Appa - Straatfilosoof (2007)

Label: Top Notch

1. Straatfilosoof (4:10)
  2. Gastarbeider (4:14)
  3. Armoede (4:29)
  4. Kijk door Mijn Ogen (4:11)

met Mr. Probz

5. Mijn Verhaal (3:53)
  6. Straatrat Naar Zakenman (3:32)

7. Bekentenis (3:23)

met Sanguita

8. Definitie van een Bradda (4:00)
  9. Weet Wie Je Groet (3:38)

met Laurrhie Brouns

10. Allerbeste Vriend (4:18)

met Neenah

11. Beste Mr. Balkenende (4:24)
  12. Ik Weerleg M'n Ziel (4:14)

met Omar Soulay

13. Al Mu'alim (1:34)

14. Zoekende (4:33)
  15. Revolutionair (3:56)
  16. Mijn Filosofie (3:44)
avatar van thomzi50
Debuutalbum van Appa, niet geheel in eigen beheer maar op Top Notch (en ook deels zijn eigen Appa Music). Staat - gelukkig - niks op van zijn mixtapes, dit schijnt een heel conceptalbum te zijn. Ben benieuwd.

avatar van thomzi50
Zaterdag is de releaseparty in Paradiso.

Gekkenhuis
De gastartiesten zijn wel heel interessant.

Straatfilosoof, hier verwacht ik veel van, het is een mooie cover en de tracklist doet me wel wat. Ik wilde heel graag naar zijn releaseparty, maar ik ben nog geen 18 :\, ik ben heel benieuwd naar zijn album, en Thomzi, waar kunnen we dat interview lezen?

avatar van Sjaakspeare
Voor mij is dit officieel de grootste übernoob uit de Nederlandse hiphop-scene. Ik bedoel; als je zogenaamd 'maatschappelijk betrokken' wilt zijn, moet je wel kunnen nadenken. Dat maakt de albumtitel 'Straatfilosoof' overigens nog zieliger dan dat hij al was.

Jig
Appa's teksten spreken mij ook niet echt aan maar die gast kan wel flowen als een malle.

weet iemand van wie de producties zijn? Zal wel wat soulsearchin' tussen zitten.

kArIzMa_TuRk
Ik kijk hier wel naar uit.

Hier te luisteren.

Berichten over Appa's levensvisie ed. verplaatst naar Appa

avatar van thomzi50
Wie meer over de man achter het album en zijn ideeën over het album en de impact willen lezen, hier staat het interview dat ik een paar dagen geleden met hem had.

tuktak
appa's filosofieën zijn van het niveau van een eeuwige vakkavuller bij de appa heijn...

avatar van thomzi50
Vind het album overigens best aardig klinken. Ben alleen altijd minder gediend van de gezongen refreinen bij rapnummers.

avatar van The Scientist
En hier ook een op-de-man-bericht verwijderd.

Het verbaast me erg dat Regga er deze keer niet bij is, hij staat toch altijd aan de kant van Appa.

Gekkenhuis
Goed, ten eerste wil ik duidelijk maken dat ik mezelf totaal niet kan identificeren met Appa. Zijn levensvisie en de mijne zijn echt totaal het tegenovergestelde. Appa wil met dit album de "straat" een stem geven, allemaal leuk en aardig, maar is het allemaal wel nodig en heeft hij een andere kijk op zaken? Antwoord: Nee. Salah Edin en Raymzter (laatstgenoemde in mindere mate) hebben beiden ook al zinloze pogingen gedaan om in Nederland een soort van revolutie te ontketenen en de andere zijde van het verhaal te vertellen, want daar gaat het bij Appa uiteindelijk ook om. Hij strijd tegen de vooroordelen tegen vooral de Marokkanen en wil via dit album de visie van deze jongens, en daarbij ook zichzelf, duidelijk maken.

Appa ziet zichzelf ook echt een rolmodel voor deze minderheden, iets wat hij waarschijnlijk ook is voor sommige van deze mannetjes. Om wat quotes te geven:

Sommigen zien me als filosoof, anderen als generaal

Ik draag de pijn van een heel volk op me schouders

Wij moeten ons verenigen en zorgen voor een revolutie

En wie is de schuldige van dit alles volgens Appa? Uiteraard de overheid, een beetje kort door de bocht lijkt me. Volgens hem is de manier om ervoor te zorgen dat alles beter wordt dat Nederland een sterke leider krijgt, want volgens Appa zal, als dit zo door gaat, Er in Nederland rellen komen die 10x erger zijn dan die in Frankrijk. Een originele visie en echt reële oplossingen voor de problemen heeft Appa dus niet.

Het album zelf bestaat voor 99% dan ook uit nummers die over deze problematiek gaan, de andere nummers gaan over vrienden en een liefdesnummer. In veel nummers is de boodschap wel aanwezig en de overtuiging ook, alleen is het jammer dat hij nogal vaak in herhaling valt. Zoals ik al aangaf komt hij niet echt met iets reëels aanzetten.

Het album staat ook vol met geforceerde wordplay en andere vreemde vergelijkingen, om een voorbeeld te geven:
Ik wind er geen doek om als Erykah Badu en ik zit vast in de regen(?). Ook qua rijm luistert het allemaal niet altijd lekker weg: Deze is voor speciaal voor jouw, je bent me mattie en me bradda. Jij de man ik de Appa, ik de voet jij de patta.

Qua producties vind ik er maar 1 nummer boven uitsteken, namelijk Definitie van een Bradda (geproduceerd door Soulsearchin’ als ik het niet verkeerd heb). De rest is niet veel bijzonders.
Pluspunten op het album is het refrein van Probz, die ik altijd wel kan waarderen als hij een refrein doet. De rauwe stem van hem spreekt me gewoon aan. Een ander pluspunt is de zang van Neenah op Al Mu'alim.

P-DawG
Ik heb net het album geluisterd op zn myspace en ik vind het best wel een chill album hij valt wel vaak in herhaling maar het is niet zo dat hij ALLEEN MAAR over de "problemen" met Marrokanen rapt.
Hij verteld ook hoe hij is begonnen met rappen en verteld over de dieptepunten in zijn leven en hoe hij daar weer uit is gekomen.
Ik ben cker niet de grootste Appa fan in tegendeel ik wilde niets meer van hem horen na het nr 'Ik heb schijt" maar dit album is cker niet zo slegt. Ik ga nog niet stemmen maar het zal zowieso hoger zijn dan 2*.

Gekkenhuis schreef:
Zijn levensvisie en de mijne zijn echt totaal het tegenovergestelde.

Is bij mij ook wel het geval, maar toch weet Appa me vaak net wat anders naar dingen kijken, heel licht vaak, maar toch, dat is al een prestatie op zich.

Gekkenhuis schreef:

Heeft hij een andere kijk op zaken? Antwoord: Nee. Salah Edin en Raymzter (laatstgenoemde in mindere mate) hebben beiden ook al zinloze pogingen gedaan om in Nederland een soort van revolutie te ontketenen en de andere zijde van het verhaal te vertellen, want daar gaat het bij Appa uiteindelijk ook om.

Inderdaad, Appa probeert evenals Salah Edin (Raymzter toch niet echt?) een revolutie te ontkenen, maar dat betekent nog niet dat hij dat op dezelfde manier wil bereiken als bovengenoemde(n). Ik vind Appa toch bij vlagen tekstueel verfrissend uit de hoek komen (en bij vlagen niet, dat geef ik toe).[/quote]

Dat geloof ik ook.
De voorbeelden die je noemt zijn inderdaad mindere teksten van Appa, dat vind ik ook een van de grotere minpunten van het album: tekstueel is het soms wat mager. Daarentegen staat wel dat hij zijn eigen leven mooi weet te mengen met zijn maatschappijkritiek en toch niet al teveel in de herhaling valt.
Wat het album dan echt nog interessant maakt zijn de producties, die echt bij vlagen bijzonder sterk zijn. Het is origineel, afwisselend en past goed bij Appa's boodschap. Erg fraai.

Gekkenhuis schreef:

Valt toch wel mee hoe kort door de bocht? Hij zegt niet alleen "De staat is voor alles verantwoordelijk" maar onderbouwt per nummer zijn mening toch wel duidelijk..

Gekkenhuis schreef:
Reële oplossingen voor de problemen heeft Appa dus niet.

Zijn oplossing is deze revolutie, omdat het probleem zelf de staat is. De oplossing is dus hier tegenin gaan, en "bewuster" worden.

Gekkenhuis schreef:

Dat is wat overdreven, niet? Je noemt zelf al nummers die er niet over gaan...

Kortom, ik ben wel te spreken over Straatfilosoof. Ik ben het niet altijd met Appa eens, integendeel, maar toch weet hij zijn meningen (meestal) goed te onderbouwen en door de leuke producties verveelt het album geen seconde. Hij dramt zijn mening niet te ver door door op goede momenten andere onderwerpen aan te snijden of het geheel iets luchtiger te houden, en ik vind zijn agressieve flow en stem ook prima.

Dit album is goed, dit album is mooi, en Appa weet het filosofisch en vragend te rappen, hij is een artiest, hij ziet zichzelf niet als vertegenwoordiger, want hij is niet gekozen, dus als hij in 'ons' praat, dan is dat gewoon een gevoel dat hij via anderen heeft gekregen. Denk aan Cilvaringz (die kwa lyrics wel een level hoger staat als je het mij vraagt, kwa overtuiging hebben ze allebei veel) Als je wat meer begrijpt hoe Appa de dingen ziet, en ook Immortal Technique goed begrijpt, dan haal je hier meer boodschap uit, Appa heeft geen zware feiten tegen de mensen, maar praat bv. over Mensen die leiden in Libanon e.d. Wat refereert naar zo'n gebeurtenis. Hij heeft geen oplossingen, hij stelt vragen, hij wilt dat jongeren gaan nadenken, dit is een aanzet. Een revolutie zoals gekkenhuis die ziet zal hij denk ik niet willen ontketenen. Ik vind de bewoording 'Marokanen' in Nederland erg negatief en ik haal er meer uit dat het om de Moslimcultuur ook bij jongeren gaat en de negatieve blik hiernaar. Hij blijft gewoon boeien en Kijk Door M'n Ogen is een mooie eerste Single.

De beats zijn goed, wel mis ik hier echt een nummer waarbij hij even zijn heldere kijk laat varen, denk bv. bij IT aan Obnoxious.

Het is een geheel, en ik vind Beste Mr. Balkenende een goede tekst, maar de beat past er totaaaaal niet bij naar mij mening.

Het gaat ook verhaal om het verschil van Appa(thc) en Appa de Straatfilosoof, hoe hij van Negativiteit en onrust naar Gemoedsrust ging. Ik Weerleg Mijn Ziel vindt ik het mooiste nummer. Allerbeste Vriend vind ik wel een mooi conceptnummer.

Voor Dit Album Moet Je Openstaan. Voorlopig een 4.

avatar van ewalk
Nummers zijn niet geweldig maar vergeet niet dat DJ Mass sowieso straatfilosoof en zoekende heeft geproduceerd. Dat maakt het beter!!!

avatar van samslam
Dit is gewoon rotzooi.

Om het eerst over de muziek te hebben: de beats zijn vlak; op geen enkel moment krijg je het gevoel dat je iets nieuws te horen krijgt.
De guest-performances zijn irritant, op het gruwelijke af. Nog voor je naar de teksten luistert verliest het al zijn geloofwaardigheid door de dubieuze combinatie Engels - 'hollands' en de flauw ingezongen refreintjes die hier en daar opduiken.

Appa heeft een redelijk aangename stem (om er toch een positieve noot in te brengen), maar teksten bedenken die iets inhouden of die enige vorm van spitsvondigheid kunnen blootleggen zijn aan deze knaap niet besteed. Zijn rhymes lijken echt ter plekke bedacht, zelden komt er iets boven het niveau van een gemiddelde freestyle mc. Beschamend eigenlijk.

De teksten die onze straatfilosoof hier tot de luisteraar brengt hebben eenzelfde filosofische waarde als de teksten op de achterkant van de doos choco pops hier voor me. Namelijk 0,0.
Zeer mooi dat je Plato en Socrates hebt gelezen (of dat beweert), maar laat het mij dan toe -na het horen van deze miskleun- te betwijfelen dat Appa er dan ook maar het kleinste beetje van begrepen heeft.
Dit heeft niets te maken met filosofie.
Dit is een beklag over de situatie van een groepering, een beklag tegen de overheid die onverschillig zou zijn. Een subjectief standpunt van personen voor wie zelfkritiek en relativisme termen zijn zonder inhoud. Het pijnlijke is ook dat Appa zelf geen poging doet om in zijn betoog ook maar één oplossing tot de man te brengen.

Een bevestiging dat Appa echt weinig begrijpt van de samenleving en hoe zoiets in zijn werking gaat is het feit dat hij dergelijke muziek maakt:
-> Hij wakkert het verongelijkt gevoel bij allochtone jongeren aan, protest en eventueel geweld werkt hij daarmee in de hand. (hoewel dat niet zijn bedoeling mag zijn)
-> De rechtse vleugel ziet zijn gelijk. En zal minder toegevingen doen tov allochtonen.
Appa wil de politiek beïnvloeden met zijn muziek, dat zal hij ook. Hij zal via zijn muziek de kansen op sociaal en economisch gelijkstelling terugdringen, proficiat!

Bovendien is dat thema al zoveel maal herkauwd, dat het nauwelijks nog mensen kan interesseren.
in Amerika in de jaren '80 en '90 zat er ook nog echt waarde achter die thematiek door het ontbreken van een sociaal vangnet en de echte armoede daar.
In Nederland is zo'n thema vandaag de dag enkel lachwekkend.

Beste Appa, stop met rappa
en neem een job,
je zou er iedereen mee helpen:
de samenleving, je volk, jezelf en vooral de muziekliefhebber die op zoek is naar een klein beetje meerwaarde.

Dank.

avatar van Shinobi
Zojuist via de Luisterpaal gehoord en is op zich wel een redelijk album. Alleen iets te veel zang naar mijn mening en ik mis een beetje de rauwigheid van een Straatfilosoof die Appa pretendeert te zijn.

Ik geef 'm 2, 5 sterren.

ik word gewoon moe van dat eeuwige afgeven op alles en iedereen door appa. Opzich heeft hij qua lyrics en flow best wel potentie maar zijn mindstate volg ik niet. Nooit komt appa met een oplossing voor zijn volk dat hier naar mijn idee ook niet echt op zit te wachten.

avatar van Timo710
Ik heb dit ff een kans gegeven, hij mist zo nu en dan de beat in flowschema's maar voorderest is het okej.Omdat ik persoonlijk echt iets tegen deze gozer heb gekregen na het nummer : "Ik heb schijt" ga ik dit puur zakelijk beoordelen.

Woordkeuze is voldoende.
Flow is normaal, niet speciaal.
Tekst : Niet geheel geloofwaardig, hij heeft vooral het gevoel dat hij het enorm zwaar heeft, iets wat naar mijn mening best meevalt. Een heel album over hoe zwaar het allemaal is.... hoeft van mij ook niet.
Beats zijn ook wel mooi. Niet slecht, maar ze zijn ook niet echt mindblowing.

Helaas dat ik op totaal geen enkele manier het eens bent op de manier waarop deze jongen zich voelt en uit.

Ik zit te twijvelen, ik ga richting de 2,5. Het is niet zo slecht als ik had verwacht. Daarom zeg ik nu nogmaals, laten we nou niet de Kempi situatie opnieuw te gaan doen.

GEEF PAS JE MENING ALS JE HET ALBUM GELUISTERD HEB!

@ ewalks post dat soort gal bij de artiestenpagina, immers, je geeft je mening over de artiest zelf en niet over het album.

Beoordeel eens een album geheel zonder al van te voren een mening te hebben.

Timo710 schreef:

Beoordeel eens een album geheel zonder al van te voren een mening te hebben.

Ik heb niet van te voren een mening ,TImo. Ik heb een mening naar aanleiding van de teksten en argumenten die de artiest zelf aanvoert op zijn album. Bovendien is het gedachtengoed van deze rapper zwaar vertegenwoordigd op zijn album, dus reageer ik indirect op zijn album. Qua muziek is er niet veel mis met het album, niet echt hoogstaand, qua flow okay, inhoudelijk gewoon zwakke argumenten voor een filosoof. (Of is dit ook gal?);)

avatar van Timo710
Nee dit is wat beter aangevoerd. Tis goed dat je niet stemt though.

Wel grappig hoe mensen hier zo erg haatstemmen geven.....

avatar van ewalk
Ik stem bewust niet omdat ik niet alle nummers goed heb gehoord dus dan is het niet fair om te stemmen vind ik.

avatar van thomzi50
Vind het een best aardig album, lees hier waarom.

avatar van Timo710
Er zijn wel echt teveel haatstemmen binnen, komop mensen , haatstemmen is toch wat 50cent fans doen bij de albums van The game, daar zijn wij toch te volwassen voor?

E.Norton, ik vind het serieus zwaar kinderachtig dat jij een 0.5 stemt, de verzorging van dit album is op zijn minst een 1,5 waard.

Mensen die een 0,5 stemmen doen dit meestal enkel omdat ze het gemiddelde omlaag willen zien gaan, zodat het gemiddelde er een cijfer van maakt dat voor hun rechtvaardig is, dat is fout, het is niet aan jou om het gemiddelde naar jou mening te maken, het gaat er om dat jij het cijfer geeft dat jij vind dat dit album verdient.

Dit is toch toch geen TMF Rate that video? Als dat zo was dan mis ik toch renate verbaan....

Wat berichten over andermans stemgedrag verwijderd
Berichten of het erg is dat Appa zijn klassiekers niet kent verplaatst naar Appa

Ik heb voor dit album hoge verwachtingen en was zeer benieuwd.
Ik zat niet echt te wachten op kinderachtige nummers zoals Ik heb schijt of samenwerkingen met meneer sjaak of iets dergelijks.
Ik heb het album vaak genoeg geluisterd om een goed oordeel te kunnen vellen en erger me ook helemaal niet aan deze man.

Het is allemaal erg puur en vanuit hem zelf wat hij zegt velen vinden dat hij zijn voorbeeld functie voor de marrokaanse jeugd beter moet invullen maar wil hij een voorbeeld functie zijn?
Dat over Wilders zijn natuurlijk meningen over verdeeld.
Maar hij heeft groot gelijk in de dingen die hij daarop heeft gezegd.
Iedereen heeft wel een mening over Appa maar goed nu over het album.

Een erg maatschapijkritisch album met goeie beats en wat mij gelijk opvalt en goed doet is het vele gezang door het album waardoor de raps van appa niet gaan vervelen het enigste wat je op den duur kan gaan vervelen is al dat kritische erg luchtig is het album niet.

Dit album krijgt van mij een 4.