Middle of the Road - The Best Of (2002)

Label: Camden

1. Chirpy Chirpy Cheep Cheep (2:57)
  2. Tweedle Dee Tweedle Dum (3:15)
  3. Samson and Delilah (3:04)
  4. Soley Soley (3:05)
  5. Love Sweet Love (3:33)
  6. I Can't Tell the Bottom from the Top (3:30)
  7. Talk of All the USA (3:12)
  8. To Remind Me (3:32)
  9. On This Land (3:48)
  10. Queen Bee (2:57)
  11. Yellow River (2:52)
  12. Sacramento (2:49)
  13. Louise (3:30)
  14. Rainin' and Painin' (3:30)
  15. Give It Time (3:55)
  16. Try a Little Understanding (3:25)
avatar van BoyOnHeavenHill
Ik heb zelf altijd het idee gehad dat het succes van deze band toch wel over een aantal jaren uitgesmeerd is geweest, maar in de praktijk blijkt dat nogal tegen te vallen, want in Engeland bijvoorbeeld was het serieuze succes in 1971 na drie singles (waarvan één nummer-1-hit) al voorbij. In Nederland konden ze wat langer mee, want hun laatste van zeven top-10-singles hadden ze hier in 1973, en bovendien waren die hits van groot kaliber, want hun drie grootste hits stonden hier samen maar liefst 13 weken op nummer 1, en in de top-40-jaaroverzichten stond deze band in zowel 1971 als 1972 bij de eerste vijf (in 1972 hoefde Sacramento zelfs alleen Julio Iglesias' Un canto a Galicia voor te laten gaan).
        Omdat de samenstellers dus nevernooitniet genoeg hits hadden om een complete CD te vullen, hebben ze er voor gekozen om naast zes hits ook vijf albumtracks van elk van de eerste twee elpees van Middle Of The Road op te nemen, en dat leidt met name in het geval van het tweede album Acceleration tot een leuke selectie omdat daarop diverse catchy nummers staan die het ook als single heel behoorlijk zouden hebben gedaan. (De debuutplaat daarentegen levert helaas onder meer een paar overbodige covers in de vorm van Yellow River en het van zichzelf al heel vervelende I can't tell the bottom from the top.) Probleem is echter dat deze compilatie duidelijk op de Engelse markt is gericht, zodat wij hier verstoken blijven van de nummers die in Engeland geen succes hadden maar in de Lage Landen wèl, hetgeen in het geval van Kailakee kailako geen ramp is, maar de absentie van Bottoms up is gewoon jammer, en dat ik nu Yellow boomerang moet missen is echt onvergeeflijk. (Voor de completisten is er altijd nog een handige dubbel-CD met daarop de drie eerste elpees + 6 bonustracks, dus inclusief alle hits en hitjes, maar dat is misschien wel weer èrg veel.)
        Van het nasale kinderstemmetje van Sally Carr zou ik hebben kunnen verwachten dat het mij serieus tegen de borst zou stuiten, maar tot mijn eigen verbazing kan ik het goed hebben en vind ik het uitstekend bij de muziek passen. En ook die muziek zelf vind ik nog altijd leuk, met pakkende melodietjes, slimme loopjes en kleurrijke en afwisselende arrangementen. In de grote geschiedenis van de top-40 was dit misschien een zeer voorbijgaande verschijning, maar de liedjes die ze hebben achtergelaten draai ik nog bijna allemaal met veel plezier, en Sacramento is en blijft een fantastisch nummer (ook al kijk ik sinds Greta Gerwigs Lady bird wel anders tegen die stad aan). Conclusie: een leuke maar gemankeerde compilatie, maar ik doe het er maar mee (totdat dat duiveltje met de stem van Sally Carr op mijn schouder verschijnt om mij in de verleiding te brengen om dan toch maar die dubbel-CD aan te schaffen).

avatar van Roxy6
Dit is echt jeugdsentiment, van de betere en nostalgische soort! Een melancholie uit de prille muziek-bewustwordings fase die zijn schaduw een leven lang vooruit werpt. Zodanig dat er iedere keer wanneer ik -soms onverwacht- de stem van Sally Carr hoor, ik overvallen wordt door een warm en blij gevoel.

Als klein jongetje mocht ik van mijn ouders opblijven om Middle of the Road te zien optreden op het Grand Gala Du Disque, ik denk iergens in n 1972. Het was een verpletterende ervaring die mij altijd bij zal blijven, Sally Carr, voor wie de Hot-Pants uitgevonden lijkt maakte een super indruk, volledig in het wit, de hotpants, de witte kniehoge laarzen en een organza-doorzichtige maxi jas: een stijl icoon pur sang.

Als ik het mij goed herinner zongen ze drie a vier nummers waaronder het prachtige Soley Soley, hun grootste hit in Nederland, die wekenlang op nr. 1 stond en het catchy Tweedle Dee, Tweedle Dum, nog altijs een vrolijk nummer om blij de dag mee door te komen.

Alhoewel ik honderden LP’s heb weggedaan -vervangen door cd’s- kon ik van enkele muzikale helden (Bowie-Roxy-Blondie-Kate e.d.) geen afscheid nemen, en ook de reguliere albums van MotR die ik bezat bleven op de plank, ik zou daar geen habbekrats voor krijgen en dat ging mij dan te zeer aan mijn hart.

Dan nog even verder over de muziek, die albums bevatten in de vorm van overige tracks ook heel wat eardrums, en alhoewel inderdaad nasaal en soms wat hees, was de stem van Sally het handelskenmerk van hun muzikale signature. In sommige nummers (zoals Soley Soley) is de gevoeligheid haast tastbaar.

Grijs lieve mensen heb ik die albums gedraaid, lange tijd! Hun stijl was breed o.a. country invloeden, up tempo en soms zelfs wat dat richting rockachtig ging, maar dat was niet hun stijl.
Maar ook los van de 4-5 grootste hits wisten ze altijd een origineel geluid neer te zetten, zoals bijvoorbeeld het intro van The Talk Of The USA.

Enkele nummers die niet bij het grote publiek bekend zijn hebben naar mijn idee absoluut als invloedsfeer gediend voor de vroege ABBA, Ulvaes en Anderson hebben ook altijd gezegd hun voelsprieten in de jaren 70 volop uitgestoken te hebben bij de toen leidende acts waar MotR er absoluut een van was. Luister bijvoorbeeld op dit album naar: To Remind Me, On This Land of Rainin’ and Painin’. DOe je ogen dicht en verbeeld je dat Agnetha Fältskog het zingt en het past zo in het ABBA oeuvre.

Later is de groep uit elkaar gevallen, Sally Carr trouwde, kreeg een zoon, die helaas als jong volwassene bij een motorongeval om het leven kwam, later werd zij zelf getroffen door een herseninfarct. Middels wilskracht en uitputtende revalidatie heeft zij zich een weg terug gevochten. Naast Sally Carr bestond de groep uit de broers Eric en Ian McCredie (bass en lead gitar) en Ken Andrew op drums. In 2007 overleed Eric Mc Credit in zijn slaap.

De groep ging in de jaren ’80 verder met andere zangeressen, maar die blauwdruk was zo flets dat ik er niet naar kon luisteren.

Rond de eeuwwisseling werd de oude formatie met Sally Carr weer nieuw leven ingeblazen, vooral in Duitsland en Oost Europa was dit succesvol.
Vorig jaar kwam ik in contact met Ken Andrew, die nu samen met Sally Carr the MotR erfenis levend houdt, er is sprake van een dvd met allemaal bijzondere clips en opnames, die zijn ze aan het samenstellen.

Ik had zelf niet verwacht hier ooit zo uitgebreid over mijn eerste muziekliefde te schrijven, nee zeker géen guilty pleasure! Ook al heeft mijn smaak zich heel breed en divers ontwikkelt in de loop van de vele jaren, toch zal ik mijn genegenheid voor deze groep enthousiaste mensen nooit verloochenen.

avatar van LucM
Toegegeven dat dit ook voor mij jeugdsentiment is, hun hits blijf ik leuk vinden en Sacramento is beslist een (jukebox)klassieker en hun beste nummer. Al duurde hun glorieperiode maar kort, na 1973 was de koek op. Dat Middle of the Road de voorbode van Abba is kan ik mij best in vinden.

avatar van Roxy6
Wanneer je de door mij aangehaalde nummers hierboven hoort, en daar Try a Little Understanding aan toevoegt, dan hoort ieder die ook het Zweedse oeuvre kent, de overeenkomsten .

Ik denk dat Sally stem binnenkort ook weer te horen is in huize LucM

avatar van LucM
Sally Carr trad op in hot pants (dat zijn ultrakorte broeken voor meisjes) en dat heeft ook bijgedragen tot het succes en dat hot pants toen in werden.

avatar van Roxy6
Net als Madonna eind jaren tachtig het Top-icoon werd voor Jean Paul Gaultier met haar bustiers, was
Sally Carr absoluut de prima donna die de Hot Pants een bust naar boven gaven.

Ze had er ook de benen en het perfecte figuur voor!

avatar van BoyOnHeavenHill
LucM schreef:
hot pants (dat zijn ultrakorte broeken voor meisjes)
Geen nadere uitleg nodig: zie bovenstaande hoes (hoewel ik me van vroeger geen zelfgebreide exemplaren kan herinneren).
Roxy6 schreef:
Ze had er ook de benen en het perfecte figuur voor!
Zeg dat wel!

avatar van Roxy6
Maar bovenal kwam ze in interviews over als een buitengewoon sympathieke vrouw.
Wars van ster allures .....

avatar van RonaldjK
Muziek van voor mijn tijd en in mijn geval niet verder gekomen dan soms op de radio gehoord. Tegenwoordig in Nederland NPO Radio 5-materiaal, denk ik. Die tv-uitzending met MotR van 1972 is helaas niet online te vinden, zie ik. Misschien dat deze opduikt op de dvd waar Roxy6 over schrijft? Die tv-banden waren kneiterduur en vaak werden ze gewist om andere programma's op te kunnen nemen; weinig kans, vermoed ik.
Wel staan op JijBuis qua Nederlandse tv-optredens die met het nummer Yellow Boomerang bij zowel Zevensprong (TROS) als AVRO's TopPop.

Ik herken ze als een soort Abba vóór Abba met hitgevoelige liedjes die tegelijkertijd knap in elkaar zaten én de herkenbare stem van (wist niet eens dat ze zo heette) Sally Carr. Vond het eind jaren '70 ook wel weghebben van het Nederlandse Pussycat, zoals in Sacramento. Leuk dat jullie hier aandacht aan besteden!

Vraagje voor de kenners: klopt het dat de stem van Carr wordt gedubbeld op diverse singles? Fraaie koortjes, valt me op, soms zelfs aan The Beach Boys herinnerend!

avatar van Roxy6
Dat denk ik wel RonaldJK, de diverse album tracks zitten ook zo geraffineerd in elkaar dat het lijkt of haar stem, met dier van de mannen ook in koortjes opduikt.

De opname van het Grand Gala Du Disque is waarschijnlijk niet te vinden (ik twijfel nog of het dezelfde avond was waarop ook Marlene Dietrich optrad, waarbij Godfried Bomans in de aankondiging zei: 'al had mijn vrouw maar één zo'n been', maar toen had hij waarschijnlijk de benen van Sally nog niet gezien.

Maar er zijn vele leuke clips (o.a. in een boot door de Amsterdamse grachten) en diverse tv optredens te vinden. Good old times!

avatar van musician
Ik was vroeger nogal geobsedeerd door het b-kantje van Yellow boomerang, Eve.
Eve
Ging echt naar de oude hippie muziek.

avatar van Hans Brouwer
Begin jaren '70: populair waren o.a. Shocking Blue met zangeres Mariska Veres en Middle of the Road met zangeres Sally Carr. Van beide dames hing een grote poster op mijn slaapkamer. Van Shocking Blue heb ik twee cd's in huis, op de website van de grootste winkel voor ons allemaal zag ik zojuist dat "The best of The Middle of the Road" voor niet al te veel euri's kan worden aangeschaft. Mag u raden of ik ja/nee een bestelling heb geplaatst. Jeugdsentiment? Hoezo Jeugdsentiment!

avatar van Roxy6
Ik mag hopen van wel Hans.

avatar van musician
Hans Brouwer schreef:
Van beide dames (....)

Jerney Kaagman! (maar we dwalen af....)

Roxy6 schreef:
Ik mag hopen van wel Hans.
Roxy6, je hoop gaat in vervulling. Morgen na mijn werk ga ik "The best of Middle of the Road" draaien. Ik heb trouwens nog wel meer van dat spul uit de begin jaren '70 thuis liggen. Muziek die op m'n oude dag een op mijn gezicht doen toveren zal ik maar zeggen... Het kan zomaar zijn dat ik het beste van Middle of the Road morgen ook met 5***** waardeer.

musician schreef:
Jerney Kaagman! (maar we dwalen af....)
Ja, Jerney maar ook Suzi Quatro hing aan de muur .