Appa - Straatfilosoof (2007)

Label: Top Notch

1. Straatfilosoof (4:10)
  2. Gastarbeider (4:14)
  3. Armoede (4:29)
  4. Kijk door Mijn Ogen (4:11)

met Mr. Probz

5. Mijn Verhaal (3:53)
  6. Straatrat Naar Zakenman (3:32)

7. Bekentenis (3:23)

met Sanguita

8. Definitie van een Bradda (4:00)
  9. Weet Wie Je Groet (3:38)

met Laurrhie Brouns

10. Allerbeste Vriend (4:18)

met Neenah

11. Beste Mr. Balkenende (4:24)
  12. Ik Weerleg M'n Ziel (4:14)

met Omar Soulay

13. Al Mu'alim (1:34)

14. Zoekende (4:33)
  15. Revolutionair (3:56)
  16. Mijn Filosofie (3:44)
avatar van thomzi50
Dit album heeft in de eerste week meer exemplaren verkocht dan Jay-Z's American Gangster.

Best knap...
Heb het album nu ook 1 keer beluisterd. Het begint best goed. Kijk door Mijn Ogen is veruit het beste nummer van het album, echt een erg sterk nummer. Alleen jammer dan vanaf nummer 6 het een beetje zangerig wordt hier en daar. Beats zijn dik in orde. Appa zelf... tja, de teksten... hij rapt op dat marokkaanse manier, ifyaknowhatimean.. en dat heeft me altijd al gestoord. Tekstueel gaat het nog wel, maar technisch gezien stellen die teksten zeker niet veel voor. Als ik nu zou stemmen, was 2,5* wel genoeg geweest. Jammer voor de producties, maar ik stem nog niet. Wat vaker beluisteren, maar nu eerst Kijk door mijn ogen opzetten!

avatar van thomzi50
Zijn manier van rappen went wel (enigszins).

avatar van JuRR
ben meestal ook niet zo van de Moccro-rap maar z'n " nieuwe ik" zonder die Noordside Gangsta's, klinkt gewoon goed! Eindelijk ook eens wat goeds uit Damsko! 3.5!

thomzi50 schreef:
Zijn manier van rappen went wel (enigszins).

Ik heb het nooit wat gevonden...
Geef hier voorlopig 2,5* voor, had naar mijn mening toch wel meer in gezeten. En Appa moet eens wat minder na anderen (overheid etc.) kijken, maar meer naar zichzelf en zijn eigen gemeeenschap en kijken wat zij fout doen.

KSPR
Vind dit helemaal niks.

Weer een album vol met dat standaard gezeik dat ik ook al kende van Salah Edin... al is het niet helemaal te vergelijken. Appa wil minder 'straat' overkomen, maar om nou op de helft van alle nummers zulke irritante R&B refreintjes te gebruiken? Zwaar irritant. Nergens die zogenaamde 'geweldige' lyrics (refereer o.a. ook naar andere fora) en een hoop gezeur dus.

Berichten verplaatst naar Extince

avatar van thomzi50
Dit nummer heeft zijn uiteindelijke album (gelukkig?) niet gehaald en was ook niet op de mixtapes te vinden.

thomzi50 schreef:

?Dit is toch gewoon het eerste nummer(straatfilosoof)?

avatar van thomzi50
Nee.. Dan moet je toch echt nog beter luisteren. Lijkt er ook niet op.

avatar van platedraaier
Nou, een deel van de lyrics komt wel overeen, ik vermoed dat de youtube link een eerdere versie van het nummer is. De uiteindelijke cd versie klinkt imo een stuk beter.
Verder heb ik nog geen mening over de cd, eerst maar eens een paar keer goed luisteren. (en dat zouden meer mensen moeten doen, voor ze gaan stemmen.........)

avatar van JuRR
het is dus gewoon een andere versie maar wel het zelfde nummer

avatar van thomzi50
Nee, want de beat is compleet anders, de manier van rappen ook en de tekst (deels) ook.

Berichten verwijderd, user geband.

Appa begint sterk, eindelijk weer een politiek getint weerwoord van de onbegrepen kant van NL. Lang geleden dat er een NL-talig beladen album is gedropt, dus is het jammer dat het album verzandt in gezongen refreintjes en herhalingen, waar hij van mij verder had mogen gaan met afgeven, zijn hart luchten of zelfs wel oplossingen voorstellen.

Zoals hij zelf zegt kun je het als buitenstaander nooit zelf voelen, maar wel naar hem luisteren. Hij verrast me op een positieve manier, minder rechtstreekse straathaat, maar iets beter verpakt in hele zinnen.

avatar van BoordAppel
Lang geleden dat er een NL-talig beladen album is gedropt

Ehm, Salah Edin?

Salah kwam na veel voorspel uit op 15 mei, half jaar geleden dus. Voor zo'n relevant en landelijk besproken onderwerp vind ik dat idd vrij lang. Het valt me tegen dat er in NL hiphop weinig contrasterende politieke meningen geuit worden. Hiphop is zowat gebouwd op die traditie.

Social_Mask
Ik verhoog dit trouwens naar 3*, een aantal beats vind ik erg lekker, en soms is een zangerig refreintje hier niet eens zo slecht..Maar Appa zelf, hem vind ik nog steeds, met zijn typisch marokkaans rapstijl, niet veel voorstellen. Al komt hij op momenten best aardig.

Kijk door mijn ogen nomineer ik alvast voor beste NL-Hiphop track van dit jaar.

Social_Mask
Revolutionair heeft best wel een vette tekst..

Ik vind Appa zowiezo niet boeiend omdat hij het alleen maar over de Maatschappij en overheid heeft hij kan wel zulke tracks blijven maken maar het zal niks veranderen en niemand schiet er wat mee op.

avatar van Stapler
Die voorkant is trouwens wel erg lelijk.. Appa valt teveel op terwijl de achtergrond wel mooi is maar het past niet echt bij elkaar verder wat ik tot nu toe gehoord heb vind ik best aardig.

avatar van Rhythm & Poetry
Appa, een rapper die in potentie heel goed is, hij heeft veel te melden en heeft een redelijke flow. 1:02:13 besteden aan negatieviteit is echter te veel.

Mezelf
Dit is gewoon één van de beste Nederlandse releases dit jaar, en dan heb ik het niet alleen over hiphop. Dit is muziek die ergens over gaat, waar een basis onder ligt en ook ligt er een bedoeling in bijna alle tracks.

Ook al ben ik het niet eens met alle dingen waar Appa van overtuigd is, ik kan het waarderen dat hij zichzelf blijft en zijn eigen ding doet. Muziek is toch wel beter als het een doel heeft en niet alleen gaat over de afgezaagde onderwerpen die we meestal horen.

Ook de teksten zitten gewoon goed in elkaar, ook al lijkt dit totaal niet als je Appa voor het eerst hoort. Maar door zijn simpele, straight-to-the-point raps is dit een beetje "verborgen".

Mezelf
Eigenlijk zijn zijn teksten 150 keer zo slim en inhoudelijk sterker dan jouw haat-bericht. Het zal me niks verbazen als je het album nog nooit hebt gehoord, en je stemt een 0,5.

Dit kan sowieso niet want qua producties is dit al minstens 1,5 waard.

avatar van freddze
Berichten verwijderd, user styl0o_afg geband

avatar van dix
dix
ik las eerst 'afgebrand'

avatar van ewalk
dix schreef:
ik las eerst 'afgebrand'

lol na 8 minuten registratie!

Ontopic: Appa, de zelfbenoemde straatfilosoof ,kan wel flowen dat moet ik hem nageven.

avatar van Word_Play
Onverdiend laag gemiddelde hier. Appa komt gepassioneerd over, met een sterke delivery en goedverwoorde en goudeerlijke lyrics. Mensen die dit afdoen als standaardgezeik hebben duidelijk niet goed geluisterd en staren zich blind op zijn herkenbare stemgeluid/accent.

Genoeg tekstueel sterke nummers die goed in elkaar steken: op Gastarbeider, Allerbeste Vriend, Definitie Van Een Bradda en Revolutionair vertelt Appa mooie verhalen die voor mij zeer herkenbaar zijn. Daarbij blijft hij consequent en toont hij naast maatschappelijke- ook een gezonde dosis zelfkritiek op het hele album waardoor je het gevoel hebt dat dit letterlijk uit zijn leven is gegrepen.

Mooie ontwikkeling in de Nederlandse scene. Na alle vermakelijke maar redelijk nietszeggende punchlinerappers in de afgelopen jaren eindelijk wat rappers met een duidelijke mening en boodschap.

dit is geweldig... dit is schitterend.. top aluim.. rauwe pijnstem maar toch duidelijk en zuiver... beats zijn super ... def van een bradda is inderdaad een geweldig nummer... emoties.. refereerd ook naar mijn pad van yes'r ... die de betekenis van 'mijn pad " verder uitdiept... dit is een schitterend album.. geniaal !! ... en dan de harde politieke commentaar en uithalen naar de regering.. .gegrond of niet... het is geniaal gevonde op de manier waarop hij zijn argumenten verwoord.. .het nummer revolutionair.. dit nummer zorgde voor veel ophef en zal in VEEL gevallen echt genomen worden en persoonlijk ... maar hoe dan ook.. top top top album... op moment geen beter album te vinde in de winkel... verkoop cijfers lagen op bepaalde momenten hoger dan die van JAY-Z van american gangsta.. !!! is niet voor niets

avatar van thomzi50
Misschien kan je even duidelijk en beargumenteerd uitleggen wat je er zo slecht aanvindt, want zo'n post is natuurlijk drie keer niks.