Wilco - A Ghost Is Born (2004)

Label: Nonesuch

1. At Least That's What You Said (5:36)
  2. Hell Is Chrome (4:42)
  3. Spiders (Kidsmoke) (10:50)
  4. Muzzle of Bees (5:00)
  5. Hummingbird (3:16)
  6. Handshake Drugs (6:11)
  7. Wishful Thinking (4:46)
  8. Company in My Back (3:50)
  9. I'm a Wheel (2:42)
  10. Theologians (3:41)
  11. Less Than You Think (15:06)
  12. The Late Greats (2:31)
  13. Panthers * (3:49)
  14. At Least That's What You Said [Live] * (5:53)
  15. The Late Greats [Live] * (2:39)
  16. Handshake Drugs [Live] * (6:12)
  17. Kicking Television * (2:49)
Verdomme , veel te lang geleden dat ik deze nog eens beluisterde. Ronduit schitterend plaat. Wilco op zijn best !

avatar van jorro
Wilco, de befaamde Amerikaanse formatie, bracht in 2004 het album "A Ghost Is Born" uit. Dit album bevat een unieke mix van alt-country en experimentele rock. De band, geleid door de charismatische Jeff Tweedy, weet keer op keer te verrassen met hun innovatieve geluid. Laten we dit album nummer voor nummer verkennen.

We beginnen met "At Least That's What You Said", zonder twijfel het magnum opus van het album. De zang start zacht en introspectief, maar het eindigt in een sublieme gitaarsolo die je letterlijk kippenvel bezorgt. De emotie druipt ervan af, een muzikaal hoogtepunt dat gelijk ook het hoogtepunt op dit album is

"Hell Is Chrome" volgt en voelt in vergelijking wat ingetogen aan. Hoewel de melodieën aangenaam zijn, mist het nummer de vuur en passie die de rest van het album kenmerken. Het blijft een solide track, maar valt net iets minder op tussen de andere juweeltjes.

Daarna komt "Spiders (Kidsmoke)", een adembenemende compositie die vooral in het tweede deel schittert. De hypnotiserende riff en het pulserende ritme nemen je mee op een muzikale reis die zowel intens als bevredigend is. Het is een nummer dat steeds dieper onder je huid kruipt naarmate je het vaker beluistert.

"Muzzle of Bees" is aardig, vooral vanwege ook hier het laatste deel. De song begint rustig, maar bouwt op naar een climax die zowel prachtig als krachtig is. Het is een nummer dat bij iedere luisterbeurt beter wordt.

"Hummingbird" is wellicht te zoet voor sommigen, maar met een titel als deze, wat kun je anders verwachten? Toch heeft het een charme die moeilijk te negeren is. Het delicate pianospel en de zachte zang creëren een dromerige sfeer die perfect past bij de titel.

"Handshake Drugs" is een van mijn favorieten, voornamelijk door de prettige zang van Tweedy. De melodieën zijn aanstekelijk en de lyrics zijn scherp en doordacht. Het is een track die je keer op keer wilt horen.

"Wishful Thinking" is wat onopvallend in het geheel van het album. Het is een kalme, bijna meditatieve track die een rustige pauze biedt, maar tegelijkertijd niet echt blijft hangen.

"Company in My Back" is een andere track die wat minder indruk maakt. Hoewel het muzikale vakmanschap onmiskenbaar is, weet het nummer niet dezelfde emotionele diepgang te bereiken als sommige andere tracks op het album.

"I'm a Wheel" brengt gelukkig weer wat tempo terug in het album. Het is een opzwepende en energieke track die de luisteraar weer even wakker schudt. De dynamiek en het ritme zijn aanstekelijk.

"Theologians" is aardig, maar mist net dat beetje extra om echt uit te blinken. Het is een solide nummer, maar valt net iets minder op tussen de andere parels op dit album.

"Less Than You Think" had een briljante track kunnen zijn, ware het niet voor die lange, uitgerekte toon aan dei erin is opgesloten. Het is een experimenteel stuk dat geduld vergt, maar helaas vaak de skipknop uitlokt.

Het album sluit af met "The Late Greats", een melodieus en aanstekelijk nummer dat je meteen wilt meezingen. Het is een perfecte afsluiter voor een album dat zowel emotioneel als muzikaal een goede indruk achterlaat.

Wilco heeft met "A Ghost Is Born" wederom bewezen waarom ze een gerespecteerde band in de muziekwereld is. Elk nummer draagt bij aan een prachtige, gelaagde luisterervaring die zowel uitdagend als bevredigend is.

Eerder (08-07-2023) verschenen op www.jorros-muziekkeuze.nl

avatar van Venceremos
Wanneer komt de 20th anniversary boxset? Vanaf Being There keurig op tijd maar de oorspronkelijke releasedatum van 22 juni wordt dit keer naar alle waarschijnlijkheid niet gehaald.

avatar van Marco dB
Venceremos schreef:

Yay!

west schreef:

Ik heb 'm verlaagd naar 3,5* ... Op zichzelf is dit ook wel weer opmerkelijk, want zo'n afwisseling in kwaliteit binnen nummers kom je niet vaak tegen. In die goede tot sterke stukken muziek laat Wilco horen, dat het veel meer in huis heeft dan wat het hier op A Ghost Is Born heeft neergezet.

Ik las mijn eigen verhaal uit 2010 met verbazing.

Ik ben het niet meer met mijzelf eens. Dit is een geweldige plaat van Wilco.

avatar van Koos R.
west schreef:

Ik las mijn eigen verhaal uit 2010 met verbazing.

Ik ben het niet meer met mijzelf eens. Dit is een geweldige plaat van Wilco.

Tijd voor een stukje proza? Een proza waarin West uit 2024 vermanend West uit 2010 gaat toespreken....

avatar van henrie9
Op 22 juni 2004 kwam de band Wilco met zijn vijfde plaat 'A Ghost Is Born' op de proppen, hun eerste plaat volledig op het Nonesuch-label. Het werd, hoewel diep doordrenkt met subversieve Neil Young-invloeden, na 'Yankee Hotel Foxtrot' opnieuw een in het donker zoekend artrockalbum vol originaliteit en experiment, nu eens gevoelig, teder en sereen, dan weer door de gitaren of de drones bijna ondraaglijk oorverdovend, maar hoe dan ook een album waarop echt alles zijn plaats heeft.

Het is geboren in een beladen periode waarin frontman Jeff Tweedy zich vooral emotioneel wankel voelde, hij angsten, depressie en migrainepijnen te verduren had die hij met een middelenverslaving probeerde toe te dekken. Hij zingt dit alles met zijn altijd droeve, nasale stem van zich af op 'A Ghost Is Born'. Hij zou zijn morbide ark van Noë maken. Oorspronkelijk zag hij het zelfs als de testamentplaat voor zijn geliefden, waarin voor hen alleen de belangrijke, geselecteerde stukjes van zijn persoonlijkheid mochten binnentreden. Vandaar ook de vele dierenbeelden die het album bevolken, dieren als 'Spiders', 'Hummingbirds' of 'Bees' die iets van Jeff Tweedy's zelf moesten voorstellen.

Om de twintigste verjaardag van het album te vieren is er nu zowel een Expanded als een Deluxe Edition. Hetzelfde gebeurde al met Wilco's eerdere albums. De Expanded Edition bevat twee cd'tjes en in de dure Deluxe Edition zitten met negen cd's het origineel studioalbum, met alternatieven, outtakes en demo's én een compleet concert van oktober 2004 in het Wang Center in Boston. Vier cd's ervan bevatten de complete zogenoemde 'Fundamentals', Wilco's voorafgaande magische muzikale jams en experimenten in zeven maal ongeveer een half uur. In zijn totaal bevat de box meer dan negen uur muziek, waaronder een schat aan niet eerder verschenen songs. Achterin zit bovendien een 48 pagina's tellend full-color hardcover boek met niet eerder gepubliceerde foto's en een nieuwe, diepgaande opnamegeschiedenis van het album van de hand van een Grammy-winnende schrijver, Bob Mehr.

Wilco bestond in die tijd, naast Jeff Tweedy als zanger-leadgitarist (na het vertrek van gitarist Jay Bennett), eerst nog uit bassist John Stirratt, multi-instrumentalist Leroy Bach, drummer Glenn Kotche en toetsenist Mikael Jorgensen. Jim O'Rourke, die de vorige release van de band Yankee Hotel Foxtrot al mixte, coproduceerde. Leroy Bach verliet Wilco dan evenwel vóór de voltooiing van de sessies en de band kondigde kort daarna de toevoeging van twee nieuwe leden aan: multi-instrumentalist Pat Sansone en jazzrockgitarist Nels Cline. Die twee tourden al mee met Wilco om het nieuwe album te promoten en het is ook die line-up die sindsdien, sinds 2004, geheel onveranderd op post is gebleven.

Want zoals Tweedy het terugkijkend in de linernotes zei was zowel het maken van 'A Ghost Is Born' als het vinden van deze line-up het begin van een periode, het opstaan van een band die daar alles leerde spelen en nooit meer weer gewoon als een barband zou klinken. Daarom uiteindelijk zijn ze er twintig jaar later nog steeds en gaan ze er nog steeds gezwind samen mee door.

De hier in woord en muziek haarfijn uit de doeken ontvouwde story van 'A Ghost Is Born' kende zijn start begin 2002 met een pak opnames in Soma E.M.S. in Chicago, op de plaats waar ze eerder ook 'Yankee Hotel Foxtrot' mixten. Een groot deel van het album werd daar toen al live opgenomen in de studio met Jim O'Rourke en technicus Chris Shaw. Ze herenigden er zich met technicus en aanstaand bandlid Mikael Jorgensen. Daar werd de plaat geschetst, geïnspireerd op Tweedy's notitieboeken met songteksten, poëzie en proza.

Daarvan komen nu ook de meerderheid van de in de jubileumversie als extra opgenomen outtakes. O.a. een innemende zacht akoestische versie van 'Improbable Germany' dat later het overbekende 'Impossible Germany' werd op 'Sky Blue Sky' of een wervelende song als 'Panthers'. Ook een voorheen nagenoeg ongekende popsong als ''Diamond Claw', die zich met zijn levendige hitgevoeligheid als een instant-klassieker onmiddellijk in je geheugen nestelt. Of het charmante folky kattebelletje dat dan ook toepasselijk de naam 'Bob Dylan's 49th Beard' mag dragen. Of nog ongepolijste songs als 'The High Heat' of ''More Like The Moon' die op het eerste gehoor evengoed een plaats op het album hadden verdiend.

Tussen de meer traditionele opnames door hield de groep zich daar bovendien ook bezig met een reeks conceptuele improvisaties. Dat werden de 'Fundamentals', het hogervernoemd onderdeel van wat Kotche omschreef als 'de poging om een ​​nieuwe groepsidentiteit te vinden', om te kijken wat ze van deze band konden maken.

In de herfst van 2003 verkasten ze tenslotte naar New York om de opnames bij Sear Sound af te ronden. Pas daar samenspelend in een hoekje van een grote studio, begon het 'A Ghost Is Born' zijn definitieve vorm te krijgen.

Na zijn verslavingsperiode en verblijf in een afkickkliniek, vertelde Jeff Tweedy aan schrijver Mehr hoe hij toen eerst twijfelend op 'A Ghost Is Born' terugkeek. Hij was bang dat het album, geschreven als het was in zijn meest labiele periode, als iets duisters zou aanvoelen en nu niet meer als van hemzelf. Maar integendeel, blijkbaar voordat hij daar emotioneel zelf toe in staat was, was wonderwel 'A Ghost Is Born' hem al voorbijgeschoten. Wat hij oorspronkelijk als zijn 'Ark van Noë'-album percipieerde, bevatte precies die persoonlijke deeltjes die hij erin wilde houden: zijn enthousiasme en woede over de wereld, maar ook zijn openheid en liefdevolle instelling.

Wilco was toen een band nog volop in beweging. Met een frontman, Jeff Tweedy, die al zijn creativiteit moest aanboren in tijden van ongeluk en crisis en die er uiteindelijk, geholpen door zijn geweldige band toch in slaagde een gevreesd definitief einde om te buigen naar een keerpunt, zelfs naar een glorieuze nieuwe start en de ontdekking van een nieuwe, avontuurlijke muzikale wereld. Het album won er intussen een Grammy mee. Het is en blijft dan ook niet voor niets een fascinerend meesterwerk.

avatar van Juul1998B
ABDrums Dit kan jij ook wel waarderen!

avatar van ABDrums
Juul1998B schreef:
ABDrums Dit kan jij ook wel waarderen!

Cool, ik luister vanmiddag!