Peter Gabriel - So (1986)

Label: Virgin

1. Red Rain (5:35)
  2. Sledgehammer (5:09)
  3. Don't Give Up (6:27)

met Kate Bush

4. That Voice Again (4:50)
  5. In Your Eyes (5:26)

met Youssou N'Dour

6. Mercy Street (6:18)
  7. Big Time (4:25)
  8. We Do What We're Told (Milgram's 37) (3:18)
  9. This Is the Picture (Excellent Birds) * (4:25)

met Laurie Anderson

10. This Is the Picture [Live] * (5:57)
  11. San Jacinto [Live] * (7:26)
  12. Shock the Monkey [Live] * (6:44)
  13. Family Snapshot [Live] * (4:36)
  14. Intruder [Live] * (5:26)
  15. Games Without Frontiers [Live] * (5:29)
  16. No Self Control [Live] * (6:15)
  17. Mercy Street [Live] * (9:15)
  18. The Family and the Fishing Net [Live] * (7:08)
  19. Don't Give Up [Live] * (8:16)
  20. Solsbury Hill [Live] * (5:10)
  21. Lay Your Hands on Me [Live] * (6:14)
  22. Sledgehammer [Live] * (5:06)
  23. Here Comes the Flood [Live] * (2:48)
  24. In Your Eyes [Live] * (10:38)
  25. Biko [Live] * (9:38)
  26. Red Rain (So DNA) * (6:15)
  27. Sladgehammer (So DNA) * (6:30)
  28. Don't Give Up (So DNA) * (6:10)
  29. That Voice Again (So DNA) * (6:39)
  30. Mercy Street (So DNA) * (7:50)
  31. Big Time (So DNA) * (6:54)
  32. We Do What We're Told (So DNA) * (5:00)
  33. This Is the Picture (Excellent Birds) (So DNA) * (3:58)
  34. In Your Eyes (So DNA) * (10:15)
  35. Sagrada (12" Bonus Track) * (3:39)
  36. Courage (12" Bonus Track) * (5:12)
  37. Don't Give Up [Alternative Version Piano and Bvox Mix] (12" Bonus Track) * (6:49)
beaster1256
grrot succes voor peter , commercieel als artistiek, maar ik vond hem iets te commecieel, wel een zeer goede plaat

Mijn kennismaking met het fenomeen PG. Ik kan deze plaat, ik kocht hem destijds op cassette, later pas op cd, nadat ik het bandje helegaar lurb had gedraaid.
Commercieel? Ja, inderdaad, van deze cd kwamen er twee songs in de top 10. Sledgehammer op 10 en Don't give up op 4. Ook Big Time is op single uitgebracht en reikte tot de 24e (?) stek.
Kwalitatief sterk? Ja, wis en waarachtig wel. Red Rain hoort in mijn top 10 van favoriete songs, en ook Mercy Street. Ik heb eigenlijk alleen That Voice Again nooit echt zien zitten. Tot een paar jaar geleden. Nu vind ik hem echt van top tot bodem steengoed.
Toegegeven, niet zijn beste album (Up en Passion strijden om die titel) maar wel zijn eerste studioalbum met een titel.
Eigenlijk vind ik het B-kantje van Big Time, Curtains, nog wel het allermooiste nummer. Had er nog best bijgekund op deze cd.
Maar wie ben ik ?

avatar van 93.9
Groot succes in die tijd.
Hoe vaak heb ik die platenhoes niet gezien op reclameuitingen.
Staan helaas ook een tweetal commerciele weggooi-nummers op.
Van die massa producties waar velen artiesten die in de seventies commercieel/kwalitatief succesvol waren, in de jaren 80 patent op hadden.
Bowie is zo iemand.

avatar van VanDeGriend
De gemiddelde score en het aantal berichten bij deze cd valt me wat tegen. Sloeg destijds in als een bom, ook bij mij. Was inderdaad een commercieel succes maar of ie daar nou voor gemaakt is. Daarvoor zijn de arrangementen toch echt wat te apart en de nummers te ongewoon. Zeker geen Top 40 muziek.

Dit was zo'n album waarvan ik na een paar keer luisteren dacht dat ik deze muziek altijd goed zou blijven vinden. Sterke songs en mooi zuiver geproduceerd. Uiteindelijk moet ik bekennen dat ik hem al jaren niet meer beluisterd heb. Toch minder tijdloos dan ik dacht.

Maar Red Rain, In your eyes (met Youssou Ndour) en Mercy street vind ik nog steeds prachtig. Al met al toch wel een klassieker, dit album.

avatar van c-moon
Dit vind ik van a tot z een fenomenale fantastische plaat.. staat zeker in mijn top 100 lp's allertijden.. als ik die ooit eens samenstell...

Gewoon fantastisch... RED RAIN..... MERCY STREET.. DON'T GIVE UP.... Rillingen!

IN YOUR EYES... Bloedmooi!!!!

Op deze plaat zijn het vooral de rillingen die het hem doen, maar ook het supercommerciele SLEDGEHAMMER en BIG TIME zijn gewoon schitterend!

Marcel²
Prachtige nummers zeker het nummer That Voice Again dat nummer viel gelijk op toen ik dit album voor het eerst luisterde
Wel een commercieel album maar wat geeft dat zijn enigste tot nu toe Us en Up waren anders al vind ik Up beter uit 2002
Ik vergeet nooit meer toen ik Up voor het eerst luisterde met het eerste nummer volume open want hij begint zacht en ik schrok met kapot

dutch2
Beste Marcel, zonder punten en komma's zijn de stukjes die je schrijft eerlijk gezegd niet te lezen.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Ik verhoog van 3* naar 3½*, zit nog wel wat verhogingspotentieel in denk ik. Alleen het al enkele malen genoemde Big time vind ik een draak van een nummer, net of ik naar Lenny Kravitz zit te luisteren. Echt een jammere wanklank op een plaat die verder zo vol staat met sterke songs (Red rain, Don't give up, In your eyes, etc.). De laatste paar nummers zijn wat experimenteler. Niet helemaal mijn kop thee, maar ook zeker niet verkeerd. Heb onlangs met Up mijn 2e Gabriel-album verkend. Die sloeg in eerste instantie minder aan dan deze nu doet, maar 't zal ook wel een groeiplaat zijn...

Marcel²
Dutch2 is ga er op letten bedankt

avatar van Flipper
Niet zijn beste, maar Peter krijgt wat hij verdiend: eindelijk loon naar werken. Niets mis met het album, maar eerder werk is toch veel avontuurlijker. Wel innoverend, vooral voor die tijd, de clips die bij het album horen. Nu te krijgen op DVD.

avatar van Fianosther
Wat vind ik Sledgehammer toch een oervervelend liedje, ik denk dat ik die te vaak gehoord heb.

avatar van Waldo Jeffers
Casartelli schreef:

Das idd een groeiplaat ja, is onlangs in m'n top 10 binnengeslopen...

Maar So dus, aardige plaat, z'n commerciële succes, maar ook volgens mij z'n minste reguliere studioalbum. Ondanks dat toch nog een 4.

avatar van HiLL
Goede plaat! Trek het jaren tachtig gehalte heel goed moet ik zeggen. Ik kende Sledgehammer (wat een topper blijf ik het vinden) en Don't give up (ook nog steeds heel mooi). Gabriel zijn stem, ja i like it. Drama op zijn manier..heerlijk. Goed gespeelde instrumenten en goed geluid. Ja Gabriel he, dat kunnen we wel verwachten van hem. 4*

avatar van monique
de videoclip van sledgehammer blijft mijn favoriete clip van de jaren 80 voor de rest vindt ik dit album echt een topper,ik luister er nog steeds graag naar

avatar van Saldek
'Sledgehammer' & 'Big time', mejemig, wat stoorde ik me aan die songs, niet normaal. Ik werd altijd nerveus bij het horen van die songs. Was dan ook in de veronderstelling dat Peter (wel goed in elkaar gezette) neurosespop maakte. Tot ik het album eens voor een paar Euro kocht voor het nummer 'Don't give up'. Ik begon 'm thuis te luisteren waarna die erg lang niet meer uit m'n cd-speler is geweest........Dit is nog steeds m'n eerste cd van hem. Maar volgens mij zijn z'n andere werken tenminste net zo goed. 4,5

avatar van musicfriek
Mijn favoriet: In Your Eyes. Duurde een tijdje eer ik het nummer ging waarderen, maar nu veruit de mooiste song.

avatar van Saldek
Heb er nog niet echt bij stil gestaan welk nummer ik het beste vind, maar 'In your eyes' is inderdaad wel een pareltje.

shappy1010
Het mooie aan artiesten als Phil Collins en Peter Gabriel, vind ik wel dat hun albums, alhoewel in de 80's gemaakt, niet de cheesy "80" synthesizer arpeggios en andere glammer sound hebben. De sound is gewoon tijdloos. Gabriel laat bovendien met deze album zien dat hij commercieel ook wat te vertellen heeft. Kortom een sterke album, mooie herkenbare melodieen, zijn grootste hit (sledgehammer), don't give up met Laura, uh Kate Bush, schitterend. 4.5 *.

avatar van sqounk
mooie plaat werkelijk,

wat ik jullie niet wil onthouden is
een clip Red rain met Mike Stipe en de zangeres van 10.000 maniacs (wauw)

kippevel,

Sqounk; is inderdaad erg mooi. Peter Gabriel heeft in deze periode ook een single met Robbie Robertson gemaakt namelijk "Fallen Angel". Dit nummer had ook goed op dit album gepast.

avatar van Flipper
Dat nummer staat samen met een andere RR/PG samenwerking 'Broken arrow' op het album 'Robbie Robbertson. Op dit album is ook U2 te horen.

Een heel sterk album trouwens.

Zie hier

Als 'red rain' in komt faden kan ik het niet helpen. Gaan m'n haren nog steeds van overeind staan.

4.5/5

Je hebt de hit "Sledgehammer" (met de originele clip), het prachtige melanchonische "Don't give up", en het energieke "Big time", maar op een een of andere manier zijn het voor mij vooral de twee laatste tracks (wat alternatievere nummers) die dit album uniek (qua sfeer) maken.

fredpit
Een prachtig en sfeervol album Sledgehammer, Don't give up en In your eyes zijn de hoogtepunten.

avatar van Edjo
Nadat ik in eerste instantie een aantal jaar geleden eerst volledig gedoken ben op het materiaal van Gabriel met Genesis (mijn "alles wat sympho is, is goed" periode), heb ik toch sinds een tijdje het solowerk van de man wat meer in de picture gekregen. Duidelijk 4* voor mij. Zeer goed album, met bijna alleen maar goede nummers, waarin steeds weer mooie sferen worden neergezet. Sledgehammer vind ik persoonlijk minder, maar daar maakt de clip weer alles goed.

avatar van vigil
Edjo schreef:
(mijn "alles wat sympho is, is goed" periode

Wanneer begint de "alles wat symfo is, is goed" periode?

avatar van Flipper
Ging parallel met de 'alles wat disco is, is slecht' periode

avatar van Edjo
Tsja, weinig fouten in het nationaal dictee maakt je soms wat overmoedig hè.

EVANSHEWSON
Schitterend album, voor mij zijn beste ooit.
Naast de gekende hits (Sledgehammer, Don't Give up) vind ik deze veelzijdige artiest het pakkendst in integere songs als Red Rain en In Your Eyes. Een blijvend boeiend album, nu méér dan 20 jaar oud en er zit NUL KOMMA NUL sleet op deze muziek ! Il faut le faire !