor dit soort geluiden gebruikte hij van alles: bierblikjes , aanstekers etc.
Maar wellicht dat het veelvuldige gebruik van string bending en de tremelo bar gehoord wordt als slide spel?

Precies zoals ik dacht dus. Ik denk ook dat hij benden en de 'glijdende' tonen (in tabs aangegeven als slide up en slide down) slide gitaar noemt, maar dat is absoluut een verkeerde benaming.

avatar van Oldfart
Ik denk dat ook Stijn, maar wellicht dat Grootfaas ons wat kan leren?!

Guys, ik ben geen techneut, ik dacht slide te horen maar kennelijk is dat niet zo al vind ik het er wel verdomd veel op lijken. Dus technisch gezien hebben jullie gelijk. Moet ik nog uitkijken ook wat ik schrijf zeg... (-:

avatar van Oldfart
al vind ik het er wel verdomd veel op lijken

Misschien kun je aangeven in welk nummer, of welk deel van een nummer....?

avatar van IllumSphere
Deze plaat klinkt heel wat anders dan bijvoorbeeld Are You Experienced en Electric Ladyland. Hier wordt er wat minder geëxperimenteerd en klinkt het allemaal wat ingetogener dan op de twee eerder genoemde platen. Maar dat is eigenlijk niet erg, aangezien het allemaal heel goed klinkt. Samen met Electric Ladyland één van de betere platen van Jimi Hendrix, maar Electric Ladyland blijft nummer één en is gewoonweg beter dan deze plaat. Maar toch kon ik hier gemakkelijker een vijf voor geven dan bij Electric Ladyland.

Ziegler
En gelukkig duren alle nummers korter dan 6 minuten . . . .

IllumSphere schreef:

De logika ontgaat me in deze redenering. Het klinkt alsof je van te voren besloten hebt dat EL het beste album van Jimi is terwijl je eigenlijk stiekum ABAL beter vind ......

avatar van maxinator
Ik denk dat hij voor EL meer luisterbeurten nodig had, om tot de conclusie te komen dat het 5* waard is.

maxinator schreef:

Inderdaad.

avatar van Droombolus
OK ! Dus nou is het afwachten welk van de 2 je het langst regelmatig in de spelert blijft proppen ?

Droombolus schreef:

Jep.

Veel plezier !

avatar van kobe bryant fan
Erg sterke plaat. Ook mijn eerste kennismaking met de muziek van Jimi Hendrix.
Na Axis: Bold of Love ga ik toch snel eens zijn andere platen ook eens beluisteren. Want dit klinkt op zijn minst erg goed. Sterk gitaarspel. Zomers sfeertje en Jimi zingt helemaal niet slecht.
Ruime 4*.

avatar van Ronald5150
In vergelijking met "Are You Experienced?" heeft Hendrix wat mij betreft zeker progressie gemaakt op "Axis: Bold as Love". Allereerst klinkt zijn stem een stuk beter en ligt de zang prettiger in het gehoor. Daarnaast zijn de composities echt liedjes en niet alleen maar een vehikel voor zijn gitaarspel. Dat gitaarspel is overigens wederom fantastisch, maar is mijn inziens nu veel functioneler en meer in dienst van het liedje. De riffs, licks en solo's zijn veel genuanceerder en daardoor spat de klasse er nog meer van af. Soms gaat Hendrix zich nog even te buiten aan nutteloos gefreak (op "If 6 was 9", prachtig intro, maar het ontaard in verdwaalde gitaargeluiden). Ook de opener "EXP" is wat mij betreft volkomen overbodig, maar deze kleine misstappen zijn hem vergeven. Hendrix is een unieke gitarist en dat is duidelijk op deze tweede plaat, en een mooie opmaat naar zijn echte meesterwerk "Electric Ladyland".

avatar van Droombolus
EXP is humor en niets meer dan gewoon een leuke opmaat tot het album. Now if you'll excuse me, I must be on my way ......... was een gevleugelde kreet in de 60s. En ga me nou niet ( in je beste Wim Sonneveld imitatie ) vertellen dat er geen humor meer is ...

avatar van Ronald5150
Droombolus schreef:

Van mij zul je een uitspraak als "er is geen humor meer" nooit horen. Gelukkig is humor wel heel persoonlijk en ervaart een ieder die anders. EXP is wellicht humoristisch bedoeld, alleen ik kan het wat minder waarderen in relatie tot de muziek. Maar ik zal niet betwisten dat het in de context van de tijdsgeest niet humoristisch is. Alleen al omdat ik niet tot de 60's generatie behoor.

avatar van Droombolus
Gelukkig maar ! En ik wel dussuhhhh.... Peace vogel .....

avatar van ChiefRocka
Ik vind het persoonlijk toch wel apart om op te merken dat de meningen over Jimi's platen zo verschillen. Zelf heb ik Electric Ladyland als favoriet kwa Hendrix albums. Maar zowel Axis: Bold as Love, als Are You Experienced scoren in mijn ogen toch bijna net zo hoog. Er is voor mij geen andere artiest/band die albums uitgebracht hebben die zo dicht bij elkaar liggen. In mijn ogen zijn het alle 3 absolute meesterwerken.

avatar van IllumSphere
Ik heb besloten om er toch maar een halfje van af te doen. Het album klinkt heel goed, maar mist toch iets om toch door te kunnen gaan als een album die voor mij een klassieker is. Electric Ladyland blijft toch het beste album die de heer Hendrix ooit heeft gemaakt, al heb ik Are You Experienced? al in tijden niet volledig meer gehoord.

avatar van Simon-Hans
Heb erop gestemd, en dacht even mijn 3 fav. track aan te vinken (ehh te sterren). Nou dat lukt dus niet zonde wroeging. Ik heb dus maar mijn MINST favs gesterd.

sugartummy
exp is gewoon een verschrikkelijke opener! hendrix is lekker relaxed op dit album; de mooiste nummers zijn ook de rustigste. dit album is beter dan het debuut, maar als je die op cd hebt mét bonustracks ontlopen ze elkaar niets. little wing is het mooiste nummer, maar op in the west staat een nog betere versie. ry cooder is mijn favourite gitarist, maar alleen omdat hendrix nauwelijks iets met de acoustische gitaar deed. dat doet cooder zo mooi.

avatar van freakey
Ik vind EXP juist wel lekker gewaagd als opener.....

avatar van Oldfart
Als je de humor niet hoort in EXP, dan zal dat je bij The Stars that Play With Laughing Sam 's Dice ook wel niet kunnen waarderen : I hope you enjoy the ride, I am.

avatar van Oldfart
"Good evening ladies and gentlemen, welcome to Radio Station EXP. Tonight we are featuring an interview with a rather peculiar looking gentleman who goes by the name of Mr. Paul Caruso on the dodgy subject of are there or are there not flying saucers, or ahem, UFO's. Please Mr. Caruso, could you give us your regarded opinion on this nonsense of space ships or even space people."

Velen zullen niet weten dat die in EXP genoemde Paul Caruso een mens van vlees en bloed is, die zelfs mondharmonica speelt in 'My Friend' van Cry of Love/ First Rays of the New Rising Sun.

Paul Caruso

Het verbaast mij altijd dat dit Axis Bold As Love net zo hoog scoort als Are You Experienced & Electric Ladyland. Dat zijn echt absolute topplaten, met veel ijzersterke songs en solo's. Hier is dat een stuk minder. Eigenlijk staan er vier nummers op van het topniveau van die platen. Dat zijn (natuurlijk) Little Wing, Spanish Castle Magic, Castles Made Of Sand & Bold As Love. Wait Until Tomorrow is ook niet onaardig. Maar de rest ligt toch onder het gebruikelijke niveau van the Jimi Hendrix Experience. Geef mij maar de eerste plaat uit 1967 en die erna uit 1968.

Cured
Eens met West. Little Wing vind ik overigens het beste hier en staat zeker in mijn Hendrix top 10 nummers.