Burial - Untrue (2007)

2. Archangel (3:59)
  3. Near Dark (3:53)
  4. Ghost Hardware (4:54)
  5. Endorphin (2:57)
  6. Etched Headplate (6:00)
  7. In Mcdonalds (2:09)
  13. Raver (4:58)
  14. Shutta * (5:02)
  15. Exit Woundz * (5:49)
avatar van Koston
Het nummer In McDonalds is zo herkenbaar. Wat een muziek, zo hard de nagel op de kop voor deze tijd

avatar van kobe bryant fan
Untrue is het nachtleven in de UK.
Donkere straten, zonder lantarenpalen. Schitterende beats zijn het stuk per stuk.
Fantastische samples, en een donkere sfeer. 5 jaar oud en volgens velen nu al een (hedendaagse) klassieker. En dat is zeker geen onterechte uitspraak, volgens mij.
4,5* met kans op meer.

avatar van Stapler
Deze man komt uit Londen, daar hebben ze lantaarnpalen voor de hele Benelux man .

avatar van dix
dix
djarend schreef:
over 3 jaar weet niemand wat Burial ook al weer was.

Nu in de top 250 ... dus tijd deze legendariche quote weer eens omhoog te schoppen

Stapler schreef:

Ik wou ook eerder mijn gevoel over hoe ik deze plaat en de sfeer ervan zag schetsen. En niet hoeveel lantarenpalen Londen wel niet heeft.

avatar van trebremmit
dix schreef:

Die blijft leuk

avatar van Stapler
kobe bryant fan schreef:

Snap ik . Ik kon het niet laten, hehe.

avatar van kobe bryant fan
De user die dat schreef zal zijn quote nog veel tegenkomen hier.

avatar van IllumSphere
Nadat ik Kindred en Stolen Dog gehoord heb, kon ik niet anders dan dit meesterwerk een kans te geven. Ik ben wel fan van de abstracte dubstep, een benaming die ik geef aan die dubstep die ik favoritiseer. De diepe bassen die nummers een nieuwe atmosfeer geven. Fantastisch. Ook hier is dit het geval en daarom is dit een meesterwerk. Vervormde stemmen en samples die alles wat donker lijken te maken. Als je dit album in kleuren moet beschrijven, dan zijn zwart en grijs de twee kleuren die primeren. En daarom klinkt alles zo fantastisch. Ik heb tijdens het beluisteren dit ervaren als een trip. Een trip die rustig is, zonder een wirwar van verschillende kleuren, maar sterk werkt in de hersenen. Dit is typisch zo een plaat die je s'nachts moet opzetten, wanneer de meesten slapen en jij de enige bent die nog wakker bent om van de pracht die de nacht herbergt te genieten. Fantastisch, echt. Ik ben heel erg impulsief op het moment en daarom doe ik iets wat ik weinig doe en weinig van plan ben, ik geef dit album een vijf en hij mag zijn voegen tussen grootheden als The Beatles en Joy Division die allemaal een plaatje krijgen in mijn toekomstige top tien.

avatar van Gloeilamp
Een nieuwe Top 10. Deze viel er altijd net buiten, en heb ik een tijdje niet beluisterd.
Toen Kindred uitkwam heb ik dit album er weer eens opgelegd en het is toch een van de tien beste platen die ik gehoord heb.

Verhoogd naar 5* en dus een plek in mijn Top 10.

avatar van kobe bryant fan
Deze zal ook in mijn 'nieuwe' top 10 te vinden zijn.

avatar van kobe bryant fan
Lege straten, het is 4 uur 's nachts. Regen valt met bakken uit de lucht.
We horen een stem. De lucht is pikzwart. Nergens is er ook maar iets van licht te vinden.
Untitled is gedaan en we gaan over naar een van mijn favoriete Electronic songs: Archangel, de vocals komen van One Wish van Ray J. Een naar mijn mening erg slechte song en toch weet Burial er iets schitterends uit te halen. De vocals zitten haast verweven in de beat.
Een heerlijke Dubstep drumbeat speelt een heerlijk ritme.

Untrue is gewoon een prachtige sfeerschets van hoe het er 's nachts aan toe gaat.
Films, games, R&B songs niks blijft gespaard. Alles is goed om te sampelen.
Van de meest irritante songs weet hij schitterende vocals te halen. De drumritmes zijn erg origineel en eigenlijk best toegankelijk en de proudctie is erg donker.

5 sterren en een plaats in mijn Top 10, Untrue is voor mij een hedendaagse klassieker die alle aandacht zeker verdiendt.

J.B.
Na lang wikken en wegen heb ik me ook maar eens aan Burial gewaagd. Laten we zeggen: warme en subtiele dubstep die eigenlijk in mijn straatje zou moeten liggen. De samples heb ik afgelopen jaren verschillende keren gehoord, maar konden me niet helemaal overtuigen. De poppy sfeer was me wat te laf en de vocalen vond ik nogal misplaatst. Nu ik de plaat toch maar eens heb meegenomen van de platenboer, omdat mijn twijfel richting voordeel kantelde, moet ik zeggen dat ik mijn bevindingen maar deels bevestigd zie. Enkele nummers maken een goede indruk op me (goede composities) en sommige nummers doen me weer heel onvolwassen aan (wat vooral aan de eerder genoemde vocalen ligt). Over het algemeen zijn de goede indrukken in grotere getale aanwezig en zal ik de plaat ook nog wel regelmatig opzetten, maar de hype is niet volledig aan mij besteed (al was ik daar toch al te laat voor). Dan luister ik toch liever naar Clubroot, of in een iets andere categorie: Actress of Demdike Stare.

avatar van bennerd
Deze heerst net zoals South London Boroughs en de self-titled echt de pan uit, maar ik moet ervoor in de juiste stemming zijn. Misschien nog maar eens een aantal keren forceren, want het is wel echt vet.

avatar van Deheerbaltjes
Dit is en blijft toch wel 1 van mijn favoriete electronic albums allertijden. IllumSphere heeft een goed punt want dit is toch wel de abstracte dubstep waar ik fan van ben. Prachtige samples die verwikkelt zijn met mooie beats en natuurlijk de donkere rauwe zwart witte sfeer die erin zit. Dit is sowieso een top 10 waard.

Mijn favorieten zijn toch Archangel, Ghost Hardware en Raver.

5 sterren!

Calmdown!
ecktepatrick schreef:
Wat zijn vergelijkbare artiesten als Burial?

Pinch - Underwater Dancehall al eens geprobeerd? Wel voor de instrumentale versie gaan dan. Lang niet zo duister als Burial maar het heeft wel raakvlakken.

Het heeft lang geduurd maar Burial is volledig onder mijn vel gekropen,
Burial is gewoon een genre op zijn eigen. Meer valt hieromtrent niet te zeggen..

en zijn laatste EP"s zijn nog beter als zijn vorige werk, bravo Burial.

Raffael1977
Een van de beste ontdekkingen van de laatste 10 jaar, Heerlijk donker van geluid met diepe bassen, lekker vocal mixing en eigenlijk is dit perfect gedaan en daarom ook 5*

avatar van cbokhove
Whoa, nooit een kans gegeven. Maar 1 van beste albums laatste jaren...

avatar van cbokhove
Na vele malen nonstop omhoog naar 5* en mn top 10 in.

Dit is nieuw voor mij en ik weet ook niet helemaal wat ik ervan moet denken. Ik vind 't soms wel erg traag en minimaal, al wordt de beklemmende, eenzame sfeer wel knap neergezet. Met name de nummers waarin de ambientinvloeden het meeste doorkomen kan ik redelijk goed hebben. Ik moet er wel echt voor in de stemming zijn en ik twijfel of het op den duur iets voor mij blijkt te zijn. Voor nu 3* en ik moet het nog maar eens rustig in me opnemen.

Misschien zijn er nog speciale dingen waar ik op moet letten? Vind het interessant dat deze plaat blijkbaar een hedendaagse sleutelplaat is.

Bij deze plaat heeft het twee jaar geduurd voordat het kwartje viel. Vond in het begin alleen Archangel de moeite waard maar inmiddels is Burial voor mij een van de beste producers ooit.

Dus mijn tip is: neem je tijd

avatar van vork666
Speciale dingen, tsja Dit album is toch vooral sfeer proeven, denk ik.

avatar van Arrie
Ik denk dat je juist niet op details moet letten, maar gewoon de muziek over je heen moet laten komen. Het gaat inderdaad heel erg om sfeer.

avatar van Gyzzz
Mee eens. In de details vind ik dit zelfs absoluut geen meesterwerk, maar hij is zo uniform, vrij en emotioneel zwaar geladen. Met zijn drukkende sfeer is dit een uniek en bloedmooi album.

Zal 'm in het vervolg ook eens 's avonds draaien. Dat past er denk ik beter bij.

avatar van bennerd
Zeker doen. Na een tijd kun je het altijd en overal draaien, maar de sfeer komt het best tot zijn recht in de nacht.

avatar van FlyLo
's Avonds op de trein of in de bus

avatar van Mjuman
Een snelle, nachtelijke autorit door de (Flevo)polder met Burial is ook een bijzondere belevenis - of anders op de koptelefoon, met weinig licht in de woonkamer en een een goed glas erbij.

avatar van bennerd
Dat laatste is geen aanrader. Mijn koptelefoon ging kapot toen ik er met de auto overheen reed.