Burial - Untrue (2007)

2. Archangel (3:59)
  3. Near Dark (3:53)
  4. Ghost Hardware (4:54)
  5. Endorphin (2:57)
  6. Etched Headplate (6:00)
  7. In Mcdonalds (2:09)
  14. Shutta * (5:02)
  15. Exit Woundz * (5:49)
avatar van Antie
Heerlijk album.
Kan wel begrijpen dat sommigen dit eentonig vinden omwille
van dat zelfde beatje.
Maar hier draait het meer om de emotie dat erin zit dat je meesleurt.
Wat niet iedereen zoekt in muziek, maar waar ik wel kan van genieten.
"Etched Headplate" is samen met de afsluiter "Raver" mijn verlopige favorieten.

Zigstar
Ik kan me moeilijk van de indruk ontdoen dat dit allemaal nogal ongeïnspireerd en oppervlakkig is. Misschien ligt dat ook aan het genre. Er staan goeie songs op, maar nergens wordt het écht spannend.

ik ben het eens met zigstar, vind dit allemaal niet zo heel bijzonder

avatar van thelion
Lekker duister album...... geweldige plaat voor lange winter avond / nacht...... dus zal binnen paar maanden weer wel regelmatig te horen zijn hier.......

avatar van KampF
Ik heb eigenlijk geen reden meer om dit album nog langer op de 4,5* te houden. Na Untrue ging ik op zoek naar dub- 2step muziek, maar ben nooit een concept tegengekomen dat van A tot Z 'klopt'.

Ik besef steeds meer dat 2007 een geweldig jaar was.

Ik zweef door op Endorphin.

avatar van TerryA
voor mij een 7.5 uit 10 zeker waard - was genomineerd voor de Mercury Music Prize dit jaar maar al was het favoriet net voor de uitreiking was het toch niet de winnaar geworden (dat werd Elbow) - een aanrader

avatar van JLjuju
Near Dark is een super vet nummer

Lost Highway
Met glans geslaagd voor de proef 'hoe verpest ik mijn interessante sound door compleet crappy vocals'? Jammer.

Beitel
Echt? Ik vind de stemmen heerlijk passen, perfect.

Dwangbuis
Niet per se mijn muzieksmaak qua ambient, dit hele album, maar dat betekent niet dat ik er de 'beauté' niet van kan inzien. Terecht genomineerd voor die Mercury Prize dus - ik ben ondertussen ook verslaafd aan de Endorphin

avatar van Tha)Sven
KampF schreef:

Ik besef steeds meer dat 2007 een geweldig jaar was.

Ik zweef door op Endorphin.

Dat heb ik dus ook precies. Deze plaat op vinyl maakt het trouwens nog net wat extra speciaal. Perfect geluid! Wel jammer dat er een aantal tracks missen.

avatar van YoG
YoG
Echt geweldige muziek.. ik kan vooral erg genieten van Endorphin en Etched Headplate

Hij heeft ook veel kaas gegeten van Ambient

avatar van HammerHead
Lost Highway schreef:

De vocal-samples zijn inderdaad enorm cheesy (vooral in Archangel), verder is het ook nog eens niet bijster interessant. Kabbelt maar een beetje voort, zonder dat het die bedoeling heeft, lijkt me. Samengevat: aardig met wat irritatiepuntjes.

avatar van trebremmit
Die vocals moest ik eerst ook aan wennen maar na een paar keer luisteren blijkt wel weer hoe geniaal dit album is.

avatar van dj maus
trebremmit schreef:

Juist.

Soul, baby!
Kun je van de meeste dubstep niet zeggen.

avatar van midnight boom
van deze ga ik ook maar eens het origineel aanschaffen

avatar van Gyzzz
De vocalen zijn volgens mij toch zwaar onmisbaar op dit album. Ze zijn in balans met de muziek. Op zichzelf staand zijn ze wat goedkoop, maar ik vind het binnen de sfeer van het album meer dan functioneel. Burial's sound heeft iets heel beweeglijks. Het is niet zozeer dynamisch in structuur, maar gevoelsmatig beweegt de muziek in fascinerende flarden aan me voorbij.

avatar van KampF
Je moet het alleen nog een 5* geven Gijs

avatar van Goodfella
Jezus, wat is dit een ontzettende groeiplaat gebleken. Zweerde ik anderhalf jaar geleden nog bij de meer electronische dubstep die vooral bij Planet Mu wordt uitgebracht, nu is dit in vage afterparty-sferen gedrenkte meesterwerk van Burial een van m'n favoriet dub-achtige platen ooit. Het helpt in ieder geval om het niet als dubstep te zien, want dat is het natuurlijk totaal niet.

avatar van Gyzzz
Haha KampF, ik was juist tussen 4* en 4,5* aan het twijfelen, maar wie weet ooit he...

En volledig eens met Goodfella dat dit heel ver afstaat van dubstep, en dat een beschouwing van deze plaat in een dubstep kader de boel nogal tekort doet. Untrue kent veel meer berusting en gelatenheid dan het gros van de dubstepwerkjes.

Edit: Zinloze twijfel. Dit is helemaal raak!

avatar van Carolaah
Ahh deze plaat ga ik ook maar eens proberen, nu om precies te zijn!

avatar van Djeff-iz-ded
ik heb deze plaat verschoven van de nr 10 positie in mn top tien naar nummer 3, en dat is niet zonder reden.
sinds eind 2007 luister ik deze plaat bijna elke maand wel een keer en elke maand valt mn mond weer open van hoe geniaal deze muziek in elkaar zit en hoe het in staat is om zoveel emotie en sfeer op te roepen.
ik leef in deze plaat.

avatar van Carolaah
Hmm. Opzich wel een prettige plaat. Gewoon fijne beats en een bepaalde sfeer die muziek met zich mee brengt..

Al heb ik na een paar nummers ook wel weer even iets van "gaap".
Misschien draait dit nog wel bij. Voorlopig even een 3,0

tuktak
om 9 uur sochtends op zaterdagmorgen heb ik bij elke plaat even iets van "gaap"

avatar van Carolaah
toen schreef ik mijn bericht. Het was niet dat ik terplekke zat te luisteren en op basis daarvan mijn mening deelde hehe..

ahh zonde om de dag door te slapen.. zie die zon stralen..

Mja deze plaat vind ik meer een zondagplaat hehe

avatar van Carolaah
Hm ik vind hem eerlijk gezegd nog steeds.. saai?
Het is niet echt mijn muziek. Archangel vind ik echt een vet nummer.
Maar de rest van het album doet me weinig.. Telkens rond nummer 6-8 heb ik de neiging de plaat af te zetten, omdat het me gewoon te 'saai' is. Voor mij klinkt het allemaal een beetje hetzelfde, alsof steeds hetzelfde deuntje erin wordt geketst. Ik weet niet wat de jusite naam is voor die beat, maar goed.. wellicht zit er ook wel een verschil in, maar als de muziek je niet aanspreekt, doet dat verschil je ook weinig.

Mja.. het is mij te 'leeg' om het een fijne achtergrondplaat te noemen, die vocals en dat ritme.. die doen het niet echt voor mij.

Archangel vind ik dus wel echt mooi, Dog Shelter en UK vind ik ook prettig. Maar hm nee, de rest van de nummers, ik kan me voorstellen dat anderen hier misschien weg van zijn, maar zelf voel ik er weinig voor. Nee mijn voorkeur gaat naar een wat 'meer gevulde' plaat, om het maar zo te zeggen. Misschien snap je me, misschien niet.. Dit is niet mijn muziek ben ik bang. Wie weet ooit, maar nu niet.

avatar van Mindshifter
Dit album heeft een vreemde aantrekkingskracht op mij. Ik sluit mij aan bij het vorige bericht dat het soms wat saai wordt, maar toch een prachtige (groei)plaat. *3,5.

avatar van Mindshifter
Toch maar omhoog. Misschien tikkeltje aan de lange kant, maar toch wel heel erg lekker. *4.

Improvision
Het is een sfeervol album, ideaal om 's nachts eens op te zetten als je door de stad wandelt, maar dat beatje wordt na een tijd irritant. Ik heb het album nog nooit in 1 keer uitgeluisterd, jammer.

avatar van Lennart_M
Behoorlijk groeiplaatje dit. Begon ooit op 2,5* en nu al op 4*.