Alanis Morissette - Supposed Former Infatuation Junkie (1998)

Canada
Label: Maverick

1. Front Row (4:13)
  2. Baba (4:29)
  3. Thank U (4:18)
  4. Are You Still Mad (4:04)
  5. Sympathetic Character (5:13)
  6. That I Would Be Good (4:16)
  7. The Couch (5:24)
  8. Can't Not (4:35)
  9. U R (3:31)
  10. I Was Hoping (3:51)
  11. One (4:40)
  12. Would Not Come (4:05)
  13. Unsent (4:10)
  14. So Pure (2:50)
  15. Joining You (4:24)
  16. Heart of the House (3:46)
  17. Your Congratulations (3:54)
  18. Uninvited [Demo] * (3:02)
avatar van musicfriek
Jagged Little Pill en deze zijn allebei favorieten van mij, maar toch geef ik dit album een halfje meer. Waarom? Vind het gewoon stukken gevarieerder dan haar debuut. Ballads durft ze hier veel meer aan en wat mij betreft zeer geslaagd. Het nummer Unsent (over haar vroegere liefdes) vind ik nog steeds prachtig om te luisteren. So Pure vind ik dan weer iets minder, die klinkt me iets te 'gemakkelijk'. En, tja, die hele grote hit Thank You is in mijn ogen een absolute klassieker. Telkens weer zing ik uit volle borst mee naar dat prachtige climax.

Maar na dit album ben ik Alanis uit het oog verloren, ze maakte weinig indrukwekkende songs waardoor ik ook niet benieuwd werd naar haar albums. En qua waarderingen te zien mist men daar ook niet veel aan. Nu in 2008 komt ze weer met een nieuw album na een stilte van 4 jaar (ok, er zat nog een Greatest Hits tussen). Zou ze ooit weer het niveau van Jagged en deze Supposed halen?

avatar van Ronald5150
Op ”Supposed Former Infatuation Junkie” kiest Alanis Morissette voor een andere aanpak in vergelijking met haar doorbraakalbum ”Jagged Little Pill”. Eigenlijk zijn beide album niet echt met elkaar vergelijkbaar. Op ”Jagged Little Pill” was mevrouw Morissette voornamelijk boos, en ze liet dat merken in stevige recht-toe-recht-aan rocksongs vol emotie. Op ”Supposed Former Infatuation Junkie” heeft Alanis nog steeds van alles te vertellen over wat haar dwars zit, maar de vorm is anders. De muziek is gelaagder, bombastischer en experimenteler. Dit levert een aantal zeer goede en intrigerende liedjes op. Alleen staan er op ”Supposed Former Infatuation Junkie” ook mindere liedjes, althans in mijn beleving. Vooral het middenstuk kan me niet echt bekoren. Morissette kiest mijn inziens iets te vaak vorm over inhoud. Het spontane karakter van ”Jagged Little Pill” hoor ik hier niet echt terug. Die charme mis ik een beetje. Daarnaast denk ik dat een wat kritischer selectie van liedjes tot een bondiger en meer gebalanceerde tracklist had geleid. ”Supposed Former Infatuation Junkie” is een genietbaar album, zeker een voldoende, maar vind ik uiteindelijk toch iets minder houdbaar dan ”Jagged Little Pill”.